ČD 338/2023 sobota 2. prosince 2023


Hlučnost nové kremační linky městského krematoria je zřejmě vyřešena

V průběhu podzimních měsíců  podali občané sousedících s budovou krematoria petici, ve které se zasazují za řešení nadměrného hluku městského krematoria. Město jako investor  kremační linky a zadavatel všech realizovaných úprav n základě petice zajistil měření odbornou firmou. S naměřenými výsledky nebyla velká spokojenost a poroti byla nová kremačnbí kinka začátkem října odstavena ze zkušebního provozu. Město pak jednalo s dodavatelskou firmou o provedení dalších úprav, které zlepší situaci. To se stalo v průběhu uplynulých týdnů, Byla upravena konstrukce palivového systému kremační linky. Dne 28.11.2023 pak proběhlo nové měření hluku,  které provedl Ing. Aleš Jiráska (Centrum hygienických laboratoří, Národní referenční laboratoř pro komunální hluk). Na základě naměřených hodnot konstatoval,  že došlo k poklesu v hladině akustického tlaku A LAeq,T o cca 12 dB, ve spektru pak na kritických frekvencích až 16 dB.  Na základě tohoto  měření  bude od pondělí 4.12.2023 bude v krematoriu opět obnoven zkušební provoz nové kremační linky.
Připomeňme, že jak petice sousedů, tak samostatně pak ještě přímý soused  krematoria Roman Krejčí požaduje zajištění rozptylové studie, která by potvrdila, že snížení komína ze 16 metrů na současnou hodnotu (cca 6 metrů nad zemí, 2 metry nad střechou budovy) a umístění pod stromem  je vyhovující řešení a zda nedojde  k lokálnímu přetížení blízkého okolí krematoria zvýšením koncentrací např. těžkých kovů, zejména toxickými rtuťovými parami. Pořízení rozptylové studie bylo vedením města přislíbeno. (mm)

Česká Třebová bude bez zastávek vlaků Regiojet!
Nikdo za zachování zastávek v České Třebové nebojoval !

 Takový výsledek jsme opravdu nečekali a právem se proto mnoho Českotřebováků zlobí.  Hlavně proto, že nikdo z radnice se nepokusil o nápravu. Zatím vedení města Ústí nad Orlicí za zastávky Ostravanu v Ústí - město bojovalo do poslední chvíle (a vybojovalo, ikdyž za peníze), tak v České Třebové byl "klid po pěšině"!  Jde sice o vlakové spoje soukromého dopravce, ale to, že existují  problémy se zastavováním  vlaků Regiojet ve Třebové bylo známo od léta. Již v návrhu jízdního řádu, který byl zveřejněn v závěru srpna, byla u České Třebové v spojů Regiojet poznámka, že se zastavování spojů se do uzávěrky návrhu nevyřešilo. To ovšem měl být pokyn pro to,. aby se o řešení vzniklých problémů někdo začal starat. Jenže nestaral !!!
Nechtěl jsem vytvářet zbytečný problém, proto jsem žádné obavy o vývoj situace nezveřejňoval.  Asi jsem to ale měl udělat. Až v rámci policejního cvičení na zdejším nádraží  jsem se dotazoval  na problém přednostu stanice, správněji  "přednostu provozního obvodu Správy železnic Česká Třebová"  Petra Zeleného, jak byl problém se zastavováním Regiojetů v České Třebové vyřešen. O problémech ale nic nevěděl! Ani nikdo z dopravní komise rady se nestaral. (Tak jsem si říkal nestarej se, je to OK. Ale není!) 
Nyní jsou na stránkách Správy železnic  nové jízdní řády zveřejněny.  Tam zjistíte, že při cestě z Prahy do České Třebové nemůžete vůbec s vlaky Regiojet počítat. Pojedete-li zpátky z Moravy směrem do Prahy, pak tu přece jen pár spojů Regiojet zastavuje. Pokud jsem se v jízdním řádu nepřehlédl, tak jde jen o 3 spoje a to RJ 2006 9:35, RJ 1010 ve 12: 35 a RJ 10:18 ve 20:35.  Zajímavostí je, že v České Třebové nemá zastávku ani ranní sezónní spoj Regiojet 1038z Polska, který u nás ale stejně zastaví, neboť je předjížděn spojem Leo expres ráno před šestou hodinou ranní!   (Takže může být zastaven i v jiné okolní stanici, neboť mívá i velké zpoždění). O tom, že by zde zastavil nějak Regiojet jedoucí ve směru na Brno nebo z Brna si vůbec můžeme jen zdát...
Českotřebováci, jak se zdá, se nechtějí se situací smířit. Zatímco u sousedů v Ústí se problematika zastávek rychlíků řešila s občany tzv." v přímém přenosu", tak u nás  nic. Zastavil mne dnes na náměstí jeden z nespokojených občanů, kterému není jedno, že to takhle dopadlo. Povídal, že se šel na situaci se zastávkami vlaků Regiojet zeptat  na vedení naší radnice. A nepochodil. Říkal, že to byl v podstatě on, který jim informaci o tomto žalostném výsledku na radnici přinesl!
Už s tím nic neuděláme. Ale je to poučení pro všechny. 
Volební program a prosperita je jedna věc, ale je třeba řešit problémy občanů! Význam našeho města je i v tom, že právě odtud se dostanou do světa všemi směry a přijíždí-li  na Třebovské nádraží, tak chtějí odtud vlakem  dál do světa.  Jenže vlaky je  nedovezou, neboť se o to nestaráme! Přitom máme pro úspěšná jednání předpoklady, kde jinde mají v radě města  hejtmana a v partě příznivců 3PK, která je vedoucí silou města, je také přednostu uzlové stanice  Petra Zeleného? Výsledek v nových jízdních řádech ukazuje, že nám to je málo platné. Je to velké zklamání.
Snad bychom se dokázali smířit s výsledkem, pokud by město ve svém (jinak dost draze placeném) informačním systému uvedlo, že jsme se moc snažili, "ale opravdu jsme tahali za kratší konec provazu". Jenže žádné jednání na uvedené téma se nekonalo.   Milan Mikolecký
Novým městským architektem bude  Ing. arch. Štěpán Eliáš z Brna

Ing. arch. Eliáš bude na základě vyhlášeného výběrového řízení a uzavřené smlouvy od 1. ledna 2024 vykonávat pro naše město architektonické služby ve funkci městského architekta.
Jde především o tyto činnosti:
Spolupráce při pořizován rozvojových dokumentů města (strategicky plán rozvoje města, uzemni plán města),
Kontinuální péče o urbanistické, architektonické, estetické, obytné hodnoty města s maximální snahou o využiti jejich potenciálů, ochrany specifik a charakteristik daného území.
Spolupráce při tvorbě zadáni investičních akcí města či organizacemi města dle aktuální potřeby, spolupráce při realizaci investičních akcí města.
Zajištěni přípravy a zadáni architektonických a urbanistických soutěží města a jejich propagace.
Koordinace koncepce tvorby veřejného prostoru (dlažba, městský mobiliář apod.) a zajištěni dohledu nad jeho realizaci.
Předkládáni návrhů a doporučeni na urbanistické a architektonické úpravy nebo opatřeni ve městě, drobné stavby a detaily (úpravy komunikaci, zábradlí, informační tabule, výsadba apod.),
Účast na jednáních orgánů města, komisí a pracovních skupin, mimořádných jednání, případně besed s občany podle požadavků vedeni města
Bude také vykonávat funkci předsedy Komise městského architekta, spolupracovat na osvětové činnosti  v oblasti architektury a urbanismu s cílem zapojení širší odborné veřejnosti do řešení problémů města, zajišťovat poradenskou a konzultační činnost pro jednotlivé odbory města a poradenskou činnost pro občany města. Na vyžádáni bude zajišťovat expertní součinnost stavebnímu úřadu, spolupracovat s orgány města za účelem zvýšeni efektivnosti vynakládaní veřejných prostředků na rozvoj města.
Město tedy bude mít novou osobnost pro zajištění jeho architektonického rozvoje. připomeňme že v historii město po roce 1990 byl městským architektem Ing. Jiří Jandera (Ráby u Pardubic), po jeho úmrtí v roce 2007 Ing. arch. Martin Hájek z Hradce Králové, který letos v této funkci končí. a od nového roku nastává uvedená změna. Více ve zvláštním textu ZDE


Jarmark na Července

Dne 29. listopadu 2023 se naše škola proměnila v místo naplněné vánoční atmosférou, která provází každoroční předvánoční jarmark. Naši žáci se představili jako talentovaní řemeslníci. Ve svých stáncích v tělocvičně měli pro své rodiče i ostatní návštěvníky přichystané vlastnoručně vytvořené vánoční dekorace a dárkové předměty. Vzduchem se nesla vůně dobrot, které deváté ročníky připravily v kavárnách s bohatým občerstvením. V průběhu odpoledne zaznívaly vánoční koledy a písně v podání žáků na druhém stupni. Letošní novinkou byl program dětí z prvního stupně, který se odehrával na nově vybudovaném prostranství před školou. Zde si příchozí mohli zakoupit i voňavý punč. Žáci 4. ročníku předvedli divadelní představení, děti si mohly vyzkoušet svoji zručnost v dílničkách nebo si nakoupit na burze hraček. Dnešní den byl současně i dnem otevřených dveří, takže návštěvníci mohli zavítat do učebny fyziky, přírodopisu a informatiky, do školní jídelny či vyslechnout přednášku pana učitele Hübnera o cestě do Indie.
Děkujeme všem, kteří přišli podpořit naše žáky a přispět svými úsměvy k příjemné předvánoční náladě.
Pedagogové ZŠ Habrmanova    Fotoreportáž z jarmarku najdete ve zvláštním příspěvku ZDE

Pavel Langhas bude obveselovat advent v Českotřebovském deníku

 
Pavel Langhans moc zdraví Českotřebováky, už pár let bydlí v Nekoři  "Na Vejrově", dobře se sžil s tamní komunitou a stále občasným kreslířem, což lze zjistit např. na obálkám tamního Nekořského zpravodaje. Rád přijímám Pavlovu nabídku na publikování jeho obrázků, už jich poslal několik do zásoby. Obrázky se neztratí, budu je postupně doplńovat od jeho oddílu, vlastně  webu "Pavel Langhans", který jsme kdysi začali, ale  nedokončili, nebo neaktualizovali.   Takže současně zde budeme zaslané obrázky  pokud možno přehledně skladovat  První dva obrázky jsou tady.... (mm)


Pěstounství je smysluplná cesta pro stále více lidí, Pardubický kraj se jim to snaží usnadnit

Uplynulý rok se nesl ve znamení rozsáhlé informační kampaně o náhradní rodinné péči, kam patří i ta pěstounská. A to jak v celorepublikovém měřítku, kde například České televize odvysílala dva výborné dokumentární seriály na toto téma (Plné hnízdo a Děti narozené dvakrát), tak i v našem kraji. Proto bylo nynější setkání radního Pavla Šotoly a odborných pracovníků kraje s novými pěstouny o to radostnější, že se jejich počet výrazně navýšil.
„Tentokrát jsme se setkali s nově zařazenými pěstouny, kterých je stále nedostatek. Zatímco v loňském roce se jich přihlásilo jen 15, letos to bylo do dnešního dne už 24, a z toho máme velikou radost. S pěstouny se pravidelně setkáváme, abychom jim poděkovali a zároveň se dozvěděli, jak vnímají proces příprav, přijímání dětí a podporu doprovodných organizací. Na základě této zpětné vazby se pak snažíme některé věci zlepšit,“ uvedl Pavel Šotola, radní kraje zodpovědný za sociální péči a neziskové organizace.
Od letošního roku procházejí přípravou společně zájemci o pěstounskou péči a osvojení. Rozšířil se také počet organizací, které přípravu budoucích náhradních rodičů mají na starosti, což zkrátí možné prodlevy od přihlášky po zařazení mezi pěstouny. „Kromě Poradny pro rodinu Pardubického kraje nyní pro nás přípravu zajišťují také organizace Dobrá rodina a Amalthea. Spolu s nimi se snažíme, aby jejich termíny byly vstřícné pro pracující rodiče. Nově je také možnost individuální přípravy,“ řekla Helena Zahálková, vedoucí odboru sociálních věcí.
Někteří z pozvaných čerstvých pěstounů už přijeli s dětmi, další na ně teprve čekají. V Pardubickém kraji je v evidenci sice zařazeno kolem 250 dětí mimo rodinu, ale mnohé jsou už starší a do náhradní rodiny nechtějí. „Naším úkolem je párovat dítě s náhradní rodinou tak, aby do ní pěkně zapadlo a všichni se cítili dobře,“ vysvětlila Radka Jelínková z odboru sociálních věcí Pardubického kraje. Proto se stává, že rodiče z Pardubického kraje dostanou do péče i dítě z kraje jiného. Řeší se i kontakt se sourozenci nebo s biologickými rodiči, s čímž jim pomáhá doprovodná organizace.
Účastníci si velmi chválili odbornou přípravu na náhradní rodičovství a shodli se, že by byla jistě přínosná pro všechny rodiče bez rozdílu. Potvrdili, že mezi kraji jsou v přístupu k pěstounům na úřadech a soudech velké rozdíly, ten Pardubický patří k nejvstřícnějším.

Přijměte prosím srdečné pozvání  do Litomyšle na komentovanou prohlídku výstavou Tajemný kabinet profesora Beneše, která se uskuteční ve čtvrtek 7. prosince od 17.30 v domě U Rytířů.
Koncept výstavy je založen na dialogu mezi rozsáhlou entomologickou sbírkou profesora Vladimíra Beneše, předního českého neurochirurga a výtvarnými díly ze sbírky pražského Musea Montanelli.
V rámci komentované prohlídky Vám blíže představíme umělecká díla Luboše Plného, Anny Zemánkové, Daniela Pešty, Xénie Hoffmeisterové, Jana Švankmajera, Anke Röhrscheid, Romana Franty a Jakuba Nepraše. O entomologické části výstavy promluví pan Oldřich Pakosta.
Těšíme se na Vás v domě U Rytířů v Litomyšli