ČtD 82/2024   sobota 22. března 2024 



Škola zítřka měla návštěvu

Od začátku letošního školního roku má Česká Třebová o jednu školu víc - Školu zítřka, která sídlí v prostorách DDM Kamarád v Sadové ulici.
Ředitelka DDM Mgr. Jana. Endyšová  neskrývá spokojenost. "Je to oboustranně vyhovující řešení, škola využívá naše prostory v době, kdy je pro zájmovou činnost nepotřebujeme. S fungováním školy nejsou problémy, naopak, myslím, že DDM Kamarád tím získalo. Nejen po stránce využití a získání finančních prostředků za pronájem prostor, ale i podílem učitelky Mgr. Elišky Havelkové na práci našich zájmových kroužků. 
Co je škola zítřka?  Jedná se o soukromou vzdělávací instituci, která učí děti na základě vzdělávacího programu Začít spolu. V tuto chvíli školu navštěvuje 12 dětí, avšak zakladatelé připravují plány na další rozšíření. Jejich cílem je do budoucna devítiletá základní škola.
Školu navštívil  v pátek 22. března hetman Pardubického kraje Martin Netolický.  „S iniciativou různých alternativních vzdělávacích systémů se setkáváme nejen na úrovni základních škol, které jsou primárně záležitostí měst a obcí, ale také již i v případě středních škol, což je působnost krajská. Historicky se jedná o Montessori či Waldorf. V případě Základní školy zítřka se jedná o vzdělávací program Začít spolu. Škola je spádová také pro děti Litomyšle či Svitav. Cílem školy je do budoucna otevřít devítiletou školu, což však klade nároky také na prostory," uvedl hejtman Martin Netolický, který se v rámci návštěvy školy zúčastnil vzorové hodiny vlastivědy. Její součástí je například cestování po jednotlivých krajích, kdy si program z velké části určují samotné děti. „Do budoucna bychom mohli podpořit například výměnné pobyty v rámci podobně zaměřených škol a částečně tak pomoci tomuto vzdělávacímu programu," řekl hejtman.
Program Začít spolu využívá projektového učení, integrovanou tematickou výuku a podnětné prostředí ve třídě. Prosazuje a umožňuje inkluzi dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Pro program je typický individuální přístup, který zohledňuje schopnosti, znalosti a zájmy dítěte. Děti dostávají možnost volby takových úkolů, na které stačí. S touto svobodou volby je však spojena také odpovědnost za splnění daného úkolu.
Škola vznikla nedávno a přesto jsem získal na její práci jen samé kladné ohlasy. Rád jsem proto využil nabídku k návštěvě školy. Pro vysvětlení všeho, co práce školy obnáší a vysvětlení představ dalšího rozvoje bude zapotřebí možnost další  návštěvy, která mě byla přislíbena. Moje první dojmy jsou ohromující, setkal jsem se s kvalitním a aktivním žákovským kolektivem, přitažlivým vzdělávacím programem připraveným svědomitou, cílevědomou a důslednou ředitelkou školy Mgr.Eliškou Havelkovou. (mm)

Dvojité zlato z Floridy pro Michala Vebra 

Dnes v 7.30 ráno našeho času přistála  v počítači zpráva,. kterou stálo za to otevřít dokumentovaná několika fotografiemi.   Opakoval se opět obrovský úspěch pro DSC GYM Česká Třebová, když Michal Vebr na včerejším prestižním turnaji v brazilském jiu - jitsu  v U.S.A na Floridě vyhrál v dvě zlaté medaile  Tu první ve své soutěžní váhové disciplíně do 82 kg a další potom v soutěži zápasníku bez rozdílu vah. Je teprve  21. březen a Michal Vebr má na svém kontě dva prestižní turnaje. Připomeňme si,. že právě před dvěma měsíci 21. ledna tohoto roku jsem obdržel a opublikoval další  informaci o úspěchu v brazilském jiu jitsu na Mistrovství Evropy v Paříži. Nyní ta zpráva z Floridy. Snad ještě malá reminiscence. Na tom,to turnaji na Floridě Michal Vebr startoval již v roce 2022 a tehdy přivezl dvě bronzové medaile. Letos je Michal Vebr dvakrát zlatý! Je to nejen na gratulaci, ale i velkou oslavu!   Blahopřejeme a těšíme se na další  takové zprávy! (mm)

Koncert k 200. výročí narození Bedřicha Smetany
Adamusovo trio
Česká Třebová, Malá scéna, čtvrtek 28. března 2024 v 19:00 hodin Více ZDE



Netolický: Práce České tiskové kanceláře by si měl stát více vážit

Sídlo České tiskové kanceláře (ČTK) navštívil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. S generálním ředitelem Jaroslavem Kábelem hovořil nejen o aktuálním fungování této národní tiskové a informační agentury, ale také o historických milnících, které ji utvářely.
„ČTK vznikla 28. října 1918, tedy ve stejný den jako Československá republika. Tehdy se samozřejmě jednalo o Československou tiskovou kancelář. Až do 90. let 20. století byla státní agenturou, a tak jsou její dějiny úzce spjaté s osudy našeho státu. Agentura má naprosto unikátní fotografický, ale i textový archiv, který využívá nejen pro své projekty, ale pomáhá také muzeím, badatelům, ale samozřejmě i médiím od těch veřejnoprávních, až po ty komerční. Samozřejmostí je také spolupráce s dalšími zahraničními informačními agenturami,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Z mého pohledu je role ČTK nezastupitelná, stejně jako tomu je v případě dalších médií veřejné služby, jako jsou Česká televize a Český rozhlas. Osobně bych si tedy přál, aby stát věnoval agentuře větší pozornost, a to i z hlediska pravidelné finanční podpory, jelikož ČTK dlouhodobě není se státem v žádném dotačním vztahu a vše řeší čistě na komerční bázi,“ řekl hejtman, který si společně s generálním ředitelem ČTK Jaroslavem Kábelem prošel jednotlivá oddělení ČTK sídlící ve funkcionalistické budově v Opletalově ulici nedaleko Václavského náměstí.
Česká tisková kancelář (ČTK) je národní tisková a informační agentura, jejímž posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace. ČTK je stoprocentním vlastníkem největší středoevropské fotobanky Profimedia, kde obě společnosti nabízejí více než 200 milionů fotografií od renomovaných zdrojů jako jsou AP, AFP, Magnum, dpa, Splash, imago a dalších. Fotobanka působí na deseti dalších trzích mimo Českou republiku.
 

Dne 24.03.2024 bude z důvodu kulturně-společenské akce (Velikonoční Flerjarmark) omezen provoz na Starém náměstí v České Třebové. Od 10:00 hod do 19:00 hod. bude uzavřena spojovací komunikace mezi horní  a dolní částí náměstí s přilehlým parkovištěm a komunikace před budovou městského úřadu.


U ekocentra Podorlicko je instalovaný PYTLOMAT

Pomozte při úklidu města nebo našeho okolí!


Ochránci přírody ZO ČSOP Podorlicko zde vyzývají občany k pomoci při jarním úklidu okolí. Za pomoc při úklidu a uložení odpadu na domluvených stanovištích nabízí odměnu. Navštivte Ekocentrum! Nevadí, že je uzavřené. To jsou jistě ochránci přírody někde v akci. Pro ostatní pomocníky připravili pytle na  sebraný odpad, také ochranné rukavice a pokyny, kde je možné a vhodné odpad uložit  na na mapě zde jsou vyznačena místa svozu, odkud bude odvezen.   Uklizené místo a výsledek můžete zdokumentovat,  dokonce za odměnu!

 

ODPADOVÁ SOUTĚŽ

Pokud zajistíte dokumentaci - vašeho úklidu a popis ukllizeného místa s fotografií  a místa svozu na fotografii a pošlete ji na adresu  prychnovka@gmail.com. budete si moci 9. dubna v 17:45 vyzvednout v ekocentru tašku  s věcnými odměnami.
Více na webu www.uklidmesvet.cz.
Fotografie: pytlomat a pokyny.

Akce Ukliďme svět byla zahájena ve čtvrtek 21. března.

Členové ZO ČSOP Podorlicko ji zahájili úklidem okolí Ekocentra Podorlicko (viz fotografie)  a instalací pytlomatu pro zájemce o zajištění úklidu z řad občanů města nebo skupin. V minulých letech se to osvědčilo a tak ochránci přírody očekávají podobný úspěch i v roce letošním. Celý tento týden se v ekocentru konaly prakticky denně nějaké akce, jaro je  vždy  náročné. Také v letošním roce. Okolí svého sídla - ekocentra je nyní nachystané na příchod jara v uklizené podobě. Navíc je zde instalována "informační výstava o osudu nevhodně "odstraněných" odpadků v přírodě, tady pomyslný "Hřbitov odpadků. Přijďte se podávat a hlavně vezměte s sebou svoje děti, aby si na názorném příkladu ukázali  jak přírodě škodí, pokud se nebudeme o odpad, který zanecháváme správně starat.
Svozová místa: 1. Křižovatka u letiště směr k Florianovi, 2. Kontejnerové stání Hliníky
3. Parkoviště Podhorka, 4. parkoviště naproti  Vodárně na Kozlovské ulici (nesprávně označené ORVOS)


Pozvánka na akci Církve adventistů sedmého dne
Velikonoční chvály a rozjímání ve sborovém domě CASD dne 23. března od 18 hodin

Výstavy kurzů Univerzity třetího věku byly tři.   Všechny máme na videu:



Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.