ČD 248/2023 pondělí 4. ZÁŘÍ 2023

Nová videa Českotřebovského deníku

1. Loučení s létem po jedenácté - tradičně vždy s Ahasvery

Video doplňuje  fotoreportáž a zpravodajství z posledního prázdninového pátku, tak jako v minulých letech.
Šňůra koncertů skupiny Ahasver pro Koalici pro Českou Třebovou s názvem "Loučení s létem" měla v pátek podvečer 1. září v hudebním pavilonu Antonína Bennewitze již jedenácté pokračování. připomenu jen to, že dříve se tyto koncerty konaly také na zahradě Národního domu, naposledy v roce 2020. Potom nájemce Národního domu ukončil smlouvu a objekt je od té doby prázdný. Je to škoda, toto prostředí je dnes již bohužel nedostupné. Posluchači si opravdu pochvalovali. Ale i nyní u opraveného hudebního pavilonu je pěkně. Jenom zde může být problém s deštěm. Kapela je pod střechou, ale na posluchače prší. Letos tomu nebylo, počasí vyšlo, i když žádné velké teplo nebylo. Název koncertu Loučení s létem byl tedy trefný. Pro koncert si tradičně Koalice pro Českou Třebovou zve hosty, letos se pozvaní radní Pardubického kraje Roman Línek a Pavel Šotola omluvili pro zaneprázdněnost, popřáli pořadatelům zdar akce, ocenili jejich vytrvalost. Věříme, že oba přijedou navštívil Českou Třebovou při jiné příležitosti.
Koncert zahájili společně Ing. Petr Skopal a Mgr. Magdaléna Peterková. Potom už Ahasveři rozbalili své písničky, jednu za druhou a dobře padli posluchačům do noty, ti si zpívali s nimi. Část programu mám připravenu na videu, které bych rád uvedl co nejdříve do konce víkendu. Koalice pro Českou Třebovou zajistila pro koncert tradičně stánek s občerstvením, nápoji všeho druhu , také jídlo z udírny, dobře to vonělo. Také pivo Kohout 11° za 25 korun nebylo za špatnou cenu. Počasí vydrželo, byl klidný večer, konec léta. Soumrak již přišel dříve něž v opravdovém létě, koncert byl více než dvouhodinový, potřeboval využilo se i umělé osvětlení. Koncert můžete porovnat s předešlými roky 2020, 2021 a 2022:

2. Českotřebovský Kohoutek 2023 měl již 11. ročník (stejně jako Ahasveři)

Hastrman uprostřed javoreckého rybníčku má letos svoje 75. narozeniny. Každý ve městě ho určitě zná. Na takový frmol, jako zde byl v sobotu 3. září, není příliš zvyklý. Po několikaleté přestávce se v Javorce  konal obnovený festival Českotřebovský Kohoutek, tradiční akce městské knihovny, letos velmi dobře podpořená také českotřebovskými skauty.  V parku bylo opravdu živo, tako v okolních ulicích nebylo kde zaparkovat. Akce se vydařila  přesně tak, jak si pořadatelé z českotřebovské městské knihovny naplánovali. 
Byla to opravdu velká přehlídka disciplín pro děti od nejmenšího věku po věk školáků základní školy. Skauti se ukázali jako spolehlivý partner, přípravu vzali za svou a všechno klapalo do detailu.  Stany pro nedělní akci vyrostly kolem hříbku již během soboty. Konalo se také několik divadelních představení.
Do  této video aktuality Českotřebovského deníku jsme zařadili jako ukázku jen přehledný výběr z možností, které se v Javorce nabízely. Pohádky se nevešly, budou zařazeny až do širšího dokumentu, který bude publikován s menším zpožděním. Ten také ukáže všechny záludnosti skautské stezky a doprovodný program odpoledne, které bylo opravdu určeno pro celé rodiny s dětmi.
Českotřebovský kohoutek by se nemohl uskutečnit bez podpory města a Pardubického kraje.  A také bez pěkného počasí, které letos dětem, ale tím i pořadatelům přálo. Dění v Javorce doplníme také fotoreportáží ve zvláštním souboru, najdete ZDE.

4. ZÁŘÍ - DO ŠKOLY !

Do upravených, uklizených tříd na všech českotřebovských školách nastoupí žáci a studenti, začíná nový školní rok. Na fotografiích ukazujeme, že  vstupní prostor u základní školy Habrmanova je přístupný a otevřený, byť zde není vše zcela hotovo. A vzhlede, k tomu, že investice pokračuje druhou etapou, tak  zcela definitivní  bude všechno  v následujících týdnech.
Dobře upravený je také park a vstupní prostor gymnázia. To je nyní vlastně poslední plocha u této školy, která zůstala v městském majetku.. Pardubickému kraji jako zřizovateli město postupně předalo nejdříve školní budovu gymnázia čp. 970, potom také školní zahradu a letos také došlo k převodu sportovního areálu. Všechna tato předání se městu vyplatila, Pardubický kraj se vždy dokázal postarat o zlepšení stavu budovy, zahrady a nyní je na řadě sportovní areál, jeho nová podoba se připravuje.
Novou úpravu dostává také prostor před budovou II. stupně základní školy na Parníku, Zde zmizel historický plot jehož oprava by stála obrovské peníze a nic by stejně nepřinesla.
Začíná nový školní rok - je to den slavnostní pro žáky i učitele.
Připomeňme loňský rok, kdy byla nově zahájena výuka nestátní základní školy Na rovině vyučující  podle pedagogiky Montessori  v nové budově školy na Lhotce.
A nyní zbystřete!
Také v letošním roce se v této oblasti základního vzdělání rodí něco nového!
Svou činnost zahajuje nedávno registrovaná nestátní Základní škola zítřka, která  přichází také s novými přístupy ke vzdělání, podle principů "Školy spolu", které také ctí např. respekt vůči osobnosti dítěte a jeho rozvoji a představuje školu, kde učitel je průvodcem dítěte na cestě ke vzdělání a do života. Škola má pro svou práci pronajaté prostory v Domě dětí a mládeže, zatím zde bude školu navštěvovat jen kolektiv dětí 1. - 5 ročníku. O nové škole jistě ještě uslyšíme, rád se budu principům vzdělání Školy zítřka věnovat.  (mm)

PODLOUBÍ U KOHOUTA ZAKRÝVÁ KLENBU

§
Málokdo při chůzi kouká nahoru a tak změna v podobě zakryté klenby v podloubí domu čp. 42 někomu mohla ujít.  Úpravu nelze zvláště na náměstí udělat bez vědomí stavebního úřadu, i když se na ní žádní stavební povolení nevztahuje.  Jde o opravu vynucenou staven objektu, kde přednost dostala také energetická úspora. Je třeba připomenout, že prostory v domě nad podloubím jsou samozřejmě nadlimitně ochlazovány a je třeba zde přitápět. Většina lidí, kterých jsem se ptal s tím souhlasí nebo  změnu nevnímají jako důležitou. jde sice o objekt v městské památkové z=ně, který však prošel mnoha přestavbami a zvláště pak po požáru v roce 1951.  V městské památkové zóně nad změnami objektu dohlíží  úředník, který má památkovou péči na starosti. Pevně věřím, že takováto úprava jistě projde. Zvláš´t nově postavené podloubí do Nádražní ulice to vyrovnává, tady vlastně žádná klenba nebyla.
Přesto porovnejme se sousedním podloubím, které je samozřejmě hezčí, klasické a odpovídá historii domů.  O to horší je trvale přeplněný a šeredný odpadkový koš u poštovní schránky, na který upozorňují lidé opakovaně. Přeplněnost je důsledkem sousední provozovny kebab a možná přes týden i stánku se zeleninou. Jenže největší nepořádek u přeplněného koše je po víkendu kdy se zde jinak nic neprodává....  Dá se tomu zamezit?  (foto VV)