ČD 251/2023        čtvrtek 7. ZÁŘÍ 2023

Připravuje se slavnostní otevření českotřebovského podnikatelského inkubátoru  ČT-PINK

Pardubický podnikatelský inkubátor  chystá slavnostní otevření své pobočky, Českotřebovského podnikatelského inkubátoru 1.0, které se bude konat dne 10.10.2023. Událost proběhne za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a starosty města Česká Třebová Zdeňka Řeháka v úterý 10. října . Krom slavnostního otevření dojde i k prezentaci činností Pardubického podnikatelského inkubátoru, který tak dostane lepší možnost nabídnout své služby i ve východní části Pardubického kraje. Události se dále zúčastní starostové měst a obcí ze širokého okolí České Třebové - od Králík po Poličku a od Chocně po Jevíčko, budou se zde prezentovat firmy se sídlem v našem novém inkubátoru, přijdou zástupci již zavedených firem z regionu a zároveň počítáme s účastí místní veřejnosti.
Naší ambicí je otevřít budovu inkubátoru, dále představit P-PINK a jeho aktivity pro veřejnost v této části kraje, představit zde zasídlené firmy, a také vytvořit prostor pro setkání podnikatelů, studentů, veřejnosti a představitelů kraje a měst. Na slavnostní otevření potom plynule naváže první setkání Akademie začínajícího podnikání Česká Třebová.

Na Pekláku opět pěkný večer na závěr seriálu "Pekelný kilometr"
Poslední středa v měsíci srpnu je již řadu let spojena s … no každý přece ví…
Z otázky jdeš na Peklák? Se stal zaběhnutý  idiom, jehož nejčastější odpovědí je -no  jasně, že váháš, už jsem si přehodil směnu, moc se těším i když to bude zase bolet.
Pohár se letos běžel už po sedmnácté, a  je z něho cítit, že je pořádán s radostí a srdcem, bohužel již druhým rokem srdcem smutným.
Když Petr Svoboda odpočítává poslední vteřinky před startem, dostavují se emoce, myšlenky a vzpomínky na našeho Jendu…V první zatáčce se otáčím a očima stejně hledám…
Temno a svit reflektorů dodávají výjimečnou atmosféru, která se zažírá pod kůži a i dlouho po závodě se zde chce zůstat u plápolajícího ohně a jen se dívat.. Letošní pohár zvládla nejrychleji místní dorostenka Aneta Čípová  z AK ISCAREX Česká Třebová  a Zdeněk Kamenský, který se na stupně vítězů nedostavil a tím nám zůstal utajen.  Výsledky A co se ještě stalo / nestalo?
Pro děti i dospělé zahrálo pěkné představení divadlo JO JO
Ani jedné ženě A se nepodařilo dokončit pohár
Letos nejrychleji běžela Adéla Vetchá 5:46 a Josef Novák 4:53
Dětí jako smetí (hlavně na 250m)
Na závěr Pavla poděkovala všem závodníkům, rozhodčím, mistru zvuku, Peklák týmu, klukům od počítače a všem dalším pomocníkům. A my jsme rádi, že pro nás pohár stále dělá a máme se na co těšit.  Díky ( Z webu Iscarexu)
Přehlídka škol a zaměstnavatelů 2023 v sále na Skalce  bude 18. října 

Čtyřicet středních škol představí v České Třebové své vzdělávací programy žákům 8. a 9. tříd na „Přehlídce středních škol a zaměstnavatelů“. Žáci a jejich rodiče zde získají aktuální informace o nabídce oborů vzdělání, přijímacím řízení a stipendijních programech škol. Současně se školami se budou prezentovat významní zaměstnavatelé našeho regionu a návštěvníci tak dostanou kompletní informace o provázanosti požadovaných profesí na trhu práce a nabídky studia.
Přehlídka proběhne 18. 10. 2023 od 8:30 do 18:00 hodin v prostorách Střední školy technické a dopravní G. Habrmana v České Třebové, Na Skalce.
Informační a poradenské středisko pro volbu povolání nabízí žákům a jejich rodičům poradenství k volbě povolání s možností využití testů, které mohou usnadnit  rozhodování o výběru studia.  
Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání
Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394  T: 950 172 445, E: ips.uo@uradprace.cz 

ÚSTÍ JEDNÁ O POŠTĚ PARTNER PLUS NA ŠTĚPNICI

Obnova by byla možná v režimu Partner Plus. Nyní uzavřená pobočka v Galerii Nová Louže byla velmi vytížená. Vedení Ústí nad Orlicí nyní jedná s Českou poštou o návrhu smlouvy pošty Partner Plus na Nové Louži a dalších podrobnostech. Případné provozování pošty Partner Plus bude znamenat pro město každoroční finanční zátěž ve výši zhruba jednoho a půl milionu korun. Výdaje zahrnují veškeré provozní a mzdové náklady a finanční odměnu České poště za využívání specifického datového připojení. Poštovní služby by mohly být poskytovány v rozsahu jedné přepážky od ledna příštího roku,“ uvádí starosta Petr Hájek na webu města.  

Cvičení  JOGY v tělocvičně  na "Července" začíná v úterý  19.9.2023 v 18. hod.
Těší se na Vás cvičitelka  Hyšková

V ulicích řádí síťaři a Kubelkova ulice to není

Rozsah prací se nedá porovnávat, ale stojí za zmínku. Nejdříve Hřbitovní ulice . v její dolní části je nutní řešit plynovod a přípojky. Chystá se velká modernizace celé komunikace od mostu přes Zámostí až nahoru  v novým rodinným domkům Komunikace má být v celé délce obousměrná, bude rekonstrukce sítí ČEZU, veřejného osvětlení. Vodovod a  kanalizace byly již rekonstruovány.  Už aby to bylo, vše závisí na investici ČEZ distribuce, což je nevyzpytatelný investor.
Druhý obrázek je z ulice Alešovy, kde právě ČEZ dodělává kabelizaci nízkého napětí (tu která měla být dokončena již před dvěma lety a kousek se nechal na novou akci.  Na ni došla řada v roce letošním  Takže konečně zmizí u i poslední zbytky  vysokých vedení  ke třem rodinným domkům v ulici. Současně se také pokládá nový kabel vysokého napětí a nějaká chránička "pro strýčka příhodu). Nedá se nic dělat, je to potřeba tak se to udělat musí. jenže co si mají sousedi myslet o tom, že je od jara obtěžuje dalšími dotazy s s přihláškou na připojení optického kabelu společnost  T mobile. Takže to vypadá, že až se dodělá energie přijde na řadu další rozkopání chodníku?  (mm)

Koncert v Perle - jiný start do školního roku

První den školy letos byl o něco víc než jenom návratem do školy. Pro hudební milovníky byl v areálu bývalé textilky Perla 01, v centru města, přichystán zajímavý hudební zážitek. Hlavními protagonisty večera bylo francouzské duo Myciaa. Tito umělci předvedli hudební směsici elektroniky, hardcore, punku, rocku a ohlušujícího ženského vokálu. Místní kapela Miagra, která má na kontě již několik hudebních let a úspěšných alb v žánru alternativního rocku, se představila s novým repertoárem. Instant Irony pak přinesli energický punk s výraznými texty, který rozproudil krev v žilách všech posluchačů.
Samotný areál Perly 01 dodal koncertu na atmosféře a industriální historické pozadí zvýraznilo jedinečný ráz. Další akcí, která se bude v Perle konat bude již 9.ročník nekonvenčního festivalu umění a hudby Mish Mash 2023!, který odstartuje 9. září v 17 hodin.

Komunitní šatník funguje na faře Bohdaneč 

Ve čtvrtek 31. srpna byly slavnostně otevřeny prostory fary v Lázních Bohdaneč, kde je pro veřejnost od začátku září otevřený komunitní šatník. Návštěvníci fary tak mohou každou středu bez jakéhokoliv poplatku vyměnit, nabídnout nebo pořídit použité oblečení. Celý projekt společně připravili zástupci MAS Bohdanečsko, města Lázně Bohdaneč a místní římskokatolické farnosti.   
„Votáčení a swapování“ nepotřebného oblečení, domácích potřeb, dětských hraček, sportovních pomůcek nebo knih navazuje na předchozí městský projekt výměnné burzy oblečení, který byl ve města populární. Slavnostního zahájení se zúčastnil i krajský radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil. „Jedná se o výborný nápad, jak nabídnout své již nepotřebné oblečení, aby jiným ještě dobře posloužilo. Také je to příležitost neformálně pohovořit s ostatními návštěvníky komunitního šatníku v originálním prostředí fary. Dalším přínosem je pak určitě šetření peněz. A v neposlední řadě tím, že věcem prodloužíme jejich funkční život, dokážeme zajistit i pozitivní dopad  na životní prostředí. Velmi se mi líbilo i zvolení šatního ramínka jako vstupného. Sám jsem přinesl dvě košile. Při mém odchodu už byla v šatníku pouze jedna,“ hodnotí nový projekt radní Krčil.

Digitální technické mapy ve vysokém rozlišení pro obce - budou na to dotace

Pardubický kraj pomůže obcím z regionu ušetřit desítky milionů korun potřebných na dokončení digitální technické mapy (DTM). Samospráva zároveň vypíše druhé kolo výzvy, protože stále eviduje zájem starostů o metodickou či finanční pomoc. Spuštění DTM bude revolucí v mapování v České republice. Dojde k němu 1. července 2024 a po letech příprav se veřejnosti zpřístupní on-line databáze s mapovými podklady ve vysokém rozlišení. V nich uživatelé snadno a rychle najdou technické údaje, inženýrské sítě, stavby a další důležité informace.
Zájem obcí v prvním kole nás velice potěšil. Chtěli jsme jim vyjít vstříc, protože jsme dostávali z praxe ohlasy, že se starostové obávají přípravy podkladů pro DTM, kterou jim ukládá zákon. Nakonec se v prvním kole naší výzvy přihlásilo 102 obcí, které žádají o podporu ve výši 42 milionů korun. Jelikož stále evidujeme další zájemce o metodickou či finanční pomoc, vyhlašujeme 6. září druhé kolo výzvy ke spolupráci. Všechny podmínky najdou starostové na úřední desce nebo na webu Pardubického kraje. Lhůta pro podání požadovaných dokumentů bude od 15. září do 16. října. V alokaci máme připravených dalších 35 milionů korun,“ uvedl radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Menším se pomůže více
Obce do 1000 obyvatel včetně mohou i ve druhém kole výzvy Pardubického kraje získat až 80 procent způsobilých výdajů na kompletaci dat pro DTM. Obce mezi 1001 a 5000 obyvateli dosáhnou na podporu 60 procent a obcím nad 5001 obyvatel kraj přispěje maximálně 40 procenty. Podmínky tak zůstávají stejné jako v prvním kole, a to s ohledem na pomoc zejména malým obcím, pro které je problematika DTM největší výzvou.
Proč se DTM připravuje?
Spuštění DTM bude revolucí v mapování. Díky projektu se například usnadní průběh stavebního řízení, protože uživatelé budou moci nalézt na jednom místě všechny potřebné údaje o jejich pozemku včetně umístění technických sítí. DTM má přinést benefity i obcím, které díky databázi budou moci lépe spravovat pasporty zeleně, dále komunikace ve svém majetku či vstupní data pro plánování budoucího rozvoje. V DTM budou zaznamenána i ochranná pásma nebo vlastníci pozemků a infrastruktury.
Projekt DTM jednoznačně považuji za velmi užitečný a široce prospěšný. Data za Pardubický kraj do DTM máme již pořízeny v předstihu, jsou v předběžném přístupu postupně i zveřejňována na https://pak.krajdtm.cz/portal-pak/. Se získanou zkušeností a vytvořeným týmem odborníků se nyní soustředíme na pomoc obcím s pořízením jejich dat v potřebném formátu i čase. Všem zainteresovaným partnerům děkuji za spolupráci. Dokončení DTM je výzvou, ale přinese jasné benefity občanům, samosprávám i soukromým investorům a posune nás zase o kus dále v modernizaci a elektronizaci správy věcí veřejných, včetně plánování rozvoje obcí,“ dodal radní Valtr.
Více informací ke druhému kolu výzvy najdete na https://www.pardubickykraj.cz/dtm/122061/vyzva-k-zapojeni-se-obci-do-projektu-pardubickeho-kraje-rozvoj-digitalni-technicke-mapy-dtm2-druhe-kolo