ČTD 3/2024      čtvrtek 4.ledna


Nové video Českotřebovského deníku: Adventní návštěva Pavla Langhanse

Pavel Langhans je už deset let "v exilu" v Nekoři, ale vzpomíná a také sem tam přijede. Není to totiž daleko a má zde spoustu známých.   Při své adventní návštěv přivezl nejen péefku, ale také soubor  otextovaných kreseb na téma Perličky ze soudních síní, které prezentujeme při poslechu dvou zpívaných příběhů Ivo Jahelky jako ukázku ilustrovaného semináře na téma Perličky ze soudních síní. Součástí Českotřebovského deníku je zatím dlouho nijak neaktualizovaná sekce "Pavel Langhans", což nyní změníme a  vše co mám nového doplníme. Odkaz na video ZDE

Českotřebovský fotbal má ztrátu: zemřel Vlado Novotný

Vladimír Novotný (Vlado) se narodil  2.června 1937 na Slovensku. Do České Třebové přišel ve svých 17ti letech v roce 1954 studovat průmyslovou školu a zde začala jeho fotbalová  kariéra. Nejprve jako dorostence, ale pro svůj talent se brzy dostal do mužstva dospělých, kde byl ve společnosti vynikajících fotbalistů, jako byli bratři Klaclové, Zemanové, Šustr, Jelínek, Ráb, Schenk a další a to byla pro něho ta největší fotbalová škola. Zasloužil se i o postup do divize v roce 1959 a v roce 1961 dokonce do historicky nejvyšší soutěže, která se v České Třebové hrála a to do II. ligy i když to bylo pouze na jeden rok V mistrovském zápase doma s Gottwaldem (Zlínem) byl autorem jednoho gólu. Až do roku 1970 byl platným hráčem A mužstva. Ve 27 létech si při tréninku způsobil zranění páteře, což si vyžádalo operaci a tím skončila jeho aktivní činnost. Přešel do funkce trenéra mládežnických družstev, kam přivedl oba své syny. Občas si zahrál za družstvo staré gardy.
Vlado Novotný i při studování a hraní fotbalu si v našem městě našel nevěstu Martu Klaclovou, kterou si potom vzal za manželku a společně vychovali dva syny Vladimíra a Pavla.
V každém případě je představitelem fotbalové rodiny už třetí generace a určitě mu dělá radost sledovat své vnuky. Doma měl potřebnou rodinnou pohodu, ale v posledních letech  opotřeboval především zdraví.
Přidám to, co o sobě napsal Vlado Novotný do publikace 100 let fotbalu v České Třebové:
Když jsem v létě absolvoval fotbalové vzpomínání  s Ádou Ptáčkem, Josefem Dejmkem a Jirkou Páskem při oslavě jeho devadesátky, tak jsme na Vlada Novotného vzpomínali, byl častým účastníkem řady popisovaných událostí a fotografií.   Smutná zpráva o úmrtí na Vánoce 2023 nyní nikoho z nás nepotěšila.  Budeme na něho stále vzpomínat. Přidám ještě fotografii staré fotbalové gardy, kde Vlado Novotný nechybí. (Datum snímku 2007)  (mm)
Nekrolog Jana Luzara, dlouholetého školníka ZŠ Nádražní najdete ZDE
Na Nový rok jsem si šel koupit Čtyřlístek KČT do hospody v Kozlově.

Chata Maxe  Švabinského, kam se dlouhá léta pořádaly novoročni výstupy už je totiž druhý rok zavřená a tak se turisté již podruhé vypravili na Nový rok do hospody U Patřínů, jak se má zdejší kozlovská hospůdka správně jmenovat . Zde tradičně čtyřlístky pro štěstí prodávala Eliška Kodytková. Čtyřlístky mají kouzelnou moc, přinášejí štěstí a také užitek . Vybrané peníze budou  použity centrálně na úpravy turistických tras pro invalidy. Do Kozlova přišlo opět hodně známých tváří z České Třebové - přispěli na dobrou a potřebou věc. Václav Polák

Divočáci na Horách

Myslím na těch "našich Horách" tedy horách českotřebovských. Na fotografii, kterou uvádím je vidtě, jak divočáci změnili zdejší louku k nepoznání. Jejich řádění jsem loni sledoval na Robově kopci, letos na Horách. Zde to je přece jen dál od lidí, tak si myslím, že by s tím měli myslivci něco dělat. Kdyby si na pár dnů pronajali boudičku rozhodčích, využívanou jen pár dnů v roce, tak by mohli pro všechny udělat dost užitečné práce a zajistit zvěřinové hody ve všech školních jídelnách daleko široko.  Situace s černou zvěří se stává neudržitelnou a něco se s tím dělat musí! (mm) Fotografie z 2. ledna 2024.

 

 ZA TUČŇÁKY DO PATAGONIE  

Přednáška v Ekocentru Podorlicko, Podbranská 959 Česká Třebová 11.1. 2023 čtvrtek 18,00
Vyprávění Mgr. Hany Entové o měsíční výpravě do Patagonie a Ohňové země. Kromě navštívených jihoamerických památek bylo cílem cesty pozorování a fotografování místní fauny a flóry. Na své si přijdou i milovníci hor a ojedinělých fenoménů zdejší neživé přírody. K vidění bude fotoprezentace a velkoformátové knihy.
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.      Vstupné dobrovolné.