ČtD 92/2024   Úterý 2. dubna 2024 



Nové video Českotřebovského deníku:

Jak Kohouti oslavili na Velký pátek mistrovský titul 2024



Aby video zachytilo veškeré důležité dění  a zobrazilo tu velkou radost, kterou vyjadřovali všichni přítomní, má délku 45 minut a to jistě se pak to nejdůležitější konalo až potom, oslava s mým odchodem zdaleka nekončila. Nicméně stojí za to se blíže seznámit s pocity vedení, manažera, hráčů, trenéra, přímo vyzpovídat autory nejdůležitějších gólů historického třetího finále, už vlastně skoro prohraného, aby  padla 5 sekund před koncem vyrovnávací branka a jen o něco málo později pak i branka vítězná. Kohouti získali mistrovský titulů potřetí a právě posledního nejčerstvějšího titulu si  opravdu moc považují. Dosáhli toho jako parta, která držela pohromadě .  Na videu uvidíme kdo dostal jaké ocenění. 
Nyní je myslím na řadě ještě Město Česká Třebová, které by se mělo ukázat a také při rozdávání ocenění za letošní rok 2024 nezapomenout na Kohouty. Chápu, že je těžké, aby starosta oceňoval nějakého konkrétního hráče. To se nedá ani očekávat. Nicméně je to celý tým Kohoutů, kteří k nám do České Třebové jezdili po celou sezónu někdy až z velkých dálek, aby udělali radost svým příznivcům. prostředí i kolektiv si pochvalují. Pro město udělali velký kus propagační práce a právě to je potřeba ocenit.
V loňském roce stejný titul vyhrál sousední  HC Litomyšl. S město se odvděčilo, letos udělilo litomyšlskému hokejovému Klubu cenu města. Také  Kohouti se už takto vytáhli a byli podobně oceněni. Věřím, že nějaké podobné ocenění si město připraví  a při hodnocení roku 2024   Kohouty nevynechá. Je to poměrně pozdě, ale systém je už takový.
Naslouchal jsem na oslavě pozorně nikdo hlasitě neoznamoval že tu byl rok a že už to stačilo. Naopak jsem s radostí vyslechl mnoho konstatování, se hrát za Kohouty bylo fajn a  že s tím seknout nehodlají. Přál bych celému realizačnímu týmu, aby se jim podařilo stmelený kolektiv z co největší části udržet a pokračovat v dobré propagaci českotřebovského hokeje.  Protože - jak prozradil předseda krajského svazu ledního hokeje Vladimír Martinec v rozhovoru pro Českotřebovský deník, se českotřebovský hokej a HC Kohouti stalo v rámci kraje pojmem a fenoménem, který budí v jiných klubech respekt. Přejme tedy Kohoutům, aby se takováto radost ještě dále opakovala.... (mm)

Velikonoční pomlázka letos vydařená  

Dopolední počasí bylo pro velikonoční pomlázku jako stvořené. Sluníčko a teplo, na velikonoce takové bývá zřídka. A tak není divu, že velikonoční pondělí využila řada koledníků, vyzbrojených zejména vlastnoručně vyrobenými pomlázkami. Byli mladí,sami i s tatínky, pak starší party, dodržující tradici třeba již řadu let. Pěšky, na koloběžce a snad největší partu ve městě tvořilo deset cyklistů z tercie českotřebovského gymnázia, prakticky všichni chlapci z této třídy vytvořili pomlázkový peloton.  Ukázky uvádím zde a samostatně pak fotoreportáž Martina Šebely ZDE

Pár problémů z Javorky

Mám ke zveřejnění tři fotografie. Jako první jde o celkový pohled na údolíčko vedoucí k pramenu Javorky, kudy projde denně spousta lidí, zvláště nyní, když jaro opravdu zve do přírody.  Na fotografii zaujmou tři  objekty: Vlevo jde o výtok z pramene Javorka, zde začíná vodoteč vedoucí do javoreckého jezírka. Vpravo na snímku je zbrusu nové zábradlí  mostku vyrobeného na přímé zadání bez výběrového řízení uměleckým kovářstvím Párák ze  Svitav - Lačnova, který nahradil dosavadní mostek jehož dřevěné zábradlí nebylo řešené tak, aby mělo potřebnou trvanlivost.
Výměna zábradlí byla opravdu nutná. Šlo však jen o výměnu zábradlí  nikoliv o nový mostek! Věřme že nyní máme zábradlí, které vydrží, všichni si to přejeme.  Je tedy dobře, že došlo k této výměně. Zaráží mně ovšem cena, za kterou byla tato investice realizována - zaokrouhlená částka (Za výměnu zábradlí!)¨se blíží čtvrt milionu korun!   S cenou už nic neuděláme, chovejme se aspoň tak, aby výrobek vydržel, aby se předpoklady do investice vložené vyplatily.
Třetím objektem v centru snímku je lavička u cesty, kvůli které je vlastně tento článek napsán. Zdálky si možná bystré oko nevšimne,. ale když mrknete na druhou fotku, tak si pomyslíte své. Kolem lavičky nepořádek, který jsme spojovali např. se sídlištěm Borek a nepřizpůsobivými lidmi. Jenže tady jde o frekventovanou cestu  městským parkem Javorka, do kterého investujeme nemalé částky - viz nedaleký mostek  přes potůček.  Také nápisy na lavičce se mi nelíbí, podobně je to na pověstném javoreckém hříbku. Jenže  k tomu i otázka:  Kde je nejbližší odpadkový koš?  Není a tak se nedivte. Je to možná výmluva, ale i na tom, něco je. V současné době hlasujeme pro participativní projekty a vymýšlím co za drahé peníze vybudovat a přitom, se nedokážeme postarat o pořádek a údržbu městského parku.  Vymýšlíme další revitalizace a výsadby a neřešíme kdo se o to bude pak starat. Vždyť se nedokážeme vlastně postarat ani o to co už máme!  (mm)


Memoriál  Stanislava Fišara na videu  - porovnejme loňský a letošní turnaj


Zítra: vyhodnocení letošního soutěžního ročníku CHL na videu

Akce se  uskutečnila na Velký pátek na českotřebovském zimním stadionu. Nejdříve se hrál exhibiční zápas, poslední  souboj na ledě v rámci letošního ročníku CHL a potom proběhlo vyhodnocení soutěže a předání putovního poháru starosty města.  Také z této akce přinese Českotřebovský deník aktuální video, natáčel Libor Vašina. Každý den se snažíme dávat aktuální video. Zítra je na řadě CHL.  O víkendu se konalo ještě několik veřejných bruslení a poslední lední revue českotřebovského krasobruslařského klubu. Tím ledová sezóna 2023/2024 na zimáku definitivně skončila

V Josefově se bojovalo

Pevnostní město Josefov se o velikonocích na chvíli vrátílo do dob své největší slávy a ulice a hradby oživili měšťané, řemeslníci, vojsko, klapot koňských kopyt i rachocení kočárů v pravoúhlých ulicích. Stalo se tak na velikonoční sobotu. Jednalo se o událost  události "Otevírání pevnosti Josefov", čili slavnostní zahájení sezony 2024. Byla otevřená muzea, zvýhodněná vstupenka nebo bitevní ukázka... Během události svou návštěvou diváky poctíl Spolek Panstva na Tvrzi Žíželeves. Pro tuto příležitost si připravili mluvené slovo o módě. Bitevní vřava, historické uniformy, dámy v krásných šatech, vojenský pochod městem i možnost vyhrát zážitek v podobě odpálení výstřelu z děla, který zahájí bitvu. To všechno bylo v programu události.


Tenisový turnaj kategorie A staršího žactva videozáznamy zápasů

Finále dvouhry - Finále čtyřhry - Semifinále dvouhry a 1. kolo dvouhry Maršík - Rousek. Připravujeme ohlédnutí za turnajem.

Ještě si připomeňme tenisová videa 2023, to se Matymu Maršíkovi nedařilo...


Českotřebovský ÁMOS 2024 - videozáznamy z let 2021 - 2024




Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.

Výstavy kurzů Univerzity třetího věku byly tři.   Všechny máme na videu:





Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.