Českotřebovský deník 171/2023 (18/6) 
Nové video Českotřebovského deníku: Hasiči slavili 150 let

Sbor dobrovolných hasičů Česká Třebová byl ustaven před 150 lety v roce 1873. Jeho činnost nebyla nikdy přerušena a po celou tuto dobu byl významnou oporou při zajištění nejen požární bezpečnosti v České Třebové.  Dnešní sbor drží trvalou pohotovost, zřizuje výjezdovou jednotku II skupiny, která je připravena po vyhlášení poplachu do pěti minut vyjet ze zbrojnice. Úzce spolupracuje jak s profesionálními jednotkami, tak i s jednotkami SDH v celém okrsku Česká Třebová.
Průvod hasičských jednotek očekávali na náměstí hosté v čele se starostou města Zdeňkem Řehákem. Velitel sboru dobrovolných hasičů Česká Třebová Michal Daněk podal starostovi města Zdeňku Řehákovi hlášení o nastoupení jednotek k oslavám 150. výročí sboru.  V centru pozornosti byli především hasiči SDH Česká Třebová. Proto právě na jejich spolkový prapor připevnil starosta města novou stuhu připomínající nynější 150. výročí založení sboru. V programu pak následovalo odměnění nejaktivnější hasičů z jednotky a z okrsku, ocenění předával starosta Zdeněk Řehák. 
Shromáždění pak vyslechlo projevy hostů,jako první vystoupil starosta města Zdeněk Řehák.  Na videu máme také pozdravný projev hejtmana Martina Netolického.  Na ploše Starého náměstí byly ke shlédnutí jednak historické hasičské stříkačky a automobily, ale také současná moderní výzbroj jednotek dobrovolných hasičů okrsku a také profesionálů. V prostorách mléčné jídelny na podloubí  byla k prohlédnutí zajímavá výstavka historické hasičské techniky  praporů a ocenění sboru k nejrůznějším příležitostem. Po slavnostním nástupu se vše připravovalo na koncert skupiny Katapult.
Z oslavy 150 let hasičského sboru připravujeme ve spolupráci s Martinem Šebelou obsáhlou fotoreportáž. Předkládáme krátkou videoreportáž (cca 12 minut). letošní 150. výročí založení hasičského sboru je natolik významné, že s kolegou Liborem Vašinou připravujeme obsáhlejší dokument, ve které bude jednak kapitola historická a jednak také současná činnost sboru a jeho výjezdové jednotky.    Odkaz na video najdete ZDE

Českotřebovský zápasník dominoval

na gala večeru MMA v Sokolově 


Často přinášíme informace o úspěších českotřebovských zápasníků v brazilském jiu jitsu, ne každý však ví, že třebovský oddíl vychovává i borce MMA. Jedním z nadějných začínajících zápasníků tohoto sportu je Lukáš Kačurik, který se druhý červnový pátek zúčastnil osmého ročníku gala večeru MMA  pod organizací I AM FIGHTER v Sokolově.
Do Karlovarského kraje odjel tak trochu „na zkušenou“. Dosud se ve své váhové kategorii  (-72 kg) zúčastnil pouze dvou zápasů, které sice ve své amatérské kariéře vyhrál před limitem, ale větší zkušenosti mu přece jen chyběly. V sokolovské aréně čekal na Lukáše zkušený Jan Čábelka. Zápasník, který měl za sebou jedenáct zápasů, z toho šest vítězných a v současnosti je považován za vycházející hvězdu na české amatérské scéně. Lukáš vstupoval do zdánlivě nerovného zápasu s vědomím, že pokud chce být nejlepším, musí se s i nejlepšími měřit.
Celý článek Milana Michalského  a L. Jandy najdete ZDE

Jarní fotbal skončil :
Velká bitva rezervy České Třebové a Chocně určila okresního přeborníka

Jarní sezóna skončila nikoliv posledním kolem, ale dohrávkami a to jak v krajském, tak okresním  přeboru. Pro Českou Třebovou dopadl víkend velmi dobře.
Nejdříve krajský přebor, Česká Třebová hrála v Holicích a zvítězila 2: 1, čímž se posunula v závěrečné tabulce po sezóně na 8.místě s 39. body. Měla sice pasivní skóre, ale Třemošnice na 9. místě  měla sice také 39 bodů, ale skóre ještě pasivnější. 1. místo Horní Ředice, poslední dvě místa jsou pro Moravany a Moravskou Třebovou.  
Závěrečná tabulka krajského přeboru
V Okresním přeboru II. třídy přišlo v neděli podvečer za krásného počasí na stadion Pod Jelenicí neuvěřitelných 255 diváků, aby shlédli boj o první místo.  Skončil remízou 2:2, ovšem v poločasu domácí prohrávali 1 : 0 a v 11. minutě 2. půoločasu dokonce 2 : 0.  Branky domácích pak přece jen přišly - v 67. minutě Šimon Klínek a v 72. Patrik Müller z penalty vyrovnal. To znamená, že rezerva českotřebovského fotbalového klubu si uchovala 1. místo, titul přeborníka s možností postupu do krajské I. B třídy.
Závěrečná tabulka okresního přeboru

Patrik Vebr nejlepší Čech také na půlmaratonu v Olomouci

Seriál RUN CZECH pokračoval a přinesl další úspěch Českotřebovákovi Patrikovi Vebrovi.   V sobotním závodě přiběhl do cíle sice na devátém místě, ale před ním byli pouze zahraniční běžci. Opět tedy i v Olomouci potvrdil, že je na této trati nejlepším českým závodníkem. Dosáhl času 1:08:17 a svého největšího soupeře Petra Pechka porazil o více než 1,5 minuty. Ze závodu připravujeme podrobnosti, uvedeme v dalším vydání Českotřebovského deníku, máme i video z doběhu Patrika do cíle. Důležité je ale i to, že Patrik Vebr přijede v úterý podvečer do České Třebové a osobně se zúčastní předávání cen nejlepším sportovcům na vyhodnocení druhého dne Týdne sportu.

Město Luže zvelebuje hrad Košumberk

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil ve čtvrtek ráno Luži, kde si s novým vedením města prohlédl jednu z dominant města a jeho blízkého okolí hrad Košumberk. Ten je majetkem města, které do jeho záchrany a rozvoje také za přispění kraje dlouhodobě investuje. Řeč byla také o dalším rozvojových plánech včetně přístavby mateřské školy.
"Luže má zpracovaný Projekt záchrany kulturní památky hradu Košumberk zaměřený především na statické zajištění stavebních konstrukcí a konzervaci hradní zříceniny. Tento projekt po jednotlivých etapách také díky dílčí podpoře z krajských dotačních programů a státního Programu záchrany architektonického dědictví postupně realizuje. Ten na letošní rok poskytl jeden milion korun na statické zajištění a konzervaci torza západní části severního křídla, utěsnění a odvodnění vnitřní plochy severního křídla. Dalších 200 tisíc pak město získalo z našeho rozpočtu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Jedním z dalších projektů v hradním areálu je vybudování sociálních zařízení. „Na Košumberku se koná celá řada kulturních a společenských akcí, pro které zde však není adekvátní sociální zařízení, které je v tuto chvíli řešeno mobilními toaletami. Město připravuje projekt, který by rádo zahájilo ještě v letošním roce, nejpozději však v průběhu příštího roku. Po zpřesnění projektu jsme připraveni dílčím způsobem pomoci,“ přislíbil hejtman Martin Netolický.
Kromě hradu Košumberk je dominantou města také Poutní chrám Panny Marie Pomocné na Chlumku. Jeho rekonstrukce byla v minulosti financována z Integrovaného regionálního operačního programu. Město má připravenou studii na kultivaci parku a dalších veřejných prostranství. „Obdobné projekty na zpřístupnění veřejných prostranství u našich příspěvkových organizací připravujeme za účasti veřejnosti například v České Třebové, Přelouči, Litomyšli, Svitavách či Králíkách. Integrovaný regionální operační program je nyní v tomto opravdu velkou příležitostí,“ vysvětlil hejtman.
Starosta města Ladislav Peterka informoval hejtmana také o dalších projektech města. Mezi nimi je rozšíření mateřské školy. Na tu by město chtělo získat dotační prostředky z místní akční skupiny. Mezi další větší připravované investiční akce patří ven­kovní učebna u základní školy, automatická závlaha sportovního areálu nebo vybudování fotovoltaické elektrárny na střechách objektů v majetku města.