Vladimír Hampl: Válečná historie České Třebové 


Vzpomínka na českotřebovské Židy z rodinného tábora terezínských vězňů v koncentračním táboře Osvětim

V dnešním článku bych chtěl vzpomenout na českotřebovské židovské občany, kteří žili (byli vězněni) v době holocaustu v rodinném táboře terezínských vězňů v koncentračním táboře Osvětim. Letos si připomínáme 80 let od likvidace tohoto rodinného tábora, která byla zakončena největší hromadnou vraždou československých občanů v době druhé světové války.
Od 6. září 1943 do 18. května 1944 odjížděly transporty Židů z koncentračního tábora Terezín do koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz Osvětim v Polsku, které už nebyly vyhlášeny jako dosud za východní transporty, nýbrž za transporty Arbeitseinsatztransporte, tedy za transporty k pracovnímu nasazení. Osud vězňů těchto transportů v Osvětimi se podstatně lišil od dosavadních transportů. Při příjezdu vězni neprošli selekcí, nikdo nebyl poslán do plynu a neměli vyholené hlavy jako ostatní vězni. Všichni muži, ženy a děti byli umístěni v pobočném táboře Osvětim Birkenau v úseku BIIb, kde vznikl rodinný tábor terezínských vězňů. Jednalo se o 17517 převážně českých vězňů, ubytovaných ve třiceti dvou dřevěných rodinných barácích. V šesti barácích byly umývárny a latríny a ve dvou byly kuchyně. Rodiny zde sice nežily pohromadě, nýbrž v blocích. Muži v mužských blocích (sudá popisná čísla), ženy v ženských blocích (lichá popisná čísla). Setkávat se mohli pouze přes den. I toto uspořádání bylo privilegiem, neboť jinak s výjimkou cikánského tábora žili v Osvětimi muži i ženy ve zvláštních táborových úsecích oddělených ostnatým drátem. V rodinném táboře vězni požívali ještě dalších privilegií. Brzy byl zřízen dětský blok, děti dostávaly vlastní, poněkud lepší dětskou stravu, byla tam tkalcovna, krejčovská dílna, velké skladiště šatů, stavěla se táborová silnice a kopaly se odvodňovací kanály. Účelem bylo to, aby tábor mohl posloužit jako důkaz, jak žijí a pracují Židé přesídlení na východ a jak je postaráno o jejich rodiny, zvláště o jejich děti. Paradoxem ale je, že tábor k tomuto účelu nikdy neposloužil. V této komunitě také žily dvě českotřebovské rodiny. Rodina Friedova (otec Ota Fried, matka Irma Friedová a syn Jiří Fried), kteří do tábora přijeli v září 1942 a rodina Fischerova (matka Emílie Fischerová - manželka v té době již popraveného českotřebovského železničního zaměstnance Arnolda Fischera, dcera Věra Fischerová a dvojčata Jiří a Josef), kteří do tábora přijeli v květnu 1944.
Cenu privilegií poskytnutých těmto vězňům v rodinném táboře lze poměřit jednoduchou skutečností. Jejich přirozená úmrtnost nebyla menší, naopak o něco vyšší než celková úmrtnost osvětimského táborového komplexu. V průběhu šesti měsíců po jejich příjezdu zemřel v důsledku působení táborových podmínek bezmála každý třetí. Toto přirozené vymírání bylo však ještě radikálně urychleno. V noci z 8. na 9. března, kdy byli zavražděni plynem ti z příslušníků zářijových transportů, kteří ještě žili. Vypraveni byli údajně do Heydebrecku na práci, ale ve skutečnosti jejich cesta vedla do plynových komor. Aby dodali tomuto transportu věrohodnost, nezařadili do něho nemocné a lidi ležící v nemocničním bloku. V zájmu nerušené likvidace 3 792 židovských vězňů uchránili sedmdesát, či osmdesát vězňů, z nichž se konce války dožilo pokud bylo možno zjistit pouhých 38. Mezi těmi terezínskými vězni, kteří byli zplynováni 8. března 1944, bylo nejméně 3 700 českých Židů, včetně rodiny Friedovy z České Třebové.
Tragédie pokračovala i o několik měsíců později. Dne 2. července 1944 bylo rozhodnuto o kompletní likvidaci rodinného tábora. Teprve v této době došlo k selekci, kterou prováděl táborový lékař Dr. Mengele. Vybraní, práceschopní Židé byli převezeni do jiných táborů. V mnoha případech tím ale došlo k rozdělení rodin, protože mohli odjet pouze mladí a silní vězni. Asi 600 práce schopných matek nechtělo opustit své děti a dobrovolně s nimi zůstaly v Osvětimi. Také Emílie Fischerová z České Třebové odmítla odjet pracovat a zůstala se svou desetiletou dcerou Věrou a svými osmiletými syny, dvojčaty Jiřím a Josefem v Osvětimi. Konečná fáze likvidace tábora začala v noci z 10. na 11. července, kdy bylo odvezeno do plynových komor dalších asi 3 000 žen a dětí. V noci z 11. na 12. července zahynulo v plynových komorách zbývajících 3 500 vězňů, mezi kterými byly také Emílie a Věra Fischerovy. Dvojčata Jiřího a Josefa si vybral doktor Mengele na své zvrácené pokusy. Oba válku přežili.
Likvidace terezínského rodinného tábora v noci z 8. na 9. března a z 10. na 12. července 1944 představuje největší hromadné vraždy československých občanů v době druhé světové války. Přestože se bezesporu jedná o největší masakr československých občanů za druhé světové války, kdy zanikly celé rodiny, byly tyto události za minulého režimu opomíjeny. Snad proto si dnes jen stěží nacházejí cestu do obecného povědomí i do učebnic dějepisu.
Vladimír Hampl ml.
Facebook - Válečná historie České Třebové