Městské muzeum Česká Třebová v březnu 2024


 

Stálé expozice: Dopravní křižovatky

Muzeum a TIC otevřeny denně mimo pondělí 8 – 18 hodin, během Velikonoc otevřeno dle běžné otvírací doby (pátek 29. března otevřeno, pondělí 1. dubna zavřeno)
 
SEMINÁŘE

Seminář pro začínající rodopisce                                                                                                Je určen zájemcům o poznání rodinných kořenů. Seminář probíhá první úterý v měsíci. Setkání se uskuteční v úterý 5. března 2024 od 17 hodin.                                                                                         Lektor: Mgr. Jana Voleská, cena: 30 Kč
                                                                                                                                     
Seminář o železnici                                                                                                                        
Je určen zájemcům o železniční techniku a historii. Seminář probíhá třetí úterý v měsíci. Setkání se uskuteční v úterý 19. března 2024 od 17 hodin, tentokrát na téma Úzkokolejné železnice východního Německa. Lektor: Pavel Stejskal, cena: 30 Kč                                                                               (Seminář je streamován a uložen na youtube kanále Městského muzea Česká Třebová)
 
Seminář pro pamětníky staré České Třebové                                                                 Je určen pamětníkům starých českotřebovských zákoutí. Seminář probíhá poslední úterý v měsíci. Setkání se uskuteční v úterý 26. března 2024 od 17 hodin, tentokrát na téma Proměny České Třebové II. Lektor: Martin Šebela, cena: 30 Kč  (Seminář je streamován a uložen na youtube kanále Městského muzea Česká Třebová)                                                                                                                                                        
KROUŽEK PRO DĚTI

Muzejní kroužek probíhá jednou měsíčně, a to první úterý v měsíci. Vhodný pro děti od 1. - 5. třídy ZŠ, přihlášky na www.mmct.cz. Setkání se uskuteční v úterý 5. března 2024 od 15 hodin, náplní budou jarní výtvarné dílny navazující na aktuální výstavu - děti si vyrobí hmyzí domeček. Lektor: Bc. Anna Rousková, délka: 60 minut, cena: 30 Kč
 
VÝSTAVA Společenský život hmyzu

Do neděle 17. března 2024
Putovní výstava Muzea Vysočiny Jihlava doplněná o téma včelařství.
Pro školy je možné objednat doprovodný program.
 
PŘEDNÁŠKA Společenský život hmyzu

Čtvrtek 14. března 2024 od 17 hodin
Víte, co dělají zamilované mouchy, proč samečci termitů žárlí, kolik toho musí zvládnout švábí maminka, jaké metody používají mravenčí paní učitelky, na co mají mšice vojáky nebo jak se žije hmyzím gayům?
O tom všem a dalších zajímavostech ze společenského života hmyzu bude mluvit Klára Bezděčková z Muzea Vysočiny Jihlava.
Vstupné 30 Kč
 
VYCHÁZKY DO MINULOSTI ČESKÉ TŘEBOVÉ S PRŮVODCEM

Vycházka s Martinem Šebelou a Janou Voleskou po Vinohradech
Sobota 2. března 2024, sraz v 15 hodin před základní školou v ulici Komenského.
Vycházky se uskuteční vždy první sobotu v měsíci, a to od 15 hodin, předpokládaná doba trvání je cca 90 minut.
Účast na akci zdarma.
 
AKCE Velikonoční dílničky v muzeu

Neděle 24. března 2024 od 13 do 18 hodin
Zveme Vás na výrobu přáníček s velikonoční tématikou. Dílničky jsou primárně určeny pro rodiny s dětmi, ale připojit se může každý, kdo má kreativní duši.
Vstup volný
 
PROGRAM RO ŠKOLKY A ŠKOLY „Dejte vejce malovaný…“

V měsíci březnu nabízí muzeum školkám a 1. stupni základních škol edukační program na téma Velikonoce. Děti se dozvědí, co předchází období Velikonoc, jak se jmenují jednotlivé dny Velkého týdne, či jaké zvyky a tradice se dodržovaly. Nebudou chybět ani hry, které se na jaře hrávaly.
Délka programu 45 – 60 minut
Cena 20 Kč (pedagogický doprovod zdrarma)
Objednávky telefonicky na č. 730 132 826 (Bc. Anna Rousková)
 

Městské muzeum Česká Třebová, Klácelova 11, Česká Třebová, tel. recepce 465 322 634, tel. kancelář 465 534 516, www.mmct.cz, https://www.facebook.com/mmctcz