ČD 291/2023  PONDĚLÍ 16. října 2023


ČT PINK? Zřejmě nezajímavé!

Lze tak soudit podle toho, že ohlas na otevření zatím 1. etapy Českotřebovského podnikatelského inkubátoru v uplynulém týdnu v regionálním tisku je prakticky nulový. Ani Orlický deník ani MF DNES tomu velkou pozornost nevěnoval. Na otevření byla pouze přítomna kamera východočeské televize. Jde přitom právě o regionální záležitost a rozvoj  činnosti ČT PINK by měl zajímat  širší region než je poměrně malé Českotřebovsko. Proto se dala předpokládat i účast starostů okolních měst, ale nepřijeli. Proto zřejmě nezajímavé, Jako by nebyla myšlenka podpora začínajících podnikatelů důležitá také pro okolní města. Vždyť podpora firmy v ČT PINK má být tak do tří let od založení a potom již má žít firma plně "na svých nohou". Není to tedy jen pro nás. Česká Třebová tím opravdu získá něco co jinde není, ale užitek bude mít celý region. Proto podpora Pardubického kraje a jeho regionální rozvojové agentury, která je zřizovatelem Pardubického inkubátoru s působností pro celý kraj  (mm)

Před pěti lety: Habrmanka oslavila 100. výročí republiky výrobou vlajek


A nebyly to oslavy ledajaké! Celý říjen jsme vyráběli vlajky – bylo jich 686! Tu poslední – živou, jsme vytvořili sami. V tričkách trikolory a při zpěvu písně „Ach synku, synku“ jsme si všichni, malí i velcí, připomněli naši stoletou historii.


K úmrtí Jiřího Fišera

Zpráva o úmrtí pana Jiřího Fišera, Třebováka žijícího v Mohelnici, posledního člověka na světě, který přežil pokusy doktora Mengele, zpracovaná Vladimírem Hamplem,  měla opravdu velký ohlas, zejména na facebookovém profilu Českotřebovského deníku  jsem zaznamenal během 1. dne přes 10 tisíc oslovených! Je to připomínka něčeho, co se nikdy nesmí opakovat. A přece se právě nyní dějí ve světě děsné věci  Díky Vojtěšce Vohralíkové si můžeme Jiřího Fišera připomenout na jho dřívějších akcích na uvedených odkazech. Také ráda vzpomíná na jeho přednášku v České Třebové...
https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/2804198-mengele-si-nas-setril-rika-jiri-fiser-spolu-s-bratrem-josefem-prezili-v-osvetimi
https://www.denik.cz/z_domova/mengele-si-jej-vybral-k-vyzkumu-osvetim-prezil-i-s-bratrem-20170127.html

Návštěva světově proslulých psychiatrů z USA a Kanady,
bratrů Stanislava a Pavla Grofových v České Třebové

V květnu přijela do domu č. 283 na Riegrově ulici (evangelická fara) vzácná návštěva.
 
Profesor Stanislav Grof (americký psychiatr českého původu, jeden ze zakladatelů transpersonální psychologie, autor studií holotropního dýchání, narozený 1.7.1931, žije ve Spojených státech amerických).
Jeho bratr, profesor Pavel Grof (psychiatr českého původu, žije v Kanadě)
Přijeli  si zavzpomínat si na dobu dětství, které v tomto domě v České Třebové na dnešní Riegrově ulici společně prožili.  Stojí za to prozkoumat jejich osudy na odkaze ZDE

Krajská hokejová liga - rozhodčí neměli Kohouty rádi

HC Chrudim - HC Kohouti 5:4
Branky a nahrávky: 5. Novák (Dobiáš), 16. Novák (Linhart), 43. Novák, 44. Novák (Linhart), 53. Kostka (Linhart, Dobiáš) – 26. Ostřanský (Fúzik, Prachař), 31. Prachař (Veverka, Drtina), 42. Plášek (Pavlovský, Fúzik)
HC Chrudim: D. Cvrček (L. Novotný) — D. Hrdlička, F. Hybeš, D. Pejzl, M. Urban, E. Pazdera, T. Linhart — V. Felcman, J. Polák, N. Langr, J. Plch, J. Cimburek, M. Kostka, D. Cvrček, V. Novák, L. Hebek, U. Dobiáš, Z. Formánek, Z. Pavlík
HC Kohouti Česká Třebová: M. Kadlc (T. Vlk) — T. Jelínek, M. Drtina, P. Jemelka, D. Král, D. Blažej, J. Vašíček, Z. Hradil, V. Leder, T. Havránek — M. Ostřanský, M. Pavlovský, K. Plášek, V. Veverka, J. Semorád, V. Rozlílek, J. Martinec, J. Fúzik, T. Prachař
Rozhodčí: Vojtěch Pilný — Michal Schaffer, Matěj Mikula  Diváci: 195.
Informace z Onlajnů: Zde je on-line přenos a informace jsou rozporuplné. Zvlášť zajímavá je situace v čase 52:23, kdy českotřebovský hráč Jiří Vašíček obdržel současně 4 tresty!" Uvidíme co napíše do komentáře manažer Vladimír Vaněk a trenér Marek ....

II. liga volejbalu žen - dvojité vítězství domácích nad Bohemians Praha

Ve druhém dvojkole podzimní soutěže  se hrálo doma v tělocvičně Skalka. Českotřebovačky si dokázaly, že nastoupily do letošní podzimní soutěže v dobré formě a dokázaly porazit hostující Bohemians dvakrát, vždy  se ztrátou  jednoho setu. V obou zápasech měly nejslabší právě třetí set. první zápas byl vyrovnanější.Získané body se započítávají, celkem jich mají Českotřebovačky 11 a v tabulce jsou na 3. místě za týmy Nové Veselí a ČVUT Praha. Příští týden je čeká další pražský tým TJ Sokol Žižkov v jejich tělocvičně (Koněvova 13000)..

Volejbal muži: KP I začne za týden, KP II na antuce ukončil sezónu

Zde hraje v krajském přeboru I. třídy (hraného v tělocvičnách)  Sokol  Česká Třebová II, který má domácí prostředí v tělocvičně ZŠ Nádražní a ještě SK Rybník, který má domácí prostředí v tělocvičně ZŠ Habrmanova Na Skále. Soutěž ještě nebyla zahájena, první zápas příští sobotu 21.10. bude právě  derby mezi uvedenými týmy.   Další Krajský přebor II. třídy se hraje na antuce. Podzimní boje již skončily, pokračovat se bude dále od května 2024. Zde hraje Sokol Geodézie Česká Třebová, který je však po podzimní části soutěže na posledním osmém místě.

Podzimní fotbalové derby FK Česká Třebová - TJ Semanín 2:0 pro domácí

Hrálo se za velkého zájmu diváků, přišlo jich 150. Včera na Krajský přebor byla návštěva vyčíslena na 85.  Zápas byl zajímavý, hráli známí hráči. V poločase vedli domácí 1: 0 brankou Vojtěcha Langra z 32 minuty, v druhé půli přidal druhou branku Kryštof Klumpar v 60. minutě. Vítězstvím se českotřebovské béčko vyšvihlo na 2. místo tabulky I.B třídy.  Za vedoucím týmem Dobříkova má ovšem ztrátu 11 bodů. I tak to je opravdu pěkný úspěch, jde o nováčka soutěže. .

Před 5 lety: Italský sbor IL RIFUGIO byl po 4 letech opět ve Třebové

Mužský pěvecký sbor IL Rifugio z italského města Seregno navázal družbu s českotřebovským sborem Bendl již před 54 lety v době, kdy byl výjezd Bendla do kapitalistické ciziny prakticky nemožný.  Několik návštěv italského sboru v České Třebové mělo v našem městě velký ohlas.  Družba sborů pokračuje dodnes, nyní již výměnnými zájezdy.
Bendl před 5 lety  vrátil velkou pohostinnost Italů při zájezdu 2016. Italové dnes ve čtvrtek 25. října 2018 na Ruzyňské letiště Prahy. Po uvítání  RNDr. Jaroslavem Demelem a sbormistrem Bendla Josefem Menšík. pjeli do třebové autobusem. Italové byli ubytováni na internátě na Skalce, kde se konal i 1. společný večer Bendla a sboru Il Rifugio.  Další den oba sbory odjeli na výlet do Králík a okolí, na Hedeč, pak absolvovali večerní koncert ve Štítech. Další den navštívili Litomyšl odpoledne pak návštěvu Kozlova. Zde Italové uctili památku Heleny Lipenské a Antonia Confalonieri, jejichž ostatky jsou společně uloženy na Kozlovském hřbitůvku a podvečer se konal koncert v sále restaurace U Sitařů.
V neděli ráno Italové zpívali při mši v kostele sv. Jakuba a zúčastnili se pietního aktu u pomníku TGM na Farářství, navštívili českotřebovské muzeum. Večer pak společně s Bendlem absolovali v Malé scéně slavnostní koncert  k  100. výročí vzniku samostatného československého státu. Byl obrovský úspěch, ovae ve stoje, zcela plná Malá scéna. V pondělí pak sbor odjel do prahy do Prahy a večer pak odletěli zpět do domů do Milána.
Fotografie z koncertu ke 100 letům republiky v Malé scéně 28/10 2018 a z koncertu ve Štítech 26.10. (archiv ČtD)

 Rodina Sotonových hospodaří v Trstěnici s úctou k odkazu svých předků

V Trstěnici nedaleko Poličky se nachází farma rodiny Sotonových. Tu v úterý společně se zástupci Asociace soukromého zemědělství ČR navštívili také hejtman Martin Netolický, radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil a senátor a starosta Letohradu Petr Fiala. Rodina Sotonových dnes obhospodařuje přibližně 240 hektarů z velké části vlastní půdy, k tomu pak vlastní 14,5 hektarů lesů. Součástí farmy je také vlastní mini mlékárna.
„Rodina Sotonových je sedláckou rodinou s tradicí sahající až do roku 1566, o čemž existují zmínky ve starých gruntovních knihách ve Státním oblastním archivu v Zámrsku. Nejmladší generace rodiny nyní navštěvuje naši Střední zemědělskou školu v Chrudimi, a tak je zřejmé, že úspěšná rodinná tradice bude pokračovat,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Rodina vlastní až 300 kusů skotu a až 80 procent tržby farmy tvoří mléko, které dodávají jak do Poličky, tak prostřednictvím přímého prodeje v automatu. Část mléka navíc mohou zpracovávat také ve vlastní mini mlékárně, která však bohužel není nyní dočasně provozu,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Sotonovi hospodaří na 250 hektarech většinou vlastní půdy a vlastní také 14,5 hektarů lesů. Přístup rodiny ocenil také radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil. „Sotonovi v každodenní hospodářské praxi dokazují, že selský rozum jejich předků a léty prověřené metody hospodaření nacházejí uplatnění i v moderním zemědělství. Pravidelně se snaží modernizovat a rozvíjet, ale vždy se zachováním rodinného a udržitelného přístupu,“ řekl radní Miroslav Krčil.

Kuželkáři doma porazili ODRY - dali tři šestistovky !


(III. liga sk. C)

CHYSTAJÍ SE MARTINSKÉ BLEŠÍ TRHY


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého....

 19. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“

 uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,

 ve dnech 10. 11. - 11. 11.2023

  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.

Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.