Příloha Českotřebovského deníku   

                                               O výstavě kurzů Univerzity třetího věku na Splavě 


17.  března  2024 byla zahájena třetí samostatná výstava   kursů kresby a malby Univerzity třetího věku
Od 18. března do 8. června 2024 budou mít hosté rodinné restaurace EVA v České Třebové již  potřetí možnost zhlédnout práce účastníků kursů kresby a malby Univerzity třetího věku, která v našem městě  díky jejímu realizátorovi Univerzity třetího věku - Domu dětí a mládeže KAMARÁD, v čele s jeho ředitelkou, paní Mgr. Janou Endyšovou a paní Hanou Janošíkovou, ale také díky iniciátorovi této aktivity  -  Městu Česká Třebová - již sedmým rokem působí.
Prostor k této prezentaci máme díky velkorysosti paní Evy Novákové, která oběma výtvarným kursům opětovně poskytla prostory své rodinné restaurace.
Pokud jde o kursy samotné, kurs kresby byl naplněn v  historii zdejší Univerzity třetího věku teprve potřetí a pracuje v tomto složení: Eva BurešováHana FišerováMgr. Věra HájkováLudmila Pachtová, Mgr. Jitka Poláčková  a Alena Straková
Všechny členky tohoto kursu pracují s velkým nadšením a přesto, že některé z nich v oblasti kresby teprve začínají, jejich práce jsou hodné obdivu.   
Kurs MALBY, který je v rámci U3V realizován již sedmým rokem a je tvořen zčásti původními členkami malby a zčásti členy, kteří sem přešli po absolvování kursu kresby. V tomto kursu nově tvoří:  Božena Báchorová Ing. Jana Čiklová  a Pavel Vorba, zatímco  Anna MálkováVlasta Paříková  a  Zdeňka Renčínová  jsou členkami těchto kursů od samého začátku, a letos tedy už sedmým rokem.
Všichni členové kursů jsou konkrétními příklady aktivního přístupu k seniorské etapě života, kdy se mimo jiné poctivě, cílevědomě a svědomitě věnují všem výtvarným výzvám, a tak je čím dále víc patrný jejich výtvarný růst. Oslovily je všechny dosud praktikované výtvarné techniky od kresby tužkou až po malbu akvarelem a namnoze jsou také  velkou inspirací svým dětem, synovcům, neteřím a samozřejmě vnoučatům, které příklad maminek, babiček a tet dále inspiruje. I proto byl na této výstavě vytvořen také malý prostor právě mladé i nejmladší generaci. Můžeme se tak potěšit jak olejomalbami s vesmírnou tématikou Martina Báchora, tak pozoruhodnými pracemi  Lucie Strakové,  ale i  půvabnými dílky  Viktorky Maškové, Terezky Čížové, Rozinky Plandorové, Elišky Renčínové či kresbami a fotografiemi papírových modelů Štěpánka Maška,  kresbičkami Patrika Domlátila, Sebastienka Maška a kresbičkami koní od Josífka Maška. 
Jak už bylo několikrát na našich vernisážích řečeno, výtvarné kursy U3V sdružují zájemce v seniorském věku, v nichž přežívá touha kreslit a malovat většinou už od raného dětství, anebo vznikla i později v souvislosti s potřebou aktivní relaxace a hledání radosti, která patří ke ztvárňování viděné nebo vysněné krásy.  Mnozí z nás si přáli vystudovat  tyto obory na středoškolské i vysokoškolské úrovni a věnovat se jim profesionálně,  avšak  z nejrůznějších důvodů se tento sen nepodařilo naplnit.  Někoho přivedla k výtvarničení i jeho profese ale někdo se výtvarně našel až v seniorském věku. Jsme velice vděčni za to, že nám seniorská etapa našich životů poskytla i časovou svobodu a jsme se mohli chopit příležitosti a zázemí,  které nám poskytuje Dům dětí a mládeže KAMARÁD v budově nazvané příhodně Paleta, kde máme svůj ateliér.  
Na výstavě nejsou prezentovány profesionální umělecké práce,  jde nám spíše o to kreslit či malovat pro radost.  Učíme se vnímat krásu kolem  nás s obdivem a pokorou k rozmanitosti barev, tvarů, struktur,  světel, i stínů  a tyto pak zpodobňovat nejrůznějšími  výtvarnými technikami.
Tvoříme s láskou a radostí a je nám pospolu dobře. Společný zájem i podobný věk přinášejí společná témata i možnost sdílení  a radost, ať už kreslíme či malujeme v kursu samotném nebo doma, anebo podnikáme výlety na zajímavé výstavy.
Věřím, že Vás naše výstava potěší a srdečně Vás zvu k její prohlídce.  Ludmila Rašnerová  lektorka  kursů kresba a malba U3V V České Třebové