ČD 362/2023    středa 27. prosince



Zlobí voda, na Českotřebovsku problémy nejsou ?

Zvýšená hladina vody na Třebovce nehrozí záplavami a nejsou sni hlášeny problémy občanů bydlících v okolí vodního roku. Nicméně stopy po řádění vodního živlu bychom ve městě našli.Silná sněhová vrstva roztála a ta si hledala všechny cesty a brala s sebou také všelijaký materiál. Jako ukázka může posloužit situace u Lhotecké kovárny Františka Bečky. Jako první uvádím idylické snímky zasněžené kovárny těsně před Vánoci a dále snímky stejného místa, kterým se prohnala v noci na pondělí asi 5 metrů široká řeka tekoucí naštěstí jen kolem kovárny, kterou nechala beze škody. František má teď co uklízet!


Fotky z parku na Zámostí: voda neřádila, jen vítr a vandalové...

Zaplavená náplavka odolává. Kdyby se otevřela stavidla, třeba mohlo něco odplavat  jinam Jenže byl i vítr a jak dokládají fotografie Vojtešky Vohralíkové, tak jsou tu čitelné stopy sprejařů a dalších vandalů...

Připravuji ohlédnutí za končícím rokem 2023

Po krátké vánoční  pauze vychází další vydání Českotřebovského deníku V závěru roku jsem se chtěl zabývat problémy nadčasovými a hodnotícími. proto např. připravuji ohlédnutí za právě končícím rokem 2023, abychom si připomněli ty nejdůležitější události, co se podařilo, z čeho máme radost, ale také události, které nás naplnily zklamáním nebo smutkem. Takový článek se nedá napsat za hodinu nebo za den, je třeba probádat záznamy z celého roku. Aby byl popis názornější, tak bude obsahovat také fotodokumentaci. O to s tím je více práce.
Dnes se ale také současně musím vrátit ze sváteční nálady zpět do všedních dnů. znamená to všímat si i kritických příspěvků, pokud popisují situaci, která nám ztěžuje život. A bohužel s takovým příspěvkem, popisujícím patálii na parkovišti u pošty, přicházím....
 "Vánoční prázdniny" využívám zejména k dohánění všech restů. Během adventu se zatím nepodařilo připravit videa z benefičního koncertu pro Romana Balcara (byla zveřejněna zatím jen fotoreportáž). A nedokončené je také video z dalšího ročníku sešlosti bývalých českotřebovských motocyklových a automobilových závodníků v restauraci u Synka  roku 2024. Je tu pak ještě úkol dokončit zpracování  balíku obrázků Pavla Langhanse na téma "Perličky ze soudních síní". Budou ještě další obrázky (cyklus byl přerušen pro tragédii na pražské vysoké škole)  a z obrázků připravím také videoprezentaci. (mm)

Před hlavní poštou je odstraněno povolené dvacetiminutové stání. Proč?

Vážený pane, přeji Vám dobrý den. V posledním tištěném zpravodaji jsem zachytil informaci, které jsem nechtěl uvěřit. Jde o odstranění povoleného stání 20 min. u hl. pošty. A proč toto píšu:
Kdo hlavně poštu využívá? Lidé, kteří nemohou nebo není v jejich možnostech používat nejnovější techniku. A největší skupinou jsou senioři. Nevím, kdo přišel na ten nápad zpoplatnit parkování před poštou. Když odmyslím fakt, že jsem toto nikde jinde neviděl, a to jsem celkem zcestovalý, tak toto je sprostá zhovadilost. Proč, vysvětlím – jestli si někdo myslí, že všichni senioři mají účet, nejlépe v 10-ti a více bankách, mají platební karty – EuroCard, MasterCard, Visa, zlaté a platinové karty, účty ovládají výhradně „chytrými telefony“ a „chytrými hodinkami“ (uvádím v uvozovkách proto, že chytrá elektronika  stejně jako umělá inteligence je mýtus, jen lidé lenivějí a hloupnou a tak platí pravidlo V zemi slepých (jednooký králem) využívají výhradně e-shopy měl nebo měli by se nechat vyšetřit.
Mnoho seniorů se těchto vymožeností bojí, a tomu se nedivím. Taky si uvědomují, že jsou zranitelnější – kartu někam založí nebo ztratí. Nepamatují si PIN – musí si ho napsat někde v blízkosti karty, schovaný doma jim je k ničemu. Cílí na ně různí šmejdi – peníze z účtu se pomocí karty lehce nechají vysát; když jsou peníze doma nebo třeba na spořícím účtu, je to mnohem těžší až nemožné. Věk dělá svoje. Dále to parkoviště je v podstatě bezúdržbové. Terminál – než se senior dostane z terminálu na poštu a zpět, uplyne víc než 20 minut. A v zimě – to je lahůdka jít nahoru k poště a zpět. Bezva to klouže. Plus úkon, kvůli kterému na poštu šel – a to je minimálně důchod. Jde jasně o účelové jednání – plať!!! Na infantilní házení vlaštovek v nesmyslném pinku a jeho provoz peníze jsou. Taktéž Peklák – jakpak je na tom? V zisku? Těžko, že? Ale peníze jsou potřeba, tak se zahojíme na seniorech. Takhle asociální jednání se jen tak nevidí. Však také, milí autoři, zestárnete. Vzdálenosti se budou prodlužovat, věci budou čím dál těžší, chůze náročnější, paměť nebude tak dobře fungovat, obsluha techniky bude čím dál obtížnější, útoky šmejdů sofistikovanější, město na vás bude kašlat jako v tomto případě, však se dočkáte. A přeji Vám z celého srdce, abyste čelili stejně asociálnímu jednání. Nebo ještě horšímu, oni se najdou velice vynalézaví kreténi.
S pozdravem Ing. J. Varačka

Přednášky a akce Mineralogického klubu Česká Třebová v roce 2024        

Srdečně zveme všechny zájemce o mineralogii, paleontologii a cestování na přednášky a besedy, které se uskuteční vždy od 17 hodin v přírodovědné pracovně ZŠ Habrmanova v České Třebové.
17. leden: Ing. Jiří Šura – Oxid křemičitý kolem nás
14. únor: doc. Mgr.Jindřich Kynický –  Z pokladnice Země
20.březen: RNDr. Vladimír Socha –  Dvě století s dinosaury
10. duben: Mgr. Ondřej Stískal – Jak se jezdí na šutry do Švýcarska
15. květen: Aleš Mlejnek – 20 let Vitošova
12. červen: Ing.Jiří Šafařík, CSc. – Jak přetvořit kámen v drahokam
3. – 7. červenec: Exkurze do Českého ráje a Podkrkonoší  (pro členy MK)
18. září: Mgr.Jana Černá - Indie
16. říjen: RNDr. Ivan Mrázek - Drahé kameny Anatolie, Dodekan a Kypru ve starověku
20. listopad: Alena Pirklová – Afrikou mnoha tváří - JAR, Namibie,  Botswana
a  Zimbabwe
4. prosinec: Mgr.Milan Michalski – Určování nerostů a zkamenělin pro veřejnost 
Program najdete i na webových stránkách: mkceskatrebova.websnadno.cz/program 2024

Milion! Návštěvníci Hudba pomáhá darovali rekordní částku

Sedmnáctý ročník sousedské benefice Hudba pomáhá byl zakončen 25. prosince ve Vysokém Mýtě. Poslední večer tak završil koncertní šňůru orchestru po pěti městech Pardubického kraje. Výtěžek, který je letos věnován Klárce Doležalové ze Suché Lhoty, se prozatím vyšplhal k částce 1 174 074 Kč. Klárčini rodiče ho využijí na zakoupení dodávky, která jim usnadní běžné cestování i přesuny na rehabilitace. Celý článek a  fotografie najdete ZDE

 Vánoční videa Českotřebovského deníku:

Nové video Českotřebovského deníku putuje přímo ze střižny Libora Vašiny na obrazovky  právě před uzávěrkou 360., tedy vánočního vydání Českotřebovského deníku. Obsahuje všechna vystoupení se záběry z více kamer a optimalizovaným zvukovým záznamem. Délka videa přesahuje 1,5 hodiny. Při poslechu si uvědomíme, co všechno dokážou předat svým žákům pedagogové hudebního oboru naší zušky.


  Pozvánka na lednovou výstavu do městské knihovny


 Česká mše vánoční - provedení 2023 a 2021. Porovnejte záznamy!




  

  11.1. 2023 ČTVRTEK  od 18:00  ZA TUČŇÁKY DO PATAGONIE
Vyprávění Mgr. Hany Entové o měsíční výpravě do Patagonie a Ohňové země. Kromě navštívených jihoamerických památek bylo cílem cesty pozorování a fotografování místní fauny a flóry. Na své si přijdou i milovníci hor a ojedinělých fenoménů zdejší neživé přírody. K vidění bude fotoprezentace a velkoformátové knihy.
Ekocemrum Podorlicko, Podbranská 959 Č. Třebová  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko. Vstupné dobrovolné