ČD 303/2023   sobota 28. října 2023



Co pro nás znamená 28. říjen?
Dnes slavíme státní svátek České republiky, 105. výročí vzniku samostatného Československa v roce 1918. Prezident republiky bude ve Vladislavském sále Pražského hradu předávat státní vyznamenání. Státní a městské instituce vyvěšují českou vlajku a lidé nemusí do práce (i když je sobota). Ale co tento svátek opravdu reprezentuje?
1) Československé legie během První světové války, tedy boj za samostatnost země, za stát explicitně česko-slovenský (přesněji česko-moravsko-slovenský), a tak trochu i boj proti bolševismu v Rusku, na Sibiři.
2) Masarykovu republiku založenou na masarykovské demokracii. Stát na danou dobu výrazně slušný (byť ani zdaleka dokonalý); a v určitém aspektu i skutečně – jak legenda praví – ostrov svobody a demokracie ve střední Evropě po dobu dvaceti let. To ve všeobecnosti platí, ale ne doslova. Největším problémem první republiky byl zároveň největší problém starého mocnářství, proti němuž se republika vymezila, ale jehož byla vlastně dědicem: nevyřešená, či lépe řečeno špatně řešená národní, národnostní otázka. To byl problém, na kterém monarchie ztroskotala; a taky problém, na kterém zanikla i republika.
3) 28. říjen symbolizuje stát Čechů a Slováků; jejich vzájemnost. V daném momentu představoval doslova záchranu slovenského národa; později strnulost českých politiků a jejich neochota přistoupit na naprosto oprávněný požadavek alespoň autonomie (když už ne plně federace) pro Slováky (máme-li být poctiví, tak ale i pro sudetské Němce…) vedly či alespoň přispěly k jeho zániku. Přesto je 28. říjen společný pro Čechy i Slováky; je symbolem jejich vzájemnosti a toho dobrého ve vzájemných vztazích.
4) 28. říjen symbolizuje i boj za obnovení Masarykovy republiky, tj. tzv. druhý odboj, neboli demokratický odboj během Druhé světové války. Například naše letce v RAF - jeden z nejheroičtějších a nejspravedlivějších zápasů našich dějin.
Je ale také pravda, že 28. říjen je nejen státním svátkem České republiky, ale i symbolem státu, který už neexistuje: Československa.... (mm)
Ještě poznámku k zobrazené české (a také československé) vlajce.
Připomeňme si, že v pondělí 30. října 2023 uplyne přesně 123 a půl roku ode dne, kdy 30. března 1920 schválil tehdejší československý parlament podobu státní vlajky. Ta se během let ani jednou nezměnila, na rozdíl od ostatních státních symbolů....

Literáti na trati  letos již po desáté !

Ve středu 25.10.2023 se uskutečnil v prezidentském salónku na pražském hlavním nádraží křest jubilejních knih „Literáti na trati“. Na křest se sešla zhruba stovka autorů prózy i poezie, jejichž tvorba byla otištěna v obou částech antologie, kteří zcela zaplnili prezidentský salónek. K poslechu hrála kapela Jedeto, složená rovněž z přispívatelů do knih Literáti na trati. Úvodního slova se ujal František Tylšar, který zhodnotil nejen letošní ročník Literátů, ale uvedl zajímavou statistiku na celých deset let, kdy tento projekt probíhal. Celkem se již psaní do projektu zúčastnilo již více jak 900 autorů a příštím ročníku tak překročí počet 1000 autorů a to už bude na zápis do Knihy rekordů. Mezi autory, které se účastní projekt patří opakovaně také Pavel Stejskal, který se také slavnostního křtu  jubilejních literátů v prezidentském salónu ba pražském hlavním nádraží zúčastnil.  Celý jeho text a fotoreportáž je ZDE


EKOCENTRUM PODORLICKO V LISTOPADU 2023 PRO VEŘEJNOST

STUDÁNKY 2
7.11. 2023 Úterý  18,00 Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959
Přednáška o studánkách v okruhu do 10 km od České Třebové s jejich fotografiemi, doplněná mapovými podklady. Přednášející Petr Vomáčka je neúnavný hledač studánek, fotí je, dokumentuje jejich historii. Přednáška navazuje na jarní úspěšnou akci.  
S OBJEKTIVEM PO STOPÁCH VOLNĚ ŽIJÍCÍCH ZVÍŘAT
23.11. 2023 Čtvrtek 18,00 Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959 Přednáška fotografa Rostislava Bartoně, který je známý svými záběry krajiny Orlických hor. Fotografie jsou k vidění v restauraci Eva .

Pořiďme poesiomat  k rotundě sv. Kateřiny !!!

Podle dále uvedeného textu se poesiomaty umísťují na významná, ale klidná  místa místa s turistickým ruchem vyzývajícím k meditaci, ale umožňují také např. historický výklad a tím nahrazují průvodce. Národní památkový ústav nyní také poesiomaty instaluje na některých (celoročně) navštívených lokalitách. Jsou ale i jinde, např. u Dómu v Olomouci, v Kersku, v Hradci Králové  nebo v Brně či v Praze na hřbitově v Malvazinkách či třeba na Šumavě a jsou s nimi dobré zkušenosti. V našem kraji připravuje Národní památkový ústav instalaci poeziomatu na Kunětické hoře. Jde o projekt kavárníka a kulturního aktivisty Ondřeje Kobzy. Po zatočení klikou a stisknutím tlačítka se z výduchu začne linout nejen poezie, ale zkazky a tóny událostí spjatých s daným městem, může to být i v cizím jazyce.  Už vzhledem k rozšíření tohoto zařízení stojí za to uvažovat také o poesiomatu v České Třebové. A kde jinde než v parkovém prostoru starého hřbitova u rotundy svaté Kateřiny! Projekt je jistě množné přihlásit do participativního rozpočtu  na příští rok, ale možná by vzhledem k umístění v nemovité kulturní památky 1. kategorie stálo za to usilovat také o poskytnutí dotace.
Celosvětově první poesiomat se zjevil na začátku března roku 2015 na náměstí Míru v Praze. V současné době jich je po celé zemi více než 3 desítky.  Autor myšlenky říká: „Pokud mě nepřejede auto, tak chci, aby jich byly tisíce. A to nejen v Čechách, ale po celém světě.“  Ondřej Kobza si neklade malé cíle. Je to muž,  který kromě pian přivedl do českých měst i pouliční šachy. Ve světě pak kromě New Yorku zní poezie z roury v Berlíně či Paříži. „Chci předefinovat veřejný prostor a více jej opět začlenit do myslí lidí coby prostor pro setkávání. A to hlavně ve městech. I když mám v hlavě spoustu nápadů, tak právě poesiomaty jsou můj životní projekt,“ dodal Kobza.  

Foto: Kersko, Hradec Králové

Poesiomat není napojený na elektrickou síť. Poesiomat se rozmluví a rozezpívá poté, co zatočíte (ideálně čtyřikrát až pětkrát) klikou. Tlačítkem poté vyberete skladbu podle svého přání. Na jedno natočení zvládne Poesiomat hravě celou báseň. V případě některých písniček (či básně ) je dobré v průběhu přehrávání lehce a plynule dvakrát třikrát zatočit, abyste měli jistotu, že se skladba přehraje celá.  Cena jednoho přijde cca na 200 tisíc korun.... (mm)

Vybrané hrady a zámky zůstávají otevřené i v listopadu.  

Řada hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu zůstává otevřená i v listopadu, a to přesto, že oficiální turistická sezona končí památkám tento víkend. 
Už tradičně zůstane otevřený zámek Sychrov na Liberecku, který má, až na dva dny v roce, otevřeno stále. „Na druhý listopadový víkend připravujeme pohádkové prohlídky, konec měsíce bude patřit vyhlášeným Adventním trhům a populárním Čertovským prohlídkám.
Druhým celoročně zpřístupněným objektem jsou na severu Čech Zákupy na Českolipsku, kde nabízíme tzv. Zimní trasu. A protože nám počasí přeje, tak dokud nenapadne sníh, umožníme předem objednaným zájezdům i prohlídku Bezdězu,“ vyjmenovává možnosti výletů za památkami Miloš Kadlec, ředitel ÚPS Sychrov.
Na Pardubicku je celoročně přístupný zámek Slatiňany. Otevřeno bude mít vždy od čtvrtka do soboty a  turisté mohou navštívit Zimní okruh. Uzavřena zůstává zámecká zahrada. O listopadových víkendech a státním svátku 17. 11. bude otevřený také Kuks na Královéhradecku, kromě prohlídek hospitálu se zde konají oblíbené Vánoční trhy.
Poesiomaty, neboli poetická mluvítka
Přibližují nově historii i současnost vybraných památek NPÚ. Na Pardubicku bude Poesiomat na rondelu Kunětické hory u studny. Návštěvníci si ho mohou poslechnout od pátku 27. října. „Kunětická hora je fenomén. Východočeský Říp. Vidíte odtud do celého kraje. Je to místo s bohatou historií, zároveň měl hrad v minulosti už kolikrát namále,” říká autor projektu Ondřej Kobza ze spolku Piána na ulici. „Poesiomat je tak zároveň i symbolickým poděkováním všem, kteří se zasloužili o jeho záchranu,” dodává.  Poesiomat na Kunětické hoře vedle zajímavostí o významném středověkém hradě nabídne i básně o kuňkách od Ivana “Magora” Jirouse, recept na kunětické preclíčky od Magdaleny Dobromily Rettigové nebo píseň ze seriálu Arabela, který se zde natáčel. „Kunětická hora je cílem výletníků během celého roku. Potkáte tu všechny věkové kategorie – od maminek s kočárky po seniory. Věřím, že pro všechny bude zpestřením zastavit se a poslechnout si nachystané úryvky, které náš hrad představí v historických, kulturních a vlastně i kulinářských souvislostech,“ doplnil Miloš Jiroušek, kastelán Kunětické hory. V severních Čechách bude Poesiomat u hradu a zámku Frýdlant 
ÚPS na Sychrově
Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově je jedním ze čtyř pracovišť zabývajících se správou objektů v péči Národního památkového ústavu. NPÚ je největší příspěvková organizace Ministerstva kultury ČR a z pověření státu spravuje a veřejnosti zpřístupňuje více než sto nemovitých památek. V rámci zpřístupněných objektů pečuje také o přibližně tři čtvrtě milionu sbírkových předmětů a též o typické součásti zámeckých i hradních areálů: historické zahrady a parky. Z konvolutu památek přímo ve správě NPÚ je sedm zapsáno v Seznamu světového dědictví UNESCO.  NPÚ, územní památková správa na Sychrově se stará o sedmnáct památek na území Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého kraje. 

Bleší trh na Splavě zase bude.   Podívejme jaký byl v roce 2021


Pozvánka na zámek Opočno na víkend 9. a 10. prosince

Advent na zámku. Prohlídky I. patra zámku v duchu adventu.
(www.zamek-opocno.cz; www.facebook.com/zamekopocno; www.instagram.com/zamekopocno)
Vánoční jarmark. Prodeje výrobků trhovců, spojených s adventním obdobím na I. i II. zámeckém nádvoří a v části bývalé kuchyně s bohatým doprovodným programem po celé dny.

V Knihovně roku bodovaly knihovny z Břehů, Přelouče a Pardubic

Na slavnostním vyhlášení Knihovny roku 2023 v Zrcadlové kapli pražského Klementina Národní knihovny v Praze se knihovny z Pardubického kraje neztratily. Přivezly si celkem čtyři ocenění.
„Pardubický kraj se prostřednictvím Krajské knihovny v Pardubicích snaží pravidelně finančně podporovat regionální funkci knihoven, dotaci jsme zvýšili z 6 milionů na 8,5 milionu ročně. Velmi si vážíme všech, kteří je udržují jako centrum kulturního života obce a hledají nové cesty k dětem, mládeži, ale také k dalším skupinám obyvatel. Upřímně gratuluji všem oceněným,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek.
Břehy využívají nové knihovní prostory
V kategorii obecních knihoven byla úspěšná Obecní knihovna Břehy. Má už dlouholetou tradici a v roce 2021 byla přemístěna do nových prostor, které byly rekonstruovány z vlastních zdrojů knihovny. Moderní vybavení společně s nabízenými službami činí z instituce vyhledávané místo občany pro vzdělávání a komunitní setkávání. Díky přesídlení do zrevitalizovaného objektu knihovna zvýšila počet pořádaných akcí, jako jsou: výstavy, soutěže pro děti, cestopisné a vzdělávací přednášky, koncerty, nebo romantické večery. Díky tomu se obecní knihovna stala srdcem Břehů a centrem pro všechny generace.

Fotografie - knihovna Břehy

Zpřístupnění regionálních dokumentů
Do užší nominace v kategorii Významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb se dostala Krajská knihovna v Pardubicích s projektem Tištěné kulturní dědictví Pardubického kraje. Nejedná se pouze o digitalizaci, ale i o vzájemnou spolupráci mapování fondů zapojených institucí, kterými jsou: Regionální muzeum v Litomyšli, Východočeské muzeum v Pardubicích a Orlické muzeum v Chocni. Vybrané dokumenty se následně vystavují v digitální knihovně Krajské knihovny v Pardubicích. Sdílením elektronických dat naplňuje knihovna myšlenku udržitelné spolupráce a obohacuje tím fondy spolupracujících institucí i čtenářskou obec. Garantkou projektu je Barbora Horáková.
Bohatá činnost knihovny v Přelouči
Mezi osm nejlepších českých knihoven se v kategorii Městská knihovna roku 2023 probojovala Městská knihovna Přelouč (foto). Její činnost zabezpečuje všeobecný a rovný přístup všem občanům a institucím ke kulturním hodnotám a informačním zdrojům. Knihovna zajišťuje své služby i prostřednictvím poboček v okolí města. Mimo tvorby vlastních programů a společenských akcí je knihovna zapojena do řady celostátních projektů, jako jsou Noc s Andersenem, Bookstart – S knížkou do života, Noc literatury, Týden knihoven a další. I přes rozsah její činnosti jí však na rozdíl od ostatních knihoven chybí dostatečné prostory.
Cena za vzdělávací aktivity pro mladého knihovníka
V kategorii pro výjimečné mladé knihovníky do 35 let dobře reprezentoval náš kraj vedoucí edukačního oddělení Krajské knihovny v Pardubicích Radek Haňka. Ocenění získal za činnost v přípravě a realizaci vzdělávacích aktivit pro školy a veřejnost, primárně za kompletní přípravu neformálních kurzů českého jazyka pro uprchlíky z Ukrajiny. Za jeden rok odučil společně s ukrajinskými kolegyněmi 151 lekcí pro dospělé při účasti 2 141 posluchačů a stejný počet lekcí pro celkem 1 008 dětí předškolního a školního věku.


Novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu 

Nejkvalitnější zemědělskou půdu by nově nemělo být možné využívat ke stavbě velkých logistických a nákupních center ani fotovoltaických elektráren. Vyplývá to z novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu .Novela by měla přispět i k zavedení takzvané agrovoltaiky, její konkrétní podobu upraví prováděcí právní předpis. Agrovoltaika funguje jako fotovoltaika, pod kterou se běžně hospodaří. Konstrukce se solárními panely, pod kterými se nadále využívá zemědělská půda, by se mohly instalovat třeba nad vinicemi, chmelnicemi nebo ovocnými sady. Tam jsou plodiny více odolné vůči stínění a nejsou zapotřebí intenzivní zemědělské práce.
Produkčně nejkvalitnější zemědělská půda v Česku je zařazená do první a druhé třídy ochrany podle takzvané bonitované půdní ekologické jednotky. Právě na tomto typu půdy by na základě novely platil zákaz výstavby obchodních a logistických center s rozlohou nad jeden hektar a fotovoltaických elektráren. Zařízení na získávání solární energie by se na zemědělské půdě směla stavět jen jako agrovoltaická.
Pokud územní plán počítá do budoucna s využitím nejkvalitnější půdy například pro stavbu skladovacích hal, muselo by být stavební povolení na tento záměr vydané do pěti let od platnosti novely. Podle ministerstva životního prostředí novela neomezuje stavbu menších prodejen či lokálních skladů.  


Chrudimský spolek Hurá na výlet může být vzorem i pro nás

„V roce 2015 jsme vypravili první autobus a od té doby jsme byli s více než 8 000 seniory na výletech. Pořád cítíme, že je potřeba se někam vypravit, podívat se ven mezi kamarády. Každý rok se objevuje asi čtvrtina nových seniorů,“ říká předseda spolku Tomáš Martinek, který záýsobuje informacemi tgaké Českotřebovský deník. protože působnost spolku je hodně široká.....
Letošní navštívená místa? Bítovany, Nasavrky, Hlinsko, Polička, Krňovice, Nové Město nad Metují a hlavně Kmochův Kolín. „Minulý týden v neděli jsme byli na letošním posledním výletu v Luži. Teď plánujeme výlety na další rok. Nutná je telefonická rezervace předem.“
Po výletech spolek vymyslel i festival. „Taky letos byl bezvadný. Počasí vyšlo. Do zámeckých zahrad areálu v Chrasti přijela Eva a Vašek, Ilona Csáková, spousta skvělých dechových kapel. Už chystáme další ročník na příští rok v červnu.
A to nejhlavnější: A aby se senioři necítili odstrčení od mladších, vzniklo v Chrudimi na adrese Široká 29 mezigenerační komunitní centrum Hurá Music proStory. „Navzájem si sdělujeme svoje názory, zkušenosti a podobně. Každý lichý pátek pořádáme od 17 hodin kulturní akci. Pokusíme se dojednat další termín besedy s televizní hlasatelkou a rozhlasovou glosátorkou Marií Tomsovou. Míváme pravidelná cvičení jógy uzpůsobená pohybovým možnostem seniorů. Pořádáme různé workshopy, dílničky. Naše kavárna je ve středu a ve čtvrtek otevřená všem. Lidé si můžou přinést svůj dezert.“
Prostory pro obdobné akce máme i u nás v České Třebové.  Ideálním centrem může být  (bývalá) jídelna ve žluťáku....