ŽIVÁ ZAHRADA V DOBĚ KLIMATICKÝCH ZMĚN 


POZVÁNKA NA SERIÁL PŘEDNÁŠEK
„ŽIVÁ ZAHRADA V DOBĚ KLIMATICKÝCH ZMĚN“
 
Nemůžeme-li změnit globální klima, můžeme alespoň pomoci udržet příjemné mikroklima na naší zahradě. Zachytit chytře vodu, udržet i v půdě, zvýšit kvalitu půdy i zeleniny. Ekocentrum Podorlicko v České Třebové připravilo sérii přednášek od odborníků s bohatými zkušenostmi.
Klima se mění a co vy? Chcete udržet své zahrady krásné, plné kvetoucích rostlin? Chcete mít velkou úrodu, i když nás trápí sucha anebo prudké deště? Chcete mít život na zahradě plný motýlů a bzučícího hmyzu? Chcete se vyznat v bylinkách a pěstovat je? Víte, co přináší houby na zahradě?
 
Úterý 5.3. od 18.00 RNDr. Aleš Látr PhD, -  „Houby v zahradě a úroda“
Přednáška vědeckého pracovníky firmy Symbion o významu hub v zahradě, ukázka symbiotických hub. Jak houby zlepšují půdu a zvyšují výnosy? Jak zadržují vodu.? Účastníci přednášky obdrží vzorek symbiotických hub pro svou zahradu.
Úterý 19.3. do 18,00 Mgr. Kateřina Geržová – „Léčivé rostliny v současném životě a v zahradě. “
Botanička, fytoterapeutka, bylinkářka K. Geržová představí témata Pěstování a sběr léčivek, Zpracování bylinek, Nebezpečné a falešné informace, Civilizační problémy a bylinky.
Během přednášky budou k prodeji a ochutnání bylinné směsi a produkty.
 
Úterý 26.3.od 18,00 Mgr. Adéla Hrubá DAPD-  „Přírodní zahrady a smíšené kultury“
Přírodní zahrady využívají přirozené procesy a koloběhy, podporují je, a šetří tak přírodu i naši vlastní práci. Je nezbytné na zahradě rýt, plet, okopávat a zalévat? Jak si přirozenou cestou poradit s pleveli a škůdci? Jak kombinovat rostliny, aby byly vitální, zdravé a poskytovaly vysoké výnosy? Jak jednoduše a rychle zakládat zeleninové a květinové záhony netradičními způsoby?
Jaké méně známé druhy ovoce a zeleniny stojí za to pěstovat?
 
Adéla Hrubá již více než 15 let žije se svojí rodinou na polosamotě v podhůří Orlických hor, kde hospodaří na zhruba hektarovém pozemku. Její zahrada je v síti Ukázkových permakulturních projektů (https://www.permakulturacs.cz/project/38/zahrada-na-kopci) a také Ukázkovou přírodní zahradou http://prirodnizahrada.eu/portfolio/zahrada-na-kopci/. Pěstuje a semenaří pro o.p.s. Gengel staré a netradiční druhy rostlin (víc než 70 odrůd), spustila projekt pro školy Staré odrůdy do škol (http://gengel.cz/content/57-prehled-projektu-stare-odrudy-ve-skolach) a iniciovala založení komunitní zahrady na pěší zóně v Žamberku (Zahrada bez plotu). V současné době je členkou týmu mezinárodního projektu Children in permaculture (www.childreninpermaculture.com), jehož cílem je integrovat permakulturu a zásady udržitelného způsobu života do školních osnov a vytvořit k tomu potřebné materiály. Absolvovala praktický kurz permakultury u Seppa Holzera, Úplný kurz permakulturního designu u Tomase Remiarze, Učitelský kurz permakultury u George Sobola a několik kurzů specializovaných na sociální permakulturu (např. Dragon Dreaming, sociokracie). Vede kurzy permakultury, pořádá happeningy a osvětové přednášky pro širokou veřejnost a věnuje se poradenské a konzultační činnosti.
 
Úterý 9.4.od 18,00 Mgr. Adéla Hrubá DAPD-  „Ukázková permakulturní zahrada“
Známá permakulturní designérka představí svou zahradu a její postupnou proměnu z holé pastviny v oázu hojnosti, která živí celou její rodinu a zároveň prospívá i okolní přírodě. Prozradí své nejosvědčenější postupy, strategie a triky, jak s minimem vynaloženého úsilí dosáhnout maximálního účinku. Během přednášky bude možné zakoupit semínka a sazenice starých, vzácných a méně známých druhů ovoce, zeleniny a bylin
 
Úterý 23. 4. od 18,00 Mgr. Michaela Míkovcová Ph.D. „Voda na zahrádce a v krajině kolem ní“
Zkušenosti pracovnice ekocentra Paleta Oucmanice se šetrným hospodařením s vodou, s maximálním využitím vody na zahradě i v krajině, se zlepšováním mikroklimatu okolí.
 
Úterý 14.5. od 18,00 Mgr. Roman Kalous 
"Soukromá motýlí rezervace – inspirace pro každého i na zahradě.“
Povídání o ochraně motýlů v Radiměři a o udržitelném hospodaření v krajině. ZO ČSOP Arion udržuje staré sady a pastviny., které jsou cennými lokalitami ohrožených motýlů