Českotřebovský deník 185/2023 (2/7) 
Aktuálně: Další medaile do sbírky rodiny Vebrovy

Několikrát jsme v Českotřebovském deníku chválili Patrika Vebra zejména za výkony v bězích na dlouhých tratích -  půlmaratony, 10km, 5 km, ale i bězích přespolních. Dnes budeme chválit jeho mladšího bratra Dominika. I ten  se věnuje atletice a závodí v Univerzitním sportovním klubu USK Praha. Dnes v neděli 2. července se prezentoval v Ostravě na Místrovství České republiky v atletice, kde v běhu na800 metrů vybojoval v ostré konkurenci v kategorii Muži - junioři do 22 let bronzovou medaili  za třetí místo vynikajícím čase, 1: 52: 66 min. Na úspěchy v atletických disciplínách si u bratrů Vebrových pomalu začínáme zvykat. Samozřejmě blahopřejeme a přejeme hodně dalších takových úspěchů ! (mm)

V sobotu vezla Němka parní vlak až do Chornice

Nostalgická jízdu parního vlaku vedeného lokomotivou řady 555.0 "Němka"  z majetku Muzea starých strojů v Žamberku  o první prázdninové sobotě zavedla pasažéry přes Moravskou Třebovou až na nádraží do Chornice. Tam otočka, doplnění vody a pak se jelo zase zpátky až do Dolní Lipky. Jízdní řád byl dodržen, jen při příjezdu bylo třeba počkat v Třebovici a nechat projet spoustu rychlíků. Opět se nad nádražím a jeho okolím ozvalo pískání parní píšťaly a opět jme si mohli užít začouzeného prostředí, které doplňovalo kolorit nejen třebovského nádraží mnoho desítek let. Zatímco ranní odjezd na trasu  na Moravskou Třebovou je s plnou parádou, tak na cestě zpět lokomotiva couvala s tendrem vepředu což fotografům jistě kazilo dojem. Nostalgické jízdy budou nyní pokračovat každou sobotu. Vlaky ale nebudou jezdit až k nám do České Třebové,  pára pojede z Ústí nad Orlicí na Dolní Lipku a Hanušovice  Bude ale jedna výjimka první srpnovou sobotu 5. 8., kdy se pára opět projede i přes Třebovou Českou a také Moravskou znovu až do Chornice. Českotřebovský deník jízdu parního vlaku až do cílové stanice a událostí s jízdou spojené natáčel a natáčet bude i další týden jízdu do Hanušovic. O cestování s párou pak připravíme zajímavý dokument. Zatím máme jen fotky a fandům jízd parních vlaků můžeme nabídnout dvě jízdy z loňského roku.   První je jízda s Němkou do Moravské Třebové o loňské prázdninové akci. Bylo to v den, kdy vlaky na koridoru díky stržené troleji u Brandýsa stály a jediná jela právě Němka s parním vlakem. Druhá jízda s párou se loni uskutečnila 3. září v rámci Dne železnice. Oba filmy si nyní můžeme prohlédnout....(mm)

MUDr. Rudolf Pečínka by letos slavil 70 let

Je to už 19 let, historie, ale pro mnoho lidí to znamenalo to v září  roku 2004 znamenalo hodně. To se po městě rychle rozšířila smutná zpráva o úmrtí oblíbeného lékaře (v 51 letech!), aby byla vzápětí potvrzena vylepením úmrtích oznámení.  Zhoubná těžká nemoc přemohla lékaře, na kterého dodnes vzpomínají stovky Třebováků v tom nejlepším.
Rudolf Pečínka se narodil v Laškově na Prostějovsku v rodině učitele. Po maturitě v Olomouci - Hejčíně (1971) studoval medicínu na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové jako vojenský posluchač Vojenského lékařského a doškolovacího ústavu Jana Evangelisty Purkyně a současně vykonával základní vojenskou službu.
Tehdejší vojenský režim mu nevyhovoval, na vlastní žádost pak po skončení základní vojenské služby zanechal  studia. Pracoval ve Fakultní nemocnici v Olomouci jako sanitář v dopravní službě  a pak i na operačním sále a od roku 1974 pokračoval ve studiu na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde v roce 1979 promoval. Toho roku nastoupil  jako sekundární lékař v nemocnici v Ústí nad Orlicí, atestaci v oboru všeobecný lékař složil v roce 1982. Pak již  pracoval jako obvodní lékař ve svém obvodě v České Třebové. Celý článek najdete ZDE

20 let od úmrtí P. Františka Ketnera

Před 20 lety dne 19. května 2003 zemřel ve věku nedožitých 85-ti let P. František Kettner, děkan a bývalý vikář.
Narodil se 27. 8. 1918 v Činěvsi u Poděbrad. Na kněze byl vysvěcen 28. 6. 1942 v Hradci Králové. Působil v Novém Městě nad Metují,  Solnici, Libčanech, Opatově, Hronově a od roku 1970 v České Třebové až do devadesátých let. Působil u nás tedy v době, kdy byla nejpřísnější normalizace a kdy chodit do kostela bylo  zakázáno mnohým lidem, státním zaměstnancům, např. učitelům. P. František Kettner však dokázal pro ně i za těchto podmínek vytvořit možnosti jak umožnit jejich účast na mších a dalších setkáních.
Jeho pohřeb se konal společně s bohoslužbou ve farním kostele sv. Jakuba v České Třebové v pondělí 26. května 2003 od 14 hodin za přítomnosti všech královéhradeckých biskupů.
Jeho tělo bylo uloženo do kněžského hrobu na místním hřbitově.


Uzavírka mostu v Křižanovicích

Kvůli špatnému technickému stavu je  uzavřen most 33765-2 v Křižanovicích. Stavební firma začala na místě s nutnými přípravami již ve středu 28. června. V projektu se mimo jiné počítá s částečnou demolicí stávajícího vodního díla. Práce jsou naplánované celkem na 15 měsíců. Most čeká kompletní a zevrubná rekonstrukce, která je opravdu nutná. V plánu je mimo jiné demolice koruny hráze do úrovně asi 40 centimetrů pod stávající niveletu. Následně dojde k vybudování nové hráze a vrstev vozovky. Jedná se o poměrně náročný projekt, který má dle smlouvy stát 50 milionů korun bez daně,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kor tyš.
Práce se bohužel nedají dělat za provozu, proto je nutná kompletní uzavírka po celou dobu výstavby. V současné době je vydané rozhodnutí na úplnou uzavírku v termínu od 28. června 2023 do 31. října 2024. Objízdná trasa povede obousměrně přes silnice III/33763 (České Lhotice), silnice II/337 (Vedralka), silnice III/33760 (Křižanovice-u nádrže).
Více informací o aktuálních i plánovaných opravách mostů a silnic v krajském majetku najdete vždy na https://doprava.pardubickykraj.cz.


Česká cena za architekturu 2023: Ve finále je i Gočárova galerie

Česká komora architektů zveřejnila na nominačním večeru 8. ročníku České ceny za architekturu pořádaném 27. června 2023 v Domě Radost v Praze třicet jedna děl, která mezinárodní porota nominovala do prestižního výběru. Jméno držitele hlavní ceny i ostatních finalistů se veřejnost dozví v listopadu 2023 na galavečeru ve Foru Karlín.
Tři stavby z kraje
Sedmičlenná odborná porota vybírala na jaře mezi nominované z 241 přihlášených staveb takové realizace, které vykazují vysoké estetické a technické kvality a zároveň vhodně komunikují s okolím a mají společenský přínos. Jsou mezi nimi i tři stavby z Pardubického kraje včetně Gočárovy galerie v Automatických mlýnech. 
„Je to ocenění architektů, takže v našem případě patří studiu TRANSAT architekti pod vedením Petra Všetečky. Pro Pardubický kraj jako pro investora rekonstrukce bývalé hlavní budovy této národní kulturní památky je postup do finále prestižní architektonické soutěže samozřejmě velmi potěšující. Jsem rád, že podobně jako my to vidí i mezinárodní porota, což je nepochybně signálem, že jedním k nejzajímavějším exponátům Gočárovy galerie pro návštěvníky od nás i ze zahraničí bude patřit i její samotná budova,“ komentoval úspěch architektů náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Mezi finálové realizace postoupily z našeho kraje také stavba rodinného domu pod Kunětickou horou z Dřítče od Med Pavlík architekti a Lávka v Litomyšli od EHL&KOUMAR ARCHITEKTI.
Všechny nominované stavby a jejich fotografie naleznete na webu České ceny za architekturu .
Poprvé převažují stavby z veřejných zdrojů
Poměr nominovaných děl financováních z veřejných a soukromých zdrojů je téměř totožný, o jednu realizaci převažují stavby, za kterými stojí veřejné finance, což se dosud v České ceně za architekturu nestalo. Díky tomu většina staveb slouží veřejnosti a je jí přístupná.
Nejvíce nominovaných realizací je podobně jako v předchozích letech v Praze, a to osm. Čtyři zástupce pak mají shodně Jihomoravský a Moravskoslezský kraj, po třech sousedící kraje Královéhradecký a Pardubický. Dvě díla má Jihočeský kraj. S jednou stavbou se do výběru dostaly Liberecký, Středočeský, Plzeňský kraj a Vysočina.
Mimořádné ceny
Cenu předsedy Senátu Parlamentu ČR Miloše Vystrčila získali letos autoři Památníku tří odbojů v Lošanech z ateliéru IXA. Památník vznikl v areálu statku rodiny Mašínů v Lošanech, který paní Zdeňka Mašínová získala zpět v roce 2017. Jeho prostřednictvím má být uchována památka a odkaz generálmajora Josefa Mašína a jeho rodiny.
Ocenění za Výjimečný počin se letos dostalo spolku CBArchitektura, za kterým stojí od roku 2012 architekti Miroslav Vodák a Tomáš Zdvihal. Jedná se o neformální sdružení architektů v Českých Budějovicích s cílem pozitivně ovlivňovat současnou podobu tohoto města a kraje, a to i v dlouhodobějších vizích. Témata spolku se věnují základním otázkám: jak stavět – proč stavět – co stavět, jak si vybrat architekta, co může přinést architektonická soutěž nebo architektonický workshop, a dále významu kvality veřejných staveb a veřejného prostoru. Akademici ocenili snahu spolku nalézt vzájemnou shodu všech aktérů na řešení konkrétních stavebních záměrů a koordinaci diskuse mezi politiky.
Porota
Práci českých architektů tradičně hodnotí sedm erudovaných zahraničních expertů. Letos jsou jimi architektka Gilma Teodora Gylytė (Litva), architekt a urbanista Joakim Lindmarker (Švédsko), architekt, krajinářský architekt a urbanista Winy Maas (Nizozemsko), architektka Taba Rasti (Španělsko), architekt Oliver Sadovský (Slovensko), krajinářská architektka Maike van Stiphout (Nizozemsko) a spisovatel, kurátor a kritik specializující se na oblast designu a architektury Deyan Sudjic (Velká Británie).