Českotřebovský deník 186/2023 (3/7)  
20 let „Estakády“ u Dlouhé Třebové.

Snad každý v České Třebové, Dlouhé Třebové a okolí stejně jako tisíce cestujících denně přepravovaných po železnici zná tento most. Most, kterému se ale většinou přezdívá „Estakáda“. Most a blízké okolí přitahuje i četné fotografy a filmaře železnice, kteří sem přijíždějí nejen ze všech koutů České republiky, ale i ze zahraničí. V červenci letošního roku je to již 20 let, kdy byl po estakádě zahájen provoz, konkrétně 23. července v pozdních odpoledních hodinách a to po 2.traťové koleji.
Most překlenuje údolí s několika potůčky, které pramení v nedalekých kopcích. Stavba mostu a narovnání trati byla zahájena na jaře 2002. Celý článek Pavla Stejskala a jeho 36 doprovodných fotografií  najdete ZDE


Pokračují stavební práce na bytovém komplexu "čtverec"

Konkrétně se jedná o rekonstrukci střechy na další části  celého komplexu domů.  Probihá “výměna dožilé střešní krytiny na vchodech 1101 a 1104". V průběhu letošního roku dojde ještě k opravě fasády ve vnitrobloku na vchodech 1108 a 1109.
Jak je vidět na fotografiích, jde o náročné práce na které je nutné objednat výškovou a drahou techniku. Realizací letošní investice se rozsah modernizované části unikátního komplexu městských domů čp. 1101 až 1112 zvětší. Po dokončení stavebních prav na střechách a fasádách přijde na řadu vyřešení vnitrobloku. 

Také letos se hledá MLS Pardubického kraje

Společnost Agrovenkov vyhlašuje již 17. ročník soutěže potravinářských výrobků MLS Pardubického kraje 2023. Do soutěže se mohou přihlásit výrobci, kteří splní podmínky soutěže a včas se do ní přihlásí. Uzávěrka přihlášek pro letošní ročník je 20. července 2023.
V Pardubickém kraji se můžeme pochlubit výbornými a především kvalitními potravinami. Cílem této soutěže je ostatně zviditelnit jejich producenty tak, aby si k nim našla cestu i širší veřejnost. Přestože to zemědělci a výrobci nemají jednoduché, v loňském roce jsme v soutěži vybírali z více než 130 regionálních produktů, což není málo. Jsem za to velmi rád a těším se na další skvělé výrobky, které nám soutěžící letos představí,“ řekl radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil.
Vyhlášení a ocenění výrobců letošního ročníku se uskuteční 24. září 2023 v rámci krajských dožínek na Pernštýnském náměstí v Pardubicích. V každé kategorii a skupině budou vyhodnoceny a oceněny nejlepší výrobky a zároveň vyhlášen absolutní vítěz kategorie. Záštitu nad akcí převzal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, společně s radním Miroslavem Krčilem bude ocenění udílet.
Veškeré informace včetně přihlášky a podmínek soutěže naleznete na webových stránkách mlspardubickehokraje.cz.
Co získá vítěz?
Oceněný výrobek může být označen logem MLS Pardubického kraje, což zvyšuje prestiž výrobku.
Oceněné výrobky a jejich výrobci získávají podporu od společnosti Agrovenkov a Pardubického kraje v propagaci formou tištěného katalogu s výrobky, letáčky a plakáty, prostřednictvím sociálních sítí či webových stránek.
Pro výrobce jsou zajištěna prodejní místa na významných regionálních akcích (Bohemia Apetit Fest, Hlinecké slavnosti, Den Pardubického kraje, krajské dožínky, Koně v akci, Fresh festival a další).
Výrobky jsou propagovány ve více než stovce prodejen napříč Pardubickým krajem.
Organizace ochutnávek oceněných výrobků na společenských akcích.


Čistá u Litomyšle má novou komunikaci za 30 milionů

První etapa opravy silnice III/360 21 v Čisté na Litomyšlsku už skončila. Dva kilometry dlouhý úsek komunikace má nový povrch, silnice má nové odvodnění a obec vybudovala chodníky, které doposud chyběly. Zvýšil se tak nejen komfort pro řidiče, ale také bezpečnost pro chodce.
Oprava prvního dvoukilometrového úseku je začátek práce, která nás tady čeká. První etapa je hotová, další jsou v plánu. V tuto chvíli je vyřešený nejen povrch silnice, ale také odvodnění komunikace, které tady nebylo dobré,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš. Původní silnice měla špatný sklon a za vydatnějšího deště se tvořily hluboké louže. Byly také spadlé krajnice a každoročně zde silničáři museli opravovat hluboké výtluky. Náklady na opravu silnice včetně odvodnění dešťovou kanalizací dosáhly necelých 30 milionů korun bez DPH, dalších 12 milionů korun investovala obec do nových chodníků.
Využili jsme dotace. Taková částka je de facto polovinou našeho ročního rozpočtu, takže jejich využití bylo na místě. Chodníky v obci skoro úplně chyběly, měli jsme jen krátké úseky u autobusových zastávek a kousky v centru obce. Chůze obcí, zejména pro děti či maminky s kočárky nebyla v některých místech bezpečná,“ sdělil starosta Čisté Petr Dřínovský. Pardubický kraj v současné době připravuje opravu dalších úseků komunikace na obě strany od hotového úseku. „Do rozbité silnice je třeba investovat. V současnosti se další etapy připravují,“ řekl Kortyš.
Čistá připravuje výstavbu dalších chodníků. „V obci jsou ještě nebezpečné úseky, například v nepřehledných zatáčkách, které si chodníky zaslouží. Projekt připravujeme a doufáme, že by stavba chodníků proběhla opět současně s opravou silnice,“ dodal Dřínovský.
Informace o dalších dopravních stavbách na území Pardubického kraje najdete na https://doprava.pardubickykraj.cz


ZÁCHRANNÝ ARCHEOLOGICKÝ PRŮZKUM NA TRASE DÁLNICE PŘINÁŠÍ VÝSLEDKY

Na třech budoucích úsecích dálnice D35: Ostrov – Vysoké Mýto, Vysoké Mýto – Džbánov a Džbánov – Litomyšl aktuálně probíhá záchranný archeologický výzkum.
Úsek Ostrov – Vysoké Mýto má být dle smlouvy dokončen v dubnu 2024. Pokud se ale neprokáží významné nálezy, je reálné dokončit práce již do podzimu letošního roku.
Úsek Vysoké Mýto – Džbánov (smluvní termín dokončení 04/24). Prozatím bylo v úseku VYSOKÉ MÝTO – DŽBÁNOV objeveno a prozkoumáno dohromady přes 30 archeologických objektů s chudým archeologickým materiálem nebo zcela bez něj, proto tyto objekty není možné přesněji datovat. Dále bylo zjištěno a prozkoumáno cca 20 sídlištních objektů lužické kultury z mladší doby bronzové, které dokládají existenci menší sídlištní jednotky. Zkoumáno bylo také několik objektů ze zemědělského pravěku s chudým archeologickým materiálem. Přesto je stále reálné dokončit práce ještě letos na podzim.
V úseku Džbánov – Litomyšl (smluvní termín 12/23) bylo zjištěno žárové pohřebiště, jehož výzkum započal. Prozatím bylo identifikováno cca 25-30 žárových hrobů uložených v nádobě nebo jamce. Zjištěno bylo okolo 600-700 archeologických sídlištních objektů (kůlové jámy, jámy, žlaby a pece), které jsou v současnosti intenzivně zkoumány. Prozkoumána byla také jedna pravděpodobná hrobová jáma (ovšem bez zachovalého pohřbu). ZDROJ ORLICKY.NET


TUNEL HŘEBEČ OPĚT V PROVOZU

29. června na silnici I/35 otevřelo Ředitelství silnic a dálnic ČR pro veškerou dopravu tunel Hřebeč. Práce na pilotové stěně, která zajišťuje skalní svah proti sesuvu proběhly v rekordním čase 2,5 měsíce. Během posledních dvou týdnů, kdy byl tunel úplně uzavřen, stavbaři položili nové asfaltové vrstvy v kompletní šířce na výjezdu z tunelu, dále proběhly výspravy povrchu na estakádě, přeložka veřejného osvětlení, obnova solanky, vodorovného a svislého dopravního značení, čištění tunelu. V rámci uzavírky tunelu proběhlo i námětové cvičení IZS. Práce realizovala firma Swietelsky stavební s.r.o. za smluvní cenu 11,43 milionu Kč bez DPH. (ŘSD)

    Připomeňme si minulé ročníky  turnaje STREETBALLHUS NA VIDEU