ČtD 91/2024   Pondělí 1. dubna 2024 



 Velikonoce - svátky jejichž křesťanský význam pomíjíme?

Jde o církevní svátek, navíc pohyblivý,  který má mnoho tradic, které nyní vykládáme jinak. Možná  to vlastně jsou svátky jara, ale jejich význam je přece daleko větší než si připouštíme. Zatímco Vánoce spojujeme s  narozením jezulátka, tak o významu velikonoc a jednotlivých dnů ve velikonočním týdnu mnoho nevíme a líbí se nám hlavně to, že jde o "svátky jara".
Velikonoce (latinsky pascha, – přechod, přejití) jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Vedle toho jsou Velikonoce obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara, které s náboženským svátkem souvisejí jen volně.
Velikonoce jsou pohyblivý svátek, datum se rok od roku mění. V západní křesťanské tradici neděle Zmrtvýchvstání připadá na první neděli po prvním jarním úplňku po rovnodennosti, tedy na měsíc březen či duben.
Letos se na velikonoce mění čas, posunuje se v neděli 31.3. ve dvě hodin o hodinu dopředu. Jsou tedy o hodinu kratší...

Nové video Českotřebovského deníku: Memoriál Stanislava Fišera 2024

Memorial Stanislava Fišara 30.3.2024 Česká Třebová: 


Výsledky turnaje ročníku 2015:

1. Misto - TJ Lokomotiva Česká Třebová 

2. Místo - HC Chrudim 

3. Místo- HC Litomyšl 

4. Místo - HC Spartak Choceň Výsledky 

 

Výsledky tgurnaje ročníku 2016 

1. Místo - HC Spartak Choceň

2. Místo - HC Chrudim 

3. Misto - TJ Lokomotiva Česká Třebová 

4. Místo - HC Litomyšl 

Turnaj se konal pod záštitou starosty města ČT   Turnaji se věnujeme v samostatném příspěvku ZDE  a na videu ZDE


Vyhodnocení letošního soutěžního ročníku CHL 

Akce se  uskutečnila na Velký pátek na českotřebovském zimním stadionu. Nejdříve se hrál exhibiční zápas, poslední  souboj na ledě v rámci letošního ročníku CHL a potom proběhlo vyhodnocení soutěže a předání putovního poháru starosty města.  Také z této akce přinese Českotřebovský deník aktuální video, natáčel Libor Vašina. Abychom v předstihu věděli,. jak to dopadlo, tak  uvádím zatím závěrečnou tabulku všech tří ligových soutěží Putovní pohár získala ADBA Ústí nad Orlicí (na fotografii), Na druhém místě se pak umístil tým Calibra, který máme také na dalším snímku obdivujíc svou mantinelovou reklamu. Z předávání bude v úterý publikovat krátké video. Českotřebovský deník mapuje historii této soutěže od samotného vzniku, tedy od prvního ročníku v roce 2006. Historii máme zpracovanou  v samostatném nedávno publikovaném příspěvku, který připomínám zde.Příspěvek nyní doplníme také o letošní ročník CHL, aby byl kompletní. Postupně se daří zaplňovat i další mezery v historii této soutěže. Obvykle býval na čele nebo na špici orlickoústecký tým Proplast, letos se mezi nejlepšími třemi týmy neumístil (skončil čtvrtý) a dokonce si  podobně jako tým Lomax (skončil pátý) ani nepřijel pro odměnu za svoje umístění  Závěrečnou tabulku letošní CHL znovu uvádím: 
Nahoře zástupci týmu Calibra (umístil se jako druhý) a dole zástupci týmu K Veterans (umístil se letos na třetím místě)
O víkendu se konalo ještě několik veřejných bruslení a poslední lední revue českotřebovského krasobruslařského klubu. Tím ledová sezóna 2023/2024 na zimáku definitivně skončila

Přístavba orlickoústecké ZŠ Komenského se zatepluje

Rekonstrukce budovy Základní školy Komenského pokračuje. Dnes odstartují práce na zateplení a kultivaci fasád stávající přístavby a spojovacího krčku budovy čp. 11, dále dojde k úpravě předprostoru školy, obnově zastaralého teplovodního rozvodu, obnově vytápění a doplnění rekuperačního větrání tříd. Investiční akce za 32 milionu korun je podpořena dotací ze Státního fondu životního prostředí ve výši 10,5 milionu korun. Tato investice navazuje na vloni dokončenou výměnu oken na školní budově. Cílem je snížit energetickou náročnost objektu a vytvořit nové, důstojnější prostředí. (www.ustinadorlici.cz)

Úmrtí

V Ústí nad Orlicí zemřel i velikonočních svátcích ve věku 76 let orlickoústecký a v posledních letech také choceňský gynekolog MUDr. Jiří Jašek, Pracoval v ústecké nemocnici, vyučoval také na ústecké střední zdravotnické škole, svou ambulanci v Chocni uzavřel podle sdělení polikliniky ukončil svou lékařskou činnost v Chocni k 1. lednu 2024.

V Josefově se bojovalo

Pevnostní město Josefov se o velikonocích na chvíli vrátílo do dob své největší slávy a ulice a hradby oživili měšťané, řemeslníci, vojsko, klapot koňských kopyt i rachocení kočárů v pravoúhlých ulicích. Stalo se tak na velikonoční sobotu. Jednalo se o událost  události "Otevírání pevnosti Josefov", čili slavnostní zahájení sezony 2024. Byla otevřená muzea, zvýhodněná vstupenka nebo bitevní ukázka... Během události svou návštěvou diváky poctíl Spolek Panstva na Tvrzi Žíželeves. Pro tuto příležitost si připravili mluvené slovo o módě. Bitevní vřava, historické uniformy, dámy v krásných šatech, vojenský pochod městem i možnost vyhrát zážitek v podobě odpálení výstřelu z děla, který zahájí bitvu. To všechno bylo v programu události.

Modernizace oblastní nemocnice Náchod

Královéhradecký kraj zahájil stavební práce v Oblastní nemocnici Náchod, které jsou předzvěstí plánované druhé a finální etapy modernizace areálu. Za více než 136 milionů korun bez DPH zde letos vznikne nový centrální urgentní příjem a moderní stravovací provoz. „Na konci minulého volebního období kraj dokončil první etapu modernizace náchodské nemocnice a současné vedení kraje poté rozhodlo, že je nezbytné v modernizaci pokračovat. V minulém roce proto kraj v areálu nemocnice otevřel nový parkovací dům a nyní začínáme se stavbou centrálního urgentního příjmu a gastro provozu tak, jako v ostatních krajských oblastních nemocnicích. Tyto stavební práce chceme dokončit v létě, abychom na podzim mohli zahájit zmíněnou druhou etapu modernizace náchodské nemocnice," vysvětlil hejtman Martin Červíček.
První aktuálně zahájenou krajskou investiční zakázkou je realizace centrálního urgentního příjmu včetně dalších, souvisejících stavebních prací za 87 milionů korun bez DPH.
Cílem zahájené investice je zvýšení provozní efektivity, zjednodušení přístupu a orientace v areálu a také zajištění bezproblémového chodu nemocnice během navazující výstavby pavilonu D. Do těchto stavebních prací jsme zahrnuli jak stavební úpravy dvou stávajících pavilonů A a B, tak i přístavby včetně nového krytého příjezdu pro sanitky. Součástí je také rekonstrukce přístupového prostoru u vjezdu do areálu nemocnice. Zakázku jsme připravili tak, aby výstavba centralizovaného příjmu navázala na již dokončené parkoviště," uvedl první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za krajské investice.
V rámci předprostoru nemocnice vzniknou například nové přístupové komunikace, chodníky, odpočinkové zpevněné plochy, přístupová schodiště či sloupové zastřešení centrálního vstupu. Součástí úprav jsou také nezbytné přeložky a rozšíření inženýrských sítí. Práce by měly být hotové letos na podzim a provoz nemocnice neomezí.
Druhou zahájenou investicí je přestavba nemocničního gastro provozu. „Pacienti i zaměstnanci nemocnice se dočkají moderního stravovacího provozu, který budujeme zejména za účelem co nejvyššího hygienického standardu a zároveň vyšší hospodárnosti. Dosavadní nemocniční gastro provoz už tyto standardy nesplňoval. Proto aktuálně zahajujeme nejen rekonstrukci a dvoupodlažní přístavbu stravovacího pavilonu, ale paralelně rovněž dodávku a instalaci nových, moderních gastrotechnologií pro vaření, výdej jídel, skladování potravin či mytí nádobí," sdělil radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink.
Kvůli stavebním pracím došlo k uzavření stávající kuchyně a stravovací provoz náchodské nemocnice nyní funguje v dočasné kuchyni v areálu bývalé průmyslové školy v Opočně, odkud nemocnice jídlo dováží.
Stavební úpravy a přístavba ke stávajícímu pavilonu budou stát 26 milionů korun bez DPH, na gastrotechnologie pak kraj dále vynaloží 23 milionů korun bez DPH. Celkem tak kraj na nový gastroprovoz vynaloží 49 milionů korun bez DPH. Otevře se letos na podzim.
Kraj do náchodské nemocnice investuje průběžně. Kromě zmíněné první etapy modernizace areálu klientům i návštěvníkům nemocnice od července 2022 slouží nový parkovací dům se 165 místy. Kapacita parkování se v dolním areálu nemocnice díky tomu zvýšila na 370 míst. Náklady činily 57 milionů korun bez DPH.
Nejen do náchodské nemocnice ale kraj investuje. V současnosti pokračuje výstavba nového pavilonu onkologie, laboratoří a hematologie v jičínské nemocnici za více jak 690 milionů korun. Také v Rychnově nad Kněžnou roste nový pavilon s urgentním příjmem v rámci modernizace nemocnice za 880 milionů korun. V areálu nemocnice v Trutnově kraj staví nový pavilon laboratoří a oddělení klinické biochemie, který bude provozně navazovat na stávající objekt laboratoří mikrobiologie a imunologie, a v plánu je také výstavba urgentního příjmu za 380 milionů korun či nového parkovací domu, které by měly začít v následujících letech. V krajské nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem kraj finišuje výstavbu nových operačních sálů za bezmála 108 milionů korun.

Návštěvnická sezóna na hradech a zámcích zahájena 

Návštěvníky čekají nablýskané interiéry, na řadě objektů provoněné jarními dekoracemi a také velikonoční výzdobou. V bezdězské hradní kapli budou vystaveny dřevořezby z kapliček Křížové cesty a mimořádně se otevře i ochoz hradní kaple. Na zámku v Zákupech (který lze navštívit celý rok) se na Zelený čtvrtek nově otevřou tři místnosti v prvním patře severního křídla, které doposud nebyly veřejnosti přístupné a nyní návštěvníky přenesou do doby, kdy Zákupy sloužily jako letní sídlo odstoupivšího rakouského císaře a posledního korunovaného českého krále Ferdinanda Dobrotivého.
Na denně zpřístupněném Sychrově již v pondělí mohou návštěvníci obdivovat více jak 150 kraslic, které jejich autorka, paní Zuzana Königová, vyřezává zubní vrtačkou a dozdobuje například kamínky. Kraslice jsou vystaveny na základním okruhu až do 7. dubna. Na Lemberku jsou připraveny speciální prohlídky velikonočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple, návštěvníky se seznámí se zvyky šlechty se zaměřením na 20.–30. léta 20.  století. Zpřístupněna bude také středověká věž, která umožňuje nádherný výhled do kraje. Velikonoční výzdoba zútulnila také hlavní okruh na zámku Hrubý Rohozec v Turnově. Na hradě Grabštejn čeká návštěvníky nejenom velikonoční výzdoba, ale také edukativní prohlídky pro děti a od soboty do pondělí velikonoční dílničky; bude možno vystoupat na věž nebo absolvovat samostatnou prohlídku kaple svaté Barbory.
Mechovo-květinový klobouk či střevíčky ozdobí zámeckou zahradu ve Slatiňanech, která se 28. března také zpřístupnila veřejnosti. Jarní dekorace budou připraveny i v zámeckých komnatách. Interiéry lze navštívit celoročně. Generální úklidy a přípravy finišují i na hradech Kunětická hora a Litice, zámek Litomyšl vstupuje do sezony s částečnou opravou krovu a novou střešní krytinou, návštěvníky bude „vítat“ i nová pokladna.
Atmosféru dobových Velikonoc budou připomínat také na zámku v Ratibořicích a v objektech Babiččina údolí, květinové dekorace dozdobí okruh Zámek za Schaumburgů na náchodském zámku. Na Hrádku u Nechanic čekají návštěvníky nejenom desítky kraslic, ale také nová publikace Zámek Hrádek u Nechanic z pera kastelána. Bývalá hladomorna na Opočně se již tradičně stane místem výstavy více jak tří tisíc kraslic, které zámku darovali místní obyvatelé – a to od dětí školního věku až po seniory a každoročně přibývají další. Na své příznivce se těší i v hospitálu Kuks, kde první velkou kulturní akcí budou Zahradnické trhy na konci dubna.

Tenisový turnaj kategorie A staršího žactva videozáznamy zápasů

Finále dvouhry - Finále čtyřhry - Semifinále dvouhry a 1. kolo dvouhry Maršík - Rousek. Připravujeme ohlédnutí za turnajem.

Ještě si připomeňme tenisová videa 2023, to se Matymu Maršíkovi nedařilo...


Českotřebovský ÁMOS 2024 - videozáznamy z let 2021 - 2024




Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.

Výstavy kurzů Univerzity třetího věku byly tři.   Všechny máme na videu:





Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.