ČtD 60/2024    pátek 1. března 2024 



PINK AKADEMIE Česká Třebová vyřadila první absolventky

Dalším začínajícím podnikatelům byla poskytnuta podpora v rámci Akademie začínajícího podnikání neboli PINKaka PARádního kraje, konkrétně v České Třebové. PINKaka byla zahájena slavnostním otevření TO-PINK a vyvrcholila galaodpolednem ve čtvrtek  29. února 2024. Během odpoledne byly předány certifikáty třem účastníkům akademie, kteří prokázali odhodlání stát se podnikateli nebo se ve svém podnikání zlepšit. Uvádím fotografie z  galaodpoledne
V rámci galaodpoledne Akademie začínajícího podnikání byly představeny  tři projekty
Hana Soviš přistupuje k podnikání s jasným zaměřením na architekturu, konkrétně se specializuje na design interiérů. Ačkoliv je aktuálně na rodičovské dovolené a podniká na vedlejší činnost, její ambice směřují k dalšímu rozvoji a profesionalizaci svého podnikání. Hana se snaží o větší proniknutí na lokálním trhu v České Třebové, kde vidí obrovský potenciál pro své služby navzdory původním předpokladům. Její cíl je dát svému podnikání pevnou koncepci a strukturu, což je klíčové pro její plány na expanzi a růst. S návratem z Prahy do České Třebové a s odhodláním růst samostatně v oboru, který je ve městě žádaný, Hana ukazuje silnou vůli a determinaci uspět v konkurenčním prostředí.
Klára Demelová, která pracuje jako učitelka na zdravotní škole v Ústí nad Orlicí, hledala informace a znalosti o podnikání, do jehož světa doposud nepronikla. PINKaka pro ni byla příležitost začít rozvíjet svůj zájem v bylinkářství.
Nela Olejníčková při studiu akademie rozvíjela svůj nápad na vzdělávání a volnočasové aktivity pro děti. Ačkoli má Nela znalosti v oblasti marketingu, propagace a reklamy, PINKaka jí dala další možnosti. Třeba vstoupit do Podnikatelského spolku, který v České Třebové nově vzniká.

PÁR SLOV O AKADEMII PODNIKÁNÍ PRO KOHO JE URČENA?

Do akademie se můžete přihlásit jako podnikatel ve všech fázích vývoje svého byznysu. Máte zatím počáteční myšlenku na byznys ve své hlavě? Už se vám podařilo podnik nastartovat, ale nevíte jak dál? Vaše podnikání roste, ale brzdí vás nedostatek know-how? Vyberte si nejbližší město a termín a přihlaste se.
Kdo si z PINKaka odnese nejvíc:
Zájemci o podnikání, kteří nemají podporu nebo možnost poradit se s někým, kdo je nebude od takového kroku odrazovat, ale spíše jim poradí. Podnikatelé, kteří na rozjezdu podcenili základy a chtějí tématům porozumět do hloubky. Maminky na mateřské a po mateřské, které hledají uplatnění s časovou flexibilitou v místě bydliště. Studenti, kteří chtějí začít podnikat během studia.
CO DÍKY AKADEMII ZÍSKÁTE?
Jako účastník: 6 odborných vzdělávacích workshopů, 5 individuálních a společných konzultací vzdělávací materiály pro rozvoj svého podnikání  automatické členství v prodnikatelském klubu v daném městě, certifikát o absolvování.
Město, které PINKaka pořádá, získá kultivace lokálního podnikatelského prostředí, marketingovou podporu při propagaci PINKaka,  účast na galasetkání při závěrečném předávání certifikátů absolventům, speciální přednášku a workshop „Objev v sobě podnikatele“ pro 8. a 9. třídy lokální základní školy  reporting o průběhu a výsledku celého kurzu v daném městě
Z předání certifikátů natočil Českotřebovský deník videoreportáž. Zveřejníme do víkendu!

ČT - PINK od ledna 2024 změnil jméno: 
Nyní máme TO-PINK = Třebovsko - orlický podnikatelský inkubátor !

ČT-PINK byl založen s cílem podporovat rozvoj začínajících podnikatelů a vytvářet podnikatelskou komunitu pro východní část Pardubického kraje. Hned při jeho slavnostním otevření, se stal centrem podnikání pro Českou Třebovou, ale i pro její okolí. Změna názvu pobočky podnikatelského inkubátoru v České Třebové z ČT-PINK na TO-PINK má odrážet především spádovost celého území, které samozřejmě přesahuje Českou Třebovou, ale cílí na celý region Českotřebovska a Orlickoústecka. Na našich záměrech z hlediska fungování podnikatelského inkubátoru v krátkodobém, ale i dlouhodobém horizontu se však nic nemění. Po několika měsících stávajícího fungování se jednoznačně ukazuje, že si podnikatelský inkubátor našel v regionu své místo a má zde velký potenciál pro další rozvoj.“


KOHOUTI V SEMINIFÁLE S MORAVSKOU TŘEBOVOU NEBO S LITOMYŠLÍ

HLASY PO čtvrtfinále:  Pavel Marek, trenér Kohoutů:
„Do důležitého utkání jsme šli s odpovídajícím respektem. Klíčová byla naše herní kázeň a samozřejmě také střelecká produktivita, ze zaslouženého vítězství a postupu mezi nejlepší čtyři týmy máme pochopitelně velkou radost.“
Vladimír Vaněk, manažer Kohoutů: „Před zápasem jsem v kabině řekl, že zápas rozhodne disciplína. Myslím, že se to do puntíku potvrdilo. Poděkování patří několika desítkám českotřebovských fanoušků, kteří vážili dlouhou cestu a přijeli kluky povzbudit.“
Další čtvrtfinálové výsledky: Litomyšl – Nové Město nad Metují 4:3 (stav série: 1:1), Moravská Třebová – Hlinsko 10:4 (konečný stav série: 2:0), Nová Paka – Chrudim 6:3 (konečný stav série: 2:0).
PŘÍŠTÍ UTKÁNÍ – neděle 3. března:  Česká Třebová – Moravská Třebová/Litomyšl, od 17.00 hodin.

Z historie městské hokejové ligy CHL 


Městská hokejová liga CHL je trvalou součástí naší přítomnosti. Ono se to nezdá, ale má již také svou historii.  Aby vůbec mohla taková soutěž vniknout, museli jsme mít nejdříve funkční zimní stadion a k tomu také organizátory, kteří si  organizaci takové dlouhodobé soutěže, kde účinkují stovky hráčů vezmou na svá bedra.  Naštěstí se zde takoví nadšenci našli  v hokejovém oddíle TJ Lokomotiva, který s dokončením zimního stadionu obnovil svou činnost. připomeňme si ještě, že se tak stalo v roce 2006. To ovšem českotřebovský zimní stadion vypadal jinak než dnes. Máme možnost to posoudit na fotografiích ze září 2006:
 I. ročník CHL začal v listopadu 2006 - pár měsíců po otevření I. etapy ZS

Tehdy byla dokončena teprve I. etapa, jako šatny tehdy sloužily stavební buňky, které dnes můžeme ještě "obdivovat" letos v zimě vlastně nevyužité, umístěné u plochy parkoviště pod Peklákem. 
Právě v této době vznikl po vzoru okolních  zimáků v Ústí n.O. a v Lanškrouně projekt 1. ročníku soutěže nazvané Městská hokejová liga  - CHL (City Hockey League)  "O putovní pohár starosty města Česká Třebová".
Pořadatelem soutěže byl Hokejový oddíl Lokomotiva Česká Třebová ve spolupráci s firmou EkoBi: Podle zachovaného rozlosování 1. ročníku soutěž zahájil  v pondělí dne 13. listopadu 2006 v 18 hodin zápas   Veterani - Rydo.
Do prvního ročníku na ne zcela dokončeném zimáku se přihlásilo 10 týmů: Veteráni, Rydo, Černovír, Opatov, Bystřec, Němčice, Devils, Palma, Rybník, Proplast.
Hrálo se na 14 kol a soutěž skončila 12. února 2007.  Vítězem prvního ročníku a prvním držitelem Poháru starosty města se stal tým Devils - viz fotografie
Celou historii až do roku 2023 najdete ZDE

UPOZORNÉNÍ.  V pondělí dne 18. března v době od 10 hodin do 16 hodin bude mít místní televizní převaděč v České Třebové na Jelenici - lokalita Výšina - výluku z důvodu údržby.


POZVÁNKA NA ZAJÍMAVOU AKCI DO EKOCENTRA PODORLICKO

Úterý 5.3. od 18.00 RNDr. Aleš Látr PhD, Ing Petr Kotyza -  „Houby v zahradě a úroda“
Přednáška a významu hub v zahradě, ukázka symbiotických hub. Jak houby zlepšují půdu a zvyšují výnosy? Jak zadržují vodu. Účastníci přednášky obdrží vzorek symbiotických hub pro svou zahradu.


Změnu rozpočtového určení daní pro kraje podpořilo přes 200 starostů z Pardubického kraje

V rámci pravidelných setkání Rady Pardubického kraje se starosty obcí byla debatována také problematika změny rozpočtového určení daní pro kraje. Během setkání byli přítomní starostové vyzváni, aby symbolicky připojili svůj podpis pod výzvu na změnu parametrů RUD podle legislativní iniciativy Pardubického kraje. Výzvu podepsalo 204 přítomných starostů a místostarostů, což představuje de facto všechny přítomné zástupce samospráv v kraji.
Na nutnost změny rozpočtového určení daní pro kraje upozorňujeme při každé příležitosti. Setkání se starosty měst a obcí v našem kraji je samozřejmě důležitou platformou, protože často se nás právě starostové ptají, kdy bude opravena ta či ona silnice či kolik prostředků bude rozdělováno v rámci různých dotačních programů včetně Programu obnovy venkova. Změna rozpočtového určení daní tak, jak jsme ji předložili, může na mnohé tyto dotazy odpovědět. Úprava podle kritérií, která jsme společně s kolegy z Jihomoravského, Karlovarského, Libereckého, Středočeského a Zlínského kraje navrhli v rámci naší legislativní iniciativy, by pro náš kraj mohla znamenat posílení příjmové stránky rozpočtu až o 1,5 miliardy korun, což by výrazně urychlilo nejen opravu silnic kraji, ale také investiční akce, na které není možné čerpat evropské dotace a v rámci stávajícího rozpočtu kraje na ně logicky nemůžeme dosáhnout,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který starosty přítomné na dvou setkáních požádal o vyjádření podpory tomuto krajskému návrhu. „Velmi mě těší, že jsme získali 204 podpisů přítomných zástupců obcí, což až na jednotky představuje všechny účastníky těchto dvou setkání v České Třebové a v Pardubicích. Osobně to považuji za velký úspěch a jednoznačný signál, že si zástupci samospráv v našem regionu uvědomují dvacet let trvající nespravedlivé rozdělení prostředků nás všech. Jsem přesvědčený, že podobný mandát od starostů obcí bychom získali také v dalších regionech, které jsou dlouhodobě nespravedlivě podfinancované,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Mezi kritérii, podle kterých by měly být prostředky mezi regiony rozdělovány, je například počet obyvatel kraje, výměra území kraje, délka silnic, počet studentů středních škol, počet výjezdových základen zdravotnické záchranné služby zřizovaných krajem nebo počet urgentních příjmů 1. typu v nemocnicích.  TZ

 

Ochrana proti povodním, ale i zlepšení hospodaření s vodou v krajině. Kraj se svým institutem patří mezi lídry v celé republice

Pod pojmem IEVA se skrývá Institut environmentálních výzkumů a aplikací, tedy organizace zaštítěná Pardubickým krajem pro řešení klimatických změn a adaptačních opatření v krajině Pardubického kraje. Ten v této oblasti patří mezi průkopníky, jelikož institut byl založen již v roce 2018 a má za sebou již řadu konkrétních výsledků, které jsou již v krajině pozitivně vidět a další se brzy zahájí.
Pardubický kraj patří podle hejtmana Martina Netolického mezi lídry v rámci adaptačních opatření v krajině. „Jako jeden z prvních krajů máme schválenou Regionální strategii adaptačních opatření. Pro realizaci těchto aktivit jsme založili Institut environmentálních výzkumů a aplikací, což je pojem pro mnohé možná složitý, ale jsem rád, že se pod ním již nyní skrývají konkrétní výsledky a dokončené investiční akce. Institut je velmi aktivní v rámci spolupráce se samosprávami, kterým pomáhá s projekty ve vytipovaných lokalitách vhodných pro řešení adaptačních opatření. Těmto projektům se pak snažíme v rámci krajské dotační podpory pomáhat na svět. Nejedná se však jen o institut jako takový. Tuto problematiku se snažíme řešit uceleně také v rámci krajského majetku při navrhování modré a zelené infrastruktury. V rámci Správy a údržby silnic Pardubického kraje se jedná například o snahu o komplexní řešení výsadby v blízkosti komunikaci a řešení odvodnění komunikací. U našich budov a areálů pak řešíme hospodaření se srážkovou vodou,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Institut environmentálních výzkumů a aplikací vznikl v září 2018 a jeho ředitelem je Petr Řezníček. Jedná se o zapsaný ústav, který je úzce spojený s Pardubickým krajem. „Spolupráce a aktivita Pardubického kraje je pro fungování institutu naprosto klíčová a z celorepublikového pohledu unikátní. Příspěvek kraje pro fungování IEVA činí ročně dva miliony korun. Zároveň jsme obdrželi jednorázovou půjčku na velké investice a kofinancování ve výši deseti milionů korun. Velmi významným zdrojem jsou pak Norské fondy „Bergen“ prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ve výši 23 milionů korun. Abychom mohli připravovat další projekty, jsou pro nás externí zdroje velmi důležité a pevně věřím, že se nám je i do budoucna bude dařit zajišťovat,“ uvedl ředitel institutu Petr Řezníček.
Podle radního pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslava Krčila se má institut za relativně krátkou dobu svého života čím pochlubit. „Od vzniku institutu jsme začali zpracovávat studie adaptačních opatření v prioritních oblastech. Patří mezi ně Novohradka v Chroustovicích a Luži, Ředický potok v Sezemicích, Svitava v Baníně, Ředický potok v Sezemicích. Následovala implementační fáze, kdy jsme se začali přesouvat od papírové analytické práce k budování a úpravám v krajině, s čímž nám vzhledem k nákladnosti velmi výrazně pomáhají Norské fondy „Bergen“ prostřednictvím Státního fondu životního. Nyní se začínáme intenzivně zabývat dalšími projekty a fungováním institutu do budoucna, protože nyní končíme projekty v rámci fondů Bergen a chceme se dále zabývat zlepšováním hospodaření s vodou v krajině,“ uvedl radní Miroslav Krčil, který také zmínil jeden konkrétní realizovaný projekt. „V létě loňského roku byl dokončen projekt na Řepnickém potoce, jehož cílem je ochránit před povodní Štěnec, který je místní částí Jenišovic na Chrudimsku. Za sedm milionů korun zde byl vybudován rozdělovací objekt přibližně 500 metrů nad obcí, jenž k ní pustí jen takové množství vody, které bezpečně proteče zatrubněním ve Štěnci. Zbývající průtok bude směřovat přes Štěnecký rybník a obci se zcela vyhne,“ vysvětlil radní Miroslav Krčil.
Kromě tohoto projektu se institutu podařilo například zrealizovat výsadby u cyklostezky z Jevíčka do Velkých Opatovic, je připravována revitalizace Banínského potoka či výsadba na polní cestě, která propojuje Luži s místní částí Radim. Právě úpravy Banínského potoka jsou nyní pro institut další velkou výzvou. „V tuto chvíli je na tento projekt ukončeno výběrové řízení s termínem dokončeni do konce srpna letošního roku. Zahájení prací předpokládáme v řádu několika dnu po rozhodnutí o poskytnutí dotace. V rámci projektu bude zrušeno stávající koryto řeky a bude vytvořeno nové meandrující koryto. Součástí plánů je také přespádování nivy, vybudování mokřadních, nivních a vegetačních prvků,“ vysvětlil ředitel institutu Petr Řezníček.
Další informace o fungování Institutu environmentálních výzkumů a aplikací je možné nalézt na internetových stránkách www.ieva.cz.



Připomeňme si videa Koncert učitelů ZUŠ 2024, 2023, 2020


 
  

Připomeňme si videa z loňského února a března 2023




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...