ČD 227/2023   ÚTERÝ 15. SRPNA 2023

Ještě k odkládání stavebního odpadu ve sběrném dvoře.

Jde hlavně o vysvětlení tohoto problému: Jak to, že dříve bylo možné odložit tolik kolik kdo potřeboval a zdarma a nyní to sice možné je, ale za poplatek stanovený v ceníku společností Eko Bi? Zdůvodnění bude v podstatě v tom, že sběrný dvůr byl projektován na určitý objem (tříděného) odpadu. Vybudování bylo spojeno s evropskou dotací a po kolaudaci bylo třeba naplnit projektované parametry, jinak hrozilo vrácení části dotace. Proto bylo dokonce odkládání stavebního odpadu v prvních letech žádoucí a městská "odpadová vyhláška" to umožňovala.
Po pěti letech od otevření sběrného dvora se pak již začalo myslet ekonomicky. Odkládání stavebního odpadu zůstalo, ale zdarma jen do limitu 500 kg. Při porovnávání s okolními městy jsme byli výjimkou. Byl přijat nový odpadový zákon, daleko přísnější, limity za skládkování přepočtené na 1 občana se každým rokem snižují. A obec má povinnost likvidovat pouze tzv. komunální odpad do kterého stavební materiály nepatří. Město tedy svoje povinnosti plní. Třídění odpadu přímo u občanů je účinné, ale současně nákladné na oddělený svoz. Není to tedy nejlacinější, ale  návrat zpátky už není možný. Poplatek za využívání systému likvidace odpadu je 720 korun, většinou jinde mají vyšší. Je v tom snaha zbytečně nezatěžovat obyvatele vysokými platbami  nejdříve v době covidu, nyní v době masivního zdražování. V městském rozpočtu si můžete všimnout částky, která se na likvidaci odpadu každoročně doplácí.
Ještě ke hrozbě tvorby černých skládek. Občané mají možnost odkládat vše co nepotřebují ve sběrném dvoře. Za stavební a nebezpečný odpad musí platit, stejně jako jinde. Riziko vzniku černých skládek tedy není v České Třebové  o nic větší než jinde. Záleží na nás, zda si budeme všímat svého okolí a každý přestupek s tím spojený nahlásíme a budeme sledovat... (mm)

Vyhlášeno 16 kurzů nového běhu Univerzity třetího věku


Ředitelství DDM Kamarád Česká Třebová s velkým úspěchem zajišťuje pořádání kurzů Univerzity třetího věku od zájemce  z České Třebové, ale jak se ukazuje, tak do některých kurzů dojíždí také senioři z okolních míst a měst. Otevřené kurzy mají svoje renomé a lákají k návštěvě zájemce podle jejich zájmu.  
Ve školním roce 2023/2024 jsou kurzy Univerzity třetího věku finančně podpořeny v rámci programu Obec přátelská rodině a seniorům 2023. Celková výše získané podpory činí cca 650 tisíc korun. Díky tomu je finanční stránka letošního ročníku UTV příjemnější. Členům místního spolku Senioři ČR, Česká Třebová je poskytován příspěvek 50 Kč na vybraný kurz. V případě, že si člen místního svazu důchodců vybere více kurzů, příspěvek bude poskytnut pouze na jeden z nich.
Časová dotace: Jednotlivé kurzy budou probíhat v období říjen - květen zpravidla 1x za 14 dní nebo 1x za měsíc (60 minut – 180 minut) v závislosti na druhu kurzu. Jazykové kurzy 1x týdně (60 minut). Rozvrh kurzů bude připraven k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád, Česká Třebová a zveřejněn  na www.ddmkamarad.eu od středy 6. 9. 2023.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky od 6. 9. 2023. Elektronické přihlašování naleznete  na webové stránce ddmkamarad.eu. V případě, že si nevíte s elektronickým přihlašováním rady, zastavte se u nás v kanceláři a rádi Vám pomůžeme!
Platbu je nutné uhradit do pátku 22. 9. 2023. Upřednostňujeme bezhotovostní platbu na číslo účtu 212028355/0600. Do poznámky pro příjemce napište své jméno, příjmení a název kurzu. Pro otevření kurzu je stanoven minimální počet na 5 nebo 10 účastníků. Storno podmínky jsou platné jako u zájmových kroužků DDM Kamarád, Česká Třebová.
Celou nabídku kurzů pro školní rok 2023/2024  najdete ZDE

Úspěšné MČR a Giro pro Moniku Veitovou

Na konci července se zúčastnila českotřebovská cyklistka MČR SAC (sdružení amatérských cyklistů), které se konalo v Suchdole nad Odrou.
Na sobotní časovku byla pro závodníky připravena velmi těžká trať, která sice měřila pouze 13km, ale posledních 5km bylo do kopce, kde se místy pohyboval sklon kopce okolo 14%. V nabité startovní listině nebyla závodnice z České Třebové brána v letošním roce za největší favoritku  a vzhledem ke zdravotním komplikacím, které ji postihli 14dní před těmito závody, bylo stanoveno jako úspěch být na stupních vítězů. V průběhu závodu bylo jasné, že se tento cíl podaří naplnit a Monika byla na mezičase na druhém místě. V tomto pořadí přijela i do cíle a vybojovala stříbrnou medaili. Druhý den v silničním závodě se Monice také dařilo. Po prvních dvou kopcích jela stále v čelní čtyřčlenné skupině. V předposledním kopci se skupina rozdělila a závodnice týmu Cyklotrénink F. Trkal bojovala o třetí místo což se jí v posledním stoupání podařilo a zakončila úspěšný víkend bronzovou medailí.  
O čtrnáct dní později se českotřebovská závodnice přesunula do Itálie na etapový závod Giro d´ Italia amatori. V pěti dnech se absolvovalo 6 etap. Závod startoval prologem v Cuneu po kterém byla Monika o 2 sekundy na druhém místě. Hned ve druhé etapě se projevila náročnost závodu, kdy se 82km jelo průměrem 42km/h. Ve třetí etapě se vlastně celé Giro rozhodlo, protože za silného větru, deště a bouřky se Monice nepodařilo udržet v první skupině s pozdější vítězkou Stefanii Sensi. Cyklistka z České Třebové ještě zabojovala v páté etapě kdy v časovce dokázala něco ze své ztráty smazat a časovku vyhrála, ale v poslední etapě si Italka svůj náskok pohlídala a tak Monika Veitová dokončila Giro d´ Italia na druhém místě.
Poděkování patří firmám, které Moniku Veitovou podporují. Jsou to firmy: Armat spol. s r.o . Elektro Franc,  Zednické práce – Brindzák, Auto Eso, BB Cut, Sport Bárt, Pivovar Faltus, Skalický Transport, Autodoprava Ureš , Autoservis Zempro a R. Houda.


Do nového ročníku soutěže CHL se přihlásilo 22 týmů

Nejde jen o českotřebovské týmy, jak by vyplývalo z názvu CHL tedy "City hockey league" . Počet 22 je o jedno družstvo nižší proti předchozímu ročníku, do soutěže se  rozhodl nenastoupit tým Banditi.
Ve středu 23.8.2023 v 18:30 proběhne schůzka, na které se setká vedení soutěže se zástupci týmů CHL. Zde budou dojednány podrobnosti k možnému hernímu systému letošního ročníku soutěže. Současně büde projednána drobná úprava herních pravidel..  
V ten samý den ve středu 23.8.2023 v 18:00 proběhne schůzka rozhodčích CHL. Pokud by chtěl někdo z vás v letošním ročníku obléci pruhovaný trikot rozhodčího, může se dostavit v 18:00. Rozhodčích není nikdy dost.


SOUĆÁSTÍ OUSTECKÉ POUTI BYL  POUTNÍ DEN

Na neděli 13. srpna připravila Římskokatolická farnost – děkanství Ústí nad Orlicí tradiční POUTNÍ DEN, doplněný o KONCERT PRO TEBE. Den začal v kostele Nanebevzetí Panny Marie mší svatou. Odpoledne byl připraven program pro děti v podobě soutěží a her v parku u kostela. Dále bylo připraveno představení „Malý princ“ v podání Víti Marčíka.
Hlavním bodem podvečera byl poutní KONCERT PRO TEBE, na kterém vystoupily kapely UNOTRIO a GOODWORK. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude určen na opravu sakristie kostela Nanebevzetí Panny Marie. Celý program dne byl připraven pro širokou veřejnost a samozřejmě nechybělo bohaté občerstvení.


Rekonstrukce domu U Rytířů na litomyšlském Smetanově náměstí 

Hlavní náplní rekonstrukce je rozšíření výstavního prostoru, prostoru skladů a archivů galerie, včetně bezbariérového přístupu vrchních pater. Navíc se dům více otevírá veřejnosti prostřednictvím kavárny a prodejny uměleckých publikací a vstupenek. Zadní trakt domu U Rytířů je v dezolátním stavu, rekonstrukci však vyžaduje celý objekt, včetně části využívané již dnes Městkou galerií pro výstavy.
Rekonstrukcí bude také zhodnocen objekt v zadním traktu orientovaný do ulice Růžová, který je v současné době nevyužívaný. Současně by měla rekonstrukce umožnit přístup handicapovaným a zjednodušit manipulaci s uměleckými artefakty, které pokud jsou větších rozměrů nelze dnes stávajícím schodištěm přepravovat.
Prodejna, jejíž prostor je dnes přístupný pouze ze sousedního objektu, je situována ve vstupním podlaží směrem do náměstí. Prostor kavárny je orientován do dvora, stávající okna jsou nahrazena okny francouzskými, které umožňují vstup a obsluhu zahrádky v prostoru dvora v letním období. Ve dvorní části je navrženo odstranění přístavby schodiště a části skladových prostor. Dvůr tak získá prostor a světlo. Nově je oživen kavárenskými stolky, případně může sloužit i jako výstavní prostor. Klenuté oblouky spojovací chodby jsou odhaleny a rytmizují celý prostor. K tomuto komunikačnímu koridoru je přistaveno nové venkovní schodiště, které propojuje přízemí dvora a 2.np. Do zadního traktu domu jsou umístěny obslužné prostory galerie, jako jsou toalety a edukační dílna v blízkosti vstupu z ulice Růžová. Je zde rovněž umístěn výtah pro bezbariérový přístup do výstavních prostor využitelný též pro stěhování exponátů. 2.np je celé určeno pro výstavní prostory.
Stávající kancelář a depozitář jsou přemístěny do podkroví. Prostory jsou vyčištěny od přístaveb příček a oba objekty jsou opět propojeny arkádovou chodbou. Jsou nově zřízeny toalety pro veřejnost a také zázemí pro zaměstnance galerie. Oba objekty jsou provozně nezávislé díky nově vloženému venkovnímu schodišti. Podkroví nad předním objektem je využito pro výstavní prostory směrem do dvora a technické zázemí ve snížené části směrem do náměstí. Stávající krov nemá historickou hodnotu a pro využití podkroví je nevhodný. Proto bude nahrazen novým krovem, který bude skrytý pod interiérovým opláštěním. Cílem je vytvořit neutrální výstavní prostor. Kancelář vedoucí galerie a depoty jsou umístěny do podkroví zadního objektu.
Autorem návrhu je studio Kuba & Pilař architekti s.r.o. (www.litomysl.cz)

 


ČD 227/2023   ÚTERÝ. 15. SRPNA 2023