ČtD 57/2024    ÚTERÝ 27. února 2024 



Rodinná centra jsou často nositeli komunitního života v obci

Kulatý stůl na téma rodinná politika v obcích uspořádala organizace Síť pro rodinu na Krajském úřadu v Pardubicích pod záštitou radního pro sociální péči a neziskový sektor Pavla Šotoly. Mateřská, rodinná a komunitní centra se potýkají s potřebou profesionalizace a nejistotou financování, často ale závisí na tom, jakou podporu dostanou od obce.
Mateřská, rodinná a komunitní (MRK) centra jsou místem přátelským rodině, které poskytuje bezpečný prostor pro setkávání všech členů rodiny a komunity, rozvíjí spolkový a komunitní život v obcích a díky různým preventivním aktivitám podporuje rozvíjení vztahů v rodině. V České republice jich v rámci Sítě pro rodinu funguje 257 center ve všech 14 krajích.
„V Pardubickém kraji máme více jak 30 center s vlastní právní subjektivitou, mnohá další fungují pod obcí nebo církevní organizací. U jejich vzniku byly aktivní ženy na mateřské dovolené. Při návratu do zaměstnání se ukázalo nutností vytvořit alespoň částečné pracovní úvazky, aby byl provoz dál zachován. Dobrovolnictví je vítané v přímé práci s klienty, pro stabilitu organizace je důležitá stálost ve vedení spolku. V Pardubickém kraji je díky podpoře rodinné politiky vysoký podíl takto profesionalizovaných center. Ta v obci zajišťují kvalitní služby pro rodiny: provázejí a podporují rodiče, preventivně působí proti nepříznivým situacím v rodinách, pomáhají v krizi, podporují zdravý vývoj dětí, poskytují informace. V neposlední řadě tvoří přirozené prostředí pro tvorbu komunitních vazeb a tím ovlivňují prorodinné prostředí v obci," sdělila Kateřina Jindrová, krajská koordinátorka Sítě pro rodinu.
Dotace mohou dostávat  MRK centra od ministerstva i od některých krajů včetně Pardubického, ale zásadní je pro ně spolupráce s obcemi. Pokud místní zastupitelé chápou jejich přínos pro obec a jejich preventivní roli, mohou svou činnost dobře rozvíjet podle okamžitých potřeb v obci. O dobře nastavené spolupráci hovořili například starosta Holic Ondřej Výborný, radní Litomyšle Petra Benešová nebo místostarosta Moravské Třebové Václav Dokoupil. Všude tam jsou centra jedním z hybatelů komunitního života.
Pavel Šotola představil účastníkům setkání, jak se vytvářela koncepce rodinné politiky Pardubického kraje. „Myslím, že by některé postupy mohly využít i obce spolu s místními neziskovými organizacemi. Takový dokument nemůže vznikat od stolu, na každé vytipované téma jsme zapojovali odborníky a lidi, kteří s ním pracují, a tvořili jsme to společně.  Tím jsme vtáhli do celého procesu hodně lidí z různých oblastí, kteří se mohou s výsledkem ztotožnit a dál s ním pracovat,“ uvedl Pavel Šotola.
Pardubický kraj schválil koncepci rodinné politiky v roce 2020. Od loňského roku jsou sjednocené dotační programy pod název Pardubický kraj pro rodinu, do kterého je alokováno přibližně 11,5 milionu korun. Čerpají z nich především neziskové organizace, které se zabývají jednak podporou  rodin v krizových situacích, ale pak také organizace pracující v prevenci, jako jsou právě různá rodinná centra, školy a organizátoři volnočasových aktivit.
Zájemce pozval radní Pavel Šotola na konferenci o rodině, která se za účasti řady předních českých odborníků uskuteční 15. května v kongresovém sále OC Palác v Pardubicích.

Live TV v nabídce českotřebovské kabelové televize

Máme velkou radost, že se nám podařilo zařadit do nabídky internetovou televizi Live TV, díky které můžete již tuto sobotu od 16:00 hod. sledovat živě první závod Formule 1 v Bahrajnu na Nova Sport 5 nebo šlágr kola Premier League v neděli od 16:30 na CANAL+ Sport.
Objednejte si balíček KOMBI+, který díky naší „kabelovce“ získáte na měsíc zdarma a poté na 3 měsíce se slevou 25%.
Tento balíček Vám umožní sledovat Nova Sport 3, Nova Sport 4, Nova Sport 5, ale i CANAL+ Sport,  CANAL+ Sport 2 a tím fandit zápasům Premier League, sledovat turnaje WTA, Ligu mistrů UEFA. V neposlední řadě se můžete těšit na přímé přenosy Formule1 ze všech 24 velkých cen včetně kvalifikací a tréninků.

Soutěž ENERSOL 2024: kraj budou reprezentovat čtyři týmy

Žáci šesti krajských středních škol představili na konci února v sále Jana Kašpara své projekty, které usilují o efektivnější využití energií, snížení znečištění životního prostředí, lepší hospodaření s vodou nebo nakládání s odpady. Čtyři týmy úspěšné ve 21. ročníku krajské přehlídky žákovských prací ENERSOL budou náš kraj reprezentovat v březnovém celostátním kole.
Soutěžící před odbornou komisí představovali a obhajovali své práce na téma udržitelnost a inovace. „Projekt ENERSOL má za sebou jednadvacetiletou historii. Zpočátku byl zaměřen na problematiku alternativních zdrojů energie, zejména na využití energie slunečního záření. Odtud pramení i název „ENERSOL“. Postupem času se významně rozšířil o oblast environmentálních témat, které začaly rezonovat zejména v Evropské unii. Aktuálně se také zabývá ochranou ovzduší, hospodařením s vodou a nakládání s odpady. Projekt je určen pro žáky všech typů středních škol, jejichž úkolem je zpracovat zvolené téma a veřejně jej prezentovat před odbornou porotou a ostatními účastníky krajské, celostátní, případně i mezinárodní konference. Cílem je podpořit žáky k samostatné tvořivé činnosti, týmové spolupráci a uvědomění si důsledků ekonomického růstu na budoucnost naší planety. Kromě motivace žáků k vytváření vlastních projektů spočívá význam ENERSOLU také v rozvíjení komunikačních schopností při prezentování a obhajobě svých prací před odbornou porotou a veřejností,“ řekl ředitel Středního odborného učiliště plynárenského Pardubice a ředitel ENERSOL pro Pardubický kraj Martin Valenta.
V Pardubicích se krajského kola soutěžní přehlídky zúčastnili žáci z Vysokého Mýta, Pardubic, Chvaletic a Chrudimi. „Vnímám jako velmi důležité vyvolávat v mladých lidech zájem a touhu o témata jako je například způsob nakládání s odpadem, která nejsou všední a běžná. Právě tématy budoucnosti, která mají a budou mít dopad hlavně na dnešní mladé lidi, se ENERSOL zabývá. Odvahu zapojit se do soutěže a přemýšlet nad věcmi, které se nás dotýkají, se rozhodli žáci ze šesti krajských škol. Jejich účast jim minimálně přinese inspiraci do dalších let. Dnešek by však nebyl možný bez učitelů a dalších lidí, kteří žákům pomáhali. Poděkování patří také partnerům projektu. Vítězům, kteří se 21. a 22. března 2024 zúčastní celostátní konference na Univerzitě Pardubice, držím pěsti,“ dodal krajský radní pro školství Josef Kozel.

Město hodlá rekonstruovat Větrnou ulici na Parníku

Město zadalo objednávku  u firmy VECTURA, s.r.o. Pardubice, kterou zadalo studii stavby „Rekonstrukce ul. Větrná V České Třebové“ pro projekt, jehož předmětem bude budoucí výstavba ulice Větrná V České Třebové, Jde o přípravu textové a výkresové části architektonické studie, základní situace zájmového území, přehled vlastníků pozemků dotčených stavbou, návrh technického řešení komunikací, návrh dopravního řešení,  odvodnění komunikací  a zpevněné plochy včetně informativního rozpočtu. Termín vyhotovení díla je do 30.04.2024
Vysvětlení. Lokalita nutně potřebuje vyřešit základní záležitosti, tedy posílení sítí, dopravní připojení tak, aby zde mohl probíhat další rozvoj kapacita sítí je nedostatečná. Rozvoj má být komplexní, proto je třeba posoudit všechno tak jak je ve výše uvedeném zadání. Podobně bude zřejmě třeba řešit i další lokality   

Přísné podmínky pro řešení přestavby Velkého domu v Husově ulici

Zastupitelstvo města schválilo záměr prodeje pozemků v blízkém okolí tzv. "Velkého domu čp. 03/P v Husově ulici.  Záměr počítá s kupní cenou stanovenou znaleckým posudkem ve výši 600 Kč/m2 + DPH Jde o  převod do vlastnictví společnosti Eastend s.r.o.,  Lanškroun. Náklady spojené s převodem, tj. náklady na znalecký posudek, geometrický plán a kolek k návrhu na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí, uhradí nabyvatel. Ve věci bude uzavřena smlouva o smlouvě budoucí kupní, která podmíní prodej pozemků následujícími fázemi rekonstrukce objektu čp. 93: dokončení fasády budovy, střechy, byty do fáze vnitřní úpravy povrchů (vnitřní omítky a hrubá podlaha bez nášlapné vrstvy).
Město má zájem na vyřešení dlouhodobě neúnosné situace spojené se současným technickým stavem objektu, určeného k demolici. Proto smlouva o smlouvě budoucí kupní bude mimo jiné obsahovat následující podmínky pro odstoupení účastníků od smlouvy: (1. toto z roku 2011, 2. foto z roku 2019).
Je otázkou, zda toto ovšem  celkem nově založená společnost Eastend zvládne, její základní kapitál je 1000 Kč. Proto ta přísnost a opatrnost při schvalování záměru. Jinak jde o potřebný záměr - už aby byl vyřešen...

Znovuoživení Chaty Maxe Švabinského  - začíná svítat.

Zájemce existuje, dokonce byla složena záloha  pro koupi nemovitosti, což je dobrá zpráva.  Dobré je také to, že se našli zájemci z našeho města a že je tedy na světě podnikatelský záměr na využití,. Asi je ještě brzy na předpovědi dalšího vývoje. Bez stavebních úprav to zřejmě najednou zprovoznit nebude možné. Ale nechme se překvapit...

Budeme mít Třebovsko-orlický podnikatelský inkubátor

Tak nějak jsem zřejmě se zpožděním zaregistroval malou změnu v názvu chystaného záměru - dříve uváděný "ČT PINK", tedy českotřebovský podnikatelský inkubátor, který byl loni v listopadu otevřen na skalce se proměňuje, zatím alespoň v názvu.  Je zřejmé, že přívlastek  "Českotřebovský", není pro okolní region dost vhodný, protože se požaduje - a to zcela logicky - aby sloužil pro širší východní polovinu Pardubického kraje. Česká Třebová z názvu úplně nevymizela - nyní se uvádí podle nadpisu "Třebovsko-orlický inkubátor", ve zkrate tedy TO-PINK. Už máme Orlicko-Třebovsko, v nyní navrženém názvu se pořadí prohodilo - Třebová je na prvním místě. Snad to je právě ta naše Česká, protože ještě máme Moravskou a Dlouhou Třebovou. Je to universálnější...
Více se jistě dozvím na tiskovce v Pardubicích 25. března, kde budou podle programu představeny výsledky v důležitých základních službách P-PINK:
Konzultace, inkubace, coworking a představí se nově rozvíjené projekty, úspěšné realizace, prozatímní nezdary ale i zajímavé příležitosti do blízké budoucnosti. Mezi ty patří určitě bližší pohled na vývoj projektu TO.PINK - Třebovsko-Orlický podnikatelský inkubátor a PINKaka - akademie začínajícího podnikaní poběží v roce 2024 v 10 městech kraje a 2x v krajském městě včetně zajištění podnikavosti pro 8-9.tříd vybraných ZŠ v daných městech.
Další problém je Cirkulární hub - ve spolupráci s RRAPK se podařilo získat do kraje a krajského města unikátní projekt Cirkulárního hubu, který nám umožní přiblížit se k tématům klimatickéh změny, ESG problematice a cirkulární ekonomice
IDZ - díky nově získané podpoře z MŠMT prostřednictvím Pardubického kraje jsme mohli obnovit vylepšené služby pro střední školy včetně přípravy našich regionálních fiktivních středoškolských firem pro národní a mezinárodní soutěže
Dále bude představena  ekonomika P-PINK, interní tým a externí tým mentorů a konzultantů atd. Doufám, že již bude konkrétní budoucí řešení  českotřebovské  inkubátoru včetně harmonogramu jeho přípravy. Odhadovaná investice, zahrnující ovšem  dotační peníze dost převyšuje 100 milionů korun.


 

Pětiletka Běsů

V úterý 27. února 2024 od 16 hodin bude na třídě Míru v Pardubicích veřejnosti poprvé představena venkovní výstava Pětiletka běsů, která se zabývá obdobím po nástupu komunistického režimu v našem regionu. Více ZDE




Připomeňme si videa Koncert učitelů ZUŠ 2024, 2023, 2020


VIDEA z MINULÉHO sportovního víkendu



  

Připomeňme si videa z loňského února a března 2023




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...