Příloha Českotřebovského deníku   

                                               Zavádíme rubriku ÚMRTÍ

 

Rubrika úmrtí kdysi v Českotřebovském deníku byla v době, kdy v krematoriu fungovala soukromá pohřební služba Alice Hurtové. Zde jsem se opakovaně snažil, aby měli občané možnost získat informace o úmrtí spoluobčanů také ve virtuálním světě, tedy na internetu, aby byla zřízena ještě další "virtuální skříňka pohřební služby". Pro soukromou pohřební službu by to byla práce navíc, cíl její činnosti byl tehdy někde úplně jinde.

A protože situace trvá i v dnešní době, tak jsem se rozhodl v Českotřebovském deníku rubriku opět zavést stálou rubriku  ÚMRTÍ kde se  budu  snažit publikovat fotokopie čerstvě vyvěšených úmrtních oznámení. Také je to pro mne jistě práce navíc ale lidé to žádají, ptají se na tuto možnost. Zatímco zveřejněná parte cca po 14 dnech odstraním, tak záznam o úmrtí ponechám v této rubrice trvale v chronologickém pořádku. Nebudou zde ovšem ty případy, kdy úmrtní oznámení nebylo vůbec vytištěno. První úmrtní oznámení ze současné doby již uvádím:

Rubrika ÚMRTÍ  může také sloužit ke zveřejnění úmrtních oznámení občanů bydlících dlouhodobě mimo Českou Třebovou.


Zemřela Mgr. Lenka Podzimková, bývalá ředitelka ústecké střední zdravotnické školy.

Ve čtvrtek 16. května  přišla z Ústí nad Orlicí smutná zpráva o úmrtí Mgr. Lenky Podzimkové,  bývalé ředitelky orlickoústecké SZŠ. Protože působila na této škole od osmdesátých let, vychovala spoustu zdravotních sester, také z našeho města České Třebové. je poroto na místě připomenout, že její cesta ke učitelskému povolání ve zdravotnictví vedla přes studium oboru dětská sestra a dalším pedagogickém studiu na vysoké škole Během své praxe nasbírala mnoho zkušeností a to ji dovedlo až  do konkurzu na místo ředitelky školy, kde plně obstála, ve funkci vystřídala Mgr. Marcelu Zelenkovou.  Působila v době, kdy se zdravotnické vzdělávání transformovalo, pro práci diplomované zdravotní sestry nestačila čtyřletá střední zdravotnická škola. Její úsilí směřovalo proto k povýšení zdravotnické školy a rozšíření oboru. Nejprve byl zaveden jako druhý obor školy obor sociální, vychovávající absolventy pro sociální zařízení a právě za vedení Lenky Podzimkové se podařilo získat akreditaci pro zřízení vyšší zdravotnické školy, která nyní, již za vedené nové ředitelky úspěšně působí na zdravotnickém trhu, takže po vzoru ústecké školy vzniká obdobné vyšší zdravotnické studium také na zdravotnické škole ve Svitavách.
Druhým důvodem, proč informovat o úmrtí Lenky Podzimkové je skutečnost, že spolu se svou rodinou bydlel v České Třebové ve čtvrti Pod Březinou, v devadesátých letech se spolu s manželem aktivně podílela na práci Spolku českotřebovského gymnázia, neboť její děti jsou absolventy této školy.  V posledních 15 letech bydlela v Ústí nad Orlicí na Dukle.
Zlá zhoubná nemoc jí bohužel neumožnila prodloužit si bytí na tomto světě, po posledních let byla stále aktivní, zajímala se stále o školu, kterou řídila i město ve kterém bydlela.  Čest její památce! (mm)

Zemřel Jiří Neruda, syn turisty Otakara

Minulý týden bylo na Českotřebovském deníku připomenuto 100 let od narození a 20. let od úmrtí Miloslava Nerudy, někdejšího zaměstnance depa v České Třebové, nadšeného turisty a obnovitele Okrašlovacího spolku. V neděli přišla velice smutná zpráva. Zemřel jeho syn Jiří Neruda. Jirka šel ve šlépějích otce, stal se také strojvedoucím a působil dlouhá léta v depu Letohrad. Byl velikým fandou do železnice, byl jedním ze zakladatelů Letohradského železničního klubu a podílel se na vzniku Železničního muzea v Rokytnici v Orlických horách. V muzeu byl velmi platným pracovníkem, mnoho prací na opravách výtopny bylo jeho dílem, významně se podílel na shromažďování a tvorbě muzejní expozice. Byl to veliký dříč, znalec železnice a také fotografem. Podílel se na organizování mnoha výstav o železnici a oslav. Čest jeho památce. Pavel Stejskal


Úmrtí v květnu 2024

Mgr. Lenka Podzimková, 71 let, Ústí nad Orlicí
Jiří Neruda, Letohrad, 78 let
Ladislav Šípek, 62 Let, Česká Třebová
Jana Hovorková, 78 let, Česká Třebová Lhotka
Zdeňka Šáchová, 76 let, Opatov
Jaroslava Nohejlová 99 let, Česká Třebová, Nádražní 395
Vlasta Musilová, 74 let   Damníkov
Marie Kostroňová 91 let, Česká Třebová
Zdeněk Jílek 455 let, třebovice
Zuzana Kovaříková, 62 let, Trávník 1993
Úmrtí v dubnu 2024

Kvězuše Stárková, 86 let, Česká Třebová
Veronika Ferencová 53 let  Česká Třebová
Oldřich Šlesinger,  Česká Třebová, 85 let
Pavlína Jindrová, Česká Třebová, tylova ulice 51 let
Antonín Hájek, ČT, Masarykova 1298 82 let
Ludmila Hanáková - Malířová, Otrokovice  73 let
Jaroslava Borková, Česká Třeboví, 80 let
Hana Rašovská,, Česká Třebová, 84 let
Josef Král, Česká Třebová Pod Březinou 84 let
Olga Fišerová, ČT, 90 let
ERva Slezákováí, ČT Na Výšině 92 let
Jan Satur, Česká Třebová, Habrmanova 84 let
Libuše Stárková ČT, 86 let

Úmrtí v březnu 2024

Marie Pávková, Česká Třebová 91 let
Zdeněk Mechl, Česká Třebová, B. Němcové 1351, 67 let
Eva Vacková - Turková, Česká Třebová Na Křibě 606 - 92 let
Vlasta Winzigová - Fialová, Česká Třebová - 68 let
Helmuth Verner, Česká Třebová Za lávkou 1141 82 let
Vlastimil Ráb, Řetová 75 78 let
Paed Dr. Oldřich Burian, Brno 90 let
Anna Suková, Česká Třebová Hýblova ul. 1206 96 let
Jana Veitová, Česká Třebová, Na Splavě - 76 let
Aloisie Štarmanová, Česká Třebová Lhotka - 96 let
František Ondráš, Česká Třebová Vily 79 let
Ing. Miroslav Polách, Pŕaha - 66 let

V Ústí nad Orlicí zemřel i velikonočních svátcích ve věku 76 let orlickoústecký a v posledních letech také choceňský gynekolog MUDr. Jiří Jašek, Pracoval v ústecké nemocnici, vyučoval také na ústecké střední zdravotnické škole, svou ambulanci v Chocni uzavřel podle sdělení polikliniky ukončil svou lékařskou činnost v Chocni k 1. lednu 2024.