ČD 311/2023  neděle 5. listopadu 2023



Město zadalo projektovou dokumentaci na dostavbu Domova pro seniory.
Studii a základní informace však veřejnosti ani zastupitelům neposkytlo

Jediná informace, která byla zveřejněna byly dvě stručná věty v rámci prezentace "Podařilo se nám". Připomeňme si co zde bylo napsáno: "Nový pavilon Domova pro seniory - přepracováváme projekt, aby byla jeho realizace a následný provoz zařízení pro město finančně realizovatelné. S tímto projektem se budeme ucházet o spolufinancování z Národního plánu obnovy"
Ovšem věc je již řešena v rámci rozjednané zakázky na projektovou dokumentaci pro společnost BKN s.r.o. Vysoké Mýto za 2,4 milionu korun a strašně moc se spěchá, a tak nebylo možné veřejnosti ani ukázat nějaký obrázek s popisem z odsouhlasené nové architektonické studie.  Bude to stavba za 250 milionů a mělo by záležet také na tom, jak bude vypadat.
Připomeňme si, že  město připravilo první studii arch. Martina Hájka v roce 2021 a předvedlo ji  zastupitelům a díky videozáznamu také veřejnosti na v listopadu 2021, tedy před dvěma lety. Vše proto, aby byla veřejná diskuze jakou stavbu si můžeme dovolit a jak tak velkou investici koncipovat.  58 minut dlouhé video z této předváděčky je stále k dispozici na odkaze ZDE a podle mého názoru představuje poctivý přístup k řešení problému, který vyžaduje opravdu jasné řešení pro budoucnost.
Nyní je už nová varianta pavilonu C radou města "odsouhlasena", jen její návrh nikdo neviděl a nic o něm neslyšel. Uvedený obrázek, který zřejmě představuje budoucí podobu nového pavilonu Domova pro seniory, jsem našel až v dokumentech uvedených na webu "Hlídač státu". Nebudu se nyní zabývat tím, zda to je dobré nebo špatné řešení, protože to nevím, ale rozhodně to není správný postup, který zvolilo nové vedení města při zadávání  tak velké zakázky, které na desetiletí dopředu ovlivní podobu celé čtvrti a ovlivní další rozvoj města.  Celý článek ZDE

JAKÝ BYL ŠESTÝ POHODOVÝ PÁTEK 

Zdeněk Neterda přišel před lety s velmi dobrým nápadem. Ve spolupráci se svými kamarády přinesl k nám do České Třebové seriál pořadů, které mají jedno společné - hraje se dobrá muzika a je přitom taky výborná zábava. Začalo to na Horách a v pátek 3. listopadu seriál pokračoval ve velkém sále Kulturního centra na dalším úspěšném koncertu. Šlo o jeden z pouhých pěti koncertů v České republice: Plzeň - Praha - Jihlava - Brno - Česká Třebová !!! V krátkém sestřihu představujeme kapelu Druhá Tráva a Roberta Křesťana při dnešní podvečerní zvukové zkoušce. Hostem pořadu byl vynikající americký banjista s českým původem Tony Trischka. Všechno probíhalo podle plánu. Koncert přinesl zaplněnému sálu mnoho krásných zážitků. (mm)

Hlavní událost - bronzová medaile pro Emu Tesařovou na MS v Abú Dhabí

Pro mládež Brazilian Jiu Jitsu - DSC GYM Silver Fox dnes skončilo MS BJJ ABÚ DHABI jedním ziskem bronzové medaile a to díky Emě Tesařové. Liliana Dvořáková prohrála na body a tak už nepostoupila do  bojů o medaile, Karolína Jandová prohrála na diskvalifikaci. Je to pro nás úplně nová zkušenost a hlavně první obrovský turnaj na který jsme vyjeli. Jako poznatek, co zlepšit abychom se mohli poměřovat se Světovou špičkou v bjj tyto zkušenosti jsou k nezaplacení .Slzy, pot dřina a odříkání to je daň za úspěch a neúspěch.  Více píše Lukáš Janda ZDE

Krajský fotbalový přebor: Česká Třebová vyhrála v Holicích 2:0

Úspěšný zájezd českotřebovských fotbalistů potvrdilo rostoucí formu. Obě branky padly již v úvodu utkání, Do vedení dostal Českotřebováky již v 3. minutě Vojtěch Novotný  a ve 12. minutě zvýšil na 2 : 0  Matěj Deml.. Utkání se ze strany hostů hrálo čistě, domácí tým byl zlobivější padly dvě žluté a jedna červená karta. Příští týden se hraje poslední podzimní kolo  Česká Třebová hraje doma s Chocní a má šanci na další body  V tabulce je Česká Třebová sedmá s 24 body, její příští soupeř (Choceň) je osmý a má o šest bodů méně.
Béčko prohrálo v Janově 5 : 3 a skončilo podzimní boje  v I.B třídě

Poločas byl 4 : 1 pro domácí. přitom první branka padla již v 1. minutě a hostující Česká Třebová se ujala vedení (Kovář)  Potom však přišly 4 branky domácích v poměrně rychlém sledu: v 5. 8. 24 a 33. minutě. Tím hosté ztratili naději na dobrý výsledek. Přestro ještě v druhém poločase bojovali. Michal Foff v 50. minutě snížil na 4: 2 a po dalším gólu Janova pak upravil v 81. minutě Vojtěch Langr ba konečný přijatelný stav 5 : 3. Oba týmy dostaly dvě žluté karty. V tabulce předběhl českotřebovské Béčko tým Semanína, který porazil  před 80 diváky vedoucí tým tabulky Dobříkov 3 : 2. Na tento týden bylo nalosováno (jako poslední) 1. kolo podzimu. B tým České Třebové již soutěž dohrál, v tabulce jej ještě může předběhnout Kunčina, která má o zápas méně.

Z volejbalu

Krajský volejbalový přebor: SK Rybník získala dvě výhry ve Svitavách. Jednou 1 : 3 a podruhé v pětisetovém boji 2 : 3, což je bodově méně hodnocená výhra.   Hrálo se 3. a 4. kolo soutěže Sokol Č. Třebová hostil doma Chvaletice. Výsledky  nebyly dodány. II. volebalová liga: Tým žen hraje v UU. lize. Sokol  Geodézie Česká Třebová hostil Brno Juliánov. V prvním zápase českotřebovské sokolky prohrály 2 : 3, druhý zápas již pak vyhrály v poměru 3 : 0. V tabulce II. ligy skupiny C jsou na třetím místě..


Program akcí v České Třebové v nejbližších dnech       

Neděle 5. listopadu od 13 hodin - Muzikanti zahrají svým kamarádům na městském hřbitově.

Neděle 5. listopadu od 15 hodin Pohádkový listopad v Městské knihovně - O Červené karkulce

Pondělí 6. 11 v 17 hodin Ekocentrum - Přednáška MAROKO. Pořádá Zlatá Studánka

Úterý 7. listopadu od 9 hodin - Výlov rybníku Hvězda v Třebovici

Úterý 7. listopadu v 17 hodin Městské muzeum - Seminář pro začínající rodopisce - České katastry

Úterý 7. 11. 2023 18,00 Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959   STUDÁNKY 2 

Přednáška o studánkách v okruhu do 10 km od Č. Třebové. Přednášející Petr Vomáčka

Úterý 7. listopadu 19:15 - 20:15 otevřené cvičení pro muže. Aktivní protažení, posilování, zlepšení kondice.

To vše s humorem a nadhledem.  Informace na tel: 604 972 458


Ve Chvaleticích uspoří - zadrží srážkovou vodu 

Pardubickému kraji se nedávno podařilo dokončit jednu z dalších investic, která si klade za cíl snížit provozní náklady vzdělávacích zařízení, tentokrát na Středním odborném učilišti zemědělském ve Chvaleticích. V rámci krajské koncepce na zajištění úspor zde byly umístěny dvě retenční nádrže na srážkovou vodu, které mají udržet trávníky, stromy a keře v areálu školy zelené. Náklady činí osm milionů korun. Na ekonomicky a ekologicky prospěšnou stavbu se přijel podívat krajský radní pro školství Josef Kozel.
„Jsem rád, že se nám podařilo odsouhlasit a dofinancovat projekt v celém rozsahu. Způsob, jakým škola nakládá a zachází s vodou, je inspirací pro žáky, kteří se v ní vzdělávají. Retenční nádrže s čerpadly určené pro hospodaření s dešťovou vodou z budov učiliště jsou již součástí fungování školy. Srážková voda poslouží na závlahu zeleně v areálu. Věřím, že bude voda využita i ve spolupráci s městem Chvaletice. Pardubický kraj se podílel na investici částkou přesahující dva miliony korun. Necelých šest milionů korun bylo získáno z evropských dotací, konkrétně Národního plánu obnovy. Celkově retenční nádrže vyšly na osm milionů korun. Jsme připraveni i nadále spolupracovat na zlepšení vzdělávání. S paní ředitelkou se nám daří školu zlepšovat, což se projevuje na zájmu žáků o nabízené obory – opravář zemědělských strojů nebo zemědělský mechanik,“ zhodnotil projekt ve Chvaleticích radní pro školství Kozel.

Muchomůrky na Novém náměstí, fotografováno v sobotu 4. 11. 2023. 

Vedle sebe vyrostlo  6 kousků, od malých až po krásnou velikou. Přijďte se podívat!  Foto Martin Šebela