ČD 250/2023        středa 5. ZÁŘÍ 2023

Nové video Českotřebovského deníku: Guláš festival Přívrat 2023 

Guláš festival v Přívratě má  svou již třináctiletou tradici. Koná se pravidelně vždy poslední prázdninovou sobotu. Není to jen soutěžení ve vaření kotlíkového guláše, ale současně tradiční společenská akce pro celý region.  
Když v sobotu 2. září. 2022 dopoledne zaburácely nad Přívratem motory vyhlídkového vrtulníku, měla již soutěžní družstva za sebou slavnostní zahájení soutěže ve vaření kotlíkového guláše a Přívratská náves se začala plnit návštěvníky. Českotřebovský deník se po roční pauze opět na  Gulášfest vrátil  a nahlížel do kuchyně při přípravě pokrmů všem dvanácti soutěžním družstvům a zaznamenal také odpolední festivalové dění.  Jak jsme zjistili ani letos zde nechyběli Třebováci.
Soutěžní družstva si do Přívratu přivezla také své fankluby, takže již od rána byla náves dobře zaplněna.  Každý tým volil jinou recepturu. Základ, tedy maso do guláše však měla družstva stejný – to díky generálnímu partnerovi akce, kterým je tradičně Řeznictví Sloupnice.  Pod pokličku nahlížel při vaření týmům také moderátor akce Ondra Pokorný, který se po celý den staral o dobrou náladu a informovanost.  Kvalitu vyrobených gulášů tradičně posuzovala po 14. hodině odborná i laická porota, po celý den však bylo možné hodnotit kvalitu  deseti značek soutěžních piv a skládaných kynutých buchet.
Během dne řada návštěvníků přišla ochutnat tradičně připravené guláše v polní kuchyni, také  od vítězů minulého ročníku, grilovanou hovězí kýtu, turbo chipsy, koláčky, palačinky, zmrzlinu a mnoho dalšího. Také pivo samozřejmě  
Na Gulášfestu bylo pro dospělé poprvé stanoveno vstupné. To mělo především omezit některé rušivé vlivy z minulých let, tedy návštěvníky, kteří se  nedokázali omezit v požívání alkoholu a rušili ostatním pohodu. Na návštěvnosti akce to neubralo…
Svůj stánek měl na návsi jak Pardubický kraj, tak i zemědělské družstvo Sloupnice. Byl dobře využit pro ochutnávku vlastních či regionálních produktů.
Odpoledne se areál na návsi opět zcela zaplnil. Odstartoval také až ze Slovenska dovezený kulturní program

Českotřebovský deník natočil na Gulášfestu v letech 2020 a 2021 další videa, která pro porovnání předkládáme:


Den Regionu Orlicko-Třebovsko

Svazek obcí Region Orlicko–Třebovsko zve všechny příznivce, přátele cyklistiky a veřejnost v pátek 8. září 2023 na cyklistický výlet regionem. Na programu je představení modernizované železniční trati a nově rekonstruované cyklostezky v úseku Brandýs nad Orlicí – Ústí nad Orlicí. Zakončení je plánované ve Velké Skrovnici. Sraz účastníků je v pátek 8.9. 2023 ve 13 hodin u penzionu Mítkov u Brandýsa nad Orlicí. Po dvou a půl letech trvající modernizaci železniční trati v úseku mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicí byl v červenci zahájen provoz na cyklostezce s novým povrchem. Obnovenou cyklostezku představí starosta města Brandýsa nad Orlicí. Cyklisté odtud budou pokračovat do Brandýsa, kde se seznámí s nově rekonstruovanou nádražní budovou a sokolovnou.
Po cyklostezce bude peloton dále pokračovat přes Kerhartice do Říček v Orlickém Podhůří, kde se v 15.30 hod. setká se starostkou obce. Společně se přesunou do další místní části Orlického Podhůří  Rviště, kde od 16 hodin bude představeno nové komunitní centrum. V této době je  možné se k odpolednímu programu připojit. Cyklojízda nejen starostů členských obcí regionu bude ukončena v 17 hodin v areálu  koupaliště ve Velké Skrovnici. Je připraven hudební program v podání kapely Kalumet a občerstvení. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem! 
Za svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko zve Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr. Jana Staňková


Zemětřesení, aneb střídání v radě města na obzoru 

V programu jednání zastupitelstva města na pondělí 11. září dochází na poslední chvíli ke změně. Byl zde doplněn důležitý bod  s názvem "Volba nového člena rady města". protože počet členů rady nelze zvyšovat na stanovený limit  devět, musí volbě předcházet  nějaká abdikace.
Ta už se stala, k datu 10. září 2023 se vzdala místa  radní Bc. Tereza Hýblová, členka  strany Zelení, zvolená za 3PK, údajně z rodinných důvodů. Těžko nemluvit o překvapení, protože  Tereza Hýblová si jistě získaného postu v radě města vážila, měla pro práci v této funkci řadu rozumných důvodů a také pro stranu, jejíž je členkou, místo v radě města něco znamená. Jenže bude to jinak, budou volby nového člena rady města.   Celý článek ZDE

Přehlídka škol a zaměstnavatelů 2023

Čtyřicet středních škol představí v České Třebové své vzdělávací programy žákům 8. a 9. tříd na „Přehlídce středních škol a zaměstnavatelů“. Žáci a jejich rodiče zde získají aktuální informace o nabídce oborů vzdělání, přijímacím řízení a stipendijních programech škol. Současně se školami se budou prezentovat významní zaměstnavatelé našeho regionu a návštěvníci tak dostanou kompletní informace o provázanosti požadovaných profesí na trhu práce a nabídky studia.
Přehlídka proběhne 18. 10. 2023 od 8:30 do 18:00 hodin v prostorách Střední školy technické a dopravní G. Habrmana v České Třebové, Na Skalce.
Informační a poradenské středisko pro volbu povolání nabízí žákům a jejich rodičům poradenství k volbě povolání s možností využití testů, které mohou usnadnit  rozhodování o výběru studia.  
Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání
Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394 T: 950 172 445, E: ips.uo@uradprace.cz 

Vyvrcholily dva letní kulturní festivaly v krajském městě

Prázdninové dny v Pardubicích už čtvrtým rokem obohacují dva dvouměsíční kulturní festivaly – Léto na Příhrádku a Kulturní park. Oba si získávají čím dál větší oblibu a tento týden vyvrcholily závěrečnými programy.  Konají se s významnou podporou Pardubického kraje.
Vzpomínka na Václava Havla s Jaroslavem Hutkou
Kulturní park Pardubice je multikulturním festivalem, který podporuje mladé umělce a oživuje netradiční místa Pardubic. Všechny koncerty byly letos beznadějně obsazené a bylo vidět, že Pardubáky, návštěvníky města i regionu a cizince projekt bavil. Poslední prázdninový týden patřil filmu, koncertu, happeningu „Běž domů, Ivane“ a projektu Srdce pro Václava Havla s jedinečným koncertem písničkáře Jaroslava Hutky na střeše Gočárovy galerie v Automatických mlýnech v Pardubicích.
„Kulturní park navázal spolupráci s krajskou Gočárovou galerií, kde se promítaly filmy o bratrech Vokolkových a umělecké skupině Starý psi. Nakonec jsme si vyzkoušeli i prostor střešní terasy na Gočárově galerii v Automatických mlýnech. Ukázalo se, že pro malé žánry a publikum kolem 50 lidí je to za letních večerů velmi příjemný prostor. Tentokrát to bylo navíc spojené se vzpomínkou na Václava Havla a s koncertem jeho souputníka Jaroslava Hutky,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, pod jehož záštitou se oba festivaly konaly.
Knižní jarmark U Vokolků opět zaplnil Příhrádek
Pořadatelem Léta na Příhrádku je od zprovoznění Knihovního centra U Vokolků před čtyřmi lety Krajská knihovna v Pardubicích. Pro letošní léto zde připravila na 22 programů. Posledním byl Jarmark knih spojený s vystoupeními hudebníků, šermířů, výrobců papírů, tiskařů a několika pardubických neziskovek.
„Pro náš kraj, který byl za pomocí evropských fondů investorem přestavby domů na Příhrádku, je velkým zadostiučiněním, že sem letos v létě přišlo téměř 4000 návštěvníků. Musím poděkovat Krajské knihovně za zajímavou dramaturgii a mnoho pěkných programů. Ale stále ještě hodně lidí neví, že tyto programy a také návštěva čítárny či výstavních prostor jsou zdarma. Pod terasou k zámku se koná i cvičení jógy na trávníku, na recepci se půjčují společenské hry, je tu krásné posezení, i když se žádný program nekoná, přijďte se o tom přesvědčit sami“ dodal Roman Línek.

Zajímavá výstava v Chrudimi :
Siegfried Herz - Malíř, který by si přál být na své vernisáži

V sobotu 9. září 2023 se v chrudimské Galerii ART otevře výstava českého malíře Siegfrieda Herze. Umělec, jehož první výstavu v Galerii DOX brali mnozí jako zjevení či objev, vystavuje se samostatnou výstavou teprve potřetí, přestože tvoří již dvě desítky let. Malířův objevitel kurátor a kunsthistorik Otto M. Urban vybral pro chrudimskou prodejní výstavu 40 obrazů a kreseb a soubor nazval všeříkajícím názvem Femme Fatale.
Je zřejmé, že ústředním tématem a průsečíkem všeho je pro Siegfrieda Herze žena. První výstava v DOXu, „O lásce“, sledovala příběh vztahu s jedinou ženou, ta druhá, v galerii Bold, vyprávěla o bolestné zkušenosti ztráty, chrudimská ilustruje osudovost žen a vztahy s nimi.
Výtvarná obec přijala nováčka na scéně s velkým a obdivným překvapením. Svůj hold vzdal malířovi výtvarník Mark Ther, když mluvil o svém prvním dojmu - že se v Praze objevil zahraniční umělec. Malíř Jiří Petrbok mluví a raketovém startu a okamžitě slavném umělci. Po prvním zhlédnutí Siegfriedových obrazů mluví malíř František Skála v nadsázce o zahraniční hvězdě, kterou se konečně podařilo dostat do Čech a jedním dechem dodává slova o dílech se silným prožitkem a formálně dokonalé malířově práci.
Siegfried Herz, všestranně nadaný a vzdělaný umělec, tvoří především obrazy a kresby. Život mu nadělil čas a soustředěnost, aby mohl vykreslit svoji již tak citlivou ruku. Jeho technikou a zároveň „značkou“ je práce s kávovými odstíny, které originálně vytváří právě pomocí výluhu z kávy. Malbu tuší a akrylem často doprovází přírodním uhlem, čímž vytváří křehké odstíny tlumených barev s hlubokou podmalbou.
Siegfried Herz je znalcem a milovníkem umění a zároveň tvůrcem v mnoha oblastech. Je nejen výtvarníkem, ale též velmi kvalitním básníkem, vytváří originální fotografie, zajímá se o video, komponuje hudbu. Jeho největší hudební láskou je skladatel Richard Wagner, z jehož díla také přejal své umělecké jméno. Své přátele překvapuje hlubokou znalostí skladatelovy tvorby. Pracuje na vlastní wagnerovské knize, rád si čte v partituře Wagnerovy tetralogie Prsten Nibelungův, kterou po dekádách podrobného studia dokáže slyšet zpaměti.  Siegfried Herz miluje violoncello a ke své první výstavě napsal pro tento nástroj skladbu, kterou nahrál přední český violoncellista Jan Zemen.
Ve výtvarném světě obdivuje Jana Preislera, Edvarda Muncha nebo současnou jihoafrickou malířku Marlene Dumas. Z českých současných umělců si pak váží práce Petra Nikla, malířky Barbory Myslikovjanové, Lizy Libenko, sochaře Marka Škubala či fotografky Olgy Stráníkové.
Velký a rozmanitý svět Siegfrieda Herze je paradoxně uzavřen v malém prostoru v jednom z plzeňských domů. Umělec již mnoho let vychází ze svého bytu sporadicky, ne že by nesměl nebo vyloženě nemohl, rád by. Avšak vlivem více faktorů, například i Aspergerovým syndromem, pozoruje svět především ze svých oken. Vytváří tak postavy a příběhy, inspirované svými životními zkušenostmi i zážitky druhých, setkáními, svojí fantazií, mýty a podněty zprostředkované knihami a digitálním světem.