ČtD 94/2024   čtvrtek 4. dubna 2024 



Nové video Českotřebovského deníku:

Malá scéna před dokončením rekonstrukce


Malá scéna byla vybudována v akci Z v šedesátých letech jako náhrada zbourané loutkové scény Úsvit. Slavnostní otevření bylo spojeno s  premiérou hry Past na myši Agáty Christie 12. března 1966. Pamětníci ještě existují.  Již od počátku  nebyla Malá scéna jen pro loutkáře. Hrálo také divadlo, pořádaly se koncerty a estrády, hudební besídky, přednášky - postupně stále častěji. Pro technicky nevyhovující stav  musela být v roce 2005 uzavřena, začala se připravovat  kompletní rekonstrukce  podle návrhu městského architekta Jiřího Jandery. Byla spojena s novým uspořádáním prostor . Nové otevření se konalo 23. září 2007, vystoupilo divadlo Semafor.
Po pěti letech od roku 2012  se však začaly  na zdivu Malé scény nad svahem ke Kozlovské ulici objevovat trhliny, které se přes úsilí statiků nedařilo odstranit. Naopak, stav se stále zhoršoval. Pro definitivní zajištění statiky objektu odborníci v roce 2022 navrhli odbourání části, která ze svahu ujíždí a její nahrazení širším masivním hluboko založeným objektem, který současně rozšíří možnosti Malé scény.  
Díky této úpravě se rozšíří vstupní část objektu, vzniká nově řešená šatna a bufet, v podstatě malá kavárna.  Dalším přínosem je nové propojení foyeru,  jeviště a šaten, které od postavení Malé scény  citelně chybělo. Využijí ho technici i účinkující.  Úpravou vzniká multifunkční objekt, který bude plně vyhovovat pro pořádání  divadel a to i loutkových, divadelních přehlídek, koncertů, estrád, besed a přednášek. Jde o velké obohacení.  
Cena dokončované úpravy však není malá a činí více než 14 milionů korun. Práci realizuje společnost Isotep Libchavy. Práce byly zahájeny v létě 2023, dokončení se však o několik měsíců protáhlo. Obrázky natočené v posledních dnech března 2024 ukazují, že  Malá scéna bude velmi brzo v plné parádě.  Odkaz na video ZDE


Jarní stezka za pokladem s králíkem Ňufíkem v Mateřské škole U Koupaliště


V jarním období navštívil naši mateřskou školu králík Ňufík, který si pro děti a jejich doprovod připravil plotovou hru plnou hádanek a úkolů. Pokud se dětem cestou povedlo rozluštit tajnou šifru, mohly se podle instrukcí vydat hledat Králíčkův poklad. Na všechny hledače pokladů čekala na konci sladká odměna a záložka do knížky.

učitelky z MŠ U Koupaliště



Lepší rozpočtové určení daní pro kraj pomůže městům a obcím v regionu

V úterý 2. dubna se v Pardubicích uskutečnilo krajské setkání představitelů Svazu měst a obcí České republiky (SMO ČR). Starostové měst a obcí se zabývali například obecní spoluprací, energetickými úsporami či novinkami v oblasti legislativy. Setkání se za krajskou samosprávu zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který starosty seznámil s aktuálním stavem jednání o změně rozpočtového určení daní pro kraje.
„Většinová shoda krajů je základem pro další jednání na úrovni vlády a parlamentu. Najít řešení, se kterým budou spokojeni všichni, je vždy složité, ale splnili jsme podmínku, kterou dalo Asociaci krajů ČR Ministerstvo financí, protože pro návrh bylo 11 ze 14 krajů. V případě našeho kraje se může jednat až o 2,5 miliardy korun oproti stávajícímu stavu, což jen dokresluje, jak znevýhodnění oproti jiným krajům jsme. Tyto prostředky bychom využili nejen na opravy silnic či do zdravotnictví, ale také na projekty, na které není možné čerpat evropské dotace či na posílení vlastních dotačních titulů kraje, což by samozřejmě bylo pozitivem i pro města a obce v rolích žadatelů," uvedl hejtman Martin Netolický, podle kterého stávající rozdělení daní nereflektuje aktuální počty obyvatel jednotlivých regionů, jelikož přepočet je řešen podle 20 let starého klíče.
Hejtman také vyjádřil znepokojení nad dopady konsolidačního balíčku na rozpočty obcí. „Například objem příspěvků na výkon státní správy, tedy služby, kterou si u obcí objednává stát, se oproti loňskému roku krátí o dvě procenta. Konsolidační balíček upravil také rozpočtové určení daně z hazardu, což negativně ovlivní daňový příjem obce," sdělil hejtman, který také poděkoval Svazu měst a obcí za spolupráci nejen s Pardubickým krajem, ale také s Asociací krajů ČR.


Podpora pro venkovské obchody bude

Pardubický kraj rozdělil na podporu venkovských obchodů dalších 3,8 milionu korun. Rozhodli o tom krajští radní na svém posledním zasedání. Zmíněné prostředky získal kraj prostřednictvím dotačního programu Obchůdek 2021+, který vyhlašuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.
Cílem programu je podpora udržení provozu maloobchodu v obcích do jednoho tisíce obyvatel. „A dále pak v místních částech, které mají též maximálně tisíc obyvatel, ale zároveň jsou součástí obcí do 3 000 obyvatel. Podmínkou také je, že se ve zmíněném území nachází maximálně jedna maloobchodní prodejna s převahou potravin a nápojů. Dotace v jednotlivém případě tak může činit nejvýše 130 000 Kč na prodejnu. V letošním roce jsme zaregistrovali celkem 67 žádostí za téměř 8,5 milionu korun. Potřebné náležitosti programu přitom splnily všechny žádosti. Vzhledem k jejich počtu a dané finanční alokaci jsme se tedy rozhodli pro rovnoměrné rozdělení podpory mezi všechny oprávněné žadatele,“ vysvětlil radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil.
V případě Pardubického kraje je ministerský program doplňkem krajského dotačního titulu na podporu venkovských obchodů v rámci Programu obnovy venkova. „Přímo z našeho krajského programu podpoříme letos venkovské obchody s nabídkou regionálních produktů více než devíti miliony korun. Podpora maloobchodu na venkově tak bude pro letošek činit na území kraje zhruba 13 milionů korun,“ dodal hejtman Martin Netolický.


Technohrátky v Třemošnici

Na konci března začal na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti technickém v Třemošnici dvanáctý ročník projektu, který se snaží zvýšit zájem žáků základních škol o odborné a technické vzdělání. Frézování, soustružení nebo výrobu klíčenky na 3D tiskárně si vyzkoušelo celkem 126 účastníků TECHNOhrátek.
Na třemošnické učiliště přijeli poznat zdejší školu, učitele a aktivity jako například obrábění kovů nebo truhlářské práce zájemci z 10 základních škol. „Žáci se vykonáváním nejrůznějších zábavných a týmových aktivit lépe seznámili s obory, které se na učilišti vyučují – obráběčem kovů, nástrojařem, mechanikem seřizovačem CNC strojů, mechanikem strojů a zařízení, strojním mechanikem a truhlářem. Studium v Třemošnici je atraktivní i kvůli úzkému propojení učiliště s místními firmami, například společností DAKO-CZ, výrobcem brzdových systémů pro kolejová vozidla, jejíž zástupci se TECHNOhrátek také zúčastnili. Celkem do Třemošnice zavítalo 10 základních škol,“ řekl krajský radní pro školství Josef Kozel.
 Význam technického, ale zároveň zábavného vzdělávání si uvědomuje i historicky první člen Síně slávy TECHNOhrátek, bývalý generální ředitel společnosti Bühler CZ Jiří Appeltauer. „Jan Ámos Komenský už kdysi napsal: ‚Jak školy změnit z robotáren na sídla her. Každá škola se může stát sídlem her v nejširším slova smyslu, přičiníme-li se o správné a vlídné usměrňování přirozeného puzení tehdy, když se probouzí.‘ TECHNOhrátky jsou právě prototypem nového systému vzdělávání zaměřeného na tvoření a objevování talentu, nikoliv pouhého memorování. Byl jsem rád členem tohoto unikátního projektu v České republice. Pevně věřím, že TECHNOhrátky budou nejen nadále pokračovat, ale budou i inspirací pro mnohem zábavnější způsob výuky. Zvyšující zájem dalších škol a žáků je toho jasným důkazem. Také děkuji za neuvěřitelnou poctu být za svoje zásluhy uveden do Síně slávy TECHNOhrátek jako první v historii. Nesmírně si toho vážím. Tento moment budu nosit v paměti jako jedno z nejvýznamnějších ocenění v mém životě. Věřím, že naše spolupráce bude nadále úspěšně pokračovat především zásluhou pana Aleše Dytrta, vedoucího tréninkového centra v Bühler CZ. Moc děkuji pořadatelům TECHNOhrátek za jejich úsilí a energii vytvořit tak skvělou akci. Účastníkům děkuji za jejich zapojení a nadšení. Přeji vám hodně radosti a příležitostí k dalšímu vzdělávání. Buďte si jistí, že vaše účast přispívá k vytváření úžasných a inspirativních událostí pro všechny,“ uvedl Jiří Appeltauer.


Českotřebovský ÁMOS 2024 - videozáznamy z let 2021 - 2024




Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.

Výstavy kurzů Univerzity třetího věku byly tři.   Všechny máme na videu:





Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.