ČtD 51/2024    středa 21. února 2024 



Z vernisáže nové výstavy Václava Kočího v Galerii Kulturního centra  

Václav Kočí: As Natural, As Breathing. "Malba mně musí přitahovat, polapit, pak je to skutečně ono" Výstava byla zahájena v úterý 20. února a potrvá do 14. března 2024. Z vernisáže bude také video.... FOTOREPORTÁŽ  ZDE

Připravuje se  Galaodpoledne Akademie začínajícího podnikání

Dalším začínajícím podnikatelům byla poskytnuta podpora v rámci Akademie začínajícího podnikání neboli "PINKaka PARádního kraje", konkrétně v České Třebové. Akademie byla zahájena loni na podzim v den slavnostního otevření prostor pro českotřebovský podnikatelský inkubátor a vyvrcholí galaodpolednem v pátek 29. února 2024 od 16:00 hodin  na  městském úřadu  v České Třebové. Během odpoledne budou předány certifikáty účastníkům akademie, kteří prokázali odhodlání stát se podnikateli nebo se ve svém podnikání zlepšit.
Akademie PINKaka je vzdělávacím programem navrženým pro jednotlivce, kteří sdílí vášeň a odhodlání k podnikání, ať už mají inovativní nápady na nové produkty a služby, plánují rozšířit své stávající podnikatelské aktivity nebo hledají inspiraci a mentorství od zkušených odborníků.
Které projekty byly v rámci Akademie začínajícího podnikání PINKaka konzultovány?
Hana Soviš přistupuje k podnikání s jasným zaměřením na architekturu, konkrétně se specializuje na design interiérů. Ačkoliv je aktuálně na rodičovské dovolené a podniká na vedlejší činnost, její ambice směřují k dalšímu rozvoji a profesionalizaci svého podnikání. Hana se snaží o větší proniknutí na lokálním trhu v České Třebové, kde vidí obrovský potenciál pro své služby navzdory původním předpokladům. Její cíl je dát svému podnikání pevnou koncepci a strukturu, což je klíčové pro její plány na expanzi a růst. S návratem z Prahy do České Třebové a s odhodláním růst samostatně v oboru, který je ve městě žádaný, Hana ukazuje silnou vůli a determinaci uspět v konkurenčním prostředí.
Klára Demelová, která pracuje jako učitelka na zdravotnické škole v Ústí nad Orlicí, hledala informace a znalosti o podnikání, do jehož světa doposud nepronikla. PINKaka pro ni byla příležitost začít rozvíjet svůj zájem v bylinkářství.
I pro Nelau Olejníčkovou je podnikání novým tématem. V rámci PINKaka rozvíjela svůj nápad na vzdělávání a volnočasové aktivity pro děti. Ačkoli má Nela znalosti v oblasti marketingu, propagace a reklamy, PINKaka jí dala další možnosti. Třeba vstoupit do Podnikatelského spolku, který v České Třebové nově vzniká.
Galaodpoledne je příležitostí pro tyto talentované a odhodlané jednotlivce prezentovat svoje podnikání a následně přijmout zasloužená ocenění za svou práci v rámci Akademie PINKaka. P-PINK je hrdý na své absolventy a věří, že budou pokračovat v rozvíjení svých podnikatelských snů a přinášet pozitivní změny do České Třebové i v rámci nově vzniklého podnikatelského klubu, na který se všichni účastníci těší.

Pozvánka do městské knihovny: Příběhy umění a historie  

Celoroční seriál přednášek

Přednáší Mgr. et Mgr. Jitka Kuběnková. Od 18 hodin.
Vstupné: 40 Kč.
19. března:      OSUDOVÉ ŽENY ČESKÉHO STŘEDOVĚKU
9. dubna:         LEONARDO DA VINCI
10. září:           SLAVNÍ SECESNÍ ARCHITEKTI
8. října:            IMPRESIONISTÉ
12. listopadu: MALÉ VELKÉ CESTOVÁNÍ

Ve dnech 18. března až 8. června 2024

proběhne v prostorách restaurace EVA

v České Třebové, v ulici Na Splavě 

výstava výtvarných prací kursů Malba a Kresba

Univerzity třetího věku Česká Třebová.


Sportovní RUBRIKA


VIDEA z uplynulého sportovního víkendu


Florbalisté Orlicka-Třebovska  junioři - 2. liga skupina 4

Sportovní florbalový klub Orlicko-Třebovsko vznikl v roce 2003. Vznik regionálního projektu se datuje do roku 2005. V tomto roce jsme přijali jméno regionálního svazku obcí Orlicko-Třebovsko a stále rozšiřující základnu začali rozvíjet i v dalších městech bývalého okresu Ústí nad Orlicí. Dnes patříme na území kraje k největším sportovním klubům a naše zaměření na mládež je patrné jak v množství, tak v kvalitě předváděné činnosti.
Junioři FbkOT hrají 4, skupinu II. ligy zahrnující Pardubický a Královéhradecký kraj. Jsou nejúspěšnějším mužstvem klubu. Jejich pozici na čele 1. koše  a celkově na 2. místě za Sokoly Pardubice B lze dokumentovat v tabulce po 14. kole. Ve skupině 4 je zařazeno celkem 20 klubů!

Bazar v DDM Kamarád

Dům dětí a mládeže Kamarád připravil bazar dětského a kojeneckého oblečení, oblečení pro „teenagery“, autosedaček, hraček, postýlek a dalších věcí pro děti.
Oblečení je možné označit dopředu! Seznam a informace k označení oblečení bude ke stažení na našich stránkách v sloupečku „naše akce“ pod letáčkem Bazaru, v aktualitách, nebo k vyzvednutí v kanceláři. Věci je nutné vyzvednout 23.2.2024 v uvedeném čase. V případě nevyzvednutí propadají věci charitě.
Příjem zboží: středa 21. 2. 2024 9:00 – 11:00, 13:00 – 17:00
Prodej zboží: čtvrtek 22. 2. 2024 9:00 – 11:00, 15:00 – 17:00
Výdej zboží: pátek 23. 2. 2024 15:00 – 16:00
Informace o poplatku za příjem zboží najdete na našich webových stránkách.

Připomeňme si videa z loňského února a března 2023


Železniční muzeum v Rosicích nad Labem čeká rozvoj

Pardubický spolek historie železniční dopravy je veřejně prospěšná nezisková organizace, která vznikla v roce 1990. Stará se o Železniční muzeum v Rosicích nad Labem už od roku 1999. V letech 2021 až 2023 byl provoz kvůli zdvoukolejnění trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové výrazně omezený a přestavovala se také železniční stanice. Nyní muzeum usiluje o opravy budovy muzea i areálu do alespoň obdobného stavu, v jakém byl před přestavbou nádraží a také rozšíření a vylepšení expozic. Pomáhá i iniciativa kraje.
Pardubický kraj nyní pracuje na dohodě s Českými drahami. „Oslovili jsme České dráhy s žádostí o odkoupení pozemku, které by muzeum mohlo využívat a získat tak stabilní plochu pro svůj rozvoj. Vzhledem k situaci, která kvůli zdvoukolejnění trati a přestavbě nádraží vznikla, byl provoz omezený,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš.
Spolek má zpracovaný projekt na svůj rozvoj, mimo jiné se chystá zřídit vlečku jako místo k prezentaci historických vozidel i strojů. „Stavební práce nás vrátily o patnáct let zpátky. Za své vzala modelová železnice, kde jsme vozili děti, některé vybavení nám poničili vandalové. Plocha, která se nachází pod nadjezdem by nám pomohla s rozvojem. Máme připravený projekt vlečku s halou, kde bychom garážovali nejcennější stroje, další by potom mohly stát pod nadjezdem a byly by chráněné před vlivy počasí,“ uvedl jednatel muzea Oldřich Čížek.
Plány mají v Rosicích velké. Vzniknout by mohlo unikátní místo otevřené veřejnosti, kde by si na své přišli všichni nadšenci. Zaměřené má ale být také na vzdělávací činnost. V plánu je například navázat plnohodnotnou spolupráci s odbornými školami a umožnit dětem získat vědomosti o oblasti historie a vývoje specifických technických zařízení na dráze. Dále pak vytvoření prostoru pro propagaci železniční dopravy jako jednoho z módů veřejné dopravy již pro děti školního věku – a nabízet speciální programy pro školy v Pardubickém kraji či vytvořit podpůrný program pro získávání zájmu mladé generace o práci v oboru veřejné dopravy.
Do areálu by se měla vrátit také v minulosti hojně navštěvovaná modelová železnice s možností svezení, která byla ve své době (a byla by i dnes) druhou nejdelší veřejně přístupnou v České republice. Muzeum by chtělo také nadále provozovat historické výletní vlaky za turisticky zajímavými cíli v Pardubickém kraji, včetně možného zajištění návazné dopravy historickými autobusy, nebo i historickými trolejbusy v Pardubicích. „V plánu máme také pravidelné zpestření akcí na Pardubickém závodišti nabídka dopravy z hlavního nádraží v Pardubicích na zastávku Pardubice závodiště historickými vozidly, například při příležitosti Velké pardubické,“ uvedl Čížek.
Pardubický kraj by muzeu mohl pomoci se získáváním evropských i jiných dotací. „Spolek má připravený projekt, v procesu je stavební řízení. My s ním budeme spolupracovat tak, aby mohlo vzniknout unikátní místo, které přinese nejen zábavu, ale také poznání a bude zvyšovat zájem o technické profese v Pardubickém kraji,“ dodal Michal Kortyš.

85 let od úmrtí Rudolfa VEJRYCHA mladšího (18.1. 1882 – 18.2. 1939)

Akademický malíř a výtvarný pedagog se narodil v Podmoklech nad Labem v rodině železničního zaměstnance. Po dvou letech se rodina přestěhovala do Prahy. Rudolf měl dva starší sourozence.
Nejstarší Karel byl uznávaným pianistou a pedagogem, sestra Ela se stala známou po sňatku s malířem Maxem Švabinským.
Po ukončení nižšího gymnázia v Truhlářské ulici v Praze odešel na Uměleckoprůmyslovou školu, kterou ale nedokončil. Ze třetího ročníku přestoupil do speciálky prof. M. Pirnera na Akademii výtvarných umění. Maloval portréty, akty, zátiší, městské veduty i krajiny. Ilustroval dětské i odborné knihy. Obdivoval a sbíral folklor. Pracoval jako výtvarný redaktor časopisu Topičův sborník, později si otevřel v Mánesově ulici čp. 30 malířskou školu. K nejznámějším jeho žákům patřili např. Martin Benka, Václav Bartovský, Ludmila Jiřincová, Jan a Adolf Wenigové, sochař Jan Kodet, Emil Kotrba. Jeho žákyní byla i Božena Solarová, se kterou R. Vejrych později uzavřel svůj druhý sňatek.
První manželkou byla Anna Procházková. Přestože na svých výpravách za uměním a krásou přírody procestoval téměř celé Čechy i Slovensko a byl i v řadě cizích zemí, nejraději se vracel do Kozlova, vesničky u České Třebové. Zajížděl sem od roku 1891, plných 48 let. Namaloval zde mnoho obrazů a kreseb. O místě vzniku výtvarných děl vypovídají názvy: U nás v Kozlově, Jaro v Kozlově, Bílý pokoj v Kozlově, Chalupa v Kozlově, Kozlovská kaplička, Kozlovská náves, Rozcestí v Kozlově, Kozlovská silnice ….Zemřel nečekaně v den zahájení výstavy svých kreseb ve Feiglově galerii. Pochován je na malém hřbitůvku v milovaném Kozlově.

AKTUÁLNÍ POZVÁNKY NA AKCE DO DDM

Herní víkend

Akce začíná v pátek 23. 2. 2024 v 18:00 hodin a končí v neděli 25. 2. 2024 ve 12:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385, Česká Třebová. Vstupné 80,-Kč. Přespání umožněno za poplatek 60,-Kč za osobu na noc. Pro děti je přespání možné pouze v doprovodu dospělého. V pátek od 19:00 proběhne turnaj/draft ve hře Magic the Gathering. Turnaj je zpoplatněn (více informací na místě podle počtu hráčů).  V sobotu od 14:00 proběhne turnaj v karetní hře Bang! O ceny. Zápisné do turnaje je 30,-Kč.

Zajíčkovo tvořivé odpoledne 

DDM Kamarád připravil pro děti školního věku Zajíčkovo tvořivé odpoledne – dřevěné domečky. Akce se bude konat v pondělí 26.2.2024 od 15:30 do 17:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385, Česká Třebová. Děti si vyrobí dřevěný domeček, který ozdobí malbou akrylovými barvami. S výrobou jim pomůže lektorka Gabriela Bártová. Akce je vhodná pro děti od 1. třídy ZŠ. Vstupné 50,- Kč, s sebou přezůvky. Na akci je nutné se přihlásit na webu www.ddmkamarad.eu. Maximální kapacita přihlášených dětí je 8.

Zajíčkovo hravé odpoledne

DDM Kamarád připravil pro děti předškolního věku Zajíčkovo hravé odpoledne. Přijďte si s dětmi pohrát do připravené herničky na téma dopravní prostředky. Pro děti bude připravená knihovnička s knihami s tématikou doprava a dopravní prostředky a veselé vzdělávací aktivity a stolní hry.  Akce se bude konat ve středu 28. 2. 2024 od 14:30 do 16:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385, Česká Třebová. Vstupné 50,- Kč, s sebou přezůvky. Na akci je nutné se přihlásit na webu www.ddmkamarad.eu. Maximální kapacita přihlášených dětí je 10.

Přednáška-Harry Potter

Už je to víc jak 20 let od chvíle, kdy jsme šli do kina na premiéru prvních dílů Harryho Pottera. Kolik z nás čekalo v nekonečných frontách před knihkupectvím na vydání nové knihy, toužebně vyhlíželo v den svých 11. narozenin sovu, která přinese dopis z Bradavic, nebo si přálo projít se alespoň jednou společenskou místností v Nebelvíru, prohlédnout si Brumbálovu pracovnu, nebo držet v ruce skutečnou kouzelnickou hůlku? Přivezu Vám celou truhlu exponátů z filmů, povyprávím o návštěvě míst, kde se Harry Potter natáčel, a společně si připomeneme důležité postavy z příběhu a nebudou chybět filmová kouzla a Hedvika!  Akce se bude konat ve čtvrtek 29. 2. 2024 v 17:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385 Česká Třebová.  Cena 40,- Kč. Přezůvky s sebou.

Pozvání na výstavu do Litomyšle: Kapky na kameni

Přijměte srdečné pozvání na vernisáž výstavy Kapky na kameni, která se uskuteční v pátek 1. března v 17.00 v domě U Rytířů. 
Znáte Annu Šabatovou? Víte, jakými skutky se do historie medicíny zapsala Gerti Cori nebo která žena byla první nositelkou Nobelovy ceny za mír?
 Odpovědi na tyto a mnohé další otázky vám nabídne nová výstava v Městské galerii Litomyšl. Jejím východiskem je půvabná a nádherně ilustrovaná kniha Kapky na kameni (2019, Albatros), sledující příběhy padesáti výjimečných, mnohdy nenápadných žen, které však byly a jsou nesmírně houževnaté a inspirující.  ​Součástí vernisáže bude diskuze s editorkami knihy Kapky na kameni, spisovatelkami Kamilou Musilovou a Monikou Kompaníkovou.  Výstava bude otevřena až do 26. května 2024



 

Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...