Vzpomínka na učitele a přírodovědce Františka Vrbického


František Vrbický (6.6. 1907 – 7.10. 1983)
Sedmého října uplynulo 40 let od úmrtí významné českotřebovské osobnosti, pana učitele Františka Vrbického.  
Poznal jsem ho ještě jako dítě školou povinné. Od konce války, až do roku 1962 jsme bydleli na Farářství v  Kollárově ulici  (dnes J.Drobného) č.p. 1623 a manželé Vrbičtí s dětmi  naproti v t.zv. Čtverci v č.p.1111. Pamatuji si, že se naše učitelské rodiny při cestě do školy často potkávaly. František Vrbický v té době působil na měšťanské, později na Jedenáctileté a SVVŠ v České Třebové. Většinou vyučoval přírodopisné předměty a chemii a fyziku. I dnes, s odstupem mnoha let, se mi z paměti vybavuje jeho usměvavá, hladce oholená tvář i svazek klíčů, který často držíval v ruce.
Jako žák se pamatuji na jeho poutavá vyprávění i společné výukové vycházky do nejbližšího okolí města. František Vrbický byl velkým specialistou na ornitologii a botaniku a jeho mimořádný vztah k regionální přírodě ho později přivedl na dráhu konzervátora přírody. Byl také aktivním členem Botanické a Entomologické společnosti. Vzpomínám si na jeho rozsáhlou ornitologickou kartotéku a také na pečlivě vedená meteorologická měření pro Meteorologický ústav v Praze. Nedílnou součástí jeho pozorování byla i malá meteorologická stanice na školní zahradě.
Pan učitel Vrbický měl i mnoho dalších zájmů, o kterých se podrobně ve svém rukopisu zmiňuje Oldřich Gregar. Preferoval činnost v Junáku, v Sokole a v Klubu českých turistů. Pracoval i ve Svazu čsl. důstojnictva v České Třebové a v Ústí nad Orlicí.  Málokdo ví, že se v době německé okupace v letech 1939 – 1945 zapojil do ilegálního odboje na Českotřebovsku a Ústeckoorlicku a byl okresním vedením Svazu brannosti navržen ministrovi národní obrany na čsl. vyznamenání. V roce 1946 obdržel Junácký kříž „Za vlast 1939 – 1945“.
Na Františka Vrbického vzpomínám jako na vynikajícího pedagoga a člověka, který se snažil nikoho nezarmoutit.  Jeho vřelý vztah k přírodě ovlivnili i mnoho generací žáků, z nichž mnozí se stali profesionály v různých oborech přírodních věd.
                                                                                                                     Milan Michalski

Českotřebovský deník se také zabývá dalšími aktivitami Františka Vrbického při jeho působení Československé armádě v době před nacistickou okupací a před II. válkou a jeho odbojovou činností v době války. Články zaměřené na toto téma, který se opírá o dokumenty z Vojenského historického ústavu zpracoval Oldřich Gregar a J. Kadlec, byly připraveny k 80. výročí mobilizace z roku 1938 publikovány před pěti lety v roce 2018.

František Vrbický a odboj - najdete ZDE

Obsáhlý materiál  Oldřicha Gregara - najdete ZDE (pdf soubor)

Text Vladimíra Hampla zaměřený na odbojovou spolupráci Františka Vrbického s pplk. Bohuslavem Navarou byl publikován ZDE