ČD 255/2023      Pondělí 11. ZÁŘÍ 2023

Krajská hokejová liga startuje 24. září - prodávají se výhodné permanentky

Start nového ročníku krajské hokejové ligy Pardubického a Královéhradeckého kraje je za dveřmi, první domácí zápas odehrají českotřebovští Kohouti v neděli 24. září.
Běžná permanentka, která platí pro celou hokejovou sezonu (včetně utkání play off), stojí 1 600 Kč. V omezeném množství jsou k dispozici permanentní vstupenky na místo (rovněž s platností na celou sezonu, které stojí 2 300 Kč.
„V základní části doma odehrajeme 16 zápasů, další porci utkání přidáme v play off. Je to prosté. Kdo se koupí permanentní vstupenku, ušetří,“ upozorňuje předseda klubu Vladimír Vaněk. Rezervace a platba permanentních vstupenek výhradně u organizační pracovnice klubu paní Ilony Smolové (tel. 736 665 469). Nejbližší příležitost: turnaj o pohár starosty města (sobota 9. září).

Nabíhá další ročník Univerzity třetího věku  


Ve školním roce 2023/2024 jsou kurzy Univerzity třetího věku finančně podpořeny v rámci programu Obec přátelská rodině a seniorům 2023. Členům místního spolku Senioři ČR, Česká Třebová je poskytován příspěvek 50 Kč na vybraný kurz. V případě, že si člen místního svazu důchodců vybere více kurzů, příspěvek bude poskytnut pouze na jeden z nich.
Časová dotace: Jednotlivé kurzy budou probíhat v období říjen - květen zpravidla 1x za 14 dní nebo 1x za měsíc (60 minut – 180 minut) v závislosti na druhu kurzu. Jazykové kurzy 1x týdně (60 minut).
Rozvrh kurzů bude připraven k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád, Česká Třebová a je zveřejněn  na www.ddmkamarad.eu od středy 6. 9. 2023.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky od 6. 9. 2023. Elektronické přihlašování naleznete  na webové stránce ddmkamarad.eu. V případě, že si nevíte s elektronickým přihlašováním rady, zastavte se u nás v kanceláři DDM a rádi Vám pomůžeme!
Platbu je nutné uhradit do pátku 22. 9. 2023. Upřednostňujeme bezhotovostní platbu na číslo účtu 212028355/0600. Do poznámky pro příjemce napište své jméno, příjmení a název kurzu. Pro otevření kurzu je stanoven minimální počet na 5 nebo 10 účastníků.
Storno podmínky jsou platné jako u zájmových kroužků DDM Kamarád, Česká Třebová. Přehled kurzů ZDE

Honza Šimůnek: Cesta do USA začíná na českotřebovském nádraží
Toulavé boty cestovatele Honzy Šimůnka mu nedovolí vydržet doma bez nějakého výletu. A když výlet, tak pořádný. Třeba na Madagaskar, do Austrálie, na  Šalamounovy ostrovy nebo do Mongolska. Právě tam byl v posledním roce. Nyní se vypravil v sobotu 9. září brzo ráno na výlet směr USA, kde má záměr navštívit  národní parky amerického středozápadu.
Procestoval zejména Afriku, Austrálii a Oceánii, v Americe má co dohánět a tak to právě činí.  Budeme ve spojení přes facebook,  takže nějaké dojmy a fotografie budou. Za měsíc je zase doma a na 19. října máme naplánovanou další besedu s foto a videoprojekcí v Ekocentru Podorlicko. Tentokrát na africké téma..... Tedy - šťastnou cestu, Honzo.... (mm)

Leoexpress má jedno soupravu po nehodě porouchanou, proto jezdí na Letohrad i autobusy

Železniční dopravce Leo Express informoval o neplánovaném nahrazení spojů. Od 8. září jsou níže vyjmenované spoje dopravce Leo Express Tenders odřeknuty a nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. "Důvodem zavedení náhradní autobusové dopravy je odstavení motorové jednotky po nehodě ze dne 7. září 2023, kdy došlo ke střetu vlaku s osobní automobilem u zastávky Dolní Libchavy. Omezení je platné do odvolání," vysvětlil dopravce důvod zavedení náhradní autobusové dopravy (NAD).

Hokejbalisté  v I. lize z Heřmanova Městce body nepřivezli

Také druhý zápas v I. lize znamenal prohru, tentokrát v poměru 1 : 5 a soupeřem byli Ježci Heřmanův Městec. Celkem tedy je Lokomotiva po dvou kolech předposlední a skóre 2 : 7 . Příštím soupeřem za týden bude Ústí nad Labem.  Jediným střelcem branky byl Lukáš Faltejsek v 11. minutě, který svým gólem vyrovnal na 1 : 1. Jenže pak už  měli slovo jenom domácí....
Zatímco se odehrálo již druhé kolo podzimní soutěže, připravil Českotřebovský deník k publikování v neděli 10/9 dopoledne záznam z 1. zápasu s týmem Buldogs Brno. Zde Lokomotivě doslova nepřálo štěstí zápas to byl přinejmenším vyrovnaný. Byl to první zápas hraný na umělém povrchu v aréně v Benátkách, můžete se o tom přesvědčit na videu Libora Vašiny ze zápasu na odkazu ZDE

Fotbalové béčko prohrálo v Jaroměřicích 4 : 0

Po slibném začátku v nové soutěži jde tedy o přibrzdění. prohra znamená v tabulce pokles na 8. místo. příští týden hraje B tým zase doma s B týmem Moravské Třebové, která je zatím třetí v tabulce. V B skupině 1.B třídy hraje také Semanín , který porazil Janov 4:1. Zajímavý je výsledek Dobříkov - Pomezí, který porazil soupeře  hokejovým výsledkem 10:2 a je v čele tabulky, Semanín je na druhém místě.

Cyklobusy v září využity minimálně

Zejména to platí o lince zřizované svazkem obcí Pomezí Čech a Moravy, např. dnes v neděli před polednem jel autobus na této lince z České Třebové prázdný. Nabídka je tedy nesrovnatelná s poptávkou, ale platíme to z našich daní. Proč neudělat korekce?

Regionální den železnice bude o příštím víkendu 16. září

Je to oslava železnice v České Třebové má zaběhnutý průběh, letos rozšířený o okružní jízdy až do Ústí nad Orlicí.  Tradiční spojení osobní nádraží  - depo zůstává zachováno. V rámci programu bude letos v depu odpoledne ve 14 hodin křest nové vlakové soupravy - jednotky 847 RegioFox  (Liška na kolejích), která má za sebou úspěšné zkoušky a bude nasazena v Pardubickém kraji (na trati z Pardubic na Hlinsko) . Jde o motorové vozy, které budou na našich železnicích jezdit pod souhrnným označením RegioFox, vyrábí polská společnost PESA Bydgoszcz. Vlaky s maximální 120ti kilometrovou rychlostí se vyznačují prostorným interiérem se 115 místy k sezení, z toho devět jich je dokonce v první vozové třídě. Nezbytností je bezbariérový přístup, klimatizace nebo USB konektory pro dobíjení drobné elektroniky. Cestující mohou spoléhat na moderní audiovizuální informační systém s LCD monitory, bezpečnost jízdy naproti tomu hlídá komunikační systém GSM-R a evropský zabezpečovač ETCS. O Dnu železnice  budeme mít vzácnou možnost soupravu prozkoumat z venku ale také zevnitř i u nás ve Třebové, kde jinak jezdit běžně nebude. 

Závody záchranářů na Pastvinách vyhrálo HZS Ústí

V pátek 8. září se na vodní nádrži Pastviny v okolí Šlechtova palouku konaly závody záchranných týmů složek integrovaného záchranného systému v záchraně na vodě. Závodů záchranných týmů se účastnila družstva za všech koutů naší republiky: HZS Holešovice, HZS Mladá Boleslav, HZS Lipník nad Bečvou, HZS Chrudim, HZS Cheb, HZS Hustopeče, HZS Rýmařov, SŽ Ostrava a HZS Ústí nad Orlicí, HZS Žamberk a HZS Lanškroun. Bylo třeba splnit hned několik disciplín: Po startu musí soutěžící zvládnout přejití záchranné lávky, na které se simuluje záchrana z ledu, Záchranář musí přejít bez pádu a na konci musí skočit do vody „skokem do neznámé vody“ a doplavat ke člunu, kde se celý tým nalodil.
Poté záchranáři projeli na vodní hladině člunem slalom, který byl sestaven ze čtyř bójek v řadě za sebou. Po projetí slalomu museli soutěžící provést zacouvání s člunem do kotviště. Na dalším stanovišti museli záchranáři zachránit postiženou osobu z břehu. Další stanoviště bylo zaměřeno na záchranu osoby z vody. Osoba měla poraněnou páteř. Záchrana a naložení postiženého do člunu musela být provedena šetrně a s maximální ohleduplností. A s pomůckami na fixaci páteře, které muselo mít každé družstvo ve výbavě. Na dalším stanovišti museli soutěžící předvést ovládání záchranného plavidla (raftu). Pomocí, „házečky”, tedy házecího pytlíku, museli zachránit tonoucího. A jak závody dopadly? 1. místo – HZS Ústí nad Orlicí 2. místo – HZS Holešovice  3. místo – HZS Mladá Boleslav  (Zdroj Orlicky.net)


Čechoaustralan Josef Tomáš připomíná sv. Václava

Sv. Václav = patron  české země.
Tak vnímá úlohu tohoto světce českotřebovský rodák, žijící od  šedesátých let  minulého století v australském Melbourne. I když má již devět křížků, a v emigraci je přes  půl století tak stále vzpomíná na Česko, Československo a také Českou Třebovou, kde se v tehdejší Rybnícké ulici nedaleko Paukertovy hospody narodil. Je např. spolužákem dvojčat - bratrů Zdejdy a Bojdy Langových.
Je to velmi vzdělaný člověk, vyzná se v technice, v době aktivity zřídil a provozoval vlastní firmu Advea. Navíc byl a stále je literárně činný, přispívá do česky vydávaného časopisu Čechoaustralan, překládá z češtiny do angličtiny a mezi jeho oblíbené autory patří např. Josef Holan
Vydal také řadu knih v češtině, např. přes českobudějovické regionální nakladatelství a jednu knihu veršů s názvem Hříva také věnoval mamince v České Třebové.- Kniha vyšla paralelně v České Třebové a také v Melbolurne a je záznamem o tom, jak Josef Tomáš nemohl psát dopisy mamince dle pravdy, cenzura by je zničila. A tak psal básně, které se pak podařilo vydat souhrnně pod názvem Hříva. V České Třebové byl spoluautorem Karel Aliger, měl jsem tu čest vydání knížky zajišťovat - vyšla pod hlavičkou českotřebovského Městského muzea.
Josef Tomáš po sametové revoluci opakovaně navštívil Českou Třebovou.  
V tehdejší České čajovně jsme realizovali křest jeho publikace Hříva a naposledy sem přijel v roce 2010. 
Nyní si jen  píšeme, k Vánocům, Velikonocům, Josef Tomáš sleduje i politické dění a to co se dělo při volbě prezidenta republiky. Zajímavé je, že až do Austrálie doléhají " fake news" z českých sociálních sítí a tak si píšeme o tom co z toho je pravda a co je upravené, zkreslené a schválně vymyšlená nepravda.  Někdy ani nemůže věřit tomu, že by mohli být někteří Češi tak zlí, jako by nepomatovali sovětskou okupaci  v šedesátém osmém..
Nyní bude svátek sv . Václava, náš státní svátek a tak jsem opět v předstihu dostal znovu jeho báseň napsanou v roce 1982, kterou otisknu v předstihu - abych nezapomněl a abychom si uvědomili, že ti emigranti vnímají naši historii velmi citlivě a špatně snášejí špatrné zprávy o dění u nás....
Milan Mikolecký


Zajímavost:  

Tajemnice německého Ministerstva obrany si k odchodu do důchodu nechala zahrát Dvořáka
Na nádvoří berlínského sídla německého Ministerstva obrany ve středu 6. září 2023 po setmění zazněla serenáda předního českého skladatele Antonína Dvořáka. Skladbu si vyžádala nyní již bývalá tajemnice Margaretha Sudhofová v rámci ceremonie k odchodu do penze. K rozlučce s tajemnicí ve výslužbě Sudhofovou zahrál včera Armádní hudební sbor Bundeswehru Dvořáka, The Beatles a národní hymnu. Vojenskou ceremonii hostil ministr obrany Boris Pistorius,“ uvedlo dnes Spolkové ministerstvo obrany na sociální síti X (dříve Twitter).
Ministerstvo obrany se s vysokými činiteli a významnými vojenskými představiteli loučí večerní ceremonií za svitu loučí. Ti, kterým se této pocty dostane, si mohou vybrat, jaké skladby od vojenského sboru chtějí slyšet. Čtyřiašedesátiletá Margaretha Sudhofová si jako první vybrala Dvořákovu Serenádu d moll, op. 44, po které následovala skladba English Folk Song Suite od anglického skladatele Vaughana Williamse. Jako třetí píseň zvolila When I’m Sixty-Four od britské kapely The Beatles.