Českotřebovský deník 239/2022 (27/8) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Tradiční setkání s Ahasvery v Javorce mělo letos předvolební ráz

Loučení s létem 2022 se konalo v režii Koalice pro Českou Třebovou v Javorce již podesáté. A vždy u toho byla skupina Ahasver, také letos.
 
Příprava byla dokonala, nezapomněli jsme ani objednat dobré počasí.
 
Zatímco kolem všude pršelo, České Třebové se řádění živlů zcela vyhnulo. Mraky po 17. hodině hrozily, ale poslušně pluly kolem České Třebové "po nějaké obchvatu" a naše město nezasáhly a koncert Ahasverů v Javorce nenarušily.
 
Byl pěkný teplý večer a posluchačům se z Javorky ani nechtělo odcházet. Letos byl koncert současně jednou z předvolebních akcí Koalice pro Českou Třebovou, proto byla příprava provedena tak pečlivě. S podporou Koalice pro Českou Třebovou přijel náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Nebyl zde poprvé, pro Koalici je důležitou osobností s velkým rozhledem, který je spjat s existencí Pardubického kraje od samého počátku v roce 2000, byl jeho prvním hejtmanem. Posluchače v Javorce pozdravila při zahájení akce starostka města Magdaléna Peterková, lídr Koalice pro Českou Třebovou pro nadcházející komunální volby Ing. Petr Skopal a předseda MO KDU ČSL Bc. Martin Voleský. Potom se již dostala ke slovu skupina Ahasveři a její tradiční program. Uvádíme cca 11timinuátový sestřih, pracujeme také na záznamu celého koncertu. Ahasveři jsou ve Třebové pojem a je třeba  jejich vystoupení zaznamenat!  Vystupují společně už 51 let !!! Zpívala s nimi celá Javorka, můžete si to poslechnout (a prohlédnout) na videu ZDE: https://youtu.be/jsbpmGS8I1Q

   Poslední čtvrteční letní koncert v Javorce ZDE

Řešme negativní stránky stávajícího systému třídění odpadu!  

Téma naznačila Iva Stolínová na základě své zkušenosti ze sídliště Trávník. Článek jsem publikoval na facebookovém profilu Českotřebovského deníku a Koalice pro Českou Třebovou, vzbudil poměrně velkou pozornost.
Z toho vyplývá, že stávající systém bude třeba rychle dopracovat, hygienické podmínky ve městě přece nemůžeme zhoršovat a je třeba najít takové řešení, které uvedeným negativním jevům zabrání.  Je to na jistě úkol Eko Bi, ale také odboru životního prostředí. Je třeba to změnit, i když to bude dražší, vzniknou dodatečné náklady. Nelze dopustit, aby dál "smradlavé kontejnery" běžně  parkovaly tam, kde si nedaleko třeba hrají děti.
Zkušenosti z letního svozu jsou alarmující a je třeba, aby svozová firma přijala rychlé řešení. Nepřijímám publikovaná přehnaná stanoviska, že "zastupitelstvo udělalo z ulic smradlavou kafilérku", je v tom zlomyslnost. Je však pravda, že kontrola měla být včasná a problém měl být objeven dříve. Protože se nám to nelíbí, tak přece také na problém poukazujeme a žádáme rychlou nápravu. Není to jen záležitost České Třebové, své srovnání a zkušenost napsal do komentáře např. Pavel Stejskal:
Červi a zápach. To zažívají zaměstnanci ČD Cargo na ranžíru motající se okolo posunu a sestavy vlaků. Ve Svitavách a v Zábřehu se nakládají odpady pro spalovnu do kontejnerů, ze kterých takoví červi padají v hrstech. Vozům s odpadem se říká "Smrady" a opravdový smrad se v letních měsících táhne všude, kudy tyto vozy jedou. Odpady do spaloven se v zemích na západ od nás vozí běžně, také nevoní, ale červi z nich nepadají.
A co se týká čtrnáctidenního intervalu svozu odpadu z nádob je obdobný, jako je už dlouho v jiných městech.  např. ve Svitavách.

Věcné problémy města je třeba řešit bez ohledu na volby a odpovědně

Tak nějak se zdá, že komunální kritika je nosným tématem pro komunální volby. Proč ne.  Je to vlastně příležitost, jak donutit odpovědné pracovníky, aby plnili své povinnosti. S tím je třeba souhlasit.  Ovšem s tím, že by se takové připomínky měly řešit operativně trvale a nikoliv pouze před volbami, kdy mají sloužit k upozornění, že něco není v pořádku a udělat z toho pošťouchnutí, které má přinést politické body. Občan si řekne - pane to je pašák - nebojí se ozvat!
Ale  po volbách bude zase klid. Já si osobně cením těch, kteří sledují život v našem městě kontinuálně a je-li problém, tak upozorním a často opakovaně. Ne proto, abych se tím zviditelnil, ale proto, aby se problém vyřešil! Myslím, že jsme se  jako zastupitelé Koalice pro Českou Třebovou o takové "průběžné řešení" opravdu snažili. Např. Ing. Aleš Spirman  mě potvrdí, kolikrát jsme s ním osobně projednávali jeho často velmi trefné připomínky ke kvalitě odevzdaných prací některými místními firmami a snažili se to nějak napravit, často i opakovaně. Protože to je přece ku prospěchu všech. Aleš to jistě nedělal pro svůj osobní prospěch, ale proto, že nesnáší šlendrián. S Ing. Michalem Kadlecem jsme např. na místě projednávali připomínky jak ke komunikaci na Sahaře, tak k parkovišti pod hudební školou, řešili jsme úpravu chodníku na sídlišti Lhotka,.problematiku horní požární nádrže v Kozlově, připomínky ke změně územního plánu  atd. Snažíme se hledat a najít nová řešení, nespoléháme se na to, co navrhnou úředníci. Další akcí je osobní účast na kontrolních dnech na stavbách. A nemusíme to dělat, je to navíc, ale chceme mít toho co nejvíc pod kontrolou. Ing. Petr Skopal by mohl potvrdit, jak moc pomůže osobní účast na jednání k investici, která se zdánlivě nemůže hnout z místa ( např. vnitrobloku ve Felixově ulici), nebo nemá dostatečnou kvalitu  na úpravách sportovního areálu ZŠ na Parníku  i jinde. Nenecháme bez povšimnutí i připomínky z veřejnosti. Řada z nich je publikována také v Českotřebovském deníku.
Podobně nyní při naší  "cyklojízdě" jsme získali další podněty od veřejnosti už při startu na Podhorce.  Děkujeme za ně, i když ukázaly, že naše péče o okolí cyklostezky není na dobré úrovni a že je potřeba se zde polepšit. A jistě nejen na cyklostezce. Protože pak vzniká ve veřejnosti názor, že není třeba řešit nové investice, když se nedokážeme řádně postarat o kvalitní prostředí u těch stávajících.  Možné řešení je rychlé, ale nesystémové: vzít nebo vypůjčit křovinořez a posekat vlastními silami. Jenže to má přece dělat někdo jiný, má to ve svých povinnostech, ale nekoná.....Proč dělat práci za něho?   
Mohu sepsat i dostatečně dlouhý seznam napravených věcí, které se podařilo vyřešit jen na základě problémů. publikovaných v Českotřebovském deníku.  Nejen mým cílem, ale i všech z Koalice pro Českou Třebovou není problémy zamlčovat nebo se před nimi schovávat a vůbec je neřešit, ale naopak přispět co možná rychle k tomu, aby byly vyřešeny.
A pokud dnes někdo na sociálních sítích zveřejňuje snad "k potupě města" fotky "trávou obrostlé radnice" a myslí tím na svůj osobní úspěch a prospěch, tak se netrefil, tyto obrázky měl řešit také osobně ve svém vlastním volebním seskupení, neboť mu (a jeho lídrovi) ve skutečnosti neprospívají  a škodí. Jde o příspěvky vlastně nepodepsané, které zaštiťuje zřizovatel facebookového profilu.Vlastně snižují validitu celé stránky, zvlášť když někdy obsahují nesmyslná a nepravdivá sdělení (jako třeba o tom, že Město poslalo ubytovat Ukrajince do Kozlova). Stejně tak je neposlalo na  internát na Skalku a do dalších soukromých objektů. Na takovém základu je pak těžké spolupracovat.  Milan Mikolecký.

Nově značená cyklokomunikace č. 8 

Vede přes Českou Třebovou od Chocně a Ústí do Rybníka. Značení je nové a vzorně provedené, nezabloudíme. Jde o páteřní cyklosztezku, která dále povede z Rybníka na Lanmškroun a přes Hoštejn dál na Moravu. Některé části cyklostezky jsou dohotoveny, jako právě ten úsek přes Podhorku. Trasa pak vede přes Bezděkov na Zámostí a Podbranskou ulicíé ke křižovatce na Chmelnici a přes Benátky na Ústí nad Orlicí.

Fakulta restaurování Litomyšl - unikátní zaměřením i osobním přístupem 

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil ve čtvrtek Fakultu restaurování Univerzity Pardubice, která sídlí v Litomyšli. V doprovodu děkana Radomíra Slovika a rektora univerzity Libora Čapka si prošel prostory nejmenší univerzitní fakulty, na které studuje přibližně 80 studentů. Jednou z možností další spolupráce je vzdělávací činnost směrem k pracovníkům památkové péče v kraji.
„Fakulta restaurování je nejen v rámci Univerzity Pardubice unikátní svým zaměřením, ale také velmi individuálním a osobním přístupem ke studentům, kterých zde studuje přibližně 80. V rámci vzdělávání mají možnost se zapojit do celé řady projektů, a to včetně těch zahraničních a nutno říci, že velmi úspěšně,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Podle něj by mohla do budoucna fakulta sehrát důležitou roli v rámci celoživotního vzdělávání v oblasti památkové péče. „Rádi bychom zapojili nejen zaměstnance našeho krajského úřadu, ale například také obcí s rozšířenou působností, muzeí, galerií či knihoven do vzdělávací činnosti v rámci různých speciálně zaměřených programů. Nyní budeme zjišťovat poptávku, na základě které by poté mohl vzniknout konkrétní vzdělávací program, který bychom chtěli nabídnout,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Fakulta restaurování je nejmenší fakultou Univerzity Pardubice. Škola restaurování a konzervačních technik v Litomyšli vznikla v roce 1993 jako pomaturitní tříleté studium. Jejím zřizovatelem byla Nadace Paseka, založená nakladatelem Ladislavem Horáčkem. Jako Vyšší odborná škola restaurování a konzervačních technik získala na podzim 1996 právní subjektivitu jako obecně prospěšná společnost. V roce 1999 škola požádala o státní souhlas se zřízením vysoké školy neuniverzitního typu a o akreditaci studijního plánu. V akademickém roce 2000-2001 potom na základě uděleného souhlasu a akreditace zahájil výuku Institut restaurování a konverzačních technik, o.p.s. V roce 2005 byla založena Fakulta restaurování. Jedná se o jedno z mála univerzitních pracovišť, které zabezpečuje výuku vysokoškolsky vzdělaných restaurátorů v ČR.