ČtD 59/2024    čtvrtek 29. února 2024 



Rekonstrukce sportovního areálu českotřebovského gymnázia začíná.

Právě poslední den měsíce února 2024 dochází k předání staveniště dodavateli investice, na kterou českotřebovské gymnázium dlouho čekalo.  Gymnázium je škola zřizovaná Pardubickým krajem a podmínkou rozvoje bylo převést postupně budovu školy, potom školní zahradu a nyní také sportovní areál do majetku Pardubického kraje.  město samo má spoustu jiných a velmi potřebných investičních záměrů a investování do areálu krajem zřizované školy nebylo  reálné.  Díky dobré spolupráci s Pardubickým krajem se  Předání školní budovy, školní zahrady a nyní i sportovního areálu vždy vyplatilo. Lze to dokumentovat na  výčtu investovaných finančních prostředků Také nyní zahajovaná investice  není malá,   dosahuje výše cca 9 milionů korun . Navíc je třeba ocenit i to, že tyto prostředky dává Pardubický kraj přímo ze svých peněz, nikoliv např. z evropských dotací.
Projekt řeší rekonstrukci stávajícího sportovního areálu školy, kdy nebyly desítky let provedeny žádné úpravy a investice. V areálu se nachází dožité sportovní plochy, které dnes již neodpovídají požadavkům na bezpečné využití sportovišť.  Kolem stávajících zpevněných ploch jsou nefunkční odtokové žlábky. Revitalizovaný sportovní areál bude využíván pro školní i mimoškolní aktivity širokou sportovní veřejností města a bude sloužit také pro volnočasovou sportovní  aktivitu místní mládeže.
Celý podrobnější popis rekonstrukce včetně výkresů z projektové dokumentace  najdete ZDE

Kohouti s převahou vyhráli druhé čtvrtfinále play-off v Novém Bydžově

Stadion Nový Bydžov - HC Kohouti Česká Třebová 4 : 8  (2:5, 0:0, 2:3)

KOHOUTI JSOU V SEMINIFÁLE !
Branky a nahrávky:   16. Špinka (Kloz, Kopecký), 20. Hlaváček (Němec), 46. Němec (Matějíček, Hlaváček), 60. Kopecký (Kloz, Bezděk) – 6. Martinec (Rozlílek, Semorád), 8. Rozlílek (Semorád), 10. Ostřanský (Semorád, Martinec), 11. Martinec (TS), 18. Pavlovský (Hradil, Fúzik), 52. Pavlovský (Ostřanský), 54. Semorád (Jelínek), 57. Plášek (Blažej, Jemelka)
Stadion Nový Bydžov: F. Veselý (A. Lequin) — V. Dostál, L. Bezděk, P. Malý, J. Matějíček, D. Špinka, D. Borovec, F. Novák — M. Procházka, M. Němec, M. Hlaváček, T. Divíšek, M. Kloz, R. Pilný, S. Bandy, D. Jebavý, S. Eis, D. Kopecký, J. Chára, M. Postolka
HC Kohouti Česká Třebová: T. Vlk (M. Kadlc) — T. Jelínek, M. Drtina, P. Jemelka, D. Blažej, J. Vašíček, V. Leder, Z. Hradil — J. Stolín, M. Ostřanský, V. Veverka, K. Plášek, J. Semorád, V. Rozlílek, J. Martinec, J. Fúzik, T. Prachař, M. Pavlovský
Rozhodčí: Petr Nedvěd, Jakub Pecha — Michael Horák, Petr Karlík Diváků 365.

Na konci února se v Litomyšli uskutečnil další ročník vzdělávacího festivalu 

Festival „Nakopněte svoji školu“ se snaží poukázat na nové trendy a sdílet možnosti jejich využití v praxi. Dozvědět se nové informace, inspirovat se a sdílet zkušenosti tak spolu mohli během přednášek, workshopů a seminářů nejen ředitelé, učitelé a asistenti, ale i politici, úředníci, rodiče a široká veřejnost.
Řečníci z řad učitelů, novinářů, odborníků a vědců se tentokrát zaměřili například na význam médií, zvědavosti, nerovnoměrnosti kvality vzdělávání v zemi nebo využití umělé inteligence ve výuce. Diskutovalo se také o tom, jak vytvořit ve škole bezpečné klima a vnímat chyby dětí jako příležitost k jejich zlepšení. „Je pro mne velkou ctí udělit záštitu nad takovouto akcí. Musím poděkovat řediteli Davidu Zandlerovi a jeho týmu za skvěle odvedenou práci. Velmi si cením principu rozmanitosti, který tato akce podporuje, mám na mysli rozmanitost přednášejících, ale i hostů. Rozdílné úhly pohledu jsou při podobných setkáních velmi důležité. Umožňují nám více se zamyslet nad tím, co děláme a zároveň nabízí další náměty, jak ve školách můžeme fungovat, co dělat, zlepšit a na co nezapomínat,“ řekl krajský radní pro školství Josef Kozel.

Smetana 200

V roce 2024 si připomínáme 200 let od narození nejslavnějšího litomyšlského rodáka a velikána české národní hudby Bedřicha Smetany, který se narodil 2. března v litomyšlském zámeckém pivovaru jako syn místního sládka Františka Smetany.

 

V Litomyšli budou slavit
po celý rok 2024 řadou akcí:
2. 3. Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek
2. 3. - 15. září Výstava Bedřich Smetana a Litomyšl v Regionálním muzeu v Litomyšli
6. 3. koncert Vše nejlepší, Bedřichu!
24. - 28. 4. Zahájení 13. litomyšlské lázeňské sezóny, start Smetanovské celoměstské hry
17. - 19. 5. Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové ve znamení smetany
8. 6. Slavnostní otevření Rodného bytu Bedřicha Smetany
8. 6. - 7. 7. Národní festival Smetanova Litomyšl
8. 6. - 31. 8. Smetanova výtvarná Litomyšl
31. 12. Dětský silvestrovský ohňostroj na hudbu Bedřicha Smetany
Smetanovo výročí si připomíná celá řada dalších institucí a měst po celé ČR. Kompletní výčet akcí ke smetanovskému roku najdete na www.smetana200.com  Jeden z koncertů bude také v Ústí nad Orlicí v sále Roškotova divadla dne 2. 3. 2024.
Jmenuje se Dvojhlas českých mistrů (Smetana, Dvořák) a se zajímavým programem vystoupí nové sdružení "Oustečtí filharmonici", řídí D. Barvínková.


UPOZORNÉNÍ.  V pondělí dne 18. března v době od 10 hodin do 16 hodin bude mít místní televizní převaděč v České Třebové na Jelenici - lokalita Výšina - výluku z důvodu údržby.


Nové Město nad Metují uzavírá vjezd na historické náměstí

Radnice informuje obyvatele i řidiče, že z důvodu rekonstrukce v termínu od 1. března do 25. května 2024 dojde k uzavírce komunikace a chodníků na silnici I/14 v ulici U Zázvorky.
Průchod mezi náměstím Republiky a Husovým náměstím bude pro pěší zajištěn.
Po dobu uzavírky bude také zajištěn přístup k sousedním nemovitostem.
Objížďka bude vedená přes Spy a Krčín, autobusová zastávka náměstí Republiky bude obsluhovaná.
Jízdní řády zpracovává Krajský úřad Královéhradeckého kraje.

Uzavírka začíná v pátek !!!


POZVÁNKY NA ZAJÍMAVÉ AKCE DO EKOCENTRA PODORLICKO

29 .2.  2024 čtvrtek od 18,00 „DO INDIE BEZ LETADLA“
Přednáška cestovatele učitele geografa Mgr. Zdenka Hübnera o cestě do vzdálené
  
Úterý 5.3. od 18.00 RNDr. Aleš Látr PhD, Ing Petr Kotyza -  „Houby v zahradě a úroda“
Přednáška a významu hub v zahradě, ukázka symbiotických hub. Jak houby zlepšují půdu a zvyšují výnosy? Jak zadržují vodu. Účastníci přednášky obdrží vzorek symbiotických hub pro svou zahradu.


Pardubická charita roste, zajišťuje velkou část terénních služeb  

O terénní sociální i zdravotní služby je velký zájem. Lidé, pokud nemusí, nechtějí odcházet ze svého domácího prostředí. Jedním z největších poskytovatelů těchto služeb na Pardubicku a Holicku je Oblastní charita Pardubice. O jejích zkušenostech a nových výzvách jednal s ředitelkou Marií Hubálkovou krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
 „Máme štěstí na tým skutečně laskavých a empatických lidí,“ říká Marie Hubálková, která ve 14 střediscích zaměstnává 160 lidí na plný úvazek a 80 pracovníků na dohodu. Jsou mezi nimi lékaři, zdravotní sestry, sociální pracovníci, psychologové, osobní asistenti, ekonomové a mnozí další.
Pardubický kraj každoročně navyšuje hodiny přímé péče pro terénní služby v síti sociálních služeb. „Vycházíme z aktuálního zájmu, který zjišťujeme prostřednictvím poskytovatelů. Velmi si vážíme rodin, které jsou schopné s určitou pomocí o své blízké pečovat doma. Proto je naší prioritou postupně zvyšovat dostupnost těchto služeb,“ vysvětluje Pavel Šotola.
 Odlehčovací služby V Ráji
Ve společenské místnosti sedí senioři za stolem a zájemci, tedy vlastně zájemkyně, se chystají péct bábovku, samozřejmě za pomoci pečovatelek a sociální pracovnice. Odlehčovací služby umožňují pečujícím osobám si oddechnout, odjet na dovolenou, vyřešit vlastní zdravotní stav nebo si zařídit potřebné záležitosti. Pobyt je možný od jednoho dne do tří měsíců. Zájem je velký, část musí charita odmítat. V budově v ulici V Ráji je i jedna rarita – lůžko okamžitého přijetí pro klienty, jejichž blízké postihly nenadálé zdravotní komplikace. Jen v loňském roce ho využilo 13 osob. „Máme ho pro náhlé případy, které je potřeba řešit do 24 hodin. Stalo se například, že pečující syn dostal mrtvici a staral se doma o ležící matku. Nebo náhle zemřela matka postižené dospělé dcery a bylo potřeba dívku někam umístit. To potom vyřizují naši pracovníci, aby pro tyto lidi někde zajistili místo. Někdy to není jednoduché,“ konstatuje paní ředitelka.
 Charita zajíždí s pečovatelskou službou do zhruba 90 obcí. Většina z nich se podílí na části úhrad této péče.
 Za loňský rok doprovodil domácí hospic 300 lidí a jejich blízké
Zatím má Domácí hospic Andělů strážných svou základnu také v Ráji, ale v červnu by se měl stěhovat do Dražkovic, stejně jako zázemí pečovatelské služby a osobní asistence. Oblastní charita tam totiž dokončuje rekonstrukci části budovy bývalého JZD. „V jedné polovině objektu je Potravinová banka a my jsme koupili na úvěr tu druhou. Jedna Tříkrálová sbírka nám pomohla zaplatit projekt. Na sociální služby jsme získali z evropských fondů dotaci 10 milionů korun, na hospic 3,2 miliony a po tři roky jsme pořádali sbírky a benefiční akce, které nám v souhrnu daly asi 5 milionů korun, podstatnou část tvoří dary z Tříkrálové sbírky. Díky tomu můžeme v poměrně krátkém termínu od loňského září do konce letošního května dům kompletně zrekonstruovat a vybavit,“ popisuje Marie Hubálková historii nového projektu.
Nepříjemné překvapení ale stavbařům připravilo odkrytí podlah v prvním patře. Ukázalo se, že je potřeba je celé sanovat, s čímž nikdo nepočítal. „Naštěstí jsme mohli Oblastní charitě s tímto krizovým stavem loni před Vánocemi pomoct mimořádnou dotací půl milionu korun. Zpoždění stavby už díky tomu dohnali a termín dokončení by už nemělo nic ovlivnit,“ sdělil Pavel Šotola.
Domácí hospic provozuje Oblastní charita už více než 25 let. Jen v loňském roce pomohl s pokojným odchodem třem stovkám lidí. „Od pozůstalých mi chodí samé krásné ohlasy a díky. Lidé si uvědomují, že udělali spolu s námi pro své nejbližší všechno, co bylo možné. A tento pocit také jim usnadní rozloučení. Poskytujeme jak základní paliativní péči (vloni 130 lidí), tak i tu specializovanou na úrovni JIP (vloni 170 lidí). Pro specializovanou paliativní péči pracuje celý multidisciplinární tým, ve kterém je k dispozici 24 hodin 7 dní v týdnu lékař, paliativní sestra, sociální pracovnice, psycholog a případně duchovní. Jsem ráda, že pro ně budeme mít nové zázemí v Dražkovicích, kde bude i paliativní ambulance,“ dodává Marie Hubálková.


 

Nelegální hazard: Ruleta i automaty skončily jako kovový odpad

Na hromadě kovového odpadu každoročně končí stovky herních zařízení zajištěných v souvislosti s potíráním nelegálního hazardu. Celkem osmdesát výherních automatů a jedna ruleta, které byly umístěny ve skladu Celního úřadu pro Pardubický kraj, v únoru ukončilo svůj provoz.
U všech zařízení bylo pravomocně rozhodnuto o propadnutí nebo zabrání herního zařízení a nařízena likvidace pod dohledem.
Fyzické zničení 81 kusů herních zařízení proběhlo ve dvou etapách. Na začátku měsíce bylo vyskladněno ze skladu a převezeno k likvidaci jednačtyřicet zařízení, v závěru měsíce pak dalších čtyřicet. Skladová hodnota zařízení činila 3 miliony korun. Společnost pro zpracování kovových odpadů ve Vysokém Mýtě rozdrcené automaty recyklovala bezezbytku. Devíti tunám kovového odpadu jistě dojde lepšího využití, než byl jeho původní účel s vidinou rychlého zbohatnutí.
Provozování hazardních her je v České republice upraveno zákonem č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách. Za jeho porušení může být ve správním řízení uložena pokuta až do výše 50 milionů korun. Potírání nelegálního hazardu patří mezi priority celní správy.
Zdroj: Orlicky.net



Připomeňme si videa Koncert učitelů ZUŠ 2024, 2023, 2020


 
  

Připomeňme si videa z loňského února a března 2023




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...