ČD 309/2023  pátek 3. listopadu 2023


Jeden rok od voleb na radnici 

Jak jsem včera slíbil, tak jsem dnes zapracoval a sestavil ohlédnutí za ročním působeném nové reprezentace města, které tak trochu reaguje na jednostrannou sebepropagaci (za peníze daňových poplatníků) uvedenou v listopadovém vydání Českotřebovského zpravodaje pod nadpisem "PODAŘILO SE NÁM". Snažil jsem se věnovat úkolu poctivě a tak jsou zde i problémy, které nejsou vidět, ale stejně ovlivňují chod města. Moje ohlédnutí je obsáhlé, má 5 stran A4 a stejně jistě nevystihuje všechno. Jenže to už bychom zabíhali do detailů a jednotlivostí. Nicméně bude dobré ještě některé nevzpomenuté oblasti zařadit třeba dodatečně.
Při psaní jsem vzpomínal jsem přitom na dobu, kdy si připomínalo první rok práce na radnici před 4 lety předchozí vedení města. Bylo to na tiskové konferenci, kde byl možný osobní kontakt se starostkou a místostarosty, vysvětloval se přístup města k tehdy aktuálním úkolům. a publikovány byl pak následně rozhovor, který nebyl žádným vychloubáním, ale střízlivým popisem situace. Je to na den přesně před 4 lety (viz ZDE). Pak na to přišel v dalším roce covid a plány se dost měnily.....Letos nebyl na toto téma publikován žádný rozhovor, za to dvě strany jakési předvolební propagace. Rok na radnici mohou připomínat i v mnoha jiných městech. A nikde takovou prezentaci typu "podařilo se nám" nenajdete...  (mm)
Celý text "Ohlédnutí za rokem na radnici" najdete ZDE

Škoda, že není komentovaná vycházka na městský hřbitov

K památce zesnulých by se hodila vycházka do městském hřbitově spojená se seznámením s významnými osobnostmi, které zde sní věčný sen. Takové akce se už konaly, škoda, že byla místo tohoto tématu zařazena vycházka ke Kostelíčku, která mohla být třeba jindy. Samotného mě to napadá vlastně až nyní, po aktuální návštěvě hřbitova.
Mohla to být současně ukázka toho, jak se město o stará hroby  osobností, kteří zde již nemají příbuzné. Právě procházka po hřbitově bývá zpravidla ukázkou, jak se město chová ke svým předkům.
Fotografie z takové vycházky je z roku 2015 (110 let hřbitova)
Tak třeba za rok na to nezapomeňme....  K tomu mám ještě jeden námět: po vzoru Vysokého Mýta nebo třeba i Litomyšle připravit "Českotřebovský hřbitovník", kde by byly u nás odpočívající osobnosti města uvedeni na fotografiích včetně jejich zásluh. Samotného mně to zajímá, proto o tom píšu s nikoliv poprvé. Ale jde o to, zda to není úkol pro profesionály. Projekt by se dal samozřejmě také realizovat ve formě videa  a právě vycházka po hřbitově by mohla být jeho součástí. Bylo by samozřejmě potřeba přičlenit také hřbitov parnický a další, např. v Kozlově. A nezapomenout i na to že významné osobnosti jsou pochovány také mimo Českou Třebovou. Připomeňme např.  Jindřicha Pravečka (ve Výprachticích) nebo čestného občana našeho města Františka Kajetána Zedínka (ve Vysokém Mýtě).


Vrátím se k možné publikaci "Českotřebovský hřbitovník". Je to projekt , který by se dal zaplatit z regionálních zdrojů. Tak např. Vysokomýtský hřbitovník" vydalo Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě a město na to nemuselo dát ani korunu. Všeobecně je to totiž tak, že se regionální muzea starají zejména o problematiku historie svého sídelního města, tedy Vysokého Mýta, Litomyšle a pod.  Všichni obdivují publikace, vydané např. v Litomyšli. Že vznikají z mimolitomyšlských a tedy regionálních zdrojů je nasnadě. Kdyby vše mělo platit město Litomyšl, věřím, že by takové nebyly.
A českotřebovské muzeum, která má díky své 135 let dlouhé historii bohaté sbírky (stará se o 60 tisíc inventárních položek) obdobně jako zmíněná muzea regionální na to nemá prostředky, z krajské úrovně pro svou činnost nedostane ani korunu. Přitom prostředky pro region jsou, ale končí ve Vysokém Mýtě.  A města, kde sídlí regionální muzea (Litomyšl, Vysoké Mýto, Chrudim, Pardubice) nemusí pro muzejní účely dát ze svého rozpočtu ani korunu. A u nás? Kolik si myslíte, že nás po provozní stránce naše muzeum stojí? A přece muzeum chceme a podporujeme. Ale spravedlnost ve financování v tom není.  (mm)

 Nový bufík na Starém náměstí

Nový bufík Hotovky Dostál, obohatil zdejší nabídku, zájemců zatím dost. Otevřeno denně od 5 hodin ráno do 5 hodin odpoledne, v sobotu méně a v neděli zavřeno. Bývalá jídelna U kohouta a prodejna masa a uzenin opravdu prokoukla, láká k návštěvě. Třebováci jsou vděční a na Starém náměstí se konečně něco děje. Připomeňme, že  v okolí máme také  asijské bistro a  také prodejnu a jídelnu zdravé výživy Oáza, takže máme výběr s pestrostí nabídky.

Vernisáž nové výstavy "Zabydlet se" naprosto vydařená

Listopadová výstava je tentokrát koncipována ve zcela jiném stylu než byla ta minulá. Představuje práce dvou výtvarnic z Litomyšlska Na výstavě najdeme samá krásná díla, která byste určitě chtěli mít u vás doma. Malby na dřevěných deskách, rovný malovaný a repasovaný nábytek a papírenské zboží od Míly Gloserové a také originály ilustrací a drobné ilustrované radosti od Zdeňky Štěpánkové. Jde o dvě kamarádky, každá ale pracuje sama a jinak. Návštěvníci výstavy však zjistí, že jejich společná výstava do sebe zapadá a navzájem se doplňuje. O výstavě uvedeme víc. Jednak ve fotoreportáži z dnešní vernisáže , kterou uvádíme ve zvláštním souboru ZDE a na výstavu se vrátíme společně s PhDr. Ludmilou Kersselgruberovou, která slíbila poslat vernisážovou řeč.  Na vernisáži, jejíž hudební stránku zajistila opět českotřebovská základní umělecká škola, natáčel Českotřebovský deník reportáž s několika rozhovory vedenými tak, více poznáme o zaměření prací obou autorek vystavovaných prací. Více ZDE

Muzikanti uctí památku zesnulých v neděli 5. listopadu odpoledne

Dnes byla v kalendáři památka zesnulých a opravdu mnoho lidí našlo cestu na městský hřbitov i při dnešním relativně teplém, ale větrném počasí. Sám jsem se přesvědčil, že zapálit svíčku byl dnes opravdu kumšt.  O tématu píšu hlavně proto, že tradiční vzpomínka na zesnulé kamarády se letos uskuteční nyní v neděli 5. listopadu odpoledne. Na hlavní stránce Českotřebovského deníku a také u tohoto textu jsem umístil pro připomenutí dušičkové atmosféry video z loňského roku, kdy byla dušičková akce díky pěknému počasí velmi vydařená. Přesto tento záznam získal velkou návštěvnost i v letošním roce. Nyní tedy upozornění, jde o záznam z loňska, opravdu vydařený. Letošní vzpomínka se teprve uskuteční v neděli odpoledne. Přijďte si poslechnout!"  

Vysokorychlostní trať by zkrátila jízdu z Pardubic do Prahy o dvacet minut

Problematika vysokorychlostních tratí (VRT) byla hlavním tématem jednání hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a náměstka hejtmana pro oblast dopravy Michala Kortyše se zástupci Správy železnic. Ti představili aktuální plány příprav, a to se zaměřením na východní Čechy a návaznost vysokorychlostních tratí na konvenční železniční síť.
„Z našeho pohledu jsou nyní klíčové informace týkající se východočeské větve vysokorychlostní tratě od Prahy směrem na Hradec Králové a dále na Polsko s tím, že v oblasti Chlumce nad Cidlinou by měla být budována odbočka směrem na Pardubice, což by zkrátilo jízdní dobu z Pardubic do Prahy přibližně o dvacet minut. Na tuto část je nyní zpracována studie proveditelnosti a Správa železnic proto v této fázi seznamuje kraje s navrhovaným řešením. Nejedná se však jen o samotnou vysokorychlostní trať, ale celkově o koncepci napojení dalších typů vlaků a řešení zastavování mezinárodních rychlíků tak, aby nebyla zpřetrhána přirozená spádovost a uzlové body,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Podle náměstka hejtmana pro oblast dopravy Michala Kortyše je důležité, aby bylo možné z vysokorychlostních vlaků snadno přestupovat i na ty regionální. „Pokud chceme opravdu zajistit urychlení a usnadnění dopravy i ze vzdálenějších sídel, tak je nutné, aby bylo možné poměrně snadno přestupovat z regionálních vlaků na ty vysokorychlostní a opačně. Cílem má být zvýšení konkurenceschopnosti železniční dopravy oproti automobilové, což se nepodaří, pokud budou muset cestující složitě přestupovat mezi svým regionálním spojem a tím vysokorychlostním,“ řekl Kortyš.
Hejtman Martin Netolický upozornil na obavy, aby přípravou vysokorychlostních tratí nedošlo k blokaci rozvojového území měst a obcí. „Na příkladu projektu Dunaj-Odra-Labe jsme viděli, že velký ambiciózní projekt, který nakonec nebude ani realizován, zablokoval na dlouhá léta rozvoj měst a obcí, jelikož byla vymezena poměrně široká územní rezerva, do které nebylo možno zasáhnout a řadě obcí tato rezerva zcela zastavila možnost výstavby a tím i rozvoje,“ sdělil hejtman, podle kterého je nutné s dotčenými obcemi velmi aktivně ze strany Správy železnic komunikovat, což potvrzuje také náměstek Michal Kortyš. „Je nutné, aby stát komunikoval všechny záměry jak s představiteli krajů, tak obcí, a to ohledně určení přestupových uzlů na regionální tratě. V regionech totiž máme lepší znalosti potřeb občanů. Proto jsme i požádali Správu železnic, aby s námi nadále všechny kroky detailně probírala,“ řekl Michal Kortyš.
Zástupci Pardubického kraje se v souvislosti s plány na vybudování vysokorychlostních tratí shodují na tom, že v případě napřímení trati z Hradce Králové přes Pardubice směr Chrudim, by mohly vybrané vlaky do Prahy být výchozí z Chrudimi. „Stávající řešení úvratí je velmi nešťastné. Neumožňuje prodloužení zvažovaných posilových vlaků Praha – Pardubice do Chrudimi. Cestující by se tak v případě napřímení trati do Chrudimi dostali až do Prahy za 50 minut, což je v rámci stávajícího nastavení nereálné,“ uzavřel téma hejtman Martin Netolický.

ZEMŘEL JIŘÍ HARTMAN 

V sobotu 28. 10. 2023 zemřel ve věku 87 let pan Jiří Hartman, který více než dvacet let stál v čele spolku Klub přátel umění a zasloužil se o jeho aktivní činnost.  V roce 2012 byla panu Jiřímu Hartmanovi, společně s jeho ženou Helenou, udělena Cena města za dlouholetou a obětavou práci v Klubu přátel umění Ústí nad Orlicí a za osobní přínos kulturnímu životu města zejména v oblasti výtvarného umění Dr. Jiří Hartman také pravidelně navštěvoval českotřebovské výstavy a mezi českotřebovským,i výtvarníky měl velmi mnoho přátel. Sám jsme ho osobně poznal jako učitel při svém dlouholetém působením v v Ústí n.O. Byl to opravdu vzácný člověk.  Poslední rozloučení se uskuteční v sobotu 4. 11. ve 13 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Orlicí.
Čest jeho památce

Také v Ústí žádají o dotaci u Národní sportovní agentury pro sportovní areál "U hřiště"

Město Ústí nad Orlicí se pustí do rekonstrukce sportovního areálu v ulici U Hřiště. Jde o plochu  v sousedství ZŠ Bratří Čapků, která změnu skutečně potřebuje, nakonec jako stávající areál u nás na Parníku. I zde se jedná o dlouhodobě připravovanou investici, na jejíž realizaci nyní podává město žádost o dotaci v rámci programu Národní sportovní agentury. Podobný dotační titul na větší stavební zakázky městům nad 10 tisíc obyvatel prozatím chyběl. Podobně jako v České Třebové již  byl vybrán byl již dodavatel stavebních prací. „Schválená smlouva o dílo s firmou KONKRET CZ s.r.o. Vamberk představuje nejnižší nabídkovou cenu ve výši 12 milionů korun včetně DPH. Výběrové řízení se zúčastnilo deset uchazečů. Zakázka bude dokončena v příštím roce,“ sdělil starosta města Petr Hájek. Pokud bude město v dotačním řízení úspěšné, přidělená částka pokryje velkou část nákladů. Dotace může dosáhnout až 70 % z celkových uznatelných nákladů. Schválená smlouva v Ústí nad orlicí ale neobsahuje podmínku přidělení dotace. Jinými slovy - rekonstrukce sportovního areálu bude provedena bez ohledu na dotaci. U nás se bohužel s takovou možností nepočítá. (Zdroj: webové stránky Ústí n.O.)

Studentky a studenti z Moravské Třebové darovali již 150 litrů krve

Studentky a studenti Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany z Moravské Třebové zde od konce roku 2021 darovali již přes 150 litrů krve a rozšířili dárcovskou rodinu o úžasných 189 dárců. Ve středu 1. listopadu 2023 přijeli pomoci již po deváté v řadě.
„Těší nás tak velký zájem o dárcovství krve. Velmi si vážíme toho, že studenti přicházejí opakovaně a rádi darovat krev a krevní složky právě k nám. Děkujeme!“ vzkazuje Ing. Hana Marešová, místopředsedkyně představenstva AGEL Transfúzní služby. Studenty do odběrových místností pravidelně doprovází dlouholetý dárce a pedagog v jedné osobě, pplk. Ing. et. Ing. Ondřej Kropáček. A právě jeho přístup se odráží na enormním zájmu o dárcovství krve ze strany studentů. „Jsem neskutečně rád za všechny naše mladé čestné dárce, jsem na ně hrdý a doufám že u dárcovství zůstanou po většinu svého života. Pomáhat ostatním je přirozené a pro budoucí profesionální vojáky známkou příkladného charakterového rysu,“ říká pplk. Ing. et. Ing. Ondřej Kropáček.
Vojenská střední škola a Vyšší odborná škola Ministerstva obrany v Moravské Třebové se kromě primární funkce, kterou je vzdělávání, zaměřuje i na brannou, vlasteneckou, společenskou a občanskou výchovu mladých lidí. Škola se proto podílí na tematicky zaměřených akcích Armády ČR a v rámci regionu spolupracuje s řadou civilních subjektů. Pomoc druhým je tedy jejich krédem. „Jsme hrdí na to, že žáci si již v tak mladém věku uvědomují pocit občanské sounáležitosti a pojmy jako dobrovolnost a ochota pomoci pro ně nejsou jen slova, ale dokážou je přetavit v činy,“ říká npor. Mgr. Jan Konopčík, tiskový a informační důstojník VSŠ a VOŠ MO Moravská Třebová.
Krev je stále nenahraditelnou tekutinou a krevní transfúze jsou plně závislé na čestných dárcích plné krve. Každý člověk v průměru za život dostane 5 transfúzí krve. Zároveň pro krevní soběstačnost celé Česko potřebuje ročně 35 000 nových dárců krve. A to je nezanedbatelné číslo. „Díky obrovskému zájmu z řad studentů jsme od tohoto roku přešli k vícedenním odběrům. Všichni najednou se k nám prostě v jeden den nevejdou,“ popisuje s úsměvem Marcela Kučerková, referentka marketingu AGEL Transfúzní služby.
AGEL Transfúzní služba Šumperk i nadále hledá nové dárce krve a plazmy. Dárcem se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Kromě dárcovství krve a plazmy je možná v AGEL Transfúzní službě v Šumperku i registrace do Českého národního registru dárců dřeně. Stačí se objednat na telefonu 800 300 600 anebo přes elektronický objednávkový systém. Více informací ZDE: https://transfuznisluzba.agel.cz/verejnost/objednavkovy-system.html


Program akcí v České Třebové v následujícím týdnu       

Pátek 3. listopadu  v 19. hodin  Šestý pohodový pátek - Druhá  tráva a Tony Trischka v Kulturním centru
Sobota 4. listopadu od 10 hodin Vepřové hody v Hasičské zbrojnici Chorinova ulice
Sobota 4, listopadu od 15 hodin - vycházka  čtvrtí U kostelíčka s Martinem Šebelou - sraz u restaurace v Lidické ul.
Neděle 5. listopadu od 15 hodin Pohádkový listopad v Městské knihovně - O Červené karkulce

Zástupci samospráv nesouhlasí s konsolidačním balíčkem a přístupem státu

Na přelomu října a listopadu byla starostům měst a obcí v České republice rozeslána Říjnová výzva samospráv, jejímž iniciátorem je hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Spolu s ním výzvu potvrdily další osobnosti z řad starostů měst a obcí, ale také senátorů. Patří mezi ně starosta Letohradu a senátor Petr Fiala, starosta Chrastavy a senátor Michael Canov, starosta Božího Daru a bývalý místopředseda Senátu Jan Horník, starosta Mostu Marek Hrvol, starosta Hlinska a krajský radní Miroslav Krčil a starosta Rokytnice v Orlických Horách a bývalý hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán. K výzvě se mohou prostřednictvím internetového formuláře připojit všichni zástupci místních samospráv. Kompletní znění výzvy včetně informací o dopadu konsolidačního balíčku na obce a kraje je možné nalézt na internetových stránkách hlassamosprav.cz. Zde je také možné se k výzvě samotné připojit.
„Na prvních signatářích naší Říjnové výzvy samospráv je patrné, že stávající kroky vlády vnímají negativně zástupci samospráv napříč politickým spektrem, které spojuje zkušenost s dlouhodobou prací na úrovni místních a krajských samospráv. Územní samosprávy jsou nedílnou součástí vládního sektoru a podílí se na vytváření hodnot, celkové spotřebě a velké míře veřejných investic, které jsou významnou součástí tvorby tuzemského HDP. Bohužel v posledních letech, především však nyní po schválení tzv. konsolidačního balíčku, dochází k ohrožení pozice samospráv z hlediska jejich financování, a to i přes to, že obecní i krajské samosprávy prokázaly, že jsou výrazně lepšími hospodáři, než stát samotný a zajistily významný rozvoj svého území a péči o kvalitu života občanů,“ řekl iniciátor výzvy a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Více než 20 let po uskutečnění reformy veřejné správy založené mimo jiné na její decentralizaci a dekoncentraci považujeme za správné upozornit na aktuální rizika, kterým samosprávy čelí schválením konsolidačního balíčku. Naším cílem je, aby Vláda České republiky naplnila své aktualizované programové prohlášení a podpořila další rozvoj samospráv, investic do regionální ekonomiky a kvality života v našich regionech. Proto jsme připravili Říjnovou výzvu samospráv, ve které jsou popsány všechny podstatné body vysvětlující naše konání ve prospěch měst, obcí, krajů, a tím také celé České republiky. Jsme přesvědčeni, že se s naším návrhem ztotožňují právě zástupci místních samospráv, a proto bychom chtěli směrem k vládě vyslat jasný signál podpořený podpisy těch, kterých se vládní kroky týkají. Proto bych rád vyzval starosty měst a obcí napříč Českou republikou, aby nám pomohli toto téma neustále udržovat při životě a ukázali sílu místních samospráv od Aše až po Karvinou. My jsme připraveni jednat ve prospěch nalezení konstruktivního řešení a pevně věříme, že vláda zodpovědně přistoupí k našim návrhům ve prospěch rozvoje celé České republiky,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Pod textem výzvy, která byla adresována starostům měst a obcí jsou kromě hejtmana podepsáni také starosta Letohradu a senátor Petr Fiala, starosta Chrastavy a senátor Michael Canov, starosta Božího Daru a bývalý místopředseda Senátu Jan Horník, starosta Mostu Marek Hrvol, starosta Hlinska a krajský radní Miroslav Krčil a starosta Rokytnice v Orlických Horách a bývalý hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán. Další signatáři z řad zástupců místních a krajských samospráv se mohou přidat na internetové stránce hlassamosprav.cz, kde kromě samotného textu výzvy naleznou také klíčové body schválené konsolidace veřejných financí a její dopady na financování obcí a krajů.