ČD 229/2023   ČTVRTEK 17. SRPNA 2023

Před deseti lety se slavilo 20 let českotřebovského hokejbalu 

Českotřebovský hokejbal , který ve svých počátcích musel i ke svým domácím zápasům zajíždět mimo své město, ve své historii slavil několik velkých úspěchů. Připomeňme, že v roce 2013 obsadil A tým 3. místo v druhé nejvyšší soutěži, čím navázal na svůj historický úspěch, ze svých začátků nebo podobným umístěním v extralize staršího dorostu. Pamětníci mohou vzpomínat také na vítězství v regionální druhé lize po otevření hokejbalového hřiště v České Třebové v sezoně 2004 – 2005.  Paměrníci si také připomenou úspěchy hráčů Lokomotivy v reprezentačních dresech: dvojice Lukáš Deml a Tomáš Macků se v roce 2002 v Champery stali juniorskými Mistry světa.  Připomeňme také vícemistry světa z roku 2012 Petra Kvasničku  v kategorii Masters či Jakuba Vostrčila v juniorské kategorii. Ale nesmíme zapomenout i na úspěchy v ženském hokejbalu, zvláště v posledních letech. . 
Před 10 lety se 24. srpna se na hokejbalovém hřišti v Benátkách, připomínalo dvacetiletí českotřebovského hokejbalu.  tehdy se nejen vzpomínalo a slavilo, ale především se také hrál hokejbal - hra,  které již ve velmi dávné historii před léty propadla partička kluků hrajících „bendy“ po parkovištích ve městě.Tehdy ji dal dohromady „zakladatel“ Jirka Jebousek Tehdy ještě tzv. „čtyřkový hokejbal“s tenisákem hráli borci Mňuk, Vašina, Liška, Juhas, Badzik, Hanuš, Špatenka, bři Mastíkové či Slivkové, Dlouhý či Živný a řada dalších. Vrcholem oslav dvacetiletého výročí  před 10 lety  byl i pohodový zápas A týmu s B týmem....
Letos uplynulo logicky dalších 10 let a českotřebovský hokejbal má "na krku" třicítku. Nezanedbatelným dárkem k tomuto výročí je nejen postup do I. ligy, ale také nový umělý povrch  arény v Benátkách. Po 19 letech od otevření v roce 2004.

Některé prodané parcely v Borku jsou stále nevyužívané. Jsou pro spekulaci?

Před pěti lety v roce 2018 byl v čele náměstí 17. listopadu prodán pozemek, na kterém kdysi, tedy ještě na začátku 90 let stála bývalá důstojnická jídelna sovětské armády. Ale i jiné budovy v sousedství byly prodány různým společnostem především proto, aby měly řádného vlastníka a mohly přinášet užitek. připomeňme např. společnost Intes Invest, která budovala např. sítě kabelové televize. Společnost skončila nepříliš slavně, díky tomuto konci se převtělila na Kabelovou televizi, s.r.o. a budovy Intes Investu byly pak přeprodávány či převáděny např. společnosti GTT, s.r.o. Zamýšlený rozvoj se nekonal. Nebyl kapitál.  To platilo i pro další firmy působící v lokalitě.
Vraťme se k důstojnické jídelně, na vedlejší fotografii.  Tuto budovu prakticky rozebrali a rozprodali obyvatelé sousedního sídliště a zbytek nakonec vyřešilo město, do jehož majetku  pozemek patřil.
Více v samostatném článku s obrázky (a varováním), který najdete ZDE

V Ústí nad Orlicí budou slavit 300 let budovy radnice

V současné době intenzivně připravujeme den otevřených dveří ke 300. výročí radnice, který se uskuteční v sobotu 2. září v době od 10 do 16 hodin. Největším tahákem bude samozřejmě rekonstruovaná obřadní síň. Můžeme prozradit, že během posledního roku řádně prokoukla. Po zhruba roční proměně je ze zastaralého interiéru reprezentativní a nadčasově pojatý prostor pro významné okamžiky v životě města i jeho obyvatel. Přijďte se sami přesvědčit. Otevřena pro vás bude celá budova (Sychrova č. 16, vstupuje se z Mírového náměstí). Součástí  akce bude výstava kronik. Pro Českotřebováky je možná zajímavé, že rozsáhlou rekonstrukci varhan v obřadní síni radnice zajistil českotřebovský varhanář Josef Poukar

Osm nízkopodlažních vozidel nasadí České dráhy v kraji od prosince 2025 

Hejtman Martin Netolický společně s náměstkem pro dopravu Michalem Kortyšem jednali s vedením Českých drah o nasazení moderních železničních vozidel regionu od změny jízdního řádu v prosinci 2025 či o spolupráci na opravě parní lokomotivy 310.922, která je v nepojízdném stavu deponována v Depu kolejových vozidel v České Třebové.
„Osm nových nízkopodlažních elektrických jednotek pro 140 sedících cestujících bude připraveno od změny jízdního řádu v prosinci 2025. Pro nás je to samozřejmě pokračování trendu, který jsme vyhlásili při výběrovém řízení na dopravce v našem kraji, tedy cesta modernizace jednotek. Tato vozidla by měla zajišťovat přes 20 procent celkového zasmluvněného dopravního výkonu, který si objednáváme u Českých drah,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Podle náměstka pro oblast dopravy Michala Kortyše dojde k výraznému zvýšení komfortu pro cestující. „Tím hlavním benefitem je samozřejmě nízkopododlažnost, která je naším cílem na všech páteřních tratích. Samozřejmě se tím usnadňuje nastupování a vystupování nejen pro seniory a matky s dětmi. Další změnou jsou zásuvky na dobíjení mobilních telefonů či notebooků či oddíl 1. třídy a WC pro tělesně postižené. Vzhledem k tomu, že budou vozidla jezdit na trati 010 mezi Kolínem a Českou Třebovou, tak je samozřejmostí také zabezpečovací systém ETCS,“ sdělil Kortyš. (ilustrační snímek soupravy 660)
Parní lokomotiva 310.922 by mohla patřit kraji
V návaznosti na plány Pardubického kraje vybudovat v Dolní Lipce železniční muzeum a v souvislosti s pravidelnými letními jízdami parních vlaků má kraj zájem na zprovoznění lokomotivy 310.922, která je deponována v DKV Česká Třebová a po nehodě z roku 2011 je v neprovozuschopném stavu. „S Českými drahami jednáme o  lokomotivě 310.922 již delší dobu. Náš zájem, aby se lokomotiva mohla vrátit jako provozuschopný exponát zpět na koleje, stále trvá a jsem rád, že i zástupci národního dopravce vnímají, že chceme pomoci tomu, aby se železniční nostalgie v regionu rozvíjela,“ uvedl hejtman Netolický s tím, že České dráhy si v případě prodeje kraji zachovají předkupní právo na potenciální zpětný odkup.
Parní lokomotiva 310.922 vznikla v roce 1930 v plzeňské Škodě, poté sloužila železničnímu vojsku. Od 70. let byla vystavena jako pomník v depu v České Třebové. V polovině 90. let se dočkala opravy, která vedla k jejímu zprovoznění. V následujících letech byla k vidění při nostalgických jízdách. V červenci 2011 vykolejila při cestě k jihlavskému nádraží.
Foto: Masinka 319922 . původní umístění na pomníku v českotřebovském depu ČSD. Vzpomene si na to někdo?

Blíží se Cihelna 2023

Největší ukázka nejmodernější techniky, výstroje a výzbroje policistů v našem regionu se bude konat tento víkend 18. a 19. srpna v prostoru u Vojenského muzea Králíky, kde se uskuteční 24. ročník Dne Sil podpory – Cihelna 2023.
Přijďte si na Cihelnu 2023 prohlédnout nejnovější vybavení policistů. Statická ukázka policejních dopravních prostředků, výstroje a výzbroje vám bude k dispozici v průběhu sobotního hlavního programu 19. srpna 2023 od 10:30 do 16:00 hodin.
Dynamické ukázky proběhnou v pátek 18. srpna 2023, 14:30 – 14:50 hodin a v sobotu 19. srpna 2023, 12:50 – 13:10 hodin. Zákrok proti dvěma ozbrojeným pachatelům, kteří mají na svědomí přepadení čerpací stanice a odcizení tržby provedou policisté zařazeni v Zásahové jednotce Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje ve spolupráci s policisty Oddělení hlídkové služby Ústí nad Orlicí a Odboru služební kynologie Krajského ředitelství policie Pardubického kraje.
Akce je určena všem příznivcům vojenské historie, techniky, historické a současné výzbroje. Hlavním organizátorem je Město Králíky, které už řadu let akci pořádá pod záštitou hejtmana Pardubického kraje.
„Věřím, že zpráva o konání vojensko-historické akce Cihelna v Králíkách potěší všechny fanoušky vojenské historie. Ve spolupráci s organizátory, městem a Armádou České republiky uděláme maximum proto, aby se opět jednalo o akci, na kterou si najdou cestu tisíce návštěvníků tak, jak tomu bylo v předcovidových letech. Armáda je pro pořádání akce klíčová, a to jednak z organizačního hlediska, ale především také z hlediska statických ukázek moderní techniky, která na louce nad vojenským muzeem ani letos nebude chybět,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.





 

ČD 229/2023   ČTVRTEK 17. SRPNA 2023