Úzkokolejné železnice východního Německa  



V úterý 19. března 2024 proběhne další Seminář o železnici, který pořádá Městské muzeum Česká Třebová pod názvem: Úzkokolejné železnice východního Německa.
Seminář seznámí zájemce s více jak desítkou úzkokolejných železnic ve východní části Německa, dřívější Německé demokratické republiky. Jsou to tratě, které přežily různá rušení, nerentabilnost, omezování provozu. Některé dokonce byly zlikvidované, vytrhané, ale nakonec znovu obnovené. Na jejich ohrožení a zkázu měla vliv 2.světová válka, politické a ekonomické důvody, nebo také příroda. V současnosti jsou privátní, některé spolufinancované jednotlivými spolkovými zeměmi. Jedno ale mají tyto tratě společné je parní provoz. Na některých fungují parní lokomotivy v současnosti pouze v nostalgickém provozu, ale na několika z nich se jedná stále o pravidelný provoz. Nejvíce těchto tratí, o kterých bude na semináři zmínka, se nachází ve spolkové zemi Sasko, dokonce v blízkosti hranice s naší republikou. Další se rozkládají na březích Baltu, jiné zase v pohoří Harz. Jedna z úzkokolejných tratí vede okolo pohádkového zámku, který snad každý občan naší republiky zná z pohádky Tři oříšky pro Popelku s nepřekonatelnou Miluškou Šafránkovou. Až na jednu úzkokolejku, o kterých bude seminář, jsem všechny navštívil, pořídil obrázky vlaků a dalších zařízení a svezl jsem se zdejšími vlaky. Na některé z nich jsem se opakovaně vracel, protože jedna návštěva na zachycení atmosféry, parních lokomotiv a prostředí, jedna návštěva nestačila.
Jestliže Vás tyto řádky zaujaly, probudila se ve Vás zvědavost, nebo chcete oživit vzpomínky na dávné návštěvy východního Německa zvu Vás na Seminář o železnici do Městského muzea v České Třebové dne 19. března 2024 v 17. hodin, kde se dozvíte více a možná to bude námět na příští výlet do Německa. Budu se na Vás těšit.
Pavel Stejskal