ČtD 83/2024   neděle 24. března 2024 



Nové video Českotřebovského deníku:
Tenisový turnaj kategorie A staršího žactva zahájen!

Tenisová hala Za Vodou v České Třebové se stala již třetí rok po sobě hostitelkou prestižního halového turnaje starších žáků kategorie A. Jde o jeden ze tří tenisových turnajů této kategorie, další se konaly v Praze a v Karlových Varech.  Tenisový klub  se snaží pro tenisty z celé republiky připravit co nejlepší podmínky. A navíc má Česká Třebová má na turnaji svoje želízko v ohni – nadějného tenistu Matyáše Maršíka. Jde o první ze seriálu videí z turnaje. Najdete zde rozhovor s Matyášem Maršíkem a především ucelený záznam  1. setru jeho zápasu v 1. kole, ve kterém se utkal s Lukášem Rouskem. Nebudeme napínat, zápas vyhrál ve dvou setech 6:4 a 6:1 a v druhém kole se v neděli utká dopoledne s Vojtou Jarošem. Přítomnost Matyáše na turnaji  láká diváky na tribunu - jistě i zítra.

Nové video Českotřebovského deníku: Výstava VOCAMOJDA - OBJEKTY

  Vernisáž výstavy byla 19. března a přinesla nevšední zážitky. Můžete je také vyzkoušet, taková výstava zde ještě nebyla!

Sportovní sobota 23/3 ve stručnosti

Volejbal - II. liga - soutěž skončila

Sokol Geodézie Česká Třebová získal povinnou výhru v 1. zápase posledního dvojkola v Havlíčkově Brodě 1 : 3. Tím získal 2. místo v tabulce v ročníku 2023/2024 a nic na tom nemohlo změnit ani to že v druhém zápase českotřebovská děvčata prohrála 3 : 0  na sety.  2. místo je zasloužené, během celé sezóny podávalo družstvo Sokola spolehlivé výsledky.  Tabulku uvádíme:
FOTBAL:  2. jarní kolo nedopadlo pro FK Česká Třebová dobře

FK Česká Třebová - Bohdaneč 1 : 2 (poločas 1:0)
Po minulém víkendu jsme byli natěšeni na lepší výsledek,. Ještě v poločase to bylo OK, přesněji od 14., minuty díky brance Zdeňka Vaňouse, ale závěr se nevyvedl,  Bohdaneč dala svoje branky až v 71.a 86. minutě. Škoda, poškodilo to jarní reputaci klubu.  Naopak vznikla otázka: co je s Libišany?  Minulý týden u nás prohrály 7:0 a nyní dokonce  1:4 na domácím hřišti....  Takže v tabulce už jsou na 2. místě a Česká Třebová zatím na pátém, ale Svitavy hrají ještě v neděli.....

Basketbalová sobota

Juniorky U19 hrály nadregionální ligu v Kladně s tamním Sokolem a vyhráli s přesvědčivým rozdílem 74:41. Podaly spolehlivý výkon.  Měly by ho zopakovat ještě v neděli v posledním kole soutěže v Táboře. Tím bude soutěž odehrána. juniorky si vedly dobře, jsou na 3. místě jen bod za první dvojicí . Mají ale horší skóre, takže lepší už nebudou... Za třetím místě je pak propastný rozdíl, takže vlastně mají třetí místo na 100% jisté.
Starší žáci U15 hráli doma a v nadregionální lize porazili Chrudim 70: 39. potvrdili své možnosti a umístění v tabulce, kde jsou také na třetím místě. Do konce soutěže zde ještě zbývají dva zápasy v Holicích a doma s Havlíčkovým Brodem. Aby stálo za to dojet na zápas, tak se hraje ještě druhá  soutěž - Východočeský pohár ve zkráceném čase. 4 x 8 minut. Také dnes s Chrudimí. Zde se ale týmu SKB nepodařilo celozápasové vedení dokončit a těsně před závěrem se nakonec (s přispěním rozhodčích) situace změnila.  
Co říká tabulka: V naší  skupině F nadregionální ligy je SKB Česká Třebová na třetím místě  a v té druhé soutěži - Východočeském poháru  na místě druhém.  Na tom nic prohra s Chrudimí nezmění. pouze nám vzala možnost bojovat s Havlíčkovým Brodem o místo první. Jak se ale ukazuje, nebyl to čistý zápas.
Přítomní  diváci, hráči, ale realizační tým se shodli v tom, že to bylo z velké části vinou dvojice rozhodčích Karel Němce - Milan Jaroš. Podala prachmizerný výkon, zdržovala hru, nedokázala se sjednotit na svých rozhodnutích, Zatímco jeden z dvojice ukázal, že koš platí, druhý že nikoliv,  fauly rozdávaly domácím o hlavu menším basketbalistům jako na běžícím páse za voloviny, zatímco porušování pravidel ze strany hostů si nevšímali. V závěru zápasu tak byla velká část hráčů českotřebovského týmu vyfaulována jen za aktivní obranu proti vysokým hráčům soupeře, jejichž aktivita byla vždy údajně OK. Za takové situace bylo těžké v nařízeném prodloužení vymyslet kloudnou taktiku na rozjetého soupeře. 
Nejde snad o výsledek, tak prostě domácí o 7 bodů nakonec prohráli (69:62), kdyby to bylo zasloužené a podle pravidel. Ale pod vedením této dvojice rozhodčích je těžké hrát, když jejich smysl pro hru má dvojí metr.  Díky neuznání dosažených košů a změnou hodnocení faulů na postižených domácích se tak podařilo nezaslouženě otočit výsledek, Nevěřím, že z toho zápasu mají výše uvedení rozhodčí sami radost. (Jeden z domácích hráčů Dominik Rybička  tak odehrál díky "bezchybnému" a hlavu většími soupeří jen 15 minut a odjel ze zápasu do nemocnice, aby se vrátil s dlahou a berlemi. To díky tolerování jedné skupiny hráčů, a to "kupodivu" podle dresů. Prostě  "modrým" (Chrudim)  bylo vše dovoleno - počet faulů nula!
Závěr pro sebe mám ten, že je nutné pořídit plný videozáznam zápasu  jako důkaz špatné práce, která škodí basketbalu. Závěrečnou část 1. zápasu na videu mám ZDE, škoda že ne ten druhý zápas. Nemohu být všude. (mm).


Koncert k 200. výročí narození Bedřicha Smetany  ADAMUSOVO TRIO
Česká Třebová, Malá scéna, čtvrtek 28. března 2024 v 19:00 hodin Více ZDE



 

Dne 24.03.2024 bude z důvodu kulturně-společenské akce (Velikonoční Flerjarmark) omezen provoz na Starém náměstí v České Třebové. Od 10:00 hod do 19:00 hod. bude uzavřena spojovací komunikace mezi horní  a dolní částí náměstí s přilehlým parkovištěm a komunikace před budovou městského úřadu.


U ekocentra Podorlicko je instalovaný PYTLOMAT

Pomozte při úklidu města nebo našeho okolí!


Ochránci přírody ZO ČSOP Podorlicko zde vyzývají občany k pomoci při jarním úklidu okolí. Za pomoc při úklidu a uložení odpadu na domluvených stanovištích nabízí odměnu. Navštivte Ekocentrum! Nevadí, že je uzavřené. To jsou jistě ochránci přírody někde v akci. Pro ostatní pomocníky připravili pytle na  sebraný odpad, také ochranné rukavice a pokyny, kde je možné a vhodné odpad uložit  na na mapě zde jsou vyznačena místa svozu, odkud bude odvezen.   Uklizené místo a výsledek můžete zdokumentovat,  dokonce za odměnu!

 

ODPADOVÁ SOUTĚŽ

Pokud zajistíte dokumentaci - vašeho úklidu a popis ukllizeného místa s fotografií  a místa svozu na fotografii a pošlete ji na adresu  prychnovka@gmail.com. budete si moci 9. dubna v 17:45 vyzvednout v ekocentru tašku  s věcnými odměnami.
Více na webu www.uklidmesvet.cz.
Fotografie: pytlomat a pokyny.

Akce Ukliďme svět byla zahájena ve čtvrtek 21. března.

Členové ZO ČSOP Podorlicko ji zahájili úklidem okolí Ekocentra Podorlicko (viz fotografie)  a instalací pytlomatu pro zájemce o zajištění úklidu z řad občanů města nebo skupin. V minulých letech se to osvědčilo a tak ochránci přírody očekávají podobný úspěch i v roce letošním. Celý tento týden se v ekocentru konaly prakticky denně nějaké akce, jaro je  vždy  náročné. Také v letošním roce. Okolí svého sídla - ekocentra je nyní nachystané na příchod jara v uklizené podobě. Navíc je zde instalována "informační výstava o osudu nevhodně "odstraněných" odpadků v přírodě, tady pomyslný "Hřbitov odpadků. Přijďte se podávat a hlavně vezměte s sebou svoje děti, aby si na názorném příkladu ukázali  jak přírodě škodí, pokud se nebudeme o odpad, který zanecháváme správně starat.
Svozová místa: 1. Křižovatka u letiště směr k Florianovi, 2. Kontejnerové stání Hliníky
3. Parkoviště Podhorka, 4. parkoviště naproti  Vodárně na Kozlovské ulici (nesprávně označené ORVOS)

V obcích přibude 26 nových defibrilátorů, nezapomínáme ani na školení první pomoci

Při záchraně života hraje každá vteřina velkou roli. Pardubický kraj proto dlouhodobě podporuje pořízení automatizovaných externích defibrilátorů (AED) i školení dobrovolných hasičů zaměřené na první pomoc. Krajští radní v březnu odsouhlasili financování dalšího kola této iniciativy.
Podle náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaely Matouškové je důležité se nespoléhat pouze na záchranáře, prostředky první pomoci by měly být dostupné i přímo v obcích. „V praxi se ukazuje, že například u infarktů, mrtvic či dopravních nehod rozhodují doslova vteřiny, které mohou lidi dělit od života, smrti či trvalých následků. Proto jsem opravdu moc ráda za to, že i obce v našem regionu cítí zodpovědnost a chtějí se podílet na rozšíření sítě AED. Na radě jsme v březnu schválili poskytnutí dotací na pořízení 26 externích defibrilátorů. Ty se zpravidla umisťují u úřadů, knihoven a dalších center obcí, kde jsou nepřetržitě dostupné. Dají se snadno obsluhovat, zvládne to v případě nouze i laik, ideálně podle pokynů dispečera IZS,“ uvedla náměstkyně Matoušková a vysvětluje i důvody, proč kraj přispívá na školení první pomoci: „V rámci druhého kola programu First responder pomůžeme proškolit 415 dobrovolných hasičů z 33 obcí. Takzvaní ‚dobráci‘ jsou v kraji prakticky v každé vesnici, jsou velice aktivní a jejich systematickým vzděláváním výrazně pomáháme se zajištěním pomoci občanům v nouzi.“
Pardubický kraj již podpořil pořízení 75 defibrilátorů v našem regionu. „Jejich umístění můžete snadno najít díky aplikaci Záchranka. Tuto podporu ze strany Pardubického kraje považuji za velice rozumnou investici a těší mě zájem obcí. Do budoucna hodláme v naší snaze pokračovat. Celkem jsme na nákup a instalaci AED již dali téměř tři miliony korun, další milion jsme vynaložili na školení členů jednotek požární ochrany,“ dodává hejtman Martin Netolický.
Více informací o spolupráci Pardubického kraje s aplikací Záchranka najdete v tiskové zprávě.

Výstavy kurzů Univerzity třetího věku byly tři.   Všechny máme na videu:



Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.