Českotřebovský deník 191/2023 (9/7)                                                           
Zahájení prázdninové sezóny v Javorce zajistila šumperská skupiny LUCIE TRIBUTE BAND a to velmi úspěšně.
Jako ukázku z koncertu uvádíme  natočené cca dvacetiminutové  video a také fotoreportáž Martina Šebely. Kapela Lucie Tribute ze Šumperka ukázala že umí, repertoár byl známý a pohodový. Zajistit zahájení prázdninové koncertní sezóny s touto skupinou byl velmi dobrý tah Kulturního centra.  Poprvé se při koncertu ukázala hudební pavilon Antonína Bennewitze s novou nepočmáranou a nepoškozenou střechou. Kéž by to vydrželo. Napomoci by měla být i kamera připojená do městského systému, která všechno sleduje.
Návštěva v Javorce vynikající, nálada podobně dobrá, kapela hrála známé "pecky" skupiny Lucie, všichni byli nadšeni.
Tak nějak ale přece musím zmínit potřebu posílení občerstvení. Již loni byl zájem zřídit v lokalitě (t.j. na městském pozemku) soukromý stánek, který by fungoval právě při akcích Kulturního centra a umožnil "nedostatečné zásobování občerstvením"  zajistit. Nedošlo nakonec k dohodě, byl by to "pirátský čin"  postavit před soukromou zahradní restaurací další soukromý stánek bez dohody s pronajímatelem. Taková věc se nedělá. 
Jistě by ale nebylo od věci, aby se o zajištění občerstvení na letní akci postaralo přímo Kulturní centrum, tak jak o bylo např. v kobylím dole v době populárních "Kobylinců". Zajistit občerstvení  je také možné rozšířením smlouvy s provozovatelem zahradní restaurace, kde by bylo stanoveno  posílení obsluhy. Je to vlastně městská akce na městském pozemku a je tedy záležitostí města, aby nedocházelo k nespokojenosti. Loni se to řešilo při jednání s majitelem a provozovatelem restaurace, bylo slíbeno, že v době navštívených koncertů budou posily, stánek navíc, udírna atd. Dohoda by měla platit i pro letošní sezónu. Na úvodním koncertu se ale opravdu zdálo, že obsloužit tak velký počet zájemců o poskytnutí občerstvení není v silách obsluhy.
Ve čtvrtek bude další koncert, bude opět krásné počasí, bude hrát populární českotřebovská skupiny Karolína. Opět bude velká návštěva. Soudím tak z ohlasů na publikovaná videa této oblíbené  skupiny. A tak věřím, že se právě zde ukáže, zda  je nájemce javorecké restaurace schopen tento problém vyřešit.


Fotoreportáž Martina Šebely:


Další nedělní události 9. července stručně:
Spolek Jan blbni pořádal další roční triatlonu (budeme informovat) V Dlouhé Třebové se konala tradiční Prokopská pouť...
Dokončeno video s názvem " Miloš Kolovratník po 30 letech služby v České Třebové míří do Říma". Bude publikováno během pondělí 10. července.
Jan Šimůmek se hlásí z Mongolska s další dávkou fotografií ze svého zájezdu - bude zveřejněno zítra
Aktuálně:

Řidiči pozor – od pondělí 10. července bude v Náchodě zahájeno měření rychlosti vozidel. V posledních týdnech si již řidiči projíždějící Náchodem mohli všimnout instalace zařízení k měření rychlosti vozidel na celkem třech místech.
Na všech uvedených místech musí řidiči dodržovat rychlost stanovenou obecnou právní úpravou na 50 km/hod. Na základě podnětů občanů a ve spolupráci se zástupci Policie ČR byla z důvodu zvýšení bezpečnosti a v rámci zklidnění dopravy vybrána pro instalaci měření tato místa.
Měření okamžité rychlosti projíždějících vozidel:  • v ul. Českoskalické na sil. I/33 ve směru do Náchoda  • v ul. Kostelecké na sil. I/14 ve směru do Náchoda

Zajímavost pro fandy železnice. Škoda, že jsem se ji nedozvěděl včas
V pátek odpoledne projela regionem elektrická lokomotiva řady 131 E479.1001/1002, takzvaná „Dvojička“. Byla zařazena do čela mimořádné jízdy nostalgického expresu ze slovenské Spišskej Novej Vsi do Prahy.
"Jazda z domovského depa dvojičiek – Spišskej Novej Vsi do Prahy. Odchod zo Spišskej Novej Vsi ráno o 8:15 s príchodom do Prahy večer o 20:02. V úseku Choceň-Poříčany trasa mimo koridoru cez Týniště nad Orlici, Hradec Králové a Nymburk," takový byl krátký oznam organizátorů jízdy ze spolku Železničný klub Tatran z Popradu.
V Praze se v sobotu vydala vlaková souprava z Prahy-Vršovic do stanice Karlštejn, na Masarykově nádraží ve spolupráci s ČD Cargo uskutečnila výstava lokomotiv v historickém nátěru a odpoledne se dvojičky vypravily v čele nákladního fotovlaku na trať Praha-Libeň – Praha-Krč – Zadní-Třebáň – Beroun.
V neděli  9.července byla naplánována zpáteční jízda z Prahy přes Kolín a Bohumín do Spišskej Novej Vsi. A milovníci železnice tak měli znovu příležitost dvojičky zahlédnout, a to konkrétně v časech: 11:54 ... Pardubice hl. n.  12:34 ... Choceň  13:03 ... Česká Třebová
Dvojička  v čele retroexpresu TATRAN

Naštěstí máme Pavla Stejskala a  tak více informací o červencové jízdě retroexpresu Tatran a dvojité lokomotivě  E479/100 píše pro Českotřebovský deník  Pavel Stejskal ZDE