Předání čestného občanství Dr. Josefu Zavřelovi 


PhDr. Josef Zavřel převzal čestné občanství města Česká Třebová

V pátek 8. března před polednem  se v obřadní síni českotřebovské radnice konala slavnost  předání čestného občanství českotřebovskému rodákovi žijícímu v Praze, panu PhDr. Josefu Zavřelovi. Předání se konalo za přítomnosti kompletního vedení města Česká Třebová, také širší rodiny Dr. Zavřela a také navrhovatelů Mgr. Magdalény Peterkové, Mgr. Josefa Menšíka a  Mgr. Milana Mikoleckého na nejvyšší ocenění, které naše město uděluje.
 Starosta města Zdeněk Řehák přivítal nového čestného občana města na půdě českotřebovské radnice poděkoval mu za veškerou svou iniciativu a aktivitu směřujícímu k našemu městu a  jeho institucím, rodákům a tradicím. Zásluhy PhDr. Josefa Zavřela pro naše město a českotřebovské gymnázium shrnula předsedkyně kulturní komise Mgr. Magdaléna Peterková, která s Dr. Zavřelem již delší dobu spolupracuje. 
Po předání diplomu osvědčujícího udělení  čestného občanství poděkoval za  svou osobu oceněný Josef Zavřel, který se vyznal k celoživotnímu blízkému vztahu k městu Česká Třebová, odkud se v roce 1948 s rodiči odstěhoval, aby se se pravidelně vracel. Také v poskytnutých rozhovorech vysvětlil jak se vytvářel jeho blízký vztah k našemu městu a vzpomenul na některé podporující akce pro zdejší  instituce, které nyní vyvrcholily v posledních letech v udělování  stipendia pro nejlepší absolventy školy.
Dr. Josef Zavřel také uvedl jak si uděleného ocenění váží, a že je šťasten z toho, že se ve svém vysokém věku opět stal Českotřebovákem , za kterého se považoval celý život. 
"Z předání diplomu osvědčujícího čestné občanství města mám velkou radost a děkuji všem, kteří se podíleli na jeho prosazení, panu starostovi, radě města i zastupitelům, kteří jmenování schválili. Získání takového ocenění je pro mne velká čest," řekl Josef Zavřel pro Českotřebovský deník. 
Z předání čestného občanství je připraven videodokument ZDE který byl publikován také na facebooku ZDE a s využitím všech dalších materiálů, nashromážděných z dřívější doby také připravujeme i ucelený film - medailon Dr. Josefa Zavřela, který právem patří do galerie elit našeho města.
 
Fotografie Město Česká Třebová a Českotřebovský deník