Českotřebovský deník 194/2023 (12/7)
NOVÝ NABÍDKOVÝ KATALOG DOMU DĚTÍ A MLÁDEŽE KAMARÁD

Na webu Českotřebovského deníku můžeme od 12. července v předstihu prostudovat , jakou nabídku pro nový školní rok 2023/2024 českotřebovský DDM přichází.  Jde opět o desítky zájmových kroužků různého zaměření, které DDM organizuje jedna ve svých vlastních prostorách, jednak  také na základních školách  A to nejen českotřebovských, ale také v okolí blízkém či dokonce vzdálenějším,  konkrétně v Němčicích, v Řetové, v Dlouhé Třebové, letos poprvé také v Knapovci, také v Březové nad Svitavou a v Brněnci. Nyní je teprve červenec, ale s nastudováním obsáhlé nabídky je  dobré neotálet, domluvit se s kamarády tak, abyste měli možnost navštívit zvolený zájmový kroužek  společně.
Pro přihlašování do zájmových útvarů a kurzů DDM KAMARÁD Česká Třebová je spuštěn administrátorský systém. Jistě si vyberete dle Vašeho zájmu, potřeb a s nabídkou budete plně spokojeni. 
Je třeba vyplnit  elektronickou přihlášku a vytisknutou s podpisem ji odevzdat v DDM Kamarád nejpozději do 6. 10. 2023. Na to je tedy  dostatek času. Zahajovací týden zájmových kroužků bude od 2. 10. do 6. 10. 2023. Zájmové kroužky budou probíhat do konce měsíce května 2024. Návštěva vybraných zájmových kroužků není zdarma, ale za úplatu, její výše je v  nabídkovém katalogu uvedena.

Rozhovor s šéftrenérem
 mládežnického hokejového oddílu
TJ Lokomotiva Markem Zavřelem

Marek Zavřel, šéftrenér mládežnického hokejového oddílu Lokomotiva hockey. Odchovanec choceňského a pardubického hokeje, jako hráč oblékal dres extraligového Litvínova. Trenérsky působil u mládeže v Pardubicích a Litomyšli.
O tom, jak se  Marek Zavřel dostal do České Třebové vypravuje: Po konci kariéry jsem chtěl zůstat u hokeje a věnovat se mládeži. Po kontaktování Pavlem Kučerou a následnou schůzkou s předsedou klubu Standou Rudou, jsem se rozhodl jít do České Třebové, kde se mi velmi líbil přístup a celková politika výchovy mládeže. 
 Celý rozhovor najdete v samostatném článku ZDE

Českotřebovské gymnázium čeká úprava venkovních sportovišť

Pardubický kraj se dlouhodobě kromě oprav školních budov a investic do vybavení učeben snaží zvelebovat také jednotlivé školní areály. Mezi ně se zařadí také areál Gymnázia Česká Třebová. Samotná školní budova, která je památkově chráněná, se v roce 2020 dočkala zateplení a úprav suterénu. V roce 2019 pak byly ve školním parku vybudovány venkovní učebny přírodních věd s jezírkem. Nyní se dočkají také další části areálu včetně školního hřiště. Krajští radní na svém posledním jednání schválili zahájení výběrového řízení s předpokládanými náklady 9,8 milionu korun včetně DPH. Celý článek a podcast najdete ZDE

Jaké byly tři předcházející ročníky turnaje Streetballhus 2020, 2021 a 2022


Taneční škola na ME v Makedonii

V Severní Makedonii, konkrétně v jejím hlavním městě Skopje, se ve dnech 6. - 9. 6. 2023 konalo Mistrovství Evropy IDO v hiphopových disciplínách. Téměř 3 000 špičkových tanečníků se sjelo z 11 evropských zemí, aby si porovnali  síly. Soutěž probíhala ve sportovní hale Boris Trajkovski Sports Center,  která byla navržena  až pro 10 000 diváků.
Taneční škola, která si účast na šampionát vybojovala na soutěžích MČR CDO,  vyslala do Skopje 21 tanečníků, 2 řidiče a vedoucího výpravy. Na 1200km dlouhá cesta přes polovinu Evropy, byla náročná, především kvůli opuštění  Schengenského prostoru. Největší zdržení výpravy bylo  na maďarsko-srbských a srbsko-makedonských hranicích. Ubytování v aparthotelu, umístěném téměř  samotném centru Skopje, bylo jednoduché, čisté a bezpečné.  Již po prvním dnu bylo jasné, že taneční úroveň soutěže byla velmi vysoká a probojovat se jen ze základních kol bylo nesnadné. Každé postupové místo  vedlo k bujarým oslavám mezi tanečníky v TŠ. Nechyběla ani reprezentace města v podobě transparentů a samotné České republiky. Taneční škola Česká Třebová vybojovala umístění do první desítky, spousty postupů do osmifinále i čtvrtfinále a stala  se tím nejúspěšnější českou výpravou na tomto  šampionátu.  Celý článek a fotografie ZDE


Dar kraje za archeologický nález

Zastupitelé kraje schválili dar nálezci mimořádně rozsáhlého pokladu zlatých a stříbrných mincí, šperků a částí nádob z 15. až 17. století ve Vysoké u Jevíčka. „Je to nález z roku 2020, a protože nemůžeme poctivé nálezce adekvátně odměňovat podle památkového zákona, kde se počítá jen s cenou drahého kovu, rozhodli jsme se v tomto případě pro mimořádný dar kraje ve výši 560 tisíc korun, který zohlední jeho kulturně historickou hodnotu,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek. Poklad, který tvoří více než sedm tisíc předmětů, se stal součástí sbírek Regionálního muzea v Litomyšli. V současné době je ještě zpracováván v Moravském zemském muzeu v Brně a brzy o něm vyjde unikátní kniha. V dalších letech se s ním seznámí i návštěvníci v kraji. 
Nejstarší mincí byl polský půlgroš Vladislava II. Jagella z let 1431–1434. Drtivá většina mincí pochází z konce 16. století až z 60. let 17. století. Nejmladší mince jsou z roku 1671. Nález obsahoval obchodní i běžné oběhové mince. Obchodní mince (dukáty a tolary) měly velkou kupní sílu, obyčejný člověk s nimi přišel do styku málokdy. Pocházejí většinou z ciziny – severní Itálie, Nizozemí, Německa aj. Zlatých dukátů bylo 12, stříbrných tolarových mincí 36, půltolarových 12. Většinu pokladu tvoří drobné mince používané k běžnému platebnímu styku. Pocházejí především z českých a rakouských zemí. Nejčastějším nominálem je tříkrejcar (groš) dochovaný v počtu 4474 kusů. Následují krejcary a jejich násobky. Celkově by se v 17. století dalo za tento poklad koupit buď přibližně 25 tažných koní, nebo 70 krav, 280 ovcí, či 1500 hus. Více viz ČtD 110/2023 z 19. dubna ZDE


Léto na Příhrádku

Poté, co Pardubický kraj rekonstruoval historické domy na Příhrádku pro Knihovní centrum u Vokolků, pořádá zde Krajská knihovna každoročně kulturní festival Léto na Příhrádku. Také letos můžete zavítat do tohoto krásného prostředí každé úterý a pátek až do konce prázdnin zdarma. „Nabídka pořadů, které připravila krajská knihovna, je opravdu široká. Folk, pop, blues i trampská muzika, divadlo, poezie, improvizace a vše zakončí 1. září jarmark knih doplněný o stánky s lahůdkami


Kraj chce vybudovat nové výcvikové středisko pro záchranářské složky

V oblasti projektových záměrů, které schválila Rada Pardubického kraje, je plán vybudovat nové výcvikové středisko pro složky integrovaného záchranného systému (IZS). Sídlit bude v rekonstruované části budovy Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje (ZZS PAK) v Průmyslové ulici 450 v Pardubicích.
V současné době jsou podmínky pro výcvik záchranářů v kraji naprosto nedostatečné. „Nové středisko bude sloužit pro výcvik všech posádek naší záchranky, pro výcvik studentů akreditovaného kurzu řidič ZZS a současně pro potřeby výcviku první pomoci složek IZS a praktickou výuku studentů univerzity. Simulační místnosti umožní vytvářet nejrůznější a mnohem realističtější podmínky provedení zásahů, nabídne simulaci nasazení všech složek IZS v komplikovaných situacích,“ objasnila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.
„Chceme využít možnost získat prostředky z programu INTERREG na interiérové a technologické vybavení těchto prostor. Vybudované prostory budou sloužit k teoretické i praktické výuce záchranných složek včetně prostor pro uložení výukových pomůcek a modelů k nácviku život zachraňujících úkonů a zajistí dostatečné zázemí pro lektory. Předpokládané náklady jsou necelých 36 milionů korun,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Pardubický kraj připravuje úpravy budovy pro nové výcvikové středisko záchranářských složek ve třech postupných etapách. „V té první začneme stavebními úpravami budovy, aby přízemí mohlo sloužit jako zázemí pro výcvik zaměstnancům ZZS PAK, pro sanitní vozidla a potřebné vybavení. V prvním patře vzniknou tři výukové místnosti, sociální zařízení, skladovací prostory a místnost speciálně určená pro výcvik. Vybavení této simulační místnosti bude předmětem druhé etapy a ve třetí etapě vznikne nový přístup do této části schodištěm s markýzou z ulice Kyjevská,“ upřesnil náměstek hejtmana pro investice Roman Línek.
Přípravou a realizací této akce byla pověřena příspěvková organizace kraje – Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje, která má k zajištění akce potřebné personální kapacity.  Stavba by měla být zahájena už v letošním roce.