ČD 272/2023     čtvrtek 27. září 2023



Před rokem byly komunální volby - aneb  -

už můžeme hodnotit první rok nové vlády města


Tento text si klade za cíl především upozornit na to že čas běží a první čtvrtina působnosti nového zastupitelstva uplynula. Na nějaký podrobnější rozbor je zapotřebí více času. Ve skutečnosti může být takové hodnocení  různé podle  toho z jaké strany se na problém budeme dívat, zda z pohledu nové radniční koalice, nebo z pohledu veřejnosti.
Pohled veřejnosti je samozřejmě těžké zjistit, to by bylo zapotřebí udělat nějaký "kulatý stůl" a zde nějak vybrat diskutující. Myslím, že se do toho nikdo nepohrne. Ve skutečnosti je totiž  na nějaké velké hodnocení - tedy ať již chválení, nebo odsuzování dle mého názoru ještě brzy.  Můžeme snad hodnotit, kolik záměrů a projektů nové vedení shodilo pod stůl, ale mimo veřejně odsouhlasených záměrů nevíme, jaké další trumfy ještě má nové vedení města v rukávu.  Je však zřejmé, že se situace komplikuje na více frontách a že starostí rozhodně neubývá.  To ale bylo zřejmé již před volbami v loňském roce.  3PK se však tehdy snažila namluvit  to, aby veřejnost nabyla dojmu že s pomocí kraje snad zvládneme všechno bez větších komplikací.
Daleko snazší by mělo být získání pohledu na situaci města po roce od samotného vedení města.  V této době již musí skončit vymlouvání na dědictví po "minulé vládě" a je třeba řešit vlastní cíle a záměry. Největší rozdíl od situace, na kterou jsme byli ve městě zvyklí, je oblast informovanosti, tedy počet zveřejněných textů.  Z počítače tiskového mluvčího se jistě proto hodně kouří.
Věřím proto, že roční interval od komunálních voleb neunikne ani jemu a tím i vedení města a předstoupí před veřejnost  se "Zprávou o stavu města",  aby bylo sděleno co se podařilo, co se změnilo a na co se máme těšit v dalším období.  A třeba i co se (zatím) nepodařilo. Čas běži opravdu rychlým krokem.
Zřetelná je pro mne např. změna ve složení rady města, řešená  právě v sestavě 3PK. Jistě měla další důvody a odstoupení Terezy Hýblové bylo krokem, který měl něco změnit a zřejmě i vyřešit, vylepšit. Stalo se to, co jsem předvídal, Martin Netolický se (konečně a vlastně u nás poprvé) stal členem rady města a nebude již tedy působit jen s hlasem poradním, tedy v roli, ve které se vždy "našel", ale s plnou odpovědností za každé rozhodnutí rady města. 3PK má totiž v radě většinu a tak se těžko může vymlouvat na koaliční partnery. A na druhé straně koaliční partneři nechtějí být v radě jen do počtu, ale jejich názor je třeba respektovat. Pokud by to tak nemělo být, pak jde o divný projekt... 
Takže uvidíme.  Nicméně nějaké roční ohlédnutí připravuji, snad až k datu nástupu do funkcí, protože po volbách byla nejdříve doba euforie, pak nějakého vyjednávání. 3PK získalo co potřebovalo a tak by mělo nyní svou radost po loňských volbách přenášet do praktického života našeho města. (mm)
Sportoviště pro školu na Parníku má šanci

Do kontextu doby se velmi dobře hodí čerstvě dne publikovaný článek, který  částečně uvádím  vedle tohoto příspěvku. Je to ve skutečnosti velmi dobrá zpráva. Zpráva o tom, že pro kritizovaný sportovní areál základní školy se najednou - mávnutím kouzelného proutku  našel dotační titul, který zřejmě umožní akci po nějaké úpravě realizovat.  Bude to však v kalupu, však si to přečtěte.  Na tomto místě je třeba uvést souslednost časovou. Kouzelný proutek se našel právě pár dnů po rozdávání petice nespokojených rodičů, kteří ukazovali na setrvalý špatný stav školního sportoviště, které je podle některých hodnocení spíše v havarijním stavu a neumožňuje bezpečné sportování. 
Této akce si všiml i Českotřebovský deník  263/2023
V archivu  jsem k tomu pak našel o den později  i dokumentaci předchozích let a přinesl ji "na světlo Boží ZDE, se svou vlastní reakcí přišla téhož dne i bývalá zástupkyně ředitelky školy Hana Frühaufová.
Ze všeho bylo vidět, že zajištění řádného školního sportoviště  je velmi důležité a že nelze souhlasit s názorem že "Už se do parnické školy investovalo dostatečně". Vždyť sportovní plocha u školy na Parníku může velmi dobře použit i pro volnočasové aktivity sportovních spolků v této části města, její realizace rozhodně nebudou žádné vyhozené peníze, bude dobře a dostatečně využívána.
Jsem velmi rád, že slova o potřebě rekonstrukce sportovního areálu ZŠ Ústecká padly na "úrodnou půdu". V tomto případě je potřeba  vedení města pochválit za akční přístup, ukázalo schopnost pragmatického přístupu, i když to bude znamenat nejen zvýšené úsilí  všech, kteří nyní mají v rekordně krátké době připravit  všechno pro získání dotace. Bude k tomu třeba i dodatečné rozhodnutí zastupitelů, tedy mimořádné jednání zastupitelstva. Tyto zprávy již rezonují městem od pondělní rady a  ve středu byly potvrzeny zveřejněným textem. Můžeme sice  diskutovat o tom, proč se o dotačním titulu nevědělo dříve, proč ty mimořádnosti a tak podobně. Prostě učený z nebe nespadl a všechno přebíjí iniciativa ke změně a k nápravě:  tedy Parník se dočká. A to je největší přínos, který je třeba pochválit.
 
Aby bylo zřejmé, o jaký projekt se jedná, uvádím jeden z obrázků

Vydání  publikace o historii Jabkancové pouti se blíží     


V pondělí 25. září 2023  mi byla předána korektura mé nové publikace s názvem  „Jabkancová pouť v České Třebové a její zakladatelé". Jakmile korekturu opravím, předám ji zpět k vydavateli,  tisku již nebude stát nic v cestě. Tak se rýsuje vhodná příležitost pro jabkancové umělce, jejich příbuzné a potomky, členy Spolku od sv. Kateřiny, třebovské spoluobčany a místní patrioty, kniha bude jistě vhodným vánočním dárkem, pro jejich blízké. Kniha o  „pouhých" 360 stranách, množstvím dosud nepublikovaných fotografií, bude v prodeji v knihkupectví KOSMAS v České Třebové. O dalším vývoji budu veřejnost  informovat. Známe již konečnou podobu knihy. Zatím zde malá ukázka náhodně vybraných  stránek. Obálka se nyní připravuje. Jakmile bude kniha hotova, připravujeme její křest v budově městské knihovny. Martin Šebela


Podzimní trhy omezí 7. října dopravu na Starém náměstí
Dne 07.10.2023 od 8:00 hod do 17:00 hod. bude z důvodu probíhajících trhů uzavřena spojovací komunikace mezi horní a dolní částí Starého náměstí pro průjezd vozidel. Provoz placeného parkoviště nebude přerušen, dojde k omezení parkování v první horní řadě parkoviště, která bude vyhrazena pro vozidla zásobování. 

Kohouti nechali vyhrát litomyšlského soupeře
HC Kohouti Česká Třebová - HC Litomyšl 3 : 4 (1:2, 0:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 20. Ostřanský (Prachař), 43. Semorád (Rozlílek, Vašíček), 55. Martinec (Hradil, Rozlílek) – 8. Půlpán (Pilař), 16. Dostál (Barkóci, Švec), 22. Stoklasa (Půlpán, Pilař), 44. Vomočil (Bláha)
HC Kohouti Česká Třebová: T. Vlk (M. Kadlc) — T. Havránek, V. Leder, Z. Hradil, J. Vašíček, D. Blažej, D. Král, P. Jemelka, T. Jelínek — M. Ostřanský, J. Vaňo, M. Pavlovský, T. Prachař, J. Fúzik, J. Martinec, V. Rozlílek, J. Semorád, K. Plášek, V. Veverka
HC Litomyšl: M. Dostál (M. Horáček) — O. Bláha, M. Bažant, Š. Voříšek, J. Zahradník, A. Jonáš, J. Škvor — Š. Švec, M. Edl, T. Jakubec, J. Voříšek, F. Stoklasa, A. Půlpán, D. Barkóci, L. Pilař, J. Dostál, F. Vomočil
Rozhodčí: Jan Čížek — Patrik Landsmann, Matěj Mikula  Diváci: 410

Pozvání na přednášku  do Litomyšle ke Dni architektury

Přednáška doc. Mgr. Martina Pavlíčka, Ph.D. o geniálním českém barokním architektovi Janu Blažeji Santini-Aichelovi se koná v rámci oslav Světového dne architektury v úterý 3. října od 17.00 hodin v domě U Rytířů.  Vyposlechněte si společně s námi fakta a zajímavosti o životě a díle tohoto uznávaného architekta, který projektoval své stavby v jedinečném slohu barokní gotiky.


Speciální škola v Ústí nad Orlicí má nové učebny pro handicapované žáky

Krajský radní Josef Kozel navštívil Speciální základní školu, mateřskou školu a praktickou školu v Ústí nad Orlicí po dokončení projektu, který přinesl modernizaci vzdělávacího prostředí pro žáky se speciálními potřebami.
 Na základě společné investice Pardubického kraje a Evropské unie se podařilo dokončit stavbu odborných učeben pro žáky s mentálním postižením. Výše investice činí téměř 25 milionů korun. Dlouho očekáváná investice nabízí škole vylepšení vlastních služeb. Nově otevřené prostory jsou zhotoveny pro speciální potřeby žáků a vybaveny moderními technologiemi. Vybudováno bylo i bezbariérové WC. Usilujeme také o zlepšení pracovního prostředí zaměstnanců Speciální školy v Ústí nad Orlicí. Proto bylo součástí stavebních prací vybudování kvalitního zázemí pro učitele. Investice také zahrnovala zakoupení nového osobního automobilu pro výjezdy pracovníků SPC za klienty. Cílem projektu je tak, co nejlépe zajistit intenzivní individuální péči, kterou děti s mentálním handicapem potřebují. Věřím, že budeme v investicích do speciálního školství pokračovat, jak v samotném Ústí, tak i v dalších speciálních školách, které v našem kraji zřizujeme," uzavřel radní pro školství Josef Kozel. Speciální školu v Ústí nad Orlicí navštěvují také českotřebovské děti.

Už týden platí novela zákoníku práce

V úterý 19. září 2023 vstoupila v platnost novela zákoníku práce a některých dalších zákonů, která přináší pro zaměstnavatele a zaměstnance řadu změn. Již k 1. říjnu 2023 dochází mimo jiné ke změnám právní úpravy informační povinnosti zaměstnavatele při vzniku pracovního poměru. Nově má zaměstnavatel tuto povinnost i při vzniku právního vztahu založeného některou z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr (DPP, DPČ). MPSV připravilo pro zaměstnavatele vzory ke splnění informační povinnosti podle § 37 a § 77a. Jde pouze o doporučení, které není pro zaměstnavatele závazné. Více o novele ZP najete ZDE

Středisko výchovné péče ALFA ve Svitavách v novém

V úterý se ve Svitavách konal Den otevřených dveří nové budovy Střediska výchovné péče ALFA. Prvorepublikovou stavbu získal Pardubický kraj od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a na dvacet let ji bezúplatně zapůjčil městu Svitavy právě pro potřeby tohoto speciálního školského zařízení.
„Prvorepubliková budova nedaleko Svitavské nemocnice byla původně sídlem pobočky Státního zdravotního ústavu, který ji po omezování služeb označil za nepotřebný majetek. Jedinou možností pro bezúplatný převod od státu bylo zapojení kraje, což jsme po dohodě se starostou Davidem Šimkem přijali, jelikož jsem vnímal potřebu tuto budovu získat a adaptovat pro potřeby střediska. Zároveň jsme se zavázali, že ji bezúplatně vypůjčíme právě pro potřeby Střediska výchovné péče ALFA. Nyní máme výpůjčku podepsanou na 20 let,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Pro středisko znamená tato budova sloučení stacionářů do jednoho místa, což je samozřejmě výhodné nejen pro pracovníky střediska, ale také děti a jejich rodiče. Zároveň jsou zde třídy, komunitní místnost či kabinety, které jsou pro poskytování služeb nezbytné,“ doplnil hejtman. Budova byla původně určena k bydlení prokuristy textilní továrny. Po válce připadla společnosti Vigona, byla v ní také mateřská školka, poté v ní sídlil Státní zdravotní ústav.
Středisko výchovné péče Svitavska ALFA je školským poradenským zařízením, které poskytuje od školního roku 2014/15 preventivně výchovnou péči dětem a mladistvým od 3 do 18 let, popřípadě do ukončení jejich soustavné přípravy na budoucí povolání (do max. 26 let). Péče je poskytována ambulantní, terénní a celodenní formou na území celého okresu Svitavy, s detašovanými pracovišti v Poličce, Moravské Třebové, Jevíčku, Litomyšli a ve Svitavách.


Noc vědců, letos podtitulem TAJEMSTVÍ

Areál kampusu VŠB - Technické univerzity Ostrava, pátek 06. října 2023 17-22 hodin, parkoviště vedle CPIT
ASEP a příznivci elektromobility podporují přítomností svou a svých elektrovozidel ekologické přístupy k životu, jehož je čistá doprava nedílnou součástí. Stejně jako v minulých letech se zúčastní i celostátní akce Noc vědců. Tradičně v Ostravě, areálu Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava.
Komentované ukázky A SVEZENÍ ELEKTROMOBILY proběhnou na parkovišti vedle budovy CPIT . Přednášky v učebně RA1.  Jde o program pro celou rodinu a vybrat si můžete cokoli chcete, vstup zdarma.
Jak se k nám dostanete?  Součástí je malý sraz elektromobilů, zájemci registrujte se prosím na emailu u Radovana Burkoviče, aktivního propagátora elektromobility ASEP nebo SMS na 603497106. Máme také několik míst pro placené dobrovolníky. Ať už na vožení dětí na elektrokárách či hoverboardech, tak dobrovolníky, kteří by se svými elektrovozidly vozili veřejnost. Nabíjení pomalé i rychlé 50 kW pro ně je na místě zajištěno.