Českotřebovský deník 154/2023 (1/6) 
TANEČNÍ ŠKOLA ODJÍŽDÍ NA MISTROVSTVÍ EVROPY 

Již tuto neděli 4.6. se výprava 21 tanečníků vydá na cestu do hlavního města Severní Makedonie, Skopje, na IDO EUROPEAN CHAMPIONSHIP 2023.  Jedná se zatím o nejpočetnější výpravu, kterou kdy Taneční škola vyslala mimo EU. Vzhledem k našim zkušenostem z tohoto mistrovství (z minulého roku) víme, že IDO je důstojným, prestižním a dlouholetým organizátorem šampionátu, na který se sjíždějí a přilétají výpravy z celé Evropy. Tradičně nejpočetnější výpravy pocházejí z Finska, Švédska a Německa.
Získat nominace na tento prestižní šampionát znamenalo se probojovat celou podzimní ligou až na MČR, zde obsadit alespoň 12. místo a poté získat nominaci. Jsme hrdí, že se to tolika našim tanečníkům povedlo a že můžeme být součástí nejprestižnějšího evropského šampionátu.
Děkujeme všem, kteří nám efektivně pomohli snížit finanční náklady této výpravy. Pardubický kraj, město Česká Třebová, společnosti KSK, s.r.o., Pirell s.r.o,, Klejchstav a pánové Pavel Brindzák (zednické práce), Pavel Pirkl  (úklidové služby), Ondřej Vencl (truhlářství), Martin Arnold (autodoprava) - těm všem patří velké poděkování. Jsme vděční, že můžeme v zahraničí reprezentovat Českou republiku, město Česká Třebová a Pardubický kraj.  Foto: rok 2022 (Graz). Šárka Prossová

Sobota 3. června: Spanilá jízda historických policejních vozidel

Klub historie Policie RČS a Veteráni PČR uspořádají tuto v sobotu 3 června "Spanilou jízdu historických policejních vozidel" při příležitosti oslav 32. výročí Policie ČR.
Tato historická vozidla vyrazí ráno z Králík a přes Jablonné, Lanškroun, Českou Třebovou, Ústí, Kostelec, Žamberk a Letohrad svou pouť navečer uzavřou znovu v Králíkách.
Na parkoviště u zimního stadionu v České Třebové dorazí konvoj kolem 11:30 a bude odjíždět přibližně ve 12:00 hod.

Rod Preislerů má dalšího pokračovatele v kumštu Matěje Františka Preislera

e to Matěj František Preisler, 23 let, režisér a hlasový imitátor. Je to starší syn tragicky zesnulého Františka Preislera ml., mimořádně talentovaného dirigenta, který mimo jiné úzce spolupracoval s Karlem Gottem, a úspěšné houslistky Radky Preislerové. Druhý syn Václav je o dva roky mladší. 
Nejmladší generace rodu Preislerů - pořadí šestá se hlásí o slovo. Všichni předcházející slavní Preislerové měli křestní jméno František. Není teď také divu, že Matěj si přidal ke svému jménu ještě druhé a to nemůže být jinak než ". František" Všichni slavní Františkové Preislerové měli osobitý vztah k České Třebové a rádi sem jezdili. Jsem rád že stejnou vlastnost má také Matěj František, jezdí do Třebové jednak za svým dědou  a zajde vždy také na hřbitov ke hrobu svého tatínka. Věřím, že se mi jej podaří při příští návštěvě odchytit a připravit nějaký rozhovor , třeba na téma "Nejmladší z rodu Preislerů. před kamerou i za kamerou"...
Podrobnější o jeho životní dráze, výčet aktivit a dosažených úspěchů najdete v samostatném textu  ZDE   (mm)

V sobotu odpoledne bude opět Javorce ZUŠ OPEN 

  
Začátek akce je plánovaný na 14 hodinu budou zde opět prezentovány všechny obory školy. V  pavilonu Antonína Bennewitze   program zahájí asi 40ti minutové vystoupení tanečního orchestru základní umělecké školy a podobným blokem bude potom po 16 hodině program ukončen. Prostor bude dán dalším souborům a zejména vystoupením tanečního a literárně dramatického oboru školy. Festival ZUŠ OPEN má celostátní charakter a pořádá se již řadu let. v České Třebové se nejdříve (t.j. před covidem) akce konala  na prostranství dopravního terminálu Jana Pernera, kde je bylo výhodou to, že zde výkony vystupujících shlédne spousta lidí (akce se konala ve všední den) , kteří tudy právě jen procházejí. Je zde ale poměrně čilý dopravní ruch, dopravu z přilehlé komunikace nelze vykázat a tak třeba výkony smyčcového souboráčku byly tlumeny hlukem projíždějících autobusů. Od roku 2021 se akce koná v Javorce. Nejdříve měla formu promenádního koncertu  (v roce 2021) a loni již byla akce ZUŠ Open v plné síle jako prezentace všech oborů školy . Z obou akcí pořádaných v Javorce v předchozích dvou letech pořídil Českotřebovský deník videodokument, který nyní předkládáme. Může posloužit jako pozvánka do Javorky na sobotní odpoledne.... (mm)

  

Policie v MŠ U Koupaliště 

V úterý 30. května 2023 mezi naše děti zavítali policisté z územního odboru Policie ČR v Ústí nad Orlicí.
Nejprve por. Mgr. Vilímková seznámila děti, s tím, co je v průběhu dopoledne čeká. Hned přišli na řadu psovodi. Ukázka z výcviku psů (zadržení a vyštěkání pachatele, hledání pachové stopy) měla u dětí bouřlivý ohlas.
Poté si děti připomněly, jak se chovat v silničním provozu, co dělat, když se ztratíme rodičům, proč nesmíme nikomu otevírat, proč nesbírat ze země injekční stříkačky nebo léky.
Nakonec jsme si společně prohlédli policejní auto a mohli si „osahat“ ochranné a  donucovací prostředky, které policisté používají (beranidlo, helmy, ochranné štíty, pouta, neprůstřelné vesty, paralyzéry).
Nejen pro děti to byl velký a poučný zážitek. Společné foto byl už bonus pro rodiče.
Děkujeme tímto Policejnímu oddělení hlídkové služby, psovodům z Ústí nad Orlicí a hlavně vstřícné por. Mgr. Lence Vilímkové. Děti a učitelky z Mateřské školy Česká Třebová, U Koupaliště

"Biotop Loučná" - umělecký projekt = součást výstavy Plán B v Litomyšli

Přijměte srdečné pozvání na komentovanou prohlídku uměleckého projektu Biotop Loučná, která se uskuteční v rámci výstavy Plán B v sobotu 17. června. Projděme se společně s umělkyněmi Nikolou Brabcovou a Karin Šrubařovou kolem probouzející se Loučné a vnímejme důvěrně známou řeku a její přirozené prostředí nevšední optikou site-specific umění. Sraz: most přes Loučnou u Smetanova domu.  Srdečně Vás zveme také na workshop v řece pro děti a dospělé, který se bude konat od 10:00 do 11:30 hod.  Pozvánku najdete na odkazu ZDE

Pojedete-li přes Lázně Bohdaneč, tak zpozorněte!

Na příjezdu do Lázní Bohdaneč ve směru od Rohovládové Bělé začnou stavaři 19. června budovat nový kruhový objezd. Ten má pomoci zklidnit dopravu a zvýšit bezpečnost motoristů, chodců i cyklistů. Na křižovatce na příjezdu do Lázní Bohdaneč a u čerpací stanice se v minulosti stala řada dopravních nehod, některé s vážnými následky. Nyní v místě vznikne kruhový objezd, který dopravu zklidní a přispěje k bezpečnosti.
V červnu se začne stavět nový kruhový objezd v místě křížení silnic II/211 a III/361. Silnice druhé třídy pokračuje směrem na Rohovládovou Bělou a slouží částečně i jako přivaděč na dálnici. Silnice třetí třídy potom vede do Neratovské dubové aleje, která je oblíbenou spojkou zejména pro cyklisty a výletníky. Objezd přispěje ke zvýšení bezpečnosti v úseku,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.
Kruhový objezd také zajistí, že řidiči budou do města vjíždět nižší rychlostí. „Zklidnění dopravy je jednoznačně jedním z důvodů, proč kruhový objezd v místě vznikne. Doufám také, že otráví řidiče kamionů, kteří i přes zákaz stále projíždějí naším městem, i když v nižším počtu, než tomu bylo v minulých letech,“ uvedl starosta Lázní Bohdaneč Josef Štěpanovský s tím, že vjezd do města strážníci hlídají nejen kvůli nákladní dopravě, ale také kvůli rychlosti vjezdu do města. „V současné době se o vjezd pokusí přibližně deset až patnáct kamionů denně. Dříve jich Bohdančí projížděly stovky. V dohledné bychom rádi zrealizovali prodloužení linky MHD ke mlýnům a okružní křižovatka zajistí bezpečný výjezd vozidel MHD z točny,“ dodal Štěpanovský.
Zákaz vjezdu kamionů začal na průtahu městem platit v září 2021 po rekonstrukci silnice. Kraji se tehdy podařilo zařadit úsek od výjezdu z dálnice D11 po křižovatku se silnicí v Rybitví do své správy, což umožnilo omezit průjezd kamionů. „To byla jediná možnost, jak Lázním Bohdaneč a obcím na trase z dálnice pomoci od husté tranzitní dopravy,“ řekl Kortyš. Kruhový objezd se má začít stavět 19. června a vyjde na necelých 10 milionů korun bez DPH. Na jeho stavbu kraj využije peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury.
Informace o omezení v dopravě
19. 6. – 2. 7.  Úplná uzavírka odbočení ze silnice II/211 směr silnice III/0361 na Neratov a pravý jízdní pruh ze směru od Bukovky do Lázní Bohdaneč.  Silnice II/211 Lázně Bohdaneč – Bukovka bude průjezdná pouze pro vozidla do 12 t, a to kyvadlově – řízeno semafory. Pro vozidla nad 12 t bude vyznačena objízdná trasa.