ČtD 64/2024    Úterý 5. března 2024 


Tenisovou halu máme v České Třebové už pět let

 Ivo Kaderka na otevření sice přijel, ale s výstavbou tenisové haly nijak nepomohl
Den co den se píše o nových událostech kolem "Aféry Kaderka" a o tom, jaký dopad to mělo na některé tenisty či tenisové kluby. Dnes naposled např. na Lukáše Rosola. Připomeňme si v této souvislosti Ivo Kaderku a jeho "podíl" na vybudování naší tenisové haly, která byla otevřena  před pěti lety ve čtvrtek 27. září 2018 odpoledne. Stalo se tak za  účasti mnoha hostů, m.j. hejtmana Martina Netolického. Českotřebovská tenisová hala Za Vodou, obsahující tři tenisové kurty a další variabilní úpravy, zahrnující např. hru na badminton apod. je v širokém regionu východních Čech největší hala pro tenis, která je již pět roků dobrým zázemím pro českotřebovské tenisty.
Je moc dobře že halu máme, sportovní možnosti České Třebové se tím hodně zlepšily. Možná je to absurdní, ale ve světle současného stíhání tenisového bosse Ivo Kaderky je možné napsat i to, že halu máme právě kvůli němu. Ovšem ne proto, že by nám nějak pomohl, ale naopak, proto, že pomoc odmítal a dával  jasně na vědomí, že o dotaci na stavbu haly ani žádat nemusíme. A tak je třeba připsat k dobru tehdejšímu vedení města a zejména starostovi Jaroslavu Zedníkovi, který s Ivo Kaderkou osobně jednal a na vlastní kůži zažil jeho aroganci a nezájem. Tady právě vzniklo rozhodnutí postavit tenisovou halu z vlastních prostředků ve spolupráci s tenisovým klubem a místními podnikateli, kteří se k problému postavili čelem. Konkrétně je třeba i po letech ocenit  např. přínos Josefa Škrkoně.
Ivo Kaderka, jako předseda Českého tenisového svazu nakonec na otevření tenisové haly přijel, stříhání pásky však nestihl. Bylo to však důležité, na vlastní oči viděl dílo, ve východních Čechách ojedinělé, k jehož realizaci ovšem nijak nepřispěl.   
Přítomnost předsedy tenisového svazu byla ale tehdy potřebná i z dalšího důvodu. Česká Třebová a postavením haly zapsala do tenisové mapy České republiky výrazným písmem a mělo se to projevit i na podpoře zdejšího Tenisového klubu. Jak se to projevilo nevím, ale věřím, že nyní po "Aféře Kaderka" bude lépe pro tenis a tedy i pro zdejší tenisový klub. Před naším tenisovým klubem a jeho vedením tedy  Jaroslavem Rybkou je třeba smeknout, dokázali  novou halu dobře využít a uspořádat také špičkové zimní turnaje. A v době covidu to také jednoduché nebylo.  Na fotografiích Ivo Kaderka ve Třebové po otevření zdejší tenisové haly.  (mm)
Související: Soud poslal tenisového bosse Ivo Kaderku do vazby, ten vinu odmítá

Připravuje se stavba řadových garáží v ulici U Stadionu

Již na podzim vyvolal zveřejněný záměr (vlastně nábor klientů) na stavbu garáží "U Tesca" velký ohlas. Tehdy v domnění, že se budou garáže stavět přímo v areálu  obchodní zóny. Byl to planý poplach způsobený investorem - společností Agile, s.r.o. Vysoké Mýto, která nyní žádá o zahájení společného územního a stavebního řízení  pro výstavbu na pozemku 705/66 v katastrálním území Parník, tedy v podstatě na území bývalé vlečky k teplárně Primony přilehlém k ulici U Stadionu (vybarveno). Na tomto pozemku se dříve uvažovalo s bytovou výstavou. Byly však problémy, proto bylo od tohoto záměru upuštěno. Garáže zřejmě nikomu vadit nebudou. Sousední trojúhelníkový pozemek pp č 721  vlevo od vybarvené parcely patří městu a jde o zelenou plochu, na které se stavět nemůže.
Na místě budou zrušeny stávající kabelové rozvody a stožáry osvětlení a podle projektu zde bude postaveno 40 prefabrikovaných řadových garáží pro 40 automobilů uspořádaných do tří řad. Zastřešení - plochou střechou s vnitřní elektroinstalací. Příjezdová komunikace a zpevněné plochy před garážemi budou ze zatravňovacích tvárnic, bude vybudována opěrná zídka. U ulice u Stadionu budou ke garážím vybudovány 2 oddělené sjezdy. Dešťové vody ze střech garáží  mají být likvidovány regulovaným odtokem do stávající kanalizace, v místě zpevněných ploch budou vsakovány přes zatravńovací tvárnice. Žádost bude projednána pro pozvané účastníky řízení dne 4. dubna na českotřebovské radnici.

Valná hromada Spolku gymnázia Česká Třebová

Valná hromada se koná ve čtvrtek 7. března 2023 v 16:30 hodin ve sborovně budovy Gymnázia Česká Třebová. Na programu je zpráva o činnosti Spolku v roce 2023, zpráva o hospodaření, návrh plánu činnosti Spolku na rok 2024, návrh rozpočtu a volba předsednictva. Předsedkyně spolku Mgr. Daniela Fricová se těší na setkání se všemi příznivci gymnázia


 SPORTOVNÍ RUBRIKA


 Kohouti vyhráli: První semifinále pro nás!

 HC Kohouti Česká Třebová - Slovan Moravská Třebová 4:3 (2:0, 2:1, 0:2)

Hned první vzájemný duel České a Moravské potvrdil, že to ani pro jeden tým nebude snadná semifinálová procházka. Kohouti vedli ve 37. minutě o čtyři góly a zdálo se, že dokráčí k pohodlnému vítězství. Omyl. Soupeř nesložil zbraně a dokonale se vrátil do hry. Náš tým nakonec těsné vedení uhájil...
HLAS PO UTKÁNÍ:
Pavel Marek, trenér Kohoutů:
„Kvalitní soupeř potvrdil, že do semifinále nepostoupil náhodou. Byl to vyrovnaný zápas, i když jsme se postupně dostali do čtyřgólového vedení. Soupeř trestal naše chyby, dotáhl se a nakonec z toho bylo tak trochu zbytečné drama. Jsme rádi, že pro nás mělo šťastný konec a vydřeli jsme v sérii první bod.“
Druhý semifinálový výsledek:
Nové Město nad Metují - Nová Paka 5:2 (stav série: 1:0).

Poslední představení týmu mužů ve florbalové divizi. Skončili předposlední.

V sobotu 17.2.2024 mohli diváci naposledy tuto sezónu vidět na domácí palubovce tým mužů. Bodově vyrovnané týmy OT a Třebíče se shodným počtem bodů se střetli v posledním zápase sezóny a to na domácí půdě FbK Orlicka-Třebovska. Již na začátku první třetiny bylo jisté, že půjde i pro fanoušky o velmi zajímavé utkání, ve kterém o góly nebude nouze. I když bylo jisté, že oba týmy sestupují pro příští sezónu do Regionální ligy, tak ani jeden tým nechtěl skončit na posledním místě tabulky a touha o zisk posledních bodů byla proto veliká.
První třetina 7:0 pro domácí hovoří za vše. PO druhé třetině pak změna na 12:1. Zápas nakonec skončil 15:5 pro domácí, kterým s 19-ti body patří předposledním místu tabulky Divizní soutěže skupiny D. Příští rok budou hrát  v regionální lize.
MUŽI A FbK Orlicko-Třebovsko vs. Snipers Třebíč 15:5 (7:0, 5:1, 3:4)

Jak si vedou šachisté v sezóně 2023/2024

Tabulka vlevo je pro Krajský přebor II. třídy - skupiny východ. Českotřebovský tým Proplast je na 5. místě. Ještě v loňské sezóně hráli českotřebovští šachisté Krajský přebor I. ale skončili předposlední.  B tým hraje krajskou soutěž - jih a jeho umístění je popsáno v pravé tabulce.  Jak dopadly zápasy A týmu v letošní sezóně uvádí další tabulka:


Hokejbaloví starší žáci začali jarní sezónu debaklem ve Svítkově

Starší žáci Lokomotivy hrají lidovou soutěž ve skupině Čechy východ, kde se krčí po podzimu bez výhry na posledním místě tabulky. Během osmi zápasů, které dosud absolvovali zatím dali pouze 8 gólů, tedy jeden na zápas. Jenže poslední branku svému soupeři vsítili ve třetím kole 23. září.  Od té doby samá nula a v listopadu zaznamenali v Polabinách největší porážku 27:0. Je zřejmé, že se teprve učí základům hokejbalu. Uznejme, že sport není jen o výhrách, ale  každá dosažená branka jistě potěší.
Do jarní sezóny vstoupili jako první českotřebovský tým a opět se moc nevyznamenali.
HBC Svitkov Stars Pardubice - Lokomotiva Česká Třebová  23 : 0 (7:0, 9:0, 7:0) 
Nyní v sobotu 9.3. od 10 hodin hostí Sršně ze Svitav na domácím hřišti v Benátkách.

Ve středu bude v Kulturním centru další koncert z cyklu Hrajeme doma !
Podívejte se na poslední tři koncerty v letech 2020, 2022 a 2023


Vedoucí Zastoupení Evropské komise na návštěvě Pardubického kraje 

Monika Ladmanová, vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR, přijede ve čtvrtek 7. března 2024 na oficiální pracovní návštěvu Pardubického kraje. U této příležitosti povede mimo jiné dialog o tom, jak se v kraji projevilo 20 let našeho členství v Evropské unii.  S hejtmanem kraje Martinem Netolickým a primátorem města Pardubice Janem Nadrchalem bude jednat o příležitostech, které nabízí naše členství v Evropské unii, o dosavadních úspěšně realizovaných projektech i o plánech regionu do budoucna. V předvečer Mezinárodního dne žen se pak Monika Ladmanová setká s členkami spolku Podnikavé ženy Pardubického kraje a společně proberou zkušenosti i obtíže, jimž ženy ve svém podnikání čelí. Na závěr programu absolvuje Monika Ladmanová společně se zástupci médií komentovanou prohlídku areálu Automatických mlýnů. Na přeměnu tohoto místa v kulturní a společenskou křižovatku přispěla Evropská unie bezmála 427 milionů Kč z celkových nákladů ve výši téměř 900 milionů Kč. 

Porovnejte Masopustní průvod v Němčicích  v roce 2023 a v roce letošním!


Bahno na silnicích při stavbě D35 u Svitav hlídá Správa a údržba silnic PK

Mezi Janovem a Opatovcem na Svitavsku Ředitelství silnic a dálnic staví téměř 12 kilometrů dlouhý úsek dálnice D35, který se má otevřít v příštím roce. Obyvatelé Opatovce a dalších obcí v regionu v posledních týdnech zaznamenali problémy se znečistěnými silnicemi. Ty působí zvýšený pohyb těžké techniky stavební firmy, která na stavbě dálnice pracuje. I když je za úklid zodpovědná zhotovitelská firma, s monitorováním stavu vozovky pomůže Správa a údržba silnic Pardubického kraje.
Jsme si vědomi toho, že stavba dálnice zatěžuje okolní obce a provoz techniky s sebou přináší řadu problémů. Proto se zástupci samospráv, zhotovitele i krajských silničářů nedávno setkali, aby našli způsob, jak dopad stavby mírnit,“ sdělil náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš.
Kromě zvýšené pozornosti, kterou budou řidiči věnovat umývání vozidel, dojde také ke změně techniky a četnosti úklidu. Za úklid silnice odpovídá zhotovitel stavby. „Problémy se týkají hlavně silnice III/03532. Na úklid firma, která dálnici staví, nasadí zametací vozidlo se sběrem zeminy a čištění bude probíhat častěji. Při stavbě takového rozsahu, jako je stavba dálnice, se i přes veškerou snahu na silnici nečistota dostane. Správa a údržba silnic Pardubického kraje se bude ve zvýšené míře věnovat monitorování stavu vozovky,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Zdeněk Vašák.
Za dva týdny se bude jednání opakovat, aby se zjistilo, jak jsou nastavená opatření účinná. Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic, které je investorem stavby, uvedl, že během čtyř týdnů bude technika jezdit po trase nově vybudované dálnice a problémy ustanou. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic je součástí stavby úseku mezi Janovem a Opatovcem jedna mimoúrovňová křižovatka, do níž se napojí i nový obchvat Svitav. V trase dálnice je vzhledem k členitosti terénu navrženo celkem sedm mostů, největším z nich je most přes silnici I/35 a Mikulečský potok o délce 439 metrů. V rámci stavby vznikne také šest protihlukových stěn o celkové délce 4,5 kilometru. Dálnice D35 je plánována v trase Jičín – Hradec Králové – Olomouc – Lipník nad Bečvou a po dokončení bude s celkovou délkou 210 kilometrů druhou nejdelší dálnici v ČR.

Lanškrounský“ model rozvoje technického vzdělání by se mohl uchytit i jinde

V Lanškrouně již od roku 2017 tamní školy, podnikatelé a radnice spolupracují na rozvoji technického vzdělávání. Prakticky od školky se děti mohou hravou formou učit programovat, osvojit si základy robotiky a pracovat s dalšími moderními technologiemi. Díky tomu na Lanškrounsku evidují velký počet dětí, které míří na technické obory na středních a vysokých školách. Pardubický kraj chce tuto úspěšnou spolupráci veřejného a soukromého sektoru uvést do praxe i v dalších částech našeho regionu, například v Litomyšli a Svitavách.
Lanškrounský model funguje díky spolupráci škol, radnice a firem. Do škol je z příspěvků města a společností nakupováno moderní vybavení podporující technické vzdělávání. Iniciativa ale pořádá i technické kroužky, organizuje soutěže a podporuje další aktivity nejen v oblasti technického vzdělávání, ale i kariérního poradenství nebo jazykové vybavenosti. Ve výsledku se žáci učí i týmové spolupráci, procvičí si komunikaci, prezentační dovednosti a osahají si i základy řemesel. Tedy řadu dovedností, které se jim pak v praxi budou hodit. Kvůli tomu zamířil do Lanškrouna první náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš, aby se na jednání se zástupci spolku Společenství firem Lanškrounska a starostou Radimem Vetchým dozvěděl podrobnosti k případné spolupráci. „Děti z Lanškrounska mají možnost si od útlého věku vyzkoušet programování a další aktivity, které jsou dnes běžně součástí průmyslu. To jim pak výrazně pomůže při hledání dobře ohodnocené práce. Díky aktivitě podnikatelů a města mají v tomto ohledu tito žáci lepší startovní čáru do života než jejich vrstevníci odjinud, což se do budoucna může pozitivně promítnout do celého mikroregionu. Jsem rád, že jsme se v Lanškrouně setkali s pochopením a nabídkou nesobecké spolupráce na rozvoji dalších částí našeho kraje. Moc si toho vážím,“ uvedl první náměstek hejtmana Michal Kortyš a dodává: „Jelikož jsem původní profesí technik a oslovili mě zástupci škol a podnikatelů, že by také stáli o podobnou podporu. Chci se osobně zasadit o to, aby se lanškrounský model uchytil i jinde. Proto jsem rád, že nyní začneme přípravy na tom, aby se podobný projekt realizoval v Litomyšli, kde bych rád nastavil spolupráci s podnikem Saint-Gobain ADFORS, tamním sdružením podnikatelů i radnici. Rád bych také podobný projekt rozjel ve Svitavách. Proto nyní začneme oslovovat potenciální partnery.“
Lanškrounskou cestu lze použít i na netechnické obory
S nastavením systému spolupráce mezi radnicí, školami a podnikateli v dalších částech Pardubického kraje je Lanškroun ochotný poskytnout své bohaté zkušenosti i kontakty. Nastartování nového společného modelu spolupráce na podporu technického vzdělávání se nebude týkat pouze Litomyšle a Svitav, ale například i Hlinecka, Moravskotřebovska a dalších částí regionu. „To, co u nás vzniklo, je přenosné prakticky na cokoliv a kamkoliv. Nejenom na technické vzdělávání, ale i například na zemědělství, zdravotnictví či poskytování služeb. Jde o to najít systém a ochotné lidi, kteří chtějí něco udělat pro mladou generaci a přispět k rozvoji regionu do budoucna. Není to jenom o tom, že každý rok vynaložíte finance na nákup vybavení, ale musíte řešit i to, aby děti učili schopní a motivovaní pedagogové, aby děti dělaly na projektech, které je zábavnou formou posunou dál, aby se ve městě samotném obyvatelům dobře žilo, aby se do něj po studiu vraceli a tak dále. Výsledkem více než šesti let naší spolupráce v Lanškrouně je, že polovina dětí ze základních škol míří na technické obory a ta druhá měla možnost si tuto oblast alespoň vyzkoušet, než se vydala jiným směrem. Naším cílem není nahnat děti na obory, které je nebaví, ale zábavnou formou jim ukázat, že technika není nudná. Firmy sídlící ve zdejší průmyslové zóně zase vědí, že do budoucna mají šanci na trhu práce najít šikovné mladé lidi, což je pro ně alespoň jakási garance toho, že má v regionu smysl zůstávat,“ vysvětluje lanškrounský starosta Radim Vetchý. Jedním z úspěšných lanškrounských projektů je například soutěž Microtela, která má za cíl děti motivovat k práci na vědecko-technických projektech, naučit se prezentovat svou práci a vytipovat talentované děti k dalšímu odbornému růstu.
Už se plánují investice do dílen v technické škole v Litomyšli
Pardubický kraj jako zřizovatel středních škol se ke spolupráci hlásí, nicméně pro fungování systému je nutné, aby na něm aktivně spolupracovali další partneři. „Na Lanškrounsku je unikátní, že snaha o rozvoj technického vzdělávání nevznikla direktivně shora, ale odspoda komunikací škol, firem a místní samosprávy. Podobné příběhy známe i na Letohradsku a víme, že je to cesta vhodná. Co se Litomyšle týče, již jsme jednali s náměstkem Kortyšem například s vedením tamní střední zahradnické a technické školy. Jsme připraveni jim pomoci s financováním obnovy dílenského vybavení a rekonstrukcí učeben podobně v souladu s blízkým firemním sektorem. Půjdeme po etapách a na vedení školy je nyní připravit projekt a navrhnout postup, aby do sebe vše dobře zapadalo. První výsledky společného snažení pak mohou být vidět už za pár let,“ sdělil krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.

 První koncert Ousteckých filharmoniků k roku České hudby

Nově vzniklé hudební těleso nazvané OUSTEČTÍ FILHARMONICI symbolicky 2. března připomenulo narození Bedřicha Smetany a rok české hudby. V Roškotově divadle v Ústí nad Orlicí se 2. března uskutečnil koncert nového hudebního uskupení, které vzniklo z absolventů studentského orchestru DECAPODA. Na 6 desítek amatérských i profesionálních hudebníků se pod vedením Lenky Smílkové Barvínkové poprvé sešlo koncem roku 2023, aby nazkoušeli skladby od Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. A právě na 2. března 2024 připadá 200. výročí narození Bedřicha Smetany (1824–1884), zakladatele české národní hudby.
Koncert tak byl nejen prvním veřejným vystoupením, ale zároveň oslavou tohoto významného dnes a roku české hudby. A že o něj byl zájem, potvrdilo do posledního místa zaplněné hlediště Roškotova divadla. Foto Ing. J. Vencl.


Hledali Stromoucha - již po třiadvacáté

V pořadí 23. ročník pochodu pro malé i velké "Hledání Stromoucha" se šel první březnovou sobotu. Pochod, který pořádá Sbor pro záchranu hradu Lanšperka, byl rozdělen na sedm tras v délkách 5, 10, 15, 25, 35, 50 km a trasu hvězdicovou. Start a cíl pochodu byl tradičně u Chaplin Restaurantu v Útí n.O., tedy bývalá Skoba. . Kontrolní stanoviště byla v Lanšperku a v Dolním Houžovci. Na Lanšperku dostal každý účastník kontrolní razítko od Stromoucha a mohl se také občerstvit. Jarní teplé počasí přilákalo celkem 502 turistů z celé republiky.

UPOZORNÉNÍ.  V pondělí dne 18. března v době od 10 hodin do 16 hodin bude mít místní televizní

převaděč v České Třebové na Jelenici - lokalita Výšina - výluku z důvodu údržby.


V úterý začíná ZAJÍMAVÝ SERIÁL PŘEDNÁŠEK  DO EKOCENTRA

Odkaz na video na facebooku je ZDE
Úterý 5.3. od 18.00 RNDr. Aleš Látr PhD, Ing Petr Kotyza -  „Houby v zahradě a úroda“
Přednáška a významu hub v zahradě, ukázka symbiotických hub. Jak houby zlepšují půdu a zvyšují výnosy? Jak zadržují vodu. Účastníci přednášky obdrží vzorek symbiotických hub pro svou zahradu.

Úterý 19.3. do 18,00 Mgr. Kateřina Geržová – „Léčivé rostliny v současném životě a v zahradě. “
Botanička, fytoterapeutka, bylinkářka K. Geržová představí témata Pěstování a sběr léčivek, Zpracování bylinek, Nebezpečné a falešné informace, Civilizační problémy a bylinky. Během přednášky budou k prodeji a ochutnání bylinné směsi a produkty.  

Úterý 26.3.od 18,00 Mgr. Adéla Hrubá DAPD -  „Přírodní zahrady a smíšené kultury“
Přírodní zahrady využívají přirozené procesy a koloběhy, podporují je, a šetří tak přírodu i naši vlastní práci. Je nezbytné na zahradě rýt, plet, okopávat a zalévat? Jak si přirozenou cestou poradit s pleveli a škůdci? Jak kombinovat rostliny, aby byly vitální, zdravé a poskytovaly vysoké výnosy? Jak jednoduše a rychle zakládat zeleninové a květinové záhony netradičními způsoby? Jaké méně známé druhy ovoce a zeleniny stojí za to pěstovat?

  

Připomeňme si videa Koncert učitelů ZUŠ 2024, 2023, 2020


 

  

Připomeňme si videa z loňského února a března 2023


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...