Českotřebovský deník 157/2023 (4/6) 
ZUŠ OPEN 2023 - kde jinde než v Javorce!

 
Sobotní oslava hudby, tance, výtvarného i hereckého kumštu se vydařila. Zásluhu na tom má početný tým pořadatelů českotřebovské základní umělecké školy, který připravil pro rodiče a další zájemce o práci zušky celoodpolední program. Zatímco na pódiu hudebního pavilonu Antonína Bennewitze promenádní koncert souborů a sólistů, tak byly dobře využity i přilehlé prostory parku. A hlavně bylo krásné počasí.  Českotřebovský deník dnes přináší fotoreportáž se snímky Martina Šebely a připravuje také videodokument. Vzhledem k tomu že je snaha vytvořit dílo co nejúplnější, bud mít skoro dvě hodiny a  to vyžaduje ještě hodně práce. Takže není ještě dnes, snad bude zítra večer.  V úterý už bude ve velkém sále Kulturního centra další závěrečný koncert, na kterém se uplatní zase další soubory a další sólisté. Také zde bude Českotřebovský deník a připraví i zde videozáznam z této akce.

Hokejbalisté mistry II. ligy Čechy východ již po čtvrté za sebou !


Rád přidávám opravu včerejšího článku o tom jak se hokejbalistům podařilo překonat všechny obtíže. Dokázali v zápase, který se nevyvíjel podle jejich představ  nakonec zvítězit. Prokázali, že že v hokejbalovém kumštu nic nezapomněli a že mají velkou vůli  zvítězit. Vše bylo rozehráno na domácí oslavu titulu  a nakonec se to podařilo. Takže rád zveřejňuji fotografii vítězů s tabulkami osvědčujícími dosažené tituly také v minulých letech. Chybí jediný ročník, ten covidový, kdy se soutěž nedohrála. Současně se ovšem nabízí myšlenka, zda je opravdu  druhá, tedy vlastně regionální liga pro Lokomotivu  nejlepším řešením, zda se tedy nepokusit  hrát v  prvoligové soutěži. Po tolika titulech by to za pokus stálo.....

Malá scéna - záchranné práce odstartovány

Současnou situaci dokumentujeme na fotografiích Martina Šebely. O jaké práce se jedná? Především byla zahájena demolice nestabilní části, která díky nepevnému podloží ujíždí už deset let ze svahu a žádné  dříve doporučené metody  tomu nedokázaly zabránit. A tak nezbývá než udělat razantní krok. Spočívá v demolici nestabilní části, tedy bufetu a šatnového prostoru. Dále bude provedeno řádné nové založení nové přístavby, která poněkud zvětší zastavěnou plochu. Opět zde bude  šatnový prostor a zvětšený prostor pro občerstvení, vlastně mini kavárnu dokonce s venkovní terasou. Dalším přínosem stavby bude nově postavená chodba umožňující přechod z foyeru do jevištního prostoru mimo sál. To bylo žádáno již při poslední přestavbě v roce 2007, ale z finančních důvodů nebyl požadavek akceptován. Celá tato akce není nijak levná  finanční objem této "záchranné akce" je srovnatelný s cenou poslední rekonstrukce, prováděné firmou Agile v roce 2007. Během stavby je staveniště od foyeru Malé scény improvizovaně odděleno tak, že provoz sálu Malé scény je i během přestavby možný. Je zde omezení, ale provoz je řešitelný....
Na fotografiích je nejen vidět stav nestabilní části, ale lze poznat i stavařskou fintu, ze které z venku na objektu Malé scény žádné problémy nevidíte a přitom uvnitř se praskliny ve zde stále více rozšklebují. Malá scéna byla prostě postavena v lokalitě náhonu k Vyskočilovu mlýnu a z části na navážce, které není dostatečně pevná. Proto nejdražší záchranné práce spočívají ve správném založení nové stavby.

Kámen z ležáckého Švandova mlýna zdobí památník v belgickém Bastogne 

 
V belgickém městě Bastogne se nachází muzeum bitvy v Ardenách, jedné z posledních a stěžejních velkých bitev konce druhé světové války v Evropě. V jeho blízkosti je pak lesní památník nazvaný Les míru, ve kterém se od pátečního odpoledne nachází také kámen z ležáckého Švandova mlýna, který zde tak bude trvale připomínat hrůzy druhé světové války na území České republiky.
"V Bois de la Paix, tedy Lese míru nedaleko Bastogne, jsou umístěny informační tabule z různých částí Evropy, které mají za cíl upozornit na oběti 2. světové války. Zároveň zde mají symbolicky své stromy a památníky také američtí vojáci bojující v bitvě v Ardenách na přelomu let 1944 a 1945. Na podzim loňského roku vznikla myšlenka, aby na tomto pietním místě měla trvalou připomínku také ležácká tragédie. Díky spolupráci s Památníkem Lidice a Ležáky se tuto myšlenku podařilo realizovat a za účasti českého, amerického a německého velvyslance jsme zde umístili kámen ze Švandova mlýna z roku 1945, který byl předchůdcem dnešních hrobodomů. Právě účast německého velvyslance byla na tomto místě obzvláště symbolická a důležitá. Jméno Lidice a Ležáky nesmí být zapomenuto nejen u nás doma, ale i v zahraničí. Silný příběh osudu obou obcí mrazí i po dnes již více jak 80 letech," uvedl hejtman Martin Netolický.


Zápasníci DSC GYM Česká Třebová bojovali v jeden den na třech frontách

Sobota 27. května přinesla českotřebovským sportovcům obrovský úspěch.  V ten den se konaly tři velké turnaje v BJJ a před trenéry tak vyvstal nelehký úkol, optimálně obsadit dvě tuzemská a jedno zahraniční kolbiště.
První sobotní turnaj se konal v Brně pod názvem TATAMY 5. Náš oddíl reprezentovaly převážně děti od pěti do čtrnácti let a tým doplnili i čtyři dospělí. V silné zahraniční i domácí konkurenci, turnaje se zúčastnilo 39 týmů z Česka, Slovenska, Rakouska, USA a Ukrajiny, si Třebováci přivezli 27 medailí. Obrovským úspěchem je fakt, že samotné děti  získaly 10 zlatých, 6 stříbrných a 5 bronzových medailí, celkově obsadily 1. místo a staly se tak nejlepším týmem turnaje. Cenné je i to že pro některé mladé sportovce to bylo jejich první turnaj v životě a hned dosáhli na takový úspěch.  Celý článek Lukáše Jandy a fotografie najdete v samostatném článku ZDE


Obnovený zámecký park a oranžerie v Letohradě mimořádně otevřeny

Víkend otevřených zahrad již po třinácté umožní prohlídky běžně nepřístupných zahrad a parků a oživí netradičními prohlídkami i místa veřejně přístupná. Nejen v Pardubickém kraji, ale v celorepublikovém měřítku zahajuje letos akci Město Letohrad ve spolupráci s pardubickým pracovištěm Národního památkového ústavu, a to již 8. a 9. června.
„V tyto dny se budou konat edukační aktivity pro místní základní a střední školy, a to jak v nedávno obnoveném zámeckém parku, tak v unikátní oranžerii, jejíž konverze byla dokončena v loňském roce,“ uvedla PhDr. Zuzana Vlasáková, Ph. D., mluvčí z pardubického pracoviště NPÚ.
Oranžerie nabídne školním skupinám subtropické rostliny, papoušky nebo ryby z Indického oceánu. Děti a studenti budou rovněž moci blíže poznat zámeckou zahradu, která je jednou z nejvýznamnějších památek zahradního umění v Pardubickém kraji.
Památkáři a místostarosta města, pan Martin Hatka, který je garantem akce v Letohradě, připravili rovněž program pro širokou veřejnost. Ve čtvrtek 8. června od 13. hodiny si mohou zájemci vyslechnout přednášku Naše zámecké oranžerie, již prosloví doktorka Lenka Křesadlová a na niž naváže představení první knihy věnované oranžeriím s názvem: Sen  o zeleném ráji. Historické oranžerie, sbírkové skleníky a sortimenty rostlin s těmito stavbami související na území ČR, která se v současné době chystá do prodeje.
Zdroj: Orlický deník


 Evropské projekty podporují inovace a zvýšení kvality odborného vzdělávání

Podpora českého výzkumu, vědy a inovací je jedním ze základních cílů České styčné kanceláře pro vzdělávání a výzkum CZELO. S vedením organizace, která je součástí Domu zahraniční spolupráce jednali ve čtvrtek zástupci Pardubického kraje. Řeč byla o mezinárodních projektech pro zlepšování odborného vzdělávání či podpora inovací a start-upů v návaznosti na Pardubický podnikatelský inkubátor P-PINK.
„Hlavním cílem a úkolem České styčné kanceláře pro vzdělávání a výzkum v Bruselu je podpora českých institucí ve výzkumných a vzdělávacích programech Evropské unie. Snaží se zviditelňovat české vědecko-výzkumné a vzdělávací subjekty a pomáhat jim s hledáním jak dotačních možností, tak partnerů na celoevropské úrovni. Hlavním programem, který slouží k financování výzkumu a inovací je rámcový program Horizont Evropa. Mezi další důležité programy patří Erasmus+, EU4 Health, Digitální Evropa, LIFE či EURATOM. Mezi partnery tak patří univerzity, vzdělávací instituce, výzkumné ústavy, krajská zastoupení a české instituce v Bruselu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Právě o programu Erasmus+ a jeho projektu s názvem Centrum excelence odborného vzdělávání byla vedena hlavní debata. „Prostřednictvím těchto projektů bychom rádi propojili naše střední školy se zahraničními partnery pro podporu inovací nejen v rámci odborného vzdělávání. Jedná se o projekty, které jsme v minulosti ve větší míře nevyužívali, ale rádi bychom se na ně do budoucna také zaměřili,“ řekl hejtman Netolický.
Řeč byla také o podpoře podnikání, inovací a start-upů. „V návaznosti na Evropskou inovační agendu chceme navázat kontakty pro připravované krajské inovační centrum a Pardubický podnikatelský inkubátor, pro jehož aktivity by se mohly otevřít další zajímavé dotační možnosti. Cílem této agendy je především zlepšení přístupu k financování pro start-upy a zlepšení podmínek pro inovátory, čehož chceme využít také v rámci projektů v našem kraji,“ uvedl radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.