ČD 256/2023        úterý 12. ZÁŘÍ 2023

Nové video Českotřebovského deníku:
Součástí Setkání folkařů na Splavě byla přednáška o Gustavu Habrmanovi

Spolek Zlatý Špendlík  zorganizoval na sobotu 9. září do České Třebové  na náměstíčko Na Splavě celoodpolední happening s názvem Setkání folkařů, kterému předcházela přednáška JUDr. Miroslava  Houšky z Prahy zasvěcený více než půlhodinový projev o životě a odkazu Gustava Habrmana, který se právě v této lokalitě narodil.
K pomníku Gustava Habrmana byly po té položeny květiny a zpívala se česká hymna. Potom přišli ke slovu folkaři a vydrželi do večera.  Českotřebovský deník zaznamenal na video jak projev, tak ukázky z koncertu folkařů. Aby to nebylo dlouhé,  jako první uvádíme projev o Gustavu Habrmanovi, který může být pro Českotřebováky inspirativní, neboť jak známo, tak máme v České Třebové jak Habrmanovu ulici, tak také základní i mateřskou školu a původní budova českotřebovské průmyslovky nesla titul Habrmanova škola práce. A nakonec Pardubický kraj se rozhodl v loˇbském roce udělovat nejlepším učitelům v našem kraji právě Cenu Gustava Habrmana.
Našeho rodáka si hodně ceníme, i když jeho rodná chalupa čp. 62 Na Splavě dávno vzala za své.  Můžeme být rádi, když se odkazem Gustava Habrmana zabývají i jiné osobnosti mimo Českou Třebovou nebo Plzeňsko, kde také působil. Proto považuji za významné tento zaznamenaný projev také veřejně publikovat.  Jsem si vědom, že v přednášce byly některé etapy Habrmanova života  zveličeny a jiné, možná důležitější, byly uvedeny naopak poměrně stručně. To je otázka individuálního přístupu k tématu a literatury, ze které měl řečník možnost čerpat. JUDr. Miroslav Houška se řadí k obrozencům a pořádá po republice přednášky i na jiná témata. Je dobrým řečníkem. To vše jsou důvody, proč přednášku publikuje také Českotřebovský deník.  Ukázky z koncertu "Setrkání folkařů" budou uvedeny jiném videu také samostatně.
Aby informace bylo kompletní, je třeba uvést, co je spolek Zlatý špendlík:
Společenství Zlatý špendlík vzniklo v době covidových restrikcí jako společenská reakce na krácení svobod a pokus o probuzení občanské hybné síly vůči protiústavním nařízením ze strany tehdejší vlády i dalších institucí. I po úplném skončení všech restrikcí se však ukázalo, že jádro společenství Zlatých špendlíků je překvapivě silně spojené a tak bylo zcela přirozeně rozhodnuto v rámci této pospolitosti pokračovat.
V současnosti nabývá Zlatý špendlík podobu občanské organizace s jasnějšími pravidly a pevnou organizační strukturou. Česká republika je rozdělena do Jednot sestávajících z jejich jednotlivých svazů. Každou Jednotu má na starosti koordinátor, stejně jako každý Svaz. Stěžejním pilířem a hlavním důvodem současné existence Zlatého špendlíku je aktivní občanská pospolitost mimo politické nebo úzce specializované zájmové struktury. Tvář této skupiny je různorodá a svobodná, základní vymezenou linií je pět tematických pilířů (pospolitost, souvislosti, kořeny, životospráva a krajina), ideálem je 14 hodnot lidství
Zlatý Špendlík je nadstranický a nadpolitický. Náplní jeho činnosti je sdružování podobně nastavených lidí, organizování společenských, sportovních, vzdělávacích či občansky angažovaných akcí a přednášek. Je založen na komunitním setkávání, podporuje zodpovědnost jednotlivce za sebe i jeho podíl na stavu naší společnosti, země i krajiny, inspiruje k lidskosti, sebevědomí, lásce, hrdosti i soběstačnosti. (mm) Odkaz na video najdete ZDE


Jednalo zastupitelstvo města

Průběh byl poměrně zajímavý a stojí za to se tím zabývat podrobněji. Snad zítra.  Na jednání se omluvila  odstupující radní Bc Tereza Hýblová (3PK, Zelení) a Petr Gregar (Nestraníci). Byla opět doplněna rada města na počet devět, hlasy radniční koalice byl novým radním zvolen Martin Netolický. Diskuze se konala např.  k návrhu jednacího řádu zastupitelstva, naproti tomu změny rozpočtu města prošly bez problémů. Mezi dojmy z jednání patří i ten, že máme  také opozici a že by neškodilo některé předkládané návrhy rady města lépe vysvětlit či zdůvodnit. (mm)

Olympiáda seniorů 2023

V pátek 8. 9. 2023 pořádala místní organizace Senioři ČR  pod patronací Městského úřadu a ve spolupráci s DDM Kamarád druhý ročník olympiády seniorů. Celkem 58 seniorů z České Třebové, Poličky a Litomyšle zápolilo na atletickém stadionu na Skalce v deseti disciplínách: hod granátem, běh mezi kužely, slalom s míčkem na pálce, střelba hokejkou na branku, hod na kroužky, šipky, pytlový terč, lovení ryb, kop na branku a labyrint.
Každá disciplína byla vyhodnocena zvlášť a na závěr tedy rozdal starosta města p. Zdeněk Řehák celkem třicet medailí. Akce, kterou moderoval p. Jiří Holý,  byla podpořena projektem „Obec přátelská rodině a seniorům“. Při nástupu zúčastněných zazněla zdravice a poděkování hlavní organizátorce této akce - předsedkyni MO Senioři ČR pí Miloslavě Kroftové, která se pro nemoc nemohla zúčastnit. Velké díky však patří všem, kteří se zúčastnili, ať už jen jako diváci, či jako sportovci,  ale hlavně pak všem, kteří se na této akci podíleli při přípravě i jejím hladkém průběhu.  Mirka Červinková. Autor fotografií: Michal Horák 
Celý článek a bohatá fotografická dokumentace z akce je ve zvláštním souboru ZDE

V Sokole Na Skále bude zahájeno pravidelné cvičení: 
Rodiče a děti  - ZAHÁJENÍ VE STŘEDU 13.9. v 16:30 hodin
Ženy - ZAHÁJENÍ V PONDĚLÍ 18.9. v 18:30 hodin
Více zde: https://sokol-ceskatrebova.webnode.cz/

NOVĚ OTEVŘENÉ RODINNÉ PSYCHOLOGICKÉ CENTRUM  NA PARNÍKU, ÚSTECKÁ 205

Nové prostory rodinného psychologického centra dnes byly slavnostně otevřeny za přítomnosti starosty města Zdeňka Řeháka a místostarostky Petry Válkové. Setkání se zúčastnila také Magdaléna Peterková, která jakožto starostka stála u začátku rekonstrukce bývalých prostorů České pošty pro účely rodinného psychologického centra. Potřebné práce na této městské nemovitosti provedla společnost TEZA na přelomu minulého a letošního roku. Jejich účelem nebylo pouze uzpůsobit část prostorů pro potřeby centra, ale také zajistit lepší energetické dispozice celé budovy, kde se nachází také druhý komerční prostor a městské byty.
„Naší hlavní vizí a cílem je propojení péče o duši i o tělo a poskytnutí komplexní pomoci a podpory, když se život zašmodrchá. Děkujeme všem za pomoc s realizací naší myšlenky zřídit Rodinné psychologické centrum tady v České Třebové,“ pronesla k přítomným provozovatelka centra Jana Klumparová.   
„Jsem rád, že se těmto prostorům, které se nachází v městském majetku, podařilo najít smysluplné využití znamenající přínos pro celou Českou Třebovou,". uvedl při příležitosti otevření rodinného psychologického centra starosta Zdeněk Řehák. 
Kromě psychologické pomoci centrum nabídne i další služby, jako je například homeopatie, aromaterapie, cvičení jógy a masáže.

Krajskou poradnu pro rodinu povede Petra Lášková

Jednou z příspěvkových organizací, které zřizuje Pardubický kraj, je i Poradna pro rodinu. Má krajskou působnost a patří pod ni jednotlivé poradny v Pardubicích, Chrudimi, Svitavách a Ústí nad Orlicí. Jejího dlouholetého ředitele Romana Miletína vystřídala od září letošního roku Petra Lášková. Do funkce ji uvedl radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
„Krajská poradna je naším partnerem v mnoha projektech rodinné politiky,“ konstatoval Pavel Šotola. „Slouží především lidem v krizových situacích osobního života nebo i těm, kteří jsou nebo se chtějí stát náhradními rodiči. Paní ředitelce přeji hodně úspěchů a energie při práci ve prospěch rodin z našeho kraje a také děkuji Romanu Miletínovi za dosavadní vedení poradny, kde odvedl velký kus práce. Zároveň respektuji jeho žádost o uvolnění z pozice ředitele a jsem rád, že v poradně bude dále působit jako psycholog,“ dodal radní Šotola.
Rozhovor s novou ředitelkou najdete v samostatném článku ZDE


Slatiňanský zámek bez bariér  


Sídlo Auerspergů si prohlédli návštěvníci se zdravotním postižením a zájem předčil očekávání 

Národní památkový ústav úzce spolupracuje s Národní radou osob se zdravotním postižením a jedním z výstupů této spolupráce je projekt Památky bez bariér. V Pardubickém kraji byl zvolen zámek Slatiňany a prohlídky pro osoby s různými zdravotními handicapy se zde uskutečnily v pondělí 11. září.

Památky bez bariér je několikaletý společný projekt NPÚ a NZRP ČR z.s., kdy jsou na vybrané památce připraveny prohlídky výhradně pro osoby se zdravotním postižením a jejich doprovod. Ve slatiňanském zámku se tak konaly prohlídky pro osoby s pohybovým postižením (na vozíčku) a také pro osoby se sluchovým a zrakovým postižením.

„V loňském roce jsme tyto prohlídky nabízeli na zámku v Zákupech na Liberecku, v letošním roce jsme zvolili Slatiňany na Pardubicku, abychom oslovili tento typ návštěvníků zase v jiném kraji. Navíc má zámek i krásnou zahradu a toho jsme chtěli využít. Musím vyzdvihnout výbornou spolupráci a profesionalitu kolegů z krajských pracovišť NRZP, kteří zajistili tlumočnici do znakového jazyka, pomáhali s tvorbou podkladů pro osoby se zrakovým postižením a celkově zajistili domluvený počet účastníků“, pochvaluje vzájemnou součinnost Miloš Kadlec, ředitel NPÚ, Územní správy na Sychrově, do jehož gesce uvedené zámky spadají.

„I mimo tento projekt se snažíme umožnit prohlídku zámku osobám s různým typem postižení, ale samozřejmě nemáme trvale k dispozici průvodce, který by ovládal znakový jazyk či speciálního pedagoga pro práci se skupinou s postižením zraku. Proto tento projekt vítám, bylo pro mne poučením sledovat profesionály a byl jsem dojatý z reakcí našich dnešních návštěvníků. Pevně věřím, že se zde tato akce nekonala naposledy“, neskrýval dobrý pocit z celého dne kastelán zámku Jaroslav Bušta.

Den bez bariér se konal v pondělí, kdy je zámek pro veřejnost uzavřen. Celkem se zorganizovaly čtyři prohlídky, jichž se zúčastnilo bezmála padesát osob.  Do akce se zapojila také Střední průmyslová škola chemická Pardubice. „Pro naše žáky, kteří pomáhali s dopravou tělesně postižených do obtížněji přístupných míst zámku, byla akce přínosem. Jedná se o žáky oboru Požární ochrana, kteří se budou ve svém profesním životě běžně setkávat s imobilními lidmi a s tímto druhem technické podpory. Jsem přesvědčen, že i z morálního a lidského hlediska je tato spolupráce s NRZP velice cenná,“ říká ředitel školy Jan Ptáček.

„Věřím, že se podařilo připravit opravdu pěknou a kvalitní akci. A to především díky fantastické práci všech, kteří Den památek ve Slatiňanech připravovali. Je radost spolupracovat s lidmi, kteří svou práci dělají nejen s vysokým profesionalismem, především však s nadšením pro dobrou věc. Mě osobně velice překvapil nečekaně velký zájem o komentované prohlídky zámku a s těžkým srdcem jsem odmítala zájemce, kteří se hlásili nad rámec nastavené kapacity.  Například prohlídku pro osoby se zrakovým postižením a nevidomé bychom naplnili nejméně dvakrát. V návaznosti na dnešní, a určitě pozitivní, zkušenosti si dovoluji odhadovat, že dnešní akce rozhodně není tou poslední“, hodnotí dnešní den Lenka Skokanová, koordinátorka NRZP Pardubického kraje.