ČD 234/2023   ÚTERÝ 22. SRPNA 2023


Nové video Českotřebovského deníku:
Zajímavá vycházka po místech tzv. louží na Kozlovském kopci

Opravdu vydařená akce se podařila v Kozlově v sobotu 19. srpna.
Výprava za tzv. loužemi, které byly na plochém temeni Kozlovského kopce  byla více než vydařená. Počet účastníků jsem nepočítal, ale byl to opravdu velký houf. A potěšující bylo i to, že zde byla spousta mladých lidí.  Osadní výbor v Kozlově dokázal, jak táhnou v obci  společně za jeden provaz  a dokážou třeba i spontánně zorganizovat zajímavou společnou akci.   Výprava za pěti přírodními nádržemi, které  měly svůj význam a užitek, byla zajímavá. V Kozlově jde o téma, o kterém se často mluví. Proč tedy nevidět všechno, co bylo na vlastní oči!
Ovšem díky péči Státního statku v šedesátých až osmdesátých letech se úspěšně podařilo tyto louže zlikvidovat. Zůstala jediná Hurtova louže na okraji Hurtova hájku. Přežila ovšem jen díky osobnímu přispění samotných Kozlováků, kteří ji nenechali zasypanou a  dokázali zde ručně a bez strojů obnovit vodní plochu. Je to biotop, o který je třeba ještě dále pečovat a opět by tak bylo možné obnovit tu krásu a klid, o kterém psala Josefa Vejrychová a na svých výtvarných pracích zachytil Josef Vejrych a Max Švabinský.
Dnes dokážeme  pěstovat odkaz obou dvou kozlovských malířů, proč ještě dál i nepečovat o přírodní krásy v okolí, ke kterým se navíc vážou mnohé události. Řešení "zasypat" už tady bylo, nyní je načase opak - tedy obnovit, vyčistit, dořešit. Není a nebude to jednoduché. Jde o soukromý pozemek, ale i na něho se vztahují dotační možnosti a dokonce právě nyní takové existují! Škoda, že se náš odbor životního prostředí od věci odtahuje.  Většinu toho co bylo na vycházce o kozlovských loužích řečeno, jsem zaznamenal na videu, doložil alespoň těmi fotografiemi, které jsem získal ke zveřejnění. Pevně věřím, že se iniciativa kozlovského osadního výboru setká s úspěchem a pomocí nějakého programu se najde cesta k obnovení alespoň tak zajímavého místa, kterým, je a vždy byla Hurtova louže.  Ta, která jediná přežila. i když ve stavu poněkud zuboženém. Ale ještě žije...  (mm)
Dvacetiminutové video.Českotřebovského deníku najdete ZDE


Staré náměstí pondělí 21. srpna ráno.  Hosté kebabu se opět vyznamenali !

Zátiší u poštovní schránky opravdu stojí za to. Všechny ostatní odpadkové koše  Eko Bi spolehlivě vysypává, ale majitel zdejší provozovny  si sám svůj odpadkový koš pořídit nehodlá. A tak to v okolí kebabu na jednom z nejfrekventovanějších míst v našem městě podle toho vypadá. Nejhorší v pondělí ráno po víkendu.  Myslím, že by se s tím nějak pohnout mělo, přece nebude město po klientech zdejší provozovny uklízet!  Nakonec musí tam ty stolečky být, jsou-li zdrojem takového nepořádku? Pevně doufám, že tyto fotografie nepořádku na náměstí jsou už poslední.... (mm)

Kulturní centrum plné oveček

Kulturní centrum má prázdniny, své akce přesunulo na letní scénu do Bennewitzova pavilonu do Javorky nebo do Javorky vůbec. V uplynulém víkendu zde byl např. tradiční javorecký piknik. To ovšem neznamená, že se v Kulturním centru ve městě nic neděje. Probíhá např. údržba veškeré jevištní techniky  Nejviditelnější akcí je však velká oprava Unzeitigova "chodícího betlému". Ten byl nejdříve podrobně fotograficky zdokumentován, pak zcela rozebrán. Postupně probíhá čištění všech jeho dílů a velká změna bude v samotné konstrukci stojanu, který bude daleko pevnější a díky pojezdu mobilnější. práce  na opravách je hodně a je proto vlastně výhrou, že na září se do výstavní síně neplánuje žádná výstava a bude tak možné opravu v klidu dokončit a odzkoušet všechny funkce.

Jazz on the rail - abonomá vyprodáno!

Dobrou zprávou pro zájemce o jazzové abonomá vyhlášené  na letošní sezónu 2023/2024 je velký zájem o koncerty.  Současně to však znamená to, že případní další zájemci o koncerty již nemohou získat místa k sezení, kapacita malého sálu Kulturního centra omezuje počet míst, neboť počítá se stolovým uspořádáním.  To však umožní prožít jazzové večery s opravdu zajímavými interprety ve skutečné pohodě, nesrovnatelné např. se sezením v řadách při dříve organizovaných koncertech v Malé scéně. Připomeňme alespoň některé interprety, které zde přivítáme: Viktoria Klewin (UK),  Andrea Ruilova, Kristina Barta quartet...

Ivan Čech: V létě odbavíme až 25 letů týdně.
Válka na Ukrajině byla další ránou pro letecký průmysl 

Dalším hostem podcastu Pardubického kraje Zaostřeno na… byl ředitel společnosti East Bohemian Airport, která provozuje civilní část pardubického letiště, Ivan Čech. Ten si s tiskovým mluvčím Pardubického kraje Dominikem Bartákem povídal mimo jiné o aktuálním dění na letišti, rozvojových plánech nebo stabilitě celého leteckého sektoru v souvislosti s koronavirovou pandemií a válkou na Ukrajině.
Letní provoz na pardubickém letišti
Aktuální letní provoz je velmi dobrý, protože po dlouhých letech máme přeplněné parkoviště a v nejlepších dnech odbavujeme 5 až 6 velkých letounů denně. Celkově odbavíme v týdnu až 25 letů, což je to celkem zásadní pokrok v provozu na pardubickém letišti.
Spolupráce s Letištěm Václava Havla v Praze
Myslím si, že blízkost Pardubic k Praze je výhodou, protože tím pádem máme spádově více klientů, což je to vidět na našich průzkumech. Je vidět, že naši klienti jsou ze Středočeského kraje, z části Prahy, která je dnes za hodinu v Pardubicích. Pokud i lidem z Prahy nabídneme bezproblémové parkování, rychlé odbavení, kvalitní služby, tak si myslím, že je to pro nás výhoda. Praha bude mít vždy více pravidelných spojení, je to vstupní bod do republiky a nemá cenu si nalhávat, že budeme konkurovat Praze, a že Praha z nás má strach. Myslím si, že přítomnost Prahy na 100 km od Pardubic nám dával určitou šanci nabídnout zajímavé služby a že z toho můžeme využít.
Dopady války na Ukrajině na pardubické letiště
Když už jsme se lehce vyhrabali z covidu a začali obnovovat letecká spojení, tak přišla další rána. Přesně si to pamatuji, když mi volal vedoucí handlingu, že letadla z Kyjeva neletí, že začala válka. V tu dobu jsme intenzivně pracovali na tom, abychom rozšířili spojení s Ukrajinou. V té době jsme měli plánováno, že odbavíme kolem 40 – 45 tisíc cestujících ročně jen na Ukrajinu. Měli jsme pravidelné spojení s Kyjevem, se Lvovem, podepsali jsme rozšíření rotací s Kyjevem, podepsali jsme lety do druhého největšího města na Ukrajině do Charkova a zároveň do velice zajímavé destinace do Oděsy. Ráno 24. února jsme se všichni mohli podívat na mapu a říci, že nebudeme lítat nikam, dokud tam budou lítat stíhačky a bojové drony.
Celý díl podcastu Zaostřeno na…, ale i ty předchozí si můžete poslechnout na https://www.pardubickykraj.cz/podcast


Kladrubská škola se dočká nové jízdárny. Stará „plechárna“ půjde k zemi

Radní Pardubického kraje na svém pondělním jednání učinili důležitý krok k zahájení stavby jezdecké haly pro Střední školu chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem. Ta by podle předpokládané hodnoty měla vyjít na 59,3 milionu korun včetně DPH. Kraj by měl na stavbu čerpat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.
„Vybudování nové jezdecké haly a tím pádem i demolice té stávající patří mezi podmínky hodnotící komise, která prohlásila krajinu v okolí hřebčína za památku UNESCO. Je to poslední z těch socialistických budov, které krajinu světové památky donedávna znehodnocovaly. Stavbou nové haly splatíme dluh, který náš kraj k celému areálu dosud měl. Hala vyroste v samotném areálu školy v přímé návaznosti na školní objekt. Součástí projektu je také vybudování nových parkovacích míst a zpevněných ploch včetně nového venkovního osvětlení,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek, který je zároveň předsedou Rady památky UNESCO. Předpokládané zahájení stavby je podle něj v lednu příštího roku.
Krajská samospráva považuje demolici stávající a stavbu nové haly jako svoji prioritu dlouhodobě. Řešilo se však financování. „Jízdárna hyzdí okolní krajinu hřebčína, a proto jsme dlouhodobě hledali způsob, jakým novou stavbu financovat bez výrazné zátěže pro krajský rozpočet. Abychom nemuseli celou stavbu v předpokládané hodnotě přesahující 59 milionů korun včetně daně plně krýt z vlastních zdrojů, tak jsme se rozhodli přesunout tuto prioritu do stávajícího programového období evropských fondů, jelikož se jedná o součást našeho strategického plánu v oblasti školství,“ vysvětlil postup kraje hejtman Martin Netolický, který je v krajské radě zodpovědný za oblast financí a rozpočtu kraje.
Hala jízdárny je navržena jako montovaná ocelová hala. „Součástí stavby je hlediště pro 100 diváků, což umožňuje také konání menších závodů a přehlídek. Uvnitř haly bude samozřejmě i hygienické zázemí, sklad překážek a sedel. Pro zvýšení bezpečnosti budou po vnitřním obvodu haly umístěny dřevěné lambriny. Naše škola, do které jsme v poslední době velmi výrazně investovali, se tak dočká dalšího vylepšení, které bude určitě lákadlem pro potenciální studenty či v tomto případě spíše studentky,“ řekl radní pro oblast školství Josef Kozel s odkazem na letos dokončenou rekonstrukci domova mládeže, která vyšla kraj na 32 milionů korun.
Možný zdroj financování z evropských fondů se kraji nakonec podařilo získat. „Na konci června jsme obdrželi rozhodnutí o poskytnutí dotace prostřednictvím 42. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu se zaměřením na zlepšení kvality vzdělávací infrastruktury pro střední školy. Z evropských fondů bychom tak měli obdržet dotaci až do výše 44 milionů korun, což je pro nás samozřejmě příhodné řešení s možností uvolnit krajské prostředky na další potřebné záležitosti v území,“ sdělil krajský radní pro oblast evropských fondů a regionálního rozvoje Ladislav Valtr.

 
BĚŽEL SE 21. ČERNOVÍRSKÝ KROS

V Černovíru se běžel 21. ročník oblíbeného závodu Černovírský kros. Start a cíl byl opět u sokolovny a trasa hlavního závodu, dlouhého 5 kilometrů, vedla po okolních loukách a lesích. V hlavním závodě startovalo 73 závodníků a absolutním vítězem na 4770 metrů dlouhé trati se stal Daniel Vandas z týmu OK 99 Hradec Králové s časem 18 minut a 6 sekund, který po mnoha letech sesadil z pomyslného trůnu Radka Hübla, který zůstal o 6 sekund pozadu za vítězem. Součástí byly také závody dětí a to na šesti různě dlouhých tratích. Na start dětských tratí nastoupilo celkem 71 závodníků. ávod je součástí Iscarex poháru 2023.
Podrobné výsledky naleznete na webu závodu: http://iscarex.cz/sport
ORLICKÝ POHÁR V PŘISTÁNÍ NA PŘESNOST NA ÚSTECKÉM LETIŠTI

Letiště v Ústí nad Orlicí hostilo již 23. ročník parašutistických závodů v přistání na přesnost. Podstatou je přistání na co nejmenší plochu. Jedná se o matraci o průměru 5 metrů na jejímž středu je umístěn doskokový terč na který se přistává. Druhou disciplínou bylo přistání do DECKu, vyznačeného prostoru na přistávací ploše. Skákalo se 6 závodních kol z výšky 1000 metrů a počítala se vzdálenost doskoku od terče. Závodů se účastnilo 30 parašutistů. Závodům přálo krásné počasí a nenechala si je ujít také řada diváků.
Výsledky disciplíny MARTACE: 1. Jan Kopřiva 2. Zdeněk Jentschke  3. Rostislav Salamon
Výsledky disciplíny DECK:  1. Aleš Černý  2. Petr Rychtařík  2. Milan Slabý 



  •  



    ČD 234/2023  ÚTERÝ 22. SRPNA 2023