Českotřebovský deník 301/2018 (19/10)
Hledáme nové kolegy

Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice přijme od 1. 11. 2018 ASISTENTA PEDAGOGA na úvazek 20 hodin týdně.
Základní škola Česká Třebová, Ústecká přijme UČITELE/-KU ANGLIČTINY s předpokládaným nástupem od března 2019.
Bližší informace: reditel@zs-ustecka.cz nebo tel. 465 531054 nebo 605 717350.
 
Českotřebovský Klub plastikových modelářů zaslouží ocenit

Českotřebovští  plastikoví  modeláři pořádají již dlouhou řadu let soutěž a veřejnou výstavu plastikových modelů "Českotřebovský Vehikl", která získala mezinárodní věhlas.  Dokládají to zahraniční účastníci z celé Evropy, třeba i z Ruska. Loni se konal již jeho 25. ročník, na kterém bylo k dispozici přes 500 vystavených soutěžních modelů a navíc další stovka modelů nesoutěžních. Národní dům byl vystavenými modely doslova přeplněn. Převážná většina plastikových či papírových modelů se vztahovala k válečné tematice. V souvislosti s ní mohli návštěvníci narazit na zajímavosti, které dodali členové Klubu vojenské historie.
Sál Národního domu bývá po celou dobu konání soutěže plný nejen soutěžících ale i návštěvníků, kteří spojili rodinnou procházku do nedalekého parku Javorka s prohlídkou stovek postavených modelů, které se účastnily soutěže v mnoha kategoriích a pohárech. Součástí byly i sigové stoly s dalšími hezkými kousky. Pravidelně k nám přijíždí spousta návštěvníků  z velmi širokého regionu, auta mají pravidelně zaparkovaná až daleko na serpentině.

Českotřebovský vehikl, který vznikl jako klubová oslava narozenin jednoho z členů KPM ČT vyrostl v akci, která má stabilní vysokou úroveň, která neustále stoupá a dnes je akce v České Třebové jednou z hlavních v podzimní části sezóny. Díky plastikovým modelářům  tak máme v České Třebové soutěž, která je největší a nejlepší ve východních Čechách.  Členové klubu pravidelně reprezentují Třebovou po celé republice a v zahraničí vyhrávají přední příčky v soutěžích. Jen za letošek je to více jak 20 cen, z toho několik v zahraničí.

Letos v roce 2018 Česká Třebová rozdrtila mistry z Německa, Španělska, Japonska nebo USA na mistrovství světa v Maďarské Mošoni, kde vyhráli "Best of Show" a právem tak můžeme říct, že právě ve Třebové jsou ti nejlepší modeláři na světě!
 Můžete se přijít přesvědčit na "Českotřebovský vehikl 2018" 10. listopadu  v Národním domě. Více ZDE

Rybáři hlásí 
Pravidelný páteční prodej pstruhů v líhni v Javorce končí 2. listopadu             

Sraz maturantů 1966, tedy po 52 letech

Třída nedávno zesnulé profesorky českotřebovského gymnázia  Jaroslavy Víšové se sešla na svém pravidelném výročním zasedání  v pátek dne 19. října, aby uctila památku své třídní učitelky,  na kterou budeme vzpomínat celý život. I dnes po tolika letech pro nás pro všechny jsou léta strávená  na českotřebovském "Ústavu" velkou zkušeností a formovala náš vstup do dalšího studijního i profesního života. Rádi slyšíme o tom, že úroveň studia na českotřebovském gymplu neupadá, ale naopak roste a slibujeme, že se v co největším počtu zúčastníme  v příštím roce v polovině června oslav 110. výročí založení školy.  Pouze omlouváme pár spolužáků, kteří budou toto dění sledovat už z gymnaziálního nebe. Na fotografii nás je jen 16, další dorazili o něco později:  
Na fotografii: Milan Mikolecký, Jan Rybka, Pavel Křivka, Josef Hýbl, Magda Frühbauerová, Pavel Částek, Hana Tomšová, Antonín Marek, Ladislav Siegl, Vlasta Klaclová, František Šťourač, Oldřich Dostál, Radka Javůrková, Irena Štanclová, František Dicka, Bohuslav Pelc. (Uvádíme příjmení z doby studií, vynechány jsou také veškeré tituly před i za jménem...).
 
ADVENT NA TRAFAČCE

Zahájení 30. listopadu 2018 v 16 hodin a rozsvícení trafačky v 18 hodin. Těšit se můžete na dobré jídlo, tradiční zvyky a vánoční atmosféru.  Zajímavý hudební program. Více informací získáte na našich facebookových stránkách "Na trafačce - točená zmrzlina" nebo v příštím zpravodaji.
 
Desetidenní lhůta pro podání stížnosti na komunální volby uplynula

Není známá žádná informace o tom, že by někdo podal u krajského soudu stížnost na komunální volby v České Třebové, nehrozí tedy ani přepočítávání hlasů a případná z toho vyplývající změna počtu přidělených mandátů, i když např. KSČM chybělo pro získání mandátu po přepočtu na plnou kandidátku jen 0,07% a ČSSD stačilo pro získání 4. mandátu jen několik křížků na správných místech kandidátky. Vyhlášené výsledky voleb platí. Znamená také např. pro KSČM ztrátu možnosti nominovat členy do výborů a komisí rady města. Příprava koaliční smlouvy nové radniční většiny pokročila a bude možné začít s přípravou ustavujícího zasedání nového zastupitelstva města, které musí svolat dosavadní starosta Jaroslav Zedník.
 
Balet z Olawy opět v České Třebové

Ve dnech 8. a 9. října 2018 navštívil naše město baletní soubor z družebního města Olawy. Tématem jejich letošního představení byl balet Louskáček na hudbu ruského skladatele Petra Iljiče Čajkovského. V úterý 9. října se konala dvě představení tohoto baletu v kulturním centru – od 9:30 hod. pro mateřské školy a seniory, od 11:00 hodin pro základní školy.  Představení se setkala s velkým úspěchem a malým i velkým divákům se velice líbila.

Sociální služby Domov pro seniory přijmou do pracovního poměru PPOP
(pečovatelku). Nástup možný ihned. Možnost doplnění vzdělání při zaměstnání. Bližší informace
zdravotni@socialnisluzbyct.cz, p.Drvoštěpová Dagmar 465 503 400,739344576.

Inovativní třída na ústecké ZŠ bří Čapků poprvé otevřela dveře

Od letošního září funguje v orlickoústecké ZŠ Bratří Čapků nově alternativní třída se vzdělávacím programem Začít spolu.  Odvážná iniciativa skupiny mladých rodičů umožnila devíti prvňáčkům, a to i díky významné podpoře vedení školy a přízně sponzorů, nastoupit do třídy, kde je řada věcí „trochu jinak“.
O pravdivosti výše uvedeného se mohli přesvědčit návštěvníci prvního dne otevřených dveří, který se konal ve čtvrtek 11. října od 8 do 18 hodin. „Dopoledne probíhala běžná výuka, návštěvníci měli možnost přímo do ní nahlédnout. Oficiálního zahájení se zúčastnil mimo jiné starosta města Petr Hájek a zástupce jednoho z hlavních sponzorů Miloslav Hlavsa. Příchozím jsme s dalšími členkami spolku zodpovídaly otázky, odpoledne mezi nás zavítali také rodiče našich prvňáčků,“ uvedla Radka Manová z pořadatelského týmu. Jak dále doplnila, za pozitivní považuje velký zájem ze strany rodičů. V průběhu celého dne se jich v alternativní třídě objevilo množství, které samotné pořadatelky překvapilo. „Minimálně stovka padla, takovou účast jsme vůbec neočekávaly,“ přiznala Radka Manová.
Z reakcí rodičů je patrné, že někteří by rádi svoje děti do alternativní třídy přihlásili. V příštím školním roce by se totiž měla rozrůst o další centrum. „Zájem je již nyní značný, plánujeme přijmout opět devět prvňáčků, kteří budou ve třídě s těmi současnými. V průběhu příštího školního roku pak budeme pracovat na vytvoření další třídy. Celkem by měly vzniknout tři, v prvních dvou budou děti od první do třetí třídy, v další pak jejich starší děti ze čtvrté a páté třídy,“ odkryla plány spolku další z jeho členek Kateřina Kapounová. (jp)  

Hledáme nájemce provozovny restaurace ve spolkové chatě ZO ČZS Hliníky.
V budově jsou dvě oddělené místnosti, vybavená kuchyňka, sklad a sociální zařízení.
Vytápění je etážovým topením s krbovými kamny. Uvnitř je cca 60 míst k sedění.
K dispozici je venkovní posezení s grilem a tanečním parketem s přístřeškem pro hudebníky.
Nájem činí  4750,- Kč měsíčně + energie.  Jako bonus nabízíme  na vytápění objektu pro  první sezonu dřevo zdarma. V případě zájmu volejte – 736 607 707. Rádi Vás provedeme restaurací a vše ukážeme.

„JE TO ÚŽASNÉ, MOHU-LI SE PROJET PO TŘEBOVÉ NA KOLE“. ŘÍKÁ PĚTADEVADESÁTILETÝ JIŘÍ FIŠAR

 
Sportovec tělem a duší je Jiří Fišar z České Třebové. Prvního října letošního roku oslavil v plné svěžesti 95 narozeniny. Každoročně je nejstarším účastníkem NOVOROČNÍHO VÝSTUPU NA ANDRLŮV CHLUM.
Ať zdravíčko slouží alespoň dalších deset let   JIŘÍ FIŠAR Z PARNÍKA NA CHATĚ HVĚZDA
 
Cvičení složek integrovaného záchranného systému  mají smysl

Čtvrteční nehoda linkového autobusu nedaleko Časů prokázala, jak důležitá jsou pravidelná cvičení složek integrovaného záchranného systému. Při nich je testována nejen práce a připravenost jednotlivých složek IZS, ale především jejich vzájemná komunikace a koordinace. Podle hejtmana a předsedy Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martina Netolického rozhodně není na místě kritizovat jednotlivá cvičení jako zbytečná. Hejtman zároveň potvrdil, že kraj bude ve spolupráci se složkami IZS v těchto simulacích pokračovat i nadále.
„Když jsme v úterý společně s kolegy z integrovaného záchranného systému sledovali postup policie, hasičů a záchranářů v rámci cvičení Tunel 2018, nikdo z nás si ani ve snu nepředstavoval, že se toto cvičení stane o pouhé dva dny později realitou. V rámci simulace v Hřebečském tunelu byla koordinace jednotlivých složek výborná. Ještě důležitější však je, že i v reálné situaci proběhlo ze strany záchranářů vše s maximální profesionalitou, rychlostí a precizností. Za to bych jim chtěl velice poděkovat. Právě proto, že nikdy nevíme, k jaké situaci může v reálu dojít, snažíme se každoročně pořádat různě zaměřená cvičení, při kterých můžeme všechny složky IZS připravovat a cvičit,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Velmi nemile mne překvapily některé vzkazy veřejnosti, že jsou obdobná cvičení nesmyslná a pouze obtěžují řidiče. Každý z nás si musí uvědomit, že se může někdy dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc profesionálů, kteří musí být na obdobné mimořádnosti připraveni.“ řekl hejtman Martin Netolický.
 
Čtyřicet procent z výnosu areálu Tesly
půjde na dopravní napojení nemocnice a parkování

Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém úterním výjezdním zasedání v Chocni schválilo uzavření smlouvy o vzájemné spolupráci mezi krajem a statutárním městem Pardubice, jejímž cílem je vybudování kvalitní veřejné dopravní infrastruktury v oblasti areálů Tesly Kyjevská a Pardubické nemocnice.
„Pardubický kraj celý areál Tesly Kyjevská před šesti lety převedl bezplatně na město. Jedna z podmínek převodu byla i vyřešení kapacitního napojení krajské nemocnice, které je dlouhodobě špatné,“ připomíná hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
V létě letošního roku zastupitelstva města i kraje schválila a zpřesnila podmínky převodu v dodatku ke smlouvě z roku 2012. „V něm se Statutární město Pardubice zavazuje, že zajistí vybudování mimoúrovňového sjezdu, resp. odpovídajícího kapacitního dopravního napojení z nadjezdu u Nemocnice Pardubického kraje, a. s., a vybudování nových parkovacích míst v areálu bývalé Tesly Pardubice pro návštěvníky nemocnice,“ uvádí hejtman Netolický. Městem nedávno vysoutěžený developer (společnost Linkcity) část tohoto závazku přebírá na sebe.
Smlouva o spolupráci je po městském zastupitelstvu nyní schválená i krajskou samosprávou. „Definuje principy spolupráce a závazky města i kraje. Město Pardubice se tu zavazuje převést 40 procent z kupní ceny areálu na účet Pardubického kraje a ten se poté zavazuje všechny tyto prostředky použít na spolufinancování dopravních staveb v lokalitě Pardubické nemocnice včetně výstavby parkovacího domu uvnitř nemocničního areálu,“ vysvětluje 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který za Pardubický kraj vedl jednání s městem a materiál na zastupitelstvu předkládal.
Uzavření smlouvy předcházela řada jednání a v současné době je již vybraná varianta dopravního napojení. „Okružní křižovatka vznikne na samotném nadjezdu a z ní bude svedena doprava k novému hlavnímu vjezdu do nemocnice v místě nynější dolní brány. Zde bude umístěn i nový parkovací dům,“ informuje Línek o dohodě kraje, města i nemocnice.

Chceme rovné podmínky pro naše zemědělce. Zástupci kraje podepsali petici

V Zemědělském družstvu ve Sloupnici se uskutečnil Firemní den Farmet, což je ryze česká společnost, která vyrábí stroje a technologie na zpracování půdy a setí. V rámci debaty se zástupci ZD Sloupnice podepsali zástupci Pardubického kraje Martin Netolický a Michal Kortyš petici za rovný přístup k zemědělcům v rámci Společné zemědělské politiky Evropské unie po roce 2020.
 „Zástupci zemědělského družstva nás společně s panem náměstkem a nově zvoleným senátorem Kortyšem seznámili se situací společné zemědělské politiky po roce 2020. Český zemědělský svaz připravil petici, kterou jsme s panem náměstkem rádi podepsali, protože jsme přesvědčení, že je nezbytný rovný přístup ke všem zemědělcům. Musíme vnímat větší, střední, ale i malé podniky, a proto chceme, aby zastropování plateb nebylo povinné, ale bylo ponecháno na rozhodnutí členských států,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „České zemědělství nemůže být chápáno jako oblast jedné osoby, ale je potřeba dát hlasitě najevo, že zde jsou úspěšné střední, ale i malé podniky. Sloupnické družstvo, které je velmi aktivní a dává nám jiný obraz českého zemědělství, by mohlo by být nastavením Společné zemědělské politiky po roce 2020 také postiženo. Nabízím, že nejen náš kraj, ale i celá Asociace krajů je a bude i nadále partnerem českého venkova,“ řekl hejtman Netolický.
 Petici, kterou vytvořil Zemědělský svaz České republiky, kromě hejtmana Martina Netolického podepsal také náměstek hejtmana pro oblast dopravy a nově zvolený senátor Michal Kortyš. „Vzhledem k tomu, že jsem šel do Senátu s heslem, že chci bojovat za český venkov, tak tato problematika je jednou z těch, kterými se budu zabývat, protože rovný přístup ke všem zemědělcům je nezbytný. Budeme proto dělat vše, co je v našich silách, aby tomu tak v budoucnu bylo. Zastropování se totiž dle nastavených podmínek týká i běžných malých zemědělců, kteří se tak dostávají do velké nevýhody na trhu,“ uvedl Michal Kortyš.
 ZD Sloupnice
Zemědělské družstvo se sídlem ve Sloupnici vzniklo sloučením původních 7 družstev, nejstarší vzniklo v roce 1949. Současný název nese družstvo od března roku 1991. V současnosti družstvo hospodaří na cca 3000 ha zemědělské půdy, z toho je 2 560 ha orné půdy a 440 ha trvalých travních porostů, ve 14 katastrálních územích a nadmořské výšce od 330 do 550 metrů nad mořem
Rostlinná výroba
Nejvýznamnějšími plodinami jsou potravinářská pšenice, sladovnický ječmen, triticale, řepka olejná, z okopanin cukrovka a brambory. Významný podíl výměry je určen krmným plodinám pro potřeby živočišné výroby a bioplynové stanice. Hlavními krmnými plodinami jsou silážní kukuřice a jetel červený.
Živočišná výroba
Živočišná výroba je významným producentem mléka, na 3 mléčných farmách chováme 950 ks krav černostrakatého holštýnského skotu. Ve výkrmu prasat ročně družstvo vyrobí 500 tun prasat, ve výkrmu kuřat 250 tun brojlerů. Do živočišné výroby patří i 20 vlastních včelstev chovaných s ohledem na tradici.
Bioplynová stanice
V roce 2011 jsme v areálu mléčné farmy v Němčicích vybudovali a uvedli do provozu bioplynovou stanici o výkonu 1 MW.
Řeznictví Sloupnice s. r.o.
Řeznictví Sloupnice s.r.o. je dceřiná společnost, jejíž činnost dobře navazuje na rozvinutou živočišnou výrobu zemědělského družstva. Činnost řeznictví se zaměřuje na provoz jatek, výrobu masných výrobků, distribuci a provoz 8 podnikových prodejen.
 
   
Nominujte svou favoritku do ankety Alej roku. Čas zbývá jen do konce října

V osmém ročníku Aleje roku spolku Arnika bojuje o přízeň zatím jediná alej z Pardubického kraje mezi 42 z celé republiky. Zítra se po celém světě slaví Den stromů. Lidé ho mohou oslavit nejen výsadbou, ale i nominací do ankety. Na vítěze čeká let balonem a další ceny. Autor nejkrásnější fotografie získá novou zrcadlovku. Čas zbývá jen do konce října.  
Nominujte na www.alejroku.cz  „V Pardubickém kraji je tolik nádherných alejí a stromořadí. Nebyla by škoda na ně neupozornit? Těšte se z nádherných podzimních barev. Nominujte aleje a stromořadí ze svého okolí nebo během výletů, které vynikají svou krásou, nebo dejte vědět, kterým hrozí zánik,” připomíná koordinátorka ankety Karolina Kostićová.
Na Pardubicku o titul bojuje zatím březová alej v Újezdci. Lidé mohou nominovat další do konce října. Stačí nahrát aspoň jednu fotografii a stručný komentář, proč si právě tato alej zaslouží pozornost. V listopadu Arnika zahájí hlasování, které poběží do začátku ledna.
„Sté výročí založení Československé republiky slavíme naším sesterským krasozpěvem písní meziválečné éry, a to všude i v nejmenších obcích vlasti. Jezdíme  křížem krážem po naší zemi a uvědomujeme si, jak je krásná. A těch alejí, co jsme viděly! Důležité je, že rostou ve svobodné a demokratické zemi. Chraňme proto nejen aleje, ale i svobodu,” říkají patronky ankety Sestry Havelkovy.
Stejně jako v předchozích ročnících se soutěží ve třech kategoriích. Po ukončení hlasování vyhlásí Arnika v lednu nejoblíbenější aleje a stromořadí celé České republiky i v jednotlivých krajích. Odborná porota složená z patronů[i] navíc zvolí nejkrásnější fotografii. Na autora vítězné nominace čeká let balonem od Lucky Balon nebo exkurze do výrobny biočajů Sonnentor. Vítěz fotografické soutěže se může těšit na zrcadlovku značky Canon.