ČtD 68/2024   sobota  9. března 2024 


PhDr. Josef Zavřel převzal čestné občanství města Česká Třebová

V pátek 8. března před polednem  se v obřadní síni českotřebovské radnice konala slavnost  předání čestného občanství českotřebovskému rodákovi žijícímu v Praze, panu PhDr. Josefu Zavřelovi. Předání se konalo za přítomnosti kompletního vedení města Česká Třebová, také širší rodiny Dr. Zavřela a také navrhovatelů Mgr. Magdalény Peterkové, Mgr. Josefa Menšíka a  Mgr. Milana Mikoleckého na nejvyšší ocenění, které naše město uděluje.
Starosta města Zdeněk Řehák přivítal nového čestného občana města na půdě českotřebovské radnice poděkoval mu za veškerou svou iniciativu a aktivitu směřujícímu k našemu městu a  jeho institucím, rodákům a tradicím. Zásluhy PhDr. Josefa Zavřela pro naše město a českotřebovské gymnázium shrnula předsedkyně kulturní komise Mgr. Magdaléna Peterková, která s Dr. Zavřelem již delší dobu spolupracuje.  Celý článek a fotografie najdete ZDE  Video z předání čestného občanství ZDE

 Nové video Českotřebovského deníku: Pěvecký podvečer ZUŠ     

Koncert žáků ZUŠ Česká Třebová z pěveckého oddělení ve třídách Petry Helebrandové a Jany Ženkové se konal 20.února a měl vynikající úroveň. Na videu  Českotřebovského deníku je zachycen celý program koncertu včetně sborového překvapení  v závěru. Video má 70 minut. Kamera  a střih Libor Vašina.

Valná hromada Tělocvičné jednoty Sokol Česká Třebová 

Ve středu 6. 3. 2024 se konala valná hromada T.J. Sokol. Po schválení programu a volbě komisí přednesl starosta Michal Kadlec zprávu o činnosti tělocvičné jednoty v roce 2023 a návrh činnosti na letošní rok.
Po dalších obvyklých bodech programu následovala rozprava a po ní bylo přijato usnesení, které mimo jiné obsahovalo i stanovisko ke „skandální kauze ČOS“ (Česká obec sokolská), kdy přímo na ústředí ČOS došlo k trestné činnosti, jenž spočívala ve falšování dokladů a v úvěrových podvodech, přičemž organizaci Sokol byla způsobena škoda ve výši 50 mil. Kč. Českotřebovští sokolové mají za to, že za tuto skutečnost nese zodpovědnost starostka ČOS Hana Moučková, která by měla rezignovat nebo být z funkce odvolána. Toto stanovisko bylo zasláno na Východočeskou župu Pippichovu. MČ

Kohouti  mají výhru do třetice a budou hrát finále !        

Kohouti Česká Třebová - Slovan Moravská Třebová 5 : 0  (1:0. 2:0. 2:0)
Branky a nahrávky: 12. Martinec (Pavlovský, Ostřanský), 33. Ostřanský (Hradil, Drtina), 40. Pavlovský (Fúzik, Ostřanský), 43. Rozlílek (Martinec, Jelínek), 47. Rozlílek (Martinec)
HC Kohouti Česká Třebová: T. Vlk (M. Kadlc) — T. Jelínek, M. Drtina, P. Jemelka, D. Blažej, J. Vašíček, V. Leder, Z. Hradil — T. Prachař, M. Ostřanský, V. Veverka, K. Plášek, J. Semorád, V. Rozlílek, J. Martinec, J. Čada, J. Fúzik, J. Stolín, M. Pavlovský
HC Slovan Moravská Třebová: M. Peksa (P. Řoutil) — J. Schejbal, F. Cekr, M. Netolický, L. Janků, D. Kuchař, M. Blaháček, D. Dubovčí — J. Brandýs, D. Marek, L. Šíp, T. Kavan, O. Holub, D. Cach, F. Palička, M. Maška, V. Augustin, T. Faltus, O. Veselský
Rozhodčí: Vojtěch Pilný, Josef Vrba — Jan Kopecký, Matěj Mikula   Diváci: 636
Druhým finalistou je po třech výhrách dle očekávání Nové Město nad Metují

Hrajeme doma - Koncert žáků se svými  rodinnými příslušníky 

Tradiční koncert "Hrajeme doma"  ZUŠ se konal ve středu 6. března. V 13 programových číslech koncertu vystoupili žáci českotřebovské ZUŠ se svými rodinnými příslušníky.  Tak zde letos např. ve 13 programových číslech vystoupilo 6 tatínků, 6 maminek a také jeden dědeček.  Sourozenecké skupiny nepočítaje. Celkem letos vystoupilo 30 rodinných příslušníků a s nimi také i někteří vyučující ZUŠ.  Koncert Hrajeme doma  je zachycen jak na fotografiích s odkazy na video ukázky z vystoupení. Bude také jako stream koncertu na webu Českotřebovského deníku. Další snímky  najdete za facebooku základní umělecké školy Česká Třebová.  Na webu Českotřebovského deníku bude zveřejněn také kompletní videozáznam, podobně jako v minulých letech.  Odkaz na foto & video reportáž ZDE

T. G. Masaryk v České Třebové
Tomáš Garrigue Masaryk se narodil 7. března 1850 v Hodoníně a zemřel 14. září 1937 v Lánech.
Podle výsledků pátrání T.G. Masaryk přímo naše město jako prezident nenavštívil, tak že by vystoupil ale projížděl přes Českou Třebovou. Je dobře zdokumentována návštěva v devadesátých letech 19. století  (F. V. Krejčí - Výběr z pamětí) - viz další text.  Jako prezident republiky však projížděl přes naše město jistě vícekrát. Jízda vlakem se zastávkou v České Třebové v třicátých letech (okolo roku 1934), již  byla připomínána Oldřichem Gregarem a je také zaznamenána ve vzpomínkách babičky Blanky Kostřicové. V pátrání pokračujeme. (mm)
F.V. Krejší - Konec století  (Československý spisovatel, 1989)
Text o návštěvě  T.G. Masaryka začíná na straně 229 a zabírá asi 3 strany
" Jednoho dne v září 1894 mně došel telegram, jehož podpis mně velice překvapil.  - T.G. Masaryk. Masaryk mi tím oznamoval,  že se zastaví na noc ve Třebové a žádal mne, abych ho očekával u vlaku a objednal mu pokoj v hotelu. Telegram byl poslán ze Slovenska, z kterého místa už nevím.  Byl jsem velmi překvapen, že stojím profesoru Masarykovi o osobní seznámení se mnou s že by se proto ve Třebové na své cestě zastavil? Pochopitelně jsem čekal u vlaku s napětím. Profesora Masaryka jsem do té doby nikdy neviděl a také nevím, kde bych spatřil jeho podobiznu. Nebyloť tehdy ještě u nás časopisů, které by přinášely tváře lidí, kteří nebyli v národě právě populární.
Přesto však jsem jej poznal hned, jak sestoupil z vlaku. Klobouk se širokou střechou, tvář s temným měkkým plnovousem, vysoká, pružná postava s vesele rozmáchnutými gesty. Opravdu měl v sobě něco spíše studentského než profesorského. Hned z prvých slov jsem zjistil, že mu šlo o to strávit se mnou tento večer.
Zavedl jsem ho k Netušilovům, do  hostince u nádraží. Objednal si večeří a připíjel k ní červené víno - nebyl tehdy ještě dokonalý abstinent. Pravil, že se vrací z letního bytu na Slovensku a protože cesta vedla přes Třebovou, tak využil této zastávky, aby mne poznal. O jiných důvodech k této zastávce nemluví, smím tedy věřit, že jsem vzbudil zájem u muže, jeho se sice necítím býti přímo stoupencem, ale jejž považuji za jednoho z vůdčích duchů v našem národě. Jeho přání mne poznat je největší čest, které se mi dostalo v mém životě.
Ukázalo se, brzy, že jaký určitý důvod měl Masaryk k navázání styků se mnou. Rediguje revuii Naši dobu a přeje si abych se stal jejím spolupracovníkem. Mluví o mých článcích v Rozhledech a zmiňuje se od Dnešní otázce mravní. Tedy už jsem tak daleko, že  mne profesor Masaryk zařazuje mezi ty, jež by chtěl míti kolem sebe........
Zrána jsem pak Masaryka čekal na peróně a bych se rozloučil s ním, odjíždějícím do Prahy. Když jsem pak odcházel z nádraží a spatřil před sebou oba hotely, řekl jsem si: v onom napravo jsem seděl s Vrchlickým a v tom nalevo s Masarykem. Cítil jsem, že mohu být se svým životem spokojen....                                                                      
František Václav Krejčí - Paměti.
(Výběr z textu v knize Konec století - F. V. Krejčí) Od této návštěvy letos v září uplyne 130 let !

Krajské kolo XVI. ročníku soutěže Festival vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji, se uskuteční ve dnech 7. a 8. března 2024 ve výstavním centru IDEON, Jiráskova 1963, Pardubice.

Vlajka pro Tibet

Stejně jako v předchozích letech si Pardubický kraj 10. března připomene výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci, od kterého v letošním roce uplyne 65 let. Nad krajským úřadem v centru Pardubic proto bude tradičně vyvěšena tibetská vlajka.
„Od povstání v Tibetu proti čínskému komunistickému režimu uplyne v neděli 10. března již 65 let. Během této vzpoury zahynulo přes 80 tisíc lidí. Statisíce Tibeťanů zemřely v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru, další pak lidé pak museli ze své země před hrozbou uvěznění odejít,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Vyvěšení tibetské vlajky nad budovou krajského úřadu je tím nejmenším symbolickým gestem, které můžeme udělat jako výraz solidarity s lidmi, jejichž práva jsou potlačována,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a patří mezi nejvýznamnějších symbolické akce vyjadřující podporu ochrany lidských práv nejen Tibeťanů, ale všech obyvatel Čínské lidové republiky. V roce 1996 se k akci připojila první čtyři česká města a v letošním roce je v České republice připojeno 854 měst, obcí, městských částí nebo krajů. Je zde zapojeno i město Česká Třebová, podle dřívějšího usnesení rady města bude vlajka pro Tibet také vyvěšena v letošním roce.

 

Pardubický kraj je připraven na čerpání evropských fondů

Čerpání evropských fondů v Pardubickém kraji a připomínky 20 let vstupu České republiky do Evropské unie. To byla hlavní témata jednání hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického se zástupkyní Evropské komise v České republice Monikou Ladmanovou.
„Náš kraj se řadí i přes svoji velikost mezi velmi aktivní v rámci čerpání evropských fondů, a to v rámci všech programových období. Také tím, jak je nastaveno rozpočtové určení daní pro kraje, tak jsme nucení být velice aktivní, abychom dorovnali možnosti jiných krajů, kterým tyto prostředky přichází do rozpočtu zcela automaticky. My o ně musíme velmi aktivně bojovat a jsem rád, že se nám to daří. Samozřejmě naše aktivita z hlediska hledání externích zdrojů by se nezměnila ani v momentě, kdy by se nám podařilo rozpočtové určení daní změnit, protože ne na vše lze čerpat, a navíc vývoj nastavení evropských dotací je pro nás v čase spíše negativní nejen z hlediska objemu, ale také z hlediska zaměření prostředků,“ řekl hejtman Martin Netolický, který zmínil velkou úspěšnost kraje v rámci programu REACT-EU či připravené projekty do Národního plánu obnovy. Zároveň hejtman zmínil připravenost kraje na další programové období.
Řeč byla také o strukturálně postižených regionech, které se Pardubický kraj snaží systémově podporovat nejen v rámci svých dotačních programů, ale také prostřednictvím podpory takzvaně hospodářsky a sociálně ohrožených území Moravskotřebovska a Českotřebovska.
V letošním roce si desítka zemí ze střední a východní Evropy, tedy včetně České republiky, připomíná 20 let od vstupu do Evropské unie. Vedle centrálně organizovaných aktivit připravuje Pardubický kraj prezentaci nejvýznamnějších investic podpořených z evropských fondů. „Jsem přesvědčený, že je dobré ukazovat, co se díky evropským fondům v našem regionu podařilo, protože s odstupem času můžeme některé věci brát již jako samozřejmost. Kromě panelové výstavy v centru Pardubic chceme ve spolupráci s Europe Direct prezentovat jednotlivé akce také na sociálních sítích,“ avizoval hejtman Martin Netolický.

Cyklus přednášek ŽIVÁ ZAHRADA pokračuje po jarních prázdninách

V úterý 19. března se bude konat další přednáška Mgr. Kateřiny Geržové – „Léčivé rostliny v současném životě a v zahradě. “  Botanička, fytoterapeutka, bylinkářka K. Geržová představí témata Pěstování a sběr léčivek, Zpracování bylinek, Nebezpečné a falešné informace, Civilizační problémy a bylinky.   Více  na videu  ZDE

Mineralogický klub hlásí:
Přednáška z paleontologie 
bude velmi zajímavá!

Dovoluji si pozvat všechny zájemce na přednášku RNDr. Vladimíra Sochy, která se uskuteční ve středu 20. března v 17 hodin v přírodovědné pracovně ZŠ Habrmanova v České Třebové. Milan Michalski

   " V těchto dnech a týdnech si připomínáme již 200. výročí vědeckého objevu dinosaurů - fascinujících druhohorních plazů, kteří ovládali souše naší planety po nepředstavitelně dlouhou dobu zhruba 150 milionů let. Jak byli tedy dinosauři objeveni, vědecky rozeznáni a jakými směry se ubíral jejich výzkum v oněch dvou stoletích? O tom a mnohem dalším bude pojednávat tato přednáška." Vladimíra Socha



Porovnejte Masopustní průvod v Němčicích  v roce 2023 a v roce letošním!




UPOZORNÉNÍ.  V pondělí dne 18. března v době od 10 hodin do 16 hodin bude mít místní televizní

převaděč v České Třebové na Jelenici - lokalita Výšina - výluku z důvodu údržby.


 

Připomeňme si videa Koncert učitelů ZUŠ 2024, 2023, 2020


 
 


Připomeňme si videa z loňského února a března 2023


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje. Byl doplněn již 30. soubor - Stránky o Vladimíru Páclovi...