ČD 287/2023   Čtvrtek 10. října 2023


Nová videa Českotřebovského deníku: ČT PINK 1.0  slavnostně otevřen


1. video = stručná aktualita (necelé 4 minuty) - účel, záměr a pokračování vysvětluje  hejtman Martin Netolický 
2. video obsahuje 42 minutový záznam všech vystoupení  při slavnostním otevření, prezentaci projektu  ČT PINK 2.0, prezentaci startujících firem a prohlídku dosud upravených prostor
3. Fotoreportáž z otevření, které se konalo 10. října 2023

V úterý  10. října odpoledne oficiálně ožil nově zřízený  Českotřebovský podnikatelský inkubátor na Skalce. Jde vlastně o pobočku Pardubického podnikatelského inkubátoru, který se bude orientovat zejména na východní polovinu Pardubického kraje, ale nejen na ni. Je specifický tím, že zde nejsou jen kanceláře, ale také výrobní prostory pro začínající firmy, které budou po rekonstrukci k dispozici pro začínající firmy a podnikatele i s vybavením. A to pro firmy vlastně z celého kraje, protože v Pardubicích něco takového nemají a mít ani nebudou. Slavnostnímu zahájení předcházela spousta práce o které mohou vyprávět především funkcionáři pardubického PPINKU, ale vše směřuje k cíli, kterým je plně funkční využití budovy dosud užívané firmou Mika. Budova patří Pardubickému kraji, který je právě zřizovatelem RRA Pardubice a Pardubického inkubátoru. Plány jsou dány, je připravena nejen studie, ale i projekt na úpravu budovy. Aby zatím nezahálela, byly upraveny alespoň prostory v přední části, kde jsou  vybavené kanceláře pro coworking, zasedačka,  nově zřízení RE-USE centrum (lépe RE-USE POINT),  připravuje se nahrávací studio atd. Českotřebovský deník připravil z otevření videoreportáž s vystoupením všech hostů a s prohlídkou nově otevřené budovy. (Na obrázcích vizualizace cílového stavu)

   


Nový centrální příjem v Pardubicích způsobí přesuny dalších oddělení

Vybudováním centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici investice kraje do tohoto největšího zdravotnického zařízení v regionu nekončí. Kraj ve spolupráci s Nemocnicí Pardubického kraje začíná připravovat rekonstrukci a úpravy vnitřních dispozic pavilonu stávající „nové chirurgie“ pro umístění provozů interny a neurologie. Krajští radní na svém posledním jednání schválili investiční záměr, který je jedním z prvních kroků pro další plánování projektu, který se i s ohledem na krajský rozpočet bude dále upřesňovat.
„Vybudování nového srdce Pardubické nemocnice, tedy centrálního urgentního příjmu, bude znamenat přesun celé řady provozů, a tím pádem také uvolnění některých budov. V dlouhodobějším horizontu je naším cílem postupný přesun vybraných oborů s lepší návazností právě na centrální příjem. V tuto chvíli se jedná především o úpravy vnitřních dispozic stávající budovy číslo 27 pro umístění interny, která se nachází v budově číslo 28, a neurologie, která je nyní v budově číslo 19. Celý záměr je momentálně v předpokládané hodnotě 297 milionů korun včetně daně z toho stavební část činí 270 milionů korun včetně daně. Zahájení realizace stavby je podmíněno zajištěním finančních zdrojů pro investici v několika letech. Samozřejmě se budeme snažit vyhledávat také vhodné národní či evropské dotace,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Samotný projekt by měl být podle schváleného investičního záměru rozdělen do dvou samostatných etap, které mohou být prováděny nezávisle na sobě. „První etapa spočívá v samotných úpravách budovy pro přestěhování interny a neurologie včetně výměny oken. Druhá etapa by pak měla být zaměřena na zateplení budovy a opravu střechy s tím, že chceme být připraveni na využití potenciálního dotačního titulu na úsporu energií,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
Schválení investičního záměru je jedním z prvních kroků pro další postup. „Investičním záměrem de facto celý proces příprav projektu začíná. Díky tomu máme základní popis projektu, etapizaci a hrubé předpokládané náklady včetně možného rozložení v toku času. Na jeho základě pak můžeme dále postupovat či investiční záměr dle vnějších okolností například s ohledem na možnosti čerpání evropských dotací pozměnit,“ sdělil náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.
Pardubická nemocnice je dispozičně nemocnicí pavilonového typu. V současné době se většina zdravotnických provozů nachází v jižní části areálu, roste tam koneckonců i nový pavilon. Výjimkou je budova 28, ve které se nachází mimo jiné část Interní kliniky. „Budova bývalé chirurgie by po rekonstrukci mohla nabídnout odpovídající moderní zázemí zejména interním oborům, které by už z povahy poskytované péče měly být v co nejužším kontaktu s obory ostatními. Koncentrace péče do jednoho místa tak uleví jednak pacientům a personálu, a jednak provozu a logistice,“ doplnil generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald. 

Moravská Třebová: oprava Lanškrounské ulice dokončena

Ve středu 11. října zástupci Pardubického kraje, města Moravská Třebová a stavební firmy M - Silnice oficiálně ukončili opravu posledního úseku Lanškrounské ulice. Tím byla křižovatka silnic II. a III. třídy u základní školy a městského úřadu, která se kvůli složitým majetkoprávním vztahům připravovala několik let.
Nejdůležitější práce na rekonstrukci křižovatky silnic II/368, III/3711 a Čs. Armády se podařilo dokončit na konci letních prázdnin, s ohledem na začátek školního roku začala komunikace sloužit od září v režimu předčasného užívání. V uplynulých týdnech dělníci v místě instalovali zábradlí a finišovali s dokončovacími pracemi. „Kvůli dětem a rodičům jsme nechali auta v místě jezdit dříve, než bylo v plánu, abychom usnadnili lidem z Moravské Třebové cestování po městě, nicméně projekt stále nebyl dokončený. Radnice si dodělávala mobiliář a další prvky, až dnes jsme vše oficiálně ukončili. Odvážím se říci konečně, protože kvůli složitým majetkoprávním vztahům s majiteli okolních pozemků se příprava táhla několik let. Rekonstrukce křižovatky stála 11 milionů korun bez daně, Pardubický kraj ji financoval z vlastního rozpočtu. Chtěl bych poděkovat bývalému i současnému vedení města Moravská Třebová a soukromým vlastníkům pozemků za spolupráci, protože bez ní by se nám to dokončit nepodařilo,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Nová křižovatka se projektovala zejména s ohledem na bezpečí chodců a řidičů osobních vozidel. Opravovaly se totiž nejen jednotlivé silnice, ale také vjezd na autobusové nádraží, chodníky, osvětlení nebo dopravní značení. Nové uspořádání komunikace také respektuje dlouhodobou snahu moravskotřebovské radnice, aby nákladní auta jezdila po silnici II. třídy vedoucí po ulicích Lanškrounská a Komenského a šoféři tolik nevyužívali komunikaci III. třídy na Olomoucké. „Z dokončení oprav máme radost. Stará křižovatka byla ve špatném technickém stavu, byla tam složitá dopravní situace, takže je to jednoznačně změna k lepšímu a jsem rád, že se nám podařilo s Pardubickým krajem dohodnout na tomto záměru. Nyní už řešíme rekonstrukci Olomoucké ulice, kde se projektuje generální oprava,“ dodává moravskotřebovský starosta Pavel Charvát.
Projektová dokumentace k opravě Olomoucké ulice by měla být podle současných odhadů hotová v příštím roce, termín stavebních prací zatím není určený.

Malá scéna konečně ukazuje své budoucí rozměry

Akce s názvem Statické zajištění budovy Malé scény se rozběhla před prázdninami a termín dokončení se bohužel zpozdil, údajně pro komplikace s inženýrskými sítěmi. To si myslím je spíše výmluva, protože původně projekt předpokládal přeložku sítí, ke které  však před zahájením stavby již nedošlo. To znamená, že dodavatelská firma opravdu za zpoždění nemůže. Na definitivní vyřešení si budeme muset počkat do konce ledna. V Malé scéně zato vznikne jinak koncipovaná šatna v sousedství baru a prostoru pro kavárničku, která bude mít k dispozici také venkovní terasu. Dalším kladem nové stavební úpravy bude nově řešená spojovací chodba mezi foyerem Malé scény a jevištěm. Technici tedy nebudou muset procházet při představení přes sál.   Úprava bude probíhat za provozu, takže akce do Vánoc se budou konat v Malé scéně, i když vypadá z boku jako rozestavěná...

Technohrátky pro Poláky - je to potřeba?

Technohrátky v Pardubickém kraji lákají žáky základních škol ke studiu technických oborů. Učiliště v Králíkách ve středu hostí akci pro polské studenty. Ve Středním odborném učilišti opravárenském Králíky se podle zpráv v regionálním tisku uskuteční "ryze polské" Technohrátky, jejichž účastníky bude 120 dětí ze sedmi základních škol nacházejících se v příhraniční oblasti s Orlickoústeckem. Autobusy svezou do učiliště žáky a učitele ze základních škol z 5 polských měst a obcí. V Králíkách se seznámí s učebním oborem opravář zemědělských strojů a maturitním mechanizace a služby. Abych se přiznal tak této akci příliš nerozumím. Máme potíže s financováním školství pro naše žáky a proto si přibíráme finanční i organizační starosti s péčí o zahraniční žáky? Součástí zprávy by patřilo vysvětlení, jak a kdo bude jejich případné studium v Česku zajišťovat. Nakonec je dobře, že přijedou a podívají se třeba i jinam, ale  jinak jsou v tom jen samé otazníky.....

Lokační prohlídky pro filmaře 

Náš region si v minulých letech oblíbily filmové štáby hlavně kvůli historickým památkám a krásné přírodě. Aby se v budoucnu v Pardubickém kraji točily další snímky, uspořádala filmová kancelář East Bohemia Film Office (EBFO) ve spolupráci s Czech Film Commission na začátku října lokační obhlídky. Díky nim se účastníci mohli podívat na méně známá místa, která lákají na jiný druh genia loci, než jsou filmaři zvyklí.
Filmová kancelář EBFO je součástí Destinační společnosti Východní Čechy a propaguje Pardubický kraj jako atraktivní filmovou destinaci. Slouží také jako spojka mezi filmaři, místními institucemi a lokacemi. Proto každý rok pořádá prohlídky možných míst, která by mohla štáby oslovit. Letošním tématem byl civilní život a technické unikáty východních Čech. Lokační manažeři, skauti a scénáristé navštívili například Ústí nad Orlicí s řadou historických i soudobých zajímavých budov, statek v Přívratu z dob první republiky, Českou Třebovou, Choceň či Pardubice se (staro)novou dominantou nedávno otevřených Automatických mlýnů. „Tuto akci se snažíme každoročně opakovat, je jedním z nástrojů, jak upozornit filmové profesionály na zajímavé lokace v našem kraji. Obhlídek se mohou zúčastnit lokační manažeři, skauti, producenti, scénáristé, režiséři, dokumentaristé či filmoví architekti. Podle účastníků byla letošní location tour doslova našlapaná zajímavými místy, nejvíce se líbily orlickoústecká nemocnice, tamní Klubcentrum a samozřejmě Automatické mlýny. Namísto přírody a památek jsme se jim snažili ukázat hlavně technické objekty a prostředí, kde by se mohlo také natáčet. Naším cílem je, aby filmaři věděli, že se u nás nachází řada zajímavých míst k natáčení, že jim jsme připraveni pomoci s hledáním lokací a stojíme o to, aby se k nám vraceli a podporovali místní ekonomiku,“ uvedl radní pro cestovní ruch Alexandr Krejčíř s tím, že důležité je pro štáby i navázání kontaktů s EBFO, která jim může pomoci s hledáním komparzistů.
Jak k nám přilákat filmaře? Pomoci mohou zkušenosti z Rakouska a Německa
Na sklonku září se na filmovém festivalu Finále Plzeň uskutečnilo tradiční setkání filmových komisařů z regionálních filmových kanceláří a zástupců Czech Film Commission, kde si předávali zkušenosti z praxe. „Jednání bylo o úspěšných modelech fungování filmových kanceláří, které známe z Rakouska a Německa. V těchto zemích mají jednodušší systém povolování, takže tam častěji míří štáby natáčející reklamní spoty. Je to logické, čím menší administrativa a překážky, tím lepší podmínky pro práci. I to je pro nás zajímavá příležitost a chceme to více řešit,“ dodává radní Krejčíř.
Že díky spolupráci vznikají v našem regionu kvalitní moderní filmy, potvrzuje snímek Brutální vedro pardubického rodáka a producenta Ondřeje Lukeše. Ten na filmovém festivalu v Plzni získal Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film. Pardubický kraj jeho vznik podpořil i finančně.