ČD 222/2023   ČTVRTEK 10. SRPNA 2023


Kynologové z Podhorky připravili na 10. června unikátní způsob prezentace a propagace zdejšího kynologického areálu. Vše bylo připraveno do posledního detailu. Již od dopoledních hodin se konaly přednášky, besedy, rozhovory a ukázky kynologických disciplín, o dospělé i dětské návštěvníky i jejich pejsky bylo velmi dobře postaráno. Byla také možnost sledovat a obdivovat vynikající  výkony skutečných mistrů a jejich pejsků.
Na cyklostezce byl obvyklý víkendový ruch, jen projíždějící se divili co velkého se na Podhorce děje. Veškeré dění bylo komentované, návštěvníci měli tedy dobrý přehled o tom, co je předváděno.  Spolu s kolegou Liborem Vašinou jsme nejdříve připravili a publikovali desetiminutovou reportáž týkající se především disciplíny poslušnost, kterou jsme předložili rychle po akci a nyní se na Podhorku znovu vracíme, abychom se věnovali programu celého dne a všem disciplínám předvedeným početné veřejnosti. V sedmnáctiminutovém dokumentu se Českotřebovský deník věnuje jak historii. dvěma odborným  přednáškám o alergii psů a předváděčce elektronických obojků. Sledujeme nejen poslušnost, ale také ukázky obrany. Nechybí ani rozhovory a úspěšnými závodníky ve sportovní kynologii (Gábina Říhová) úspěšná na MČR, i na úrovni Mistrovství světa (Martin Slovák).

I neúspěchy patří k životu, říká Leoš Jiřele  (SOLEA Rybník)

Těší nás, když se nám něco podaří a můžeme vám o tom dát vědět. Dnes budeme sdílet i zkušenosti z druhého břehu. Nezdary, kterých za 23 let také několik bylo a které nás hodně naučily.  
Pád banky Lehman Brothers v září 2008, jenž rozpoutal největší finanční recesi posledních desetiletí, nás zastihl velmi nepřipravené na krizi a naplno obnažil naše tehdejší slabá místa, kterými byly:
⛔️ roztříštěná činnost družstva (výroba plastů a cestovní kancelář fakt nejdou dohromady 😆).
⛔️ podprůměrné řízení procesů i lidí (vlivem mnoha činností družstva jsme dělali všechno napůl a nic pořádně).
⛔️ mnoho úvěrů (investice nepřinášely návratnost).
⛔️ ztráta 60 % zakázek ze dne na den (měli jsme příliš mnoho kooperačních zakázek, které rychle vznikají, ale také rychle končí).
A tak jsme na přelomu roku 2008/2009 bez přehánění bojovali o firemní život. Přísloví „co nezabije, to posílí“ u nás platilo a díky tomu se nám 15 let daří psát novou a výrazně úspěšnější historii:
✅️ všechny činnosti družstva se vzájemně doplňují (vstřikování plastů, lisování kovů, kovovýroba, nástrojárna, montáže, potisk).
✅️ procesy dle automotive nároků IATF 16949.
✅️ nízká zadluženost mířící k nule.
✅️ zakázkové portfolio je podstatně silnější než kdysi.
✅️ stabilní tým lidí, který v náročnějších situacích drží při sobě 💙
Co nás čeká v budoucnu? Nevíme  Jisté však je, že na případné otřesy trhu jsme připraveni výrazně lépe než před 15 lety
(Z článku na síti LinkedIn)

Pátý ročník atletického mítinku Rieter velmi vydařený

Závodníci ze šesti zemí se představili v úterý 8. srpna na pátém ročníku atletického mítinku Rieter v Ústí nad Orlicí. Mezi nimi bylo osm českých mistrů z nedávného domácího šampionátu. Pozvání přijali sportovci z Jihoafrické republiky, Velké Británie, Maďarska, Polska, Ukrajiny a České republiky.
Slavnostní zahájení se uskutečnilo za přítomnosti zástupců pořadatele, organizátorů a generálních partnerů. V čele s generálním ředitelem společnosti RIETER CZ Janem Lustykem. Nechyběl ani hejtmanem Pardubického kraje Martin Netolický a starosta našeho města Petr Hájek.
Na nedávném šampionátu v Táboře vybojovali mistrovské tituly následující atleti a atletky:
Helena Jiranová (100 m př.), Petra Sičáková (oštěp), Nikola Bendová (100 a 200 m), Jan Veleba (100), Štěpán Schubert (110 m př.), Filip Sasínek (1 500 m), Tomáš Staněk (koule) a Radek Juška (dálka).
Někteří šampioni se představili ve svých disciplínách, další prověřili svoji formu jiným způsobem. Překážkářka Jiranová běžela 100 a 300 metrů, oštěpařka Sičáková zůstala věrná oštěpu, sprinterka Bendová běžela 300 metrů, zkušený sprinter Veleba se představil na nejkratší trati, překážkář Schubert vyzkoušel 100 metrů a dálku, mílař Sasínek pak 800 metrů, koulař Staněk a dálkař Juška byli favority svých disciplín.
Ve startovní listině byla řada dalších českých reprezentantů. Na stovce se představil Zdeněk Stromšík, třístovku běželi členové reprezentační štafety, Patrik Šorm a Michal Desenský. Dvojnásobná mistryně, sprinterka Nikola Bendová prověřila formu na těžké třístovce. Velmi dobré obsazení měl také běh žen na 100 metrů překážek. K ozdobám mítinku patřila soutěž oštěpařek, kde nechyběla a zvítězila legendární Bára Špotáková.



Chytré mapy jsou nyní bohatší o historické letecké snímky

Uživatelům portálu Chytremapy.cz jsou nyní k dispozici kompletní sady ortofotomap České republiky od těch nejaktuálnějších až po rok 2002. Kromě toho mohou rovněž nahlížet do historické letecké mapy pořízené mezi léty 1950–1953. Provoz zmíněné služby ze svého datového centra zajišťuje brněnská společnost TopGis.
Portál Chytremapy.cz rozšiřuje své mapové portfolio. Nově si jeho prostřednictvím mohou nekomerční uživatelé prohlížet již 8 sad starých ortofotomap vyrobených z leteckých snímků území Česka až do roku 2002. Dostupná je i historická ortofotomapa z padesátých let.  Celý článek najdete ZDE


Kraj chce finančně podpořit Sanitku splněných přání

O podpoře projektu Sanitka splněných přání ze strany Pardubického kraje jednali ve středu hejtman Martin Netolický a radní Miroslav Krčil se zástupci Asociace Samaritánů České republiky. Cílem tohoto projektu je splnit přání a zpříjemnit tak konec života osobám se závažným nevyléčitelným onemocněním.
„Projekt Sanitka splněných přání navazuje na obdobné projekty ze zahraničí. Hlavním motivem myšlenky je snaha nevyléčitelně nemocným splnit přání, které by již sami vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nemohli realizovat. Jedná se například o návštěvy rodného domu či města, oblíbeného místa, setkání se známou osobností nebo cokoliv dalšího, co přispěje k pocitu štěstí a spokojenosti pacienta. Služba je Asociací Samaritánů České republiky poskytována zdarma a je závislá na příspěvcích jednotlivců nebo organizací. V tuto chvíli zvládá organizace zajišťovat přibližně dvě přání týdně,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který přislíbil finanční podporu kraje na plnění přání občanů z Pardubického kraje. Tuto službu chce podporovat například také město Proseč, jehož starosta Jan Macháček se jednání také zúčastnil. „Naším finančním příspěvkem chceme garantovat občanům z našeho kraje možnost využít tuto službu bez nutnosti nacházet na plnění konkrétního přání externí zdroje. Až samotná spolupráce ukáže, o kolik přání by se ročně mohlo jednat,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Asociace Samaritánů České republiky po vzoru zahraničních partnerů jako je ASB Hamburg Wünschenwagen začala s tímto projektem v lednu letošního roku. K zajištění přání pacientů bylo vyčleněno sanitní vozidlo se speciální výbavou, jako je široké lůžko, kávovar, DVD projekce. Sanitka je specifická také tím, že umožňuje panoramatický výhled během transportu. Posádku sanitky tvoří kvalifikovaný zdravotnický personál a v případě potřeby je možné zajistit transport za přítomnosti lékaře.
Bližší informace k projektu je možné najít na webu Asociace samaritánů České republiky - ascr.cz



 


ČD 222/2023   ČTVRTEK 10. SRPNA 2023