ČD 327/2023 úterý 21.listopadu 2023


K využívání sdílených kol se registrovalo 2339 uživatelů

Sdílená kola byla letos poprvé s statistika výpůjček ukazuje, že se tato novinka v České Třebové velmi dobře ujala. Zahájilo se od začátku dubna s padesátkou sdílených kol umístěných na 15 stanovištích. Sdílená kola zajišťuje firma NEXTBIKE a jde o službu placenou, město na to pamatovalo v rozpočtu částkou 870 tisíc korun. Naštěstí byl tento výdaj krytý dotací od Nadace zelené energie a od Pardubického kraje, takže ve skutečnosti bylo třeba na zajištění provozu z rozpočtu věnovat asi polovinu této částky.  Dalším městem, kde se letos zaváděla sdílená kola byla Moravská Třebová. Využití této služby vypadá dobře, také v porovnání s Moravskou Třebovou. Pro využívání sdílených kol byla zapotřebí registrace, v dubnu činila  nejdříve  851 klientů, podle sčítání ke konci října tento pak počet vystoupal na 2339.  Během tohoto v období duben - říjen se celkem uskutečnilo 27 189 výpůjček sdílených kol, nejvíce  v červnu (4966). Jinak byl počet výpůjček rozdělený do jednotlivých měsíců poměrně rovnoměrně.
Ze statistik lze vyhodnotit také využití jednotlivých zvolených stanovišť. Jistě nemohla být všechny využita stejně. Nejvíce vytíženým stanovištěm je (podle očekávání) Dopravní terminál Jana Pernera. Údaje jsou v tabulce, Myslím, že ukazují na poměrně dobrou  volbu. Jistě jsou lokality s menším využitím, ale jsou zase dopravně odlehlé a tak se zde stanoviště sdílených určitě také vyplatilo. Aby měla tabulka dobré rozlišení, uvádíme ji jako součást samostatného příspěvku ZDE


Před 5 lety byl v listopadu 2018 desátý ples spolku Za jeden provaz.

Již tradičně byla plesová sezóna v České Třebové zahájena Podzimním benefičním plesem, který se konal 3. listopadu 2018 v Národním domě. Celý večer se nesl ve znamení oslav 10 let naší činnosti. Přehled aktivit, které jsme v uplynulých letech uspořádali, si mohli hosté prohlédnout také díky výzdobě v sále. Hlavním symbolem se letos staly dílky puzzle, které mají symbolizovat spolupráci a soudržnost, bez které se naše pomoc druhým neobejde. Tento rok slavil spolek právě také deset let své činnosti, při které podpořil řadu charitativních projektů. Spolek úzce souvisí s gymnáziem, tehdejší občanské sdružení založily již bývalé studentky Zuzana Kupková, Kateřina Smrčková a Eva Ostruszková (tehdejší ředitelka stacionáře), a to především díky iniciativně Ivany Pecháčkové. Projekt Za jeden provaz běžel úspěšně rok a půl a až po té vzniklo občanské sdružení, aby vše bylo zaštítěno právnickou osobou. Právě Za jeden provaz dal formu spolupráci studentů gymnázia s klienty stacionáře. Začátek projektu se datuje do roku 2008, a proto letos by bylo možné slavit 15 let činnosti .
Ještě před pěti lety byl celý rok nabitý nejrůznější činností.  Tehdy  byla zahájena nová spolupráce s Markem Trejtnarem, díky kterému jsme se pustili do velké charitativní akce v rámci turnaje Streetballhus. To samotné by samozřejmě tehdy nestačilo 
Společně se spolkem Za jeden provaz před pěti lety uspořádali baskeťáci velkou charitativní sbírku na pomoc 14leté handicapované dívce Verunce Šrámkové z Kozlova. Sbírka nazvaná Za jeden provaz pro Verunku, která pokračovala až do 6. října, kdy byla zakončená na 4. Benefičním notováním.
Sbírka Za jeden provaz pro Verunku byla tehdy organizačně velmi náročná, spolek s touto formou pomoci neměl zkušenosti. Sbírka běžela přes léto, to znamenalo, že neexistovaly žádné „prázdniny“ pro spolek, ale představovalo to pravidelné chození s pokladničkou na různé akce atd. Sbírku bylo nutné propagovat.... Na druhou stranu jsme se členové spolku setkali s nevěřitelnou štědrostí ze strany dárců, a to nejen z České Třebové, ale i dalekého okolí. A asi úplně nejcennější bylo také navázané přátelství s paní Evou Šrámkovou a její dcerou Verunkou.
Připomeňme i další akce spolku Za jeden provaz:
setkání s italskými dobrovolníky v Týdenním stacionáři, oslava Dne dětí ve lhoteckém stacionáři (s překvapením), Čarodějnice v Naději, Benefiční notování v Národním domě, tradičně s Tanečním orchestrem Základní umělecké školy Česká Třebová a také se souborem Studánka z Anenské Studánky. 
Konaly se také benefiční výstavy.
Ještě rok 2019 byl jako "předcovidní" a tedy normální, využitý naplno.  Z února 2020 pak mám jako doklad činnosti spolku Za jeden provaz natočené video z uspořádání Masopustní veselice pro klienty Domova pro seniory.
Připomeňme si to na videu ZDE (mm)


Program akcí v České Třebové v nejbližších dnech       

Úterý 21. listopadu od 17 hodin Městské muzeum - Seminář o železnici Téma Z Tyrolska do Solné komory v Tropech

Úterý 21. listopadu 19:15 - 20:15 otevřené cvičení pro muže. Aktivní protažení, posilování, zlepšení kondice.

Středa 22.11. 9 - 11 hodin Taneční škola - Herna pro děti - velký prostor plný hraček, gymnastických pomůcek a zrcadel. Rodiče mají možnost využít malého občerstvení

Čtvrtek 23. listopadu od 18 hodin. Městská knihovna - Křest  nové publikace Martina Šebely o historii Jabkancových poutí a osobnostech s ní spojených

Čtvrtek 23. listopadu od 18 hodin Ekocentrum Podorlicko 

S OBJEKTIVEM PO STOPÁCH VOLNĚ ŽIJÍCÍCH ZVÍŘAT

Čtvrtek 23. listopadu od 18:00 hodin v DDM Kamarád - Cestovatelský večer - Téma Madeira – perla Atlantiku 

Pátek 24. listopadu od 19 hodin - Velký sál Kulturního centra - Koncert Velkého swingového orchestru - Téma Beatles -

Sobota 25. listopadu  od 14 hodin Přívrat - statek U Kubů - Adventní přívratský jarmark

Sobota 25. listopadu od 20 hodin - Modrý trpaslík - UJD - vstup 300/Kč stání 250 Kč

Neděle 26. listopadu od 16 hodin - Městská knihovna - Sportovní pohádka  (Vstup 50)


VERNISÁŽ VÝSTAVY Vyšla hvězda nad Betlémem

Neděle 3. prosince 2023 od 17 hodin
Vernisáž uvede ředitelka muzea Mgr. Jana Voleská, hudbou doprovodí Mgr. Milada Hamplová (klavír) a Vanessa Verešová (příčná flétna) ze ZUŠ Česká Třebová.
Tradiční vánoční výstava návštěvníkům představí betlémy ze sbírky českotřebovského muzea i betlémy vypůjčené od soukromých vlastníků.
Pro školy je možné objednat doprovodný program.
Výstava potrvá do soboty 30. prosince 2023.


Na pouti hrála opět "Jabkancová sešlost" proti loňsku ještě posílená

Všichni máme na paměti, jak dlouhou řadu let k jabkancové pouti patřilo tzv. Jabkancové Šlapeto, které se proslavilo také na dalších akcích  také mimo Českou Třebovou a to i v zahraničí. Hrtají ovšem ještě dnes, letos např. na oslavě Dne seniorů v Kulturním centru, ve středu na připomínce Jabkancové pouti v Domově pro seniory a samozřejmě také na slavnostním křtu nové knihy Martina Šebely "Jabkancová pouť a její zakladatelé", která právě vychází. 
 Čas  je čas a vynutí si změnu. Ta nastala již od minulého 61. ročníku Jabkancové pouti a letos už na pódiu U Kateřiny   návštěvníci nikoho jiného ani nečekali. . Program jsme zaznamenali na fotografiích i na videu, ale nepředstavili jsme jednotlivě jeho členy. Určitě je znáte, ale třeba v krojích jste je nepoznali...  Uděláme to až dnes v dalším příspěvku ZDE (Foto Martin Šebela)