Co nového na českotřebovském gymnáziu (5)                                                 


Exkurze do Vídně

Studenti našeho gymnázia vyrazili 17. 10. 2023 na zájezd do Vídně. Z ulice Krátká vyjel autobus v 6:00 hodin. Cesta trvala kolem čtyř hodin. Jelikož do Vídně studenti dorazili o něco dříve, jako první zastávku si udělali krátkou procházku v parku u zámku Horní Belvedér. Poté vyrazili k Uměleckohistorickému muzeu, u kterého se nachází socha Marie Terezie. Zde mohli zhlédnout antickou nebo egyptsko-orientální sbírku a také obrazy od Tiziana nebo Rembrandta. Dále se studenti vydali s průvodcem do města k pomníku Wolfganga Amadea Mozarta. Jednou ze zastávek byla také Vídeňská státní opera. Cestou k ní mohli vidět hotel Sacher, chrám sv. Štěpána nebo Kapucínskou kryptu, kde je pohřbeno 19 rakouských císařů. Také se prošli po jedné z nejdražších vídeňských ulic Graben a pokochali se pohledem třeba i na prodejnu Swarovski. V zámku Hofburg naše studenty zaujala Španělská jezdecká škola s proslulými Lipicány. Na závěr tohoto krásného zájezdu se vydali do zážitkového vlastivědného muzea Time Travel. Toto muzeum nabídlo velmi zajímavý program, při němž se studenti mnohé dozvěděli a zároveň se trochu lekli i zasmáli, ale také si připomněli, že historie Vídně nebyla jen veselá. Po nezapomenutelném zážitku z 5D kina, audience u císařské rodiny a virtuální reality, dostali studenti rozchod, kdy si mohli dojít na jídlo, koupit různé pohledy, dárky nebo suvenýry a následně se na určeném místě sešli a společně došli k autobusu. V Brně se s nimi rozloučil Dušan Slovák, velmi milý a příjemný průvodce, který jim během celého dne vyprávěl o historii i různých společenských, historických a zeměpisných zajímavostech Vídně a Rakouska. Všichni byli velmi vyčerpaní, ale na takové zážitky asi jen tak nezapomenou. Do České Třebové dorazili kolem desáté hodiny večerní.
 

Výprava na MatFyz za elektrostatikou

V pondělí 23. 10. 2023 se skupinka našich odvážných studentů fyzikálních cvičení vypravila do interaktivní laboratoře Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, kde statečně čelili elektricky nabitým úkolům.
Pod vedením zkušeného fyzikářského dua Zahálková–Kohút překonali nástrahy hlavního  města i bludiště budovy Katedry didaktiky fyziky. Tam na ně již čekalo šest experimentů na téma elektrostatika.
Studenti dostali příležitost sestavit si pomocí pájky vlastní indikátor elektrického náboje nebo vyrobit z knihy a alobalu jednoduchý kondenzátor. S nejen odborným příspěvkem, díky bohu, trpělivých lektorů, bádali, proč zelektrovaná brčka drží na stěně, učili se, jak se pracuje s přístroji na měření jednotlivých veličin, a zjišťovali, jaké vztahy panují mezi jejich hodnotami. Měřili například elektrickou intenzitu kolem kulového vodiče, náboj různě velkých plechovek nebo kapacitu vlastního těla. Někteří „statečnější“ si dokonce vyzkoušeli, jak velkou ránu dokáže dát přeskok elektrického náboje (samozřejmě bezpečně).
Studenti na závěr prezentovali své pokusy a vyplnili krátký dotazník o užití AI ve výuce.
 
Žáci přijeli zpátky do České Třebové obohaceni a nabiti nejen novými vědomostmi. Díky exkurzi si rozšířili a prakticky doplnili své znalosti z hodin fyziky. Děkujeme fakultě a našim kantorům za možnost návštěvy a spoustu elektrizujících zážitků.
Studenti fyzikálního cvičení 7. A, 3. C
 

Škola trochu jinak pro vyšší Gymnázium Česká Třebová


V úterý 17. 10. jsme studentům vyššího gymnázia nabídli workshopy a přednášky, které byly pokračováním projektových dní pořádaných pravidelně v září pro jejich mladší spolužáky a spolužačky. Vracíme se k akcím, které se dříve osvědčily a o které nás covidová doba ochudila. Část studentů vyrazila na poznávací zájezd do Vídně. O této akci naleznete více informací v samostatném článku. Studenti, kteří zůstali, se zúčastnili například workshopů týkajících se AI. Dozvěděli se, jak se umělá inteligence tvoří a co se k tomu využívá, vyzkoušeli si praktické úkoly a diskutovali  o dopadech AI na trh práce. Workshopy Zvol si info byly zaměřené na informační gramotnost na sociálních sítích a způsoby, jak čelit dezinformacím a proměně mediálního světa. Pedagogicko-psychologická poradna provedla studenty programem Cesta životem. Zde se studenti zabývali tvorbou zdravých vztahů. Cesta načisto – workshop vedený policistkou, byl zaměřený na uvědomění si trestněprávní zodpovědnosti spojené s užíváním návykových látek, diskuzi o rizicích závislosti a zvýšení motivace ke zdravému životnímu stylu a společenské odpovědnosti. Pod vedením ředitelky městského muzea se studenti připravující se na maturitu z dějin umění a dějepisu vydali za (ne)známou historií architektury České Třebové. Učení hrou nabídla hra s QR kódy, pod kterými se skrývaly otázky z mnoha oborů. Projektový den nabídl nové pohledy a nástroje, jak se s výzvami aktuálních témat vypořádat. Děkujeme výborně připraveným lektorům a studentům za aktivní účast. Petra Blaško
 

Exkurze do Prahy

Milí rodiče, učitelé a spolužáci, nedávno jsme měli tu čest prozkoumat kouzlo historické Prahy v rámci naší školní exkurze. Navzdory nečekaným komplikacím s vlakovou dopravou, což mohlo narušit naši náladu a plány, jsme tam nakonec dorazili. Nejenže jsme měli možnost obdivovat architektonickou nádheru letohrádku Královny Anny, ale také jsme prošli rozsáhlými prostorami Pražského hradu. Katedrála sv. Víta se svým historickým významem byla jedním z vrcholů naší návštěvy. Při procházce Jelením příkopem jsme měli možnost nasát atmosféru staré Prahy a náš den jsme zakončili výhledem na město z Letné. Děkuji všem za skvělou atmosféru a těším se na další společné výlety. S upřímným pozdravem. Zdeněk Krása - 3.C
 

Vernisáž výstavy fotografií Josefa Zavřela na českotřebovském gymnáziu

Ve středu 15. listopadu 2023 se ve studovně českotřebovského gymnázia uskutečnila od 17 hodin vernisáž výstavy fotografií pana Josefa Zavřela. Jedná se o významnou osobnost původem z České Třebové, která mimo jiné také již několik let finančně podporuje nejlepší absolventy naší školy. Bývalý redaktor Československé televize procestoval řadu exotických míst naší planety a své cesty zdokumentoval mnoha zajímavými fotografiemi.
Video z vernisáže najdete ZDE  Fotoreportáž z vernisáže s oceněním zásluh PhDr. Josefa Zavřela (a odpovědí na otázku "Kdo je Josef Zavřel") najdete ZDE

Přehled článků a videí o dění na českotřebovském gymnáziu publikovaných ve školním roce 2023/24

1) Co nového na gymnáziu 1 - Publikováno 18. září 2023
2).Co nového na gymnáziu 2 - Publikováno dne 27.9. 2023
3) Co nového na gymnáziu 3 - publikováno dne  4.10. 2023
4) Co nového na gymnáziu 4 - Publikováno dne 24.10. 2023
5) Video ze slavnostní imatrikulace primy - publikováno  4. 9. 2023
Další videa z roku 2023
Předávání maturitních vysvědčení oktáva 2023
Předávání maturitních vysvědčení IV.C 2023   Majales 2023