ČD 231/2023   SOBOTA 19. SRPNA 2023


Nové video Českotřebovského deníku:

   V prostoru za domy na Semanínské ulici probíhají rozsáhlé zemní práce. Dokonale změnily dosud zcela divokou a neudržovanou oblast na vyrovnanou a vydlážděnou plochu,vznikají  parkoviště, chodníky a garáže. Práce provádí společnost ISOTEP, investorem je českotřebovská společnost Notable real estate, která tyto pozemky od města odkoupila.
Na investici se podílí také město Česká Třebová, neboť přístupové cesty a chodníky  zdejšího sídliště se nacházejí na pozemcích města. Je to po letech konečně komplexní řešení lokality. Třicet let od převzetí majetku v Borku městem sem bylo vloženo jen minimum, přestože prodejem nemovitostí byly získány desítky milionů.  Loni na jaře byla dokončena 1. etapa, letos investice pokračuje výstavbou dvacítky garáží za domy 1821-23... Tím by ovšem investice skončit neměla...V příštím roce v I.pololetí se bude dodělávat III. etapa, v sousedním prostoru za prodejnou potravin bude postaveno dalších 10 garáží a 14 parkovacích míst, nový chodník až k prodejně a nové= veřejné osvětlení lokality. Tím bude celý projektový záměr dokončen, sídliště dostane nové parametry. (mm)

Městská knihovna má v září bohatý program

Českotřebovský kohoutek - 3. 9. 2023, park Javorka, 12:00–18:30 hodin

Odpoledne plné zábavy a pohádek pro celou rodinu.

Bleší trhy a knižní bazar - 9. 9. 2023, bývalá tržnice na Novém náměstí, 9:00–12:00 hodin

Cestovatelská přednáška - GR 11 & HRP: pěšky přes Pyreneje tam a zpátky - 14. 9. 2023 od 18:30 hod.

Stezka včely medonosné za pokladem - do 3. září v okolí chaty U Floriána

Matyldino pohádkohraní v Javorce – 12. 9. 2023, 16:00, park Javorka

Knižní klubíčko - 27. 9. 2023, 10:00–11:00, oddělení pro děti

akce na oddělení Teenspace

Digiklub od října 2023                          


Na září se v Městském muzeu chystá nová "houbová výstava"

Současná "detektivní výstava" "Stop, vyřeš zločin" bude v městském muzeu otevřena pouze do konce prázdnin. Potom se začne připravovat výstava novám jterá bude vonět houbami. Však v záříá začíná podzim a ten bývá spojen se sbíráním hub dozajista.
 
VERNISÁŽ VÝSTAVY NA HOUBY "  -  Čtvrtek 21. září 2023 od 17 hodin
Výstava potrvá do neděle 12. listopadu 2023
Houby, jak je známe, neznáme, obdivujeme i sbíráme. Exponáty zapůjčené z muzejních i soukromých sbírek budou doplněny těmi, které nasbíráme v České Třebové a okolí. Výstava je pořádána ve spolupráci s ČSOP Podorlicko, kde také od pátku 6. do neděle 8. října 2023 proběhne tradiční výstava hub.  Pro školy je možné objednat doprovodný program.
 
V rámci výstavy proběhne akce "S mykologem na houby"
Sobota 30. září 2023, sraz v 9 hodinv Javorce u Hříbku
Vycházka s Martinem Mičkou, cíl cca ve 12 hodin na Horách.  Účast na akci zdarma
Slavnostní otevření muzea železničních model na nádraží v Chocni

Dovolujeme si Vás do nově  otevřeného Muzea TT modelů v Chocni, v prostorách muzea na 1. nástupišti železniční stanice Choceň.  Otevření muzea  se uskuteční v sobotu 9. září 2023  Následně bude muzeum od 13:00 otevřeno pro širokou veřejnost.  V případě zájmu o další informace prosím kontaktujte předsedu Muzea TT modelů pana Petra Novotného +420 603 877 187.

NOVINKA Vycházka do minulosti České Třebové s průvodcem

Vycházka po Javorce s Martinem Šebelou a Janou Voleskou
Sobota 2. září 2023, sraz v 15 hodin v Javorce u selky
Vycházky se uskuteční vždy první sobotu v měsíci, a to od 15 hodin, předpokládaná doba trvání je cca 90 minut. Účast na akci zdarma

Vycházka za historií v Kozlově
Sobota 19. 8. ve 14 hodin - Sraz u horního rybníčka, vycházka na památná místa v okolí, např. Hurtova loužeAkci pořádají kozlovští pamětníci.....

Českotřebovský kohoutek

3. 9. 2023, park Javorka, 12:00–18:30 hodin 
Odpoledne plné zábavy a pohádek pro celou rodinu.
Program:
13:30–14:30  KOCOUR V BOTÁCH  Divadlo Koráb
15:00–16:00  HRÁTKY S DINOSAURY
16:30–17:00  T-REX SHOW S MATÝSKEM
17:30–18:30  SNĚHURKA A SEDM TRPAJZLÍKŮ  Divadlo Koráb  Vstup zdarma.
Knihovna věcí.
Stanoviště Hrajeme si s dinosaury a skautská stezka, vstupné 40 Kč.
Doprovodný program: jízda na koni, malování na obličej, chemický workshop…
Drobné občerstvení zajištěno.
Akce probíhá za podpory města Česká Třebová a Pardubického kraje.
Současně bude probíhat také akce Skautské zážitkové odpoledne
Různá stanoviště, plavba na lodičkách, lanové aktivity, opékání hadů na ohni, střelba z luku, skautský kouzelník. Pořádá Junák – český skaut, středisko Javor Česká Třebová. 

Připomínky starostů k výstavbě dostupného bydlení - kraj pomůže

Vláda se chystá řešit problém drahého bydlení, s nímž se potýká nejenom mladá generace. Jedním z avizovaných nástrojů je dotační program Dostupné bydlení. V něm budou moci města a obce získat v příštích letech finance na výstavbu a rekonstrukce bytových domů. Radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr proto informoval starosty o chystané příležitosti s tím, že Pardubický kraj pro Ministerstvo místního rozvoje zajišťuje zpětnou vazbu od případných žadatelů.
V tomto případě jsme jako kraj v roli mediátora. Všichni víme, že dostupné bydlení je pro mladou generaci velkým problémem, proto vláda přichází s návrhem, že pod Národním plánem obnovy zřídí speciální dotační titul Dostupné bydlení. Skrz něj chce nejen radnicím pomoci s výstavbou nových bytů či rekonstrukcí stávajících budov. Je to skvělá zpráva a pro města je to příležitost přilákat či udržet obyvatele, nicméně je potřeba dát pozor na podmínky výzvy. Bydlení bude určeno lidem do 35 let bez vlastního bydlení, domácnostem, kde jsou zaměstnanci vybraných oborů, jako je například školství či zdravotnictví, nebo obětem domácího násilí. Výše podpory se liší podle záměru a také bude třeba počítat s tím, že podpořené bytové domy musí splnit přísné energetické standardy. Je to komplexní balíček požadavků, který bude potřeba dodržet. Proto jsem starosty již v této fázi informoval o této příležitosti a očekávaných pravidlech, aby s nimi mohli počítat v předstihu,“ uvedl radní Valtr.
Odbor rozvoje krajského úřadu také nabídl starostům dotazník, kde mohou přiblížit své plány na rozvoj bytového fondu obce, zda zvažují využití tohoto dotačního titulu či s jakými problémy se při plánování výstavby potýkají. „Tuto zpětnou vazbu poskytneme ministerstvu, aby před spuštěním výzvy vzalo ohled na názor starostů. Jedná se o pilotní projekt, náš kraj je první, který se do přípravy takto zapojuje,“ dodal Ladislav Valtr, podle kterého je stále možné dotazník vyplnit. Také jeho výsledky pomohou k správnému nastavení výzev, které by měly být vyhlášeny v polovině příštího roku. (TZ)

V Pardubickém kraji se ubytovalo nejvíce turistů za posledních 12 let 

Cestovnímu ruchu se po covidových letech začíná zase dařit. A v některých oblastech zažívá boom, jaký tady roky nebyl. Podle dat Českého statistického úřadu se za druhé čtvrtletí tohoto roku v ubytovacích zařízeních našeho regionu ubytovalo přes 142 tisíc hostů, o osm procent více než loni. To je nejvíce za posledních 12 let a sezóna ještě zdaleka nekončí.
Podle výsledků za druhé čtvrtletí letošního roku došlo k nárůstu tuzemské i zahraniční klientely. „Jsou to velice zajímavá a pozitivní data. Nejvíce ubytovaných návštěvníků představují tradičně hosté z České republiky, těch bylo 124 tisíc a růst oproti loňsku je kolem šesti procent. Velice zajímavé jsou i statistiky u zahraničních turistů. U nás v regionu se jich ubytovalo necelých 19 tisíc a nárůst je to o zhruba 27 procent oproti minulému roku. Nejspíše zafungovaly marketingové kampaně, protože například u turistů z Polska je meziroční růst ve sledovaném období 52 procent, Německa 40 procent a Slovenska 23 procent. Jsou to samozřejmě čísla bez července a srpna, takže se dá očekávat, že letošní turistická sezóna bude vydařená a my na základě finálních dat začneme s kolegy z Destinační společnosti Východní Čechy připravovat kampaň na další rok,“ uvedl radní pro cestovní ruch Alexandr Krejčíř.
Statistici evidují ve druhém kvartále letošního roku téměř 335 tisíc přenocování hostů. To je o 10 procent vyšší číslo než vloni. Průměrně turisté v Pardubickém kraji strávili dvě noci.
Kam turisté míří? Do oblak i za památkami
Jaké jsou nejoblíbenější turistické destinace v Pardubickém kraji? V létě turisté podnikají hlavně výlety do přírody, kde si užívají aktivní dovolenou, například pěší turistiku, cyklovýlety či výjezdy po řekách.  „Velmi populární je například sjíždění trailů v bike areálech, kterých máme v kraji opravdu velký výběr – Singltrek Suchák, Trail park Dolní Morava, Bike resort Moravská Třebová, areál Peklák u České Třebové, Cyklopark Podhůra u Slatiňan a další. Velké množství originálních rozhleden a vyhlídkových míst láká k pohledu na krajinu z výšky, nejvíce navštěvovanou je stále Stezka v oblacích a Sky Bridge 721 na Dolní Moravě. Často návštěvníci kombinují aktivní turistiku s poznáváním památek, mezi nejnavštěvovanější patří Zámek Pardubice, Muzeum v přírodě Vysočina – Veselý Kopec, hrad Svojanov, hrad Kunětická hora, zámek Slatiňany, Národní hřebčín Kladruby nad Labem, Státní zámek Litomyšl a další. Významně se zvyšuje návštěvnost i na unikátních vojenských památkách na Králicku – tvrz Bouda, tvrz Hůrka, Vojenské muzeum Králíky,“ sdělila ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy Alena Horáková.
Pardubický kraj však nabízí vyžití i ve dnech, kdy počasí příliš neláká na výlety ven. „Máme radost, že návštěvníci zjistili, že pokud není zrovna ideální počasí, tak mohou obdivovat unikátní východočeská muzea a galerie, například Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi, Regionální muzea v Litomyšli, Chrudimi a Vysokém Mýtě, Muzeum dýmek v Proseči, Africké muzeum Emila Holuba v Holicích, Muzeum českého karosářství ve Vysokém Mýtě a další,“ dodal další oblíbené turistické destinace radní Krejčíř. (TZ)


ÚSTECKÉ AUTOBUSY MHD NOVĚ S INFORMAČNÍMI PANELY

Městskou hromadnou dopravu (MHD) bude pro město i v následujícím roce zajišťovat ČSAD Ústí nad Orlicí. Ještě před uzavřením smlouvy městský úřad oslovil i tři konkurenční dopravce, žádný z nich však neměl lepší nabídku. Smlouva s ČSAD bude uzavřena do konce srpna příštího roku. ČSAD garantuje, že postupně nasadí do provozu MHD i nové autobusy Rošero, které jsou vybavené informační panely. „V nové smlouvě je nastaveno i to, že v případě poruchy některého z malých autobusů MHD bude nasazen náhradní malý autobus, nikoliv klasický velký linkový, jak tomu bylo doposud,“ uvedl místostarosta města Pavel Svatoš. Vzhled autobusů MHD Ústí nad Orlicí zůstane zachován.  
Přepravu cestujících nyní paralelně podle zrcadlového modulu zajišťují dva autobusy. Spojují centrum města s městskými částmi Kerhartice, Hylváty, sídliště Dukla, se sídlištěm Štěpnice, s vlakovým a autobusovým nádražím. Městský úřad pravidelně vyhodnocuje vytíženost jednotlivých spojů a jízdní řády upravuje tak, aby reagovaly na skutečnou poptávku obyvatel. V nových jízdních řádech bude optimalizována především trasa na Duklu při zachování celkové návaznosti na vlakové spoje. Cena jízdného bude pro cestujícího stejná, stanovena je na 10 korun, děti, mládež a senioři platí 5 korun. Za rozměrnější zavazadlo a zvíře přepravované mimo schránku se platí 5 korun.(www.ustinadiorlici.cz)

Nové video Českotřebovského deníku: Letní klasika v Javorce 

V srpnu bývá v Javorce tradičně jeden letní koncert věnován klasické hudbě, i když vždy v populární formě.
V posledních letech zde koncertovali především brněnští umělci, často také violoncello.
To se podařilo zachovat:  Přijela Zuzana Robová s klavíristou Petrem kašparem a dalšími přáteli.
Byl to krásný koncert, ze kterého uvádíme jen krátkou ukázku... Vnímavé publikum, příjemná letní atmosféra.