ČtD 92/2024   Úterý 2. dubna 2024 



Nové video Českotřebovského deníku:

Zakončení XVI. ročníku CHL 2023/2024




Akce se  uskutečnila na Velký pátek na českotřebovském zimním stadionu. Nejdříve se hrál exhibiční zápas, na kterém se podíleli hokejisté registrovaní na soupiskách týmů hrajících v letošním ročníku CHL. Skončil těsným vítězstvím "hostů" 5 : 6  a hned potom proběhlo vyhodnocení soutěže a předání putovního poháru starosty města.  Českotřebovský deník o této události přináší aktuální video. Předávání cen bylo poněkud ovlivněno neomluvenou nepřítomností  některých zástupců týmů a tedy doručováním cen po zprostředkovatelích. To platí  také pro předávaná individuální ocenění.  Na videu pak může dojít k záměnám. Ceny za 5. a 4. místo nebyly vlastně vůbec předány, zástupci týmů Lomax a Proplast nepřijeli. Naopak velmi dobrá byla účast zástupců týmů z třetí ligy.  Celkem se letošního ročníku zúčastnilo 22 družstev.  (mm)

Nové video Českotřebovského deníku z hokejbalu:  Malenovice

  Zápas v aréně v Benátkách se těšil velké pozornosti veřejnosti, Benátky byly zacpané parkujícími vozidly, na hřišti se hlasitě fandilo a hokejbalisté šli do boje plnou silou.
První branku vsítili hosté v 5. minutě, za domácí potom stihl ještě  vyrovnat půl minuty před koncem Jakub Cvejn. V druhé třetině se pořadí branek obrátilo.  Nejdříve  skórovali domácí díky Janu Zahálkovi,  to hrála Lokomotiva přesilovku.  Vyrovnání pak přišlo o 4 minuty později a to nečekaně v době, kdy hosté hráli v oslabení. A tak začala 3. třetina za nerozhodného stavu 2:2.  Bojovalo se  naplno, nelze se divit vyloučení   Josefa Hynka v 36. minuta.  Byla to ovšem šťastná chvíle domácích, o pár vteřin potom  dal Cvejn třetí branku a Lokomotiva vedla 3:2. Vydrželo to až do konce a v poslední minutě navíc Josef Hynek využil přečíslení a přidal 4. branku. Hokejbalisté získali již druhé jarní vítězství a odlepili se ode dna tabulky. Všechno důležité najdete na 14ti minutovém videu Libora Vašiny

 Radnice svítí v úterý 2. dubna modře. 

Česká Třebová se tímto osvětlením připojila ke kampani "Česko svítí modře" vyhlášené již podruhé v rámci mezinárodního dne porozumění autismu. modrá barva vyjadřuje komunikaci a sebevyjádření. Proto nasvícení budov nebo modrá světla za okny.

Koalice pro Českou Třebovou jednala o aktuálních problémech města

Na dubnové pravidelné schůzce členů Koalice pro Českou Třebovou se  nejdříve jednalo o aktuálních problémech řešených v komisích rady města, Ukázalo se, že je stále mnoho problémů , které je třeba řešit, byť se o všech třeba veřejně nemluví. Nejdříve je snaha zajistit nápravu přímým jednáním s dotčenými odpovědnými pracovníky, v případě že tudy nevede cesta , pak je problém přenesen do komisí  a případně také přímo na vedení města. Bylo domluveno, že problémy, které jsou naléhavé, budou také zveřejňovány. 
Konkrétně se jednalo o námětech projednávaných v kulturní komisi  města, která i v letošním  roce  připravuje zajímavé náměty pro svou práci. Také letos by se např. mělo konal další setkání s jubilanty v kultuře, další akce se chystá na měsíc září. 
Konkrétně se řešila problematika, jak postupovat při přípravě generelu cyklodopravy ve městě. Je to problém dlouhodobý a komplexní, ale to neznamená, že by se nemohl řešit po částech tak, aby do sebe koncepčně zapadaly. Jde zejména o řešení jak bezpečně propojit cyklostezku na Ústí a cyklostezku přes Podhorku na Rybník a Srnov, zajistit pro cyklisty bezpečné propojení  mimo hlavní komunikace I/14. Zde však bohužel bude život města dlouhodobě narušen plánovou modernizací železničního uzlu. Bylo navrženo využit spolupráci s dopravní fakultou Jana Pernera konkrétně tedy členství města v Nadačním fondu Jana Pernera, který může přinést nové nápady podložené objektivními posudky odborníků.
Koalice pro Českou Třebovou připravuje na sobotu 19. května do Javorky oslavu Dne rodin, která mněla velký ohlas již v  minulých letech. Také v letošním roce  zde vystoupí Velký swingový orchestr KC Česká Třebová.

Duha nad Českou Třebovou

Zatímco naše radnice se v úterý 2. dubna navečer barvila namodro (byl den připomínání autismu), tak příroda sama  nabarvila oblohu nad městem kolem 19. hodiny večerní duhovými barvami.  Snímek Vojtěšky Vohralíkové nezachytil duhu celou, třeba se to povedlo někomu dalšímu.... To právě přestávalo pršet a  před západem sluce se rychle vyjasnilo.  Spolu s včerejší bouřkou to je signál, že apríl je tady a lze očekávat rychlé změny počasí. Takže ohlášená tepla ještě nemusí být definitivní...


Změna strategie - zima už na Pekláku nebude? 

Otevřeš Bazoš a  hned víš všechno. Za dvě sněhová  r.v. 2006 chceme 130 tisíc za oba nebo každé po 75 tisících. Dvě sněhová děla máme prostě na Pekláku navíc. Zimy nejsou a tak jsou sice funkční, ale morálně zastaralá a potřebujeme výkonnější.  Než se zasněží svah tak to prostě moc dlouho trvá. A oblevy jsou  snad pravidelné. Čím rychleji zasněžíme svah, tím si víc zalyžujeme.  Nemusíme kupovat, výkonná sněžná děla se dají i půjčovat.
Nicméně zpráva na bazoši vyvolala ve městečku diskuzi  jak to s Peklákem je a jak to bude a tak se nelze divit, že si toho všímá i Českotřebovský deník  (Do uzávěrky inzerát vidělo zatím 164 lidí) Upozorňuje se na to, že se prodej městského majetku řeší obvykle nejdříve např. na webu města. Jenže kdo by si ve Třebové koupil sněhové dělo, že. Nebo že bychom to koupili někde k chatě na svah dětem do vyšší polohy?: (Napadá mně tzv. louka u strojvůdcovké chaty  nebo tzv. Údolí smrti na Kozlovském kopci).  Reálné to samozřejmě není....
Pro téma "zasněžování  Pekláku" asi není vhodná doba, nicméně při startu zasněžovacího systému padají opakovaně návrhy na to, aby se přednostně zasněžil svah pro děti a teprve potom ten hlavní svah. Třeba ty nové stroje  tento problém vyřeší.  (mm)

Šokující zpráva z pardubické nemocnice

Proč šokující? Protože jsme ujišťování, že postavením nového urgentního příjmu se situace otáčí, mění k lepšímu a najednou taková zpráva: V Pardubické nemocnici podalo výpověď najednou 56 lékařů z šesti oddělení. Deset z nich je z anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO). Uvedla to v úterý večer televize Nova. Mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová televizi řekla, že zdravotnickou péči v nemocnici to zatím neohrožuje a postup lékařů je možné brát jako tlak na vedení před vyjednáváním s odboráři. Výpověď podle Semrádové podalo den před Velikonocemi 13 procent lékařů Pardubické nemocnice. „Bezprostředně ohrožena péče v Pardubické nemocnici není,“ řekla mluvčí. (Více viz Novinky.cz)


Memoriál  Stanislava Fišara na videu  - porovnejme loňský a letošní turnaj


Choceňská mlékárna - významný potravinářský podnik v regionu.

Nejenom kvůli produkci oblíbených pomazánek, smetanových jogurtů a tvarohů, které dodává na tuzemský i zahraniční trh, ale také jako důležitý zaměstnavatel. Firma s historií sahající až do roku 1928 se nespoléhá pouze na známou značku. Investuje do inovací a nových technologických postupů. Také proto do ní zamířil krajský radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Choceňská mlékárna je členem skupiny ACCOM, který sdružuje pouze české podnikatele bez jakékoliv zahraniční kapitálové účasti. „S lidmi z této mlékárny jsem v kontaktu již desítky let. S  ředitelem Pavlem Markem, stejně jako dříve s jeho otcem Petrem Markem, jsme řešili vývoj trhu a prostředí, jaký je recept na to, aby české regionální firmy mohly dlouhodobě uspět se svými výrobky na trhu a nezůstávaly za konkurencí. Cílem Pardubického kraje je takto úspěšné podniky oslovovat a podporovat sdílení dobré praxe. Podnikatelské prostředí je konkurenční už ze své podstaty, ale dá se v něm nastavit systém spolupráce. Jako samospráva motivujeme začínající a inovující podniky a ty větší či zavedené s nimi propojujeme. Proto jsem rád, že jsem mohl také právě v ‚domovské‘ Choceňské mlékárně probrat aktuální situaci i zkušenosti z využití moderních technologií. Budeme určitě rádi, když se tento podnik také více zapojí do našeho síťování v rámci Parádního kraje, který je centrem regionálních rozvojových a inovačních aktivit,“ vysvětluje radní Ladislav Valtr.
Choceňská mlékárna zaměstnává přibližně sto lidí a kvůli neustále se zpřísňující legislativě a normám v potravinářském průmyslu se snaží svou výrobu inovovat a rozvíjet. „Naše výrobky respektují tradiční receptury a suroviny, ale svět se samozřejmě mění a s ním i nároky na to, co potraviny musí splňovat z hlediska hygienických a dalších podmínek. Snažíme se na to reagovat a jsme držiteli těch nejpřísnějších certifikačních standardů. Také se samozřejmě snažíme využívat moderní technologie na efektivnější výrobu a například již v roce 2017 jsme do provozu uvedli plně robotizovanou koncovku balení pomazánkových másel,“ dodává ředitel Choceňské mlékárny Pavel Marek.
Parádní kraj podporuje inovace a sdílení dobré praxe
Parádní kraj® je oficiální značkou Pardubického kraje zastřešující všechny aktivity v oblasti regionálního rozvoje a inovací. Zaměřuje se na propojení podnikatelů, firem, výzkumníků, studentů i zástupců obcí v našem regionu. Společně tvoříme budoucnost Parádního Pardubického kraje. Přidejte se k nám! Pokud vás zajímají inovace, nové technologie, SMART řešení či například aktuální dotační programy na podporu regionálního rozvoje a podnikání, navštivte www.paradnikraj.cz, FB @paradnikraj nebo LinkedIn.

Tenisový turnaj kategorie A staršího žactva videozáznamy zápasů

Finále dvouhry - Finále čtyřhry - Semifinále dvouhry a 1. kolo dvouhry Maršík - Rousek. Připravujeme ohlédnutí za turnajem.

Ještě si připomeňme tenisová videa 2023, to se Matymu Maršíkovi nedařilo...


Českotřebovský ÁMOS 2024 - videozáznamy z let 2021 - 2024




Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.

Výstavy kurzů Univerzity třetího věku byly tři.   Všechny máme na videu:





Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.